© CIDimport

Hoe maak ik een screenshot?

Software

Geplaatst: 27 januari 2015 - 09:00

Aangepast: 6 november 2022 - 16:27

Redactie

Je kent het wel, je komt iets handigs tegen op het web en je wilt daar graag een afbeelding van maken. In dit geval kan een screenshot uitkomst bieden. Voor de lezers die nu denken: 'Hoe werkt dat ook alweer precies' hebben we deze workshop gemaakt. Hierin leggen wij je de twee simpelste manieren uit om snel een screenshot te maken.

Je zult eerst moeten weten of je een printscreen-toets op je toetsenbord hebt. Dat klinkt misschien raar, maar heel soms hebben toetsenborden niet zo'n knop - bijvoorbeeld als je een Mac-toetsenbord op een Windows-pc gebruikt. Het merendeel van de normale toetsenborden heeft echter gewoon een printscreen-toets - je vindt die rechtsboven. Heb je niet zo'n toets, scroll dan naar beneden.

 

Manier 1

We hebben de printscreen-toets in deze afbeelding rood omcirkeld, zodat je weet waar je op jouw toetsenbord moet zoeken. Wanneer je deze gevonden hebt kun je opzoek gaan naar de pagina waar jij graag een screenshot van wilt maken. Wij kozen -uiteraard- voor onze eigen website.

© CIDimportOm een screenshot te maken, druk je één keer op de printscreen-toets. Maak je geen zorgen dat er dan niets gebeurt op je scherm, dat hoort ook zo.

Nadat je een foto hebt gemaakt van de pagina, gaan we over naar stap 2. Open vervolgens het programma Paint, dat standaard in iedere Windows-versie zit. Dit programma bevindt zich bij Start/Bureau-accessoires/Paint.

© CIDimport

 

Zoek in Paint naar de knop 'Plakken'. Wij hebben deze hieronder rood omcirkeld. Je kunt ook op je toetsenbord 'control + V' gebruiken.

© CIDimport

Nu we op het knopje plakken drukken krijgen wij de betreffende screenshot te zien. Hieronder is ons resultaat te zien.

© CIDimport

 

Manier 2

Er is ook een andere manier om een screenshot te maken, die voornamelijk handig is om alleen een bepaalde sectie van een website te knippen. Namelijk het programma 'Knipprogramma'. Dit programma is te vinden onder Start/Bureau-accessories/Knipprogramma. Hier zie je hoe je daar komt.

© CIDimport


© CIDimport


© CIDimportNu we het programma gevonden hebben is het tijd om te knippen. Het programma geeft je als gebruiker meteen de mogelijkheid om een stuk van je pagina te selecteren en te knippen. Zodra je het kader geselecteerd hebt, opent Knipprogramma deze onmiddelijk in het programma.

© CIDimportHieronder kun je ons resultaat zien met knipprogramma. We knippen een deel van onze homepage uit.

© CIDimport
Je kunt de afbeeldingen vervolgens gelijk opslaan als .jpg, .png, of net welk formaat jij wilt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000