Houd je pc schoon met BleachBit

BleachBit is een handig programma om schijfruimte mee vrij te maken. Het ondersteunt veel programma’s waarvan het de tijdelijke bestanden kan opruimen. Daarnaast kan het je privacy verbeteren door tracking cookies te verwijderen.

BleachBit is opensourcesoftware beschikbaar voor Linux en Windows. Je downloadt het programma vanaf SourceForge door te klikken op een van de besturingssystemen. Voor Linux zijn er voor erg veel distributies kant-en-klare installatiebestanden verkrijgbaar die je met een paar klikken kunt installeren. Wij kiezen bij Windows voor de BleachBit-installer, maar je kunt ook voor de portable versie kiezen die niet geïnstalleerd hoeft te worden.

Maak je geen zorgen: BleachBit levert geen ad- of spyware mee. Voer na het downloaden het bestand uit en klik op OK bij het kiezen van de taal die standaard al op Nederlands staat. Klik op Akkoord en daarna op Volgende en Installeren. Klik na de installatie op Volgende en Voltooien om het programma te openen.

Het hoofdscherm van BleachBit opent zich. Links bevinden zich verschillende programma’s waarvan de tijdelijke bestanden geleegd kunnen worden, zoals bijvoorbeeld Adobe Reader, de populairste browsers, Microsoft Office, VLC en Windows zelf. Je kunt zelf aanvinken wat je zoal wilt verwijderen. Als je een programma selecteert, verschijnt er rechts uitleg over wat de verschillende opties allemaal doen. Zorg ervoor dat je niet zomaar alles verwijdert. Als je bijvoorbeeld Wachtwoorden selecteert bij Firefox, Chrome of Internet Explorer, zullen die dus verwijderd worden.

© PXimport

Links zie je de lijst met dingen die opgeruimd kunnen worden. Na het klikken op Voorbeeld zie je wat er allemaal verwijderd zou worden en hoeveel ruimte dat oplevert.

Als je eenmaal de lijst hebt doorgewerkt van wat je zoal wilt verwijderen, kun je bovenaan het proces starten door op Opschonen te klikken. Het is ook mogelijk om te kiezen voor Voorbeeld. Dan krijg je te zien welke bestanden BleachBit allemaal zou verwijderen als je op Opschonen had geklikt. Zo kun je eerst nog controleren of er niet iets in de bestanden zit dat je toch nog wilt behouden, voordat het definitief weg is. Onderaan de lijst staat hoeveel schijfruimte je met deze wijzigingen vrijmaakt.

Het is overigens mogelijk BleachBit nog meer programma’s te laten legen, namelijk zo’n 2500, door gegevens vanuit de community. Deze lijst met zogenaamde cleaners kun je inschakelen door op Bewerken te klikken en te kiezen voor Voorkeuren. Vink hier op het eerste tabblad de derde optie aan: Opschoners downloaden en bijwerken vanaf gemeenschap (winapp2.ini). Klik op Sluiten en sluit BleachBit daarna helemaal af en open het opnieuw om de wijzigingen actief te maken. Na het openen laadt het programma heel even de nieuwe lijst in en zie je dat er links veel meer programma’s bij zijn gekomen. Onder bijvoorbeeld Programma’s staat geïnstalleerde software, waarvan van veel programma’s de tijdelijke bestanden verwijderd kunnen worden die anders blijven staan.

© PXimport

Klik op Bewerken en daarna op Voorkeuren en vink de geselecteerde optie aan om meer programma’s op te kunnen schonen.

BleachBit heeft nog één andere, handige functie, namelijk het veilig verwijderen van bestanden en mappen. Hiervoor klik je op Bestand en kies je voor de optie Bestanden shredden of Mappen shredden. Vervolgens kies je welk bestand of welke map je weg wilt hebben en klik je op Openen en daarna op Verwijderen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000