Denemarken zet snelheidsrecord data-overdracht

© CIDimport

Denemarken zet snelheidsrecord data-overdracht

Geplaatst: 31 juli 2014 - 09:28

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:01

Redactie

Deense onderzoekers zijn er in geslaagd om 43 terabit per seconde te versturen over een speciaal ontwikkelde internetkabel. Dat is een nieuw wereldrecord.

Het record was eerder in handen van Duitse onderzoekers, die eerder 32 terabit per seconde haalden. De snelheid gaat over een enkele laser en staat gelijk aan vijf harde schrijven van 1TB (=1024 GB keer vijf) per seconde. In een opstelling met honderden lasers wordt een snelheid gehaald van 1 petabit per seconde.

Vezel

De Denen van de DTU Photonics' High-Speed Optical Communications Group werkten samen met de Japanse telecomaanbieder NTT, om een nieuw type optische vezel te ontwikkelen.

Het doel achter de experimenten is om een oplossing te vinden voor de groeiende datastroom op internet, die wordt geschat op 40 tot 50 procent per jaar. Deze brengt namelijk ook een stijging aan CO2-uitstoot met zich mee.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000