Debian verruilt Iceweasel voor Firefox

Debian-gebruikers zijn bekend met de browser Iceweasel, die Firefox is in alles behalve de naam. De reden daarvoor was altijd een auteursrechtenkwestie, maar daar komt nu verandering in.

Debian bevat Iceweasel al sinds 2006, een browser die gebaseerd is op Firefox. Firefox is open source, een vereiste voor de software die in Debian wordt meegeleverd. 

Maar de makers van Debian horen wel te betalen voor het logo en de naam van Firefox, waarvoor ze bij Mozilla een licentie moesten afnemen. Dat wilden ze al die jaren niet. Tevens de reden waarom de e-mailclient van Debian niet Thunderbird heet, maar Icedove.

Nieuwe naam, zelfde functie

Zo werd SeaMonkey Iceape en Sunbird werd Iceowl. Debian en Mozilla zijn nu echter tot een overeenkomst gekomen, waardoor de software de komende tijd de originele namen en logo's weer krijgen. 

Gebruikers van Debian zien de vernieuwde software vermoedelijk al tegemoet in de eerstvolgende update voor het besturingssysteem.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000