ID.nl logo
Huis

Efficiënter navigeren in iTunes 12

Zoals je misschien wel weet, zijn er een heleboel veranderingen aangebracht in iTunes 12. Vanwege deze veranderingen vinden sommige mensen het frustrerend om met iTunes 12 te werken, vooral vanwege de vernieuwde interface. Mijn doel is om je te laten zien hoe je de interface eenvoudiger gebruikt.

Cd rippen

Wanneer je een cd in je mediadrive stopt (ervan uitgaande dat je er een hebt), wordt gevraagd of je de nummers die erop staan wil importeren. Als je op Yes klikt zal iTunes de nummers rippen en ze in je iTunes-bibliotheek importeren. Lees ook: Aan de slag met iTunes 12.

Maar als je No kiest, hoe kom je dan later weer terug bij deze cd? Klik gewoon op het cd-icoontje in de werkbalk. Als je dat doet zie je de optie om de cd te importeren rechtsboven in de werkbalk staan. Als je slechts een aantal nummers wilt importeren, selecteer deze en klik er met de rechtermuisknop op. Kies vervolgens de optie om ze te importeren. Alleen die nummers zullen dan worden geïmporteerd.

In deze weergave kun je ook kiezen om nummers samen te voegen als één enkel nummer. Als je dat wil, selecteer je wat nummers en kies Join CD Tracks in het Options-menu.

Interface

iTunes 12 heeft een contextuele interface. Dat houdt in dat de Music-, Movies- en TV Shows-knoppen verschillende dingen doen, afhankelijk van waar je je in de interface bevindt. Stel, ik ben in mijn iTunes-bibliotheek, en ik zie mijn muziek. Als ik dan naar de iTunes Store ga, kom ik in het muziekgedeelte van de winkel terecht.

Als ik op de Movies-knop druk, blijf ik in de winkel. Ik word niet terug naar de films in mijn bbliotheek gebracht, wat nieuw is in deze versie van iTunes. On terug naar je lokale bibliotheek te gaan, moet je op één van de My-links in de werkbalk klikken. Als je dan op één van de mediaknoppen drukt, kom je alleen bij je lokale media terecht.

Als je een snelkoppeling naar de iTunes Store wil, druk dan op Shift-Command-H, wat je naar de winkel brengt die past bij het soort media dat je op dat moment aan het verkennen bent.

iTunes 12 heeft ook een nieuw Info-venster. Net als in Yosemite laat het Info-venster niet duidelijk zien wat wel of niet een menu of bewerkbaar veld is. Als je de cursor over iets heen houdt, wordt de ware aard ervan onthuld, maar misschien vind je dat wat omslachtig.

In dat geval sluit je het venster, houd je de Option-toets ingedrukt, klik je met de rechtermuisknop op een item en kies je Get Info. Dan verschijnt het 'ouderwetse' Info-venster waarin je dingen kunt aanpassen zoals je dat gewent bent.

Zijbalk

En nu de zijbalk. Als je iTunes al een tijdje gebruikt, ben je eraan gewend om een zijbalk te hebben. Hij is niet helemaal verdwenen, maar hij is nu ook contextueel. Om hem te bekijken moet je een van de Playlist-items selecteren. Als ik dat doe terwijl ik naar Music kijk, verschijnt de zijbalk samen met mijn afspeellijsten.

Binnen deze weergave kan ik dan aanpassen hoe mijn media weergegeven wordt in het menu aan de rechterkant. Als ik alle nummers is mijn muziekbibliotheek wil zien, kies ik Songs. Ik kan ook naar mijn filmbibliotheek switchen en vervolgens een lijst met films bekijken. Hetzelfde geldt voor tv-programma's. Het is prettig dat deze weergave blijft plakken. Als ik tussen mediatypes wissel, wordt de laatste weergave behouden.

Ja, iTunes 12 is een grote verandering en niet iedereen zal er dol op zijn. Dat gezegd hebbende, als je eenmaal weet hoe je door de interface moet navigeren, zijn die veranderingen gemakkelijker te verteren.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak:

▼ Volgende artikel
Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner
© Limitless Visions - stock.adobe.com
Huis

Spreek en luister: ChatGPT als gesprekspartner

ChatGPT kan steeds meer en luistert tegenwoordig ook naar de prompts (opdrachten) die een gebruiker inspreekt. Bovendien leest de chatbot zelfs de uitgebreide antwoorden voor. Hardop voorlezen werkt zelfs met negen natuurlijk klinkende stemmen.

In drie stappen laten we de spreek- en luisterfunctie van ChatGPT zien:

  • Spreek prompts in door op de microfoonknop te tikken
  • Laat ChatGPT de antwoorden voorlezen
  • Kies uit negen verschillende stemmen

Typen te veel gedoe? Lees dan zeker ook: Geen toetsenbord meer nodig: laat je stem het werk doen

Opdrachten inspreken

OpenAI heeft de spraakfunctie voor ChatGPT voor iedereen beschikbaar gemaakt. In het begin was deze functie uitsluitend bedoeld voor wie een Plus- of Enterprise-abonnement had. Natuurlijk moet je via de instellingen van je mobieltje toestemming geven aan ChatGPT voor het gebruik van de microfoon. Als dat is geregeld, open je de app en tik je onderaan op de microfoonknop. Een animatie reageert op je stem en als je klaar bent met praten, tik je op het vinkje in de zwarte cirkel. De app zal wat je gezegd hebt razendsnel weergeven. Ben je tevreden over de formulering, dan tik je op het pijltje. ChatGPT genereert meteen het antwoord en onderaan verschijnt opnieuw de microfoonknop om de volgende opdracht in te spreken.

Een animatie reageert op je stem.

Antwoorden beluisteren

Vervolgens druk je in de mobiele versie lang op de tekst die de chatbot heeft gegenereerd, zodat er een aantal functies verschijnt. Daar kies je de opdracht Voorlezen. Na enkele seconden hoor je een stem die het antwoord voorleest.

Bovenaan zie je een klein gedeelte waarin je het voorlezen kunt pauzeren en met twee knoppen kun je de tekst vijftien seconden terugspoelen en vooruitspoelen.

In de desktop-versie van ChatGPT zie je onder het antwoord het pictogram van een luidspreker. Daar moet je op klikken om de stem van ChatGPT te horen. Klik dus niet met rechts op de tekst om in het contextueel menu de opdracht Spraak te selecteren. Daarmee start je de voorleesfunctie van de browser en die is niet zo goed.

Boven de tekst kun je het voorlezen pauzeren.

Over voorlezen gesproken ...

Kinderen vinden het heerlijk!

Kies een andere stem

Zowel in de mobiele versie als in de desktopversie heb je de keuze uit negen stemmen. In de Android- en iOS-versie moet je naar het beginscherm gaan van de app, waar je onderaan je gebruikersnaam ziet staan. Tik op de drie puntjes en selecteer Spraak. Je krijgt de stem te horen; ze klinken natuurlijk. Sol is ‘gevat en ontspannen’ en van Ember zegt de app dat hij ‘vol vertrouwen en optimistisch’ klinkt. Maak je keuze door op Gereed te tikken.

In de desktop-versie klik je rechtsboven op de profielknop om de Instellingen te openen. Ook daar kun je dan een van de negen stemmen selecteren.

Van iedere stem lees je de vermeende eigenschappen.

Watch on YouTube