© PXimport

CV maken in Word

Software

Geplaatst: 11 oktober 2019 - 06:19

Aangepast: 16 november 2022 - 09:21

Laura Jenny

Er zijn mensen die bij het solliciteren hele video’s toevoegen of een soort curriculum vitae in website-vorm bouwen. Toch hoef je dat echt niet te doen om op te vallen bij een mogelijke werkgever. Echter is een CV in Times New Roman 12punten in Word ook niet helemaal van deze tijd. Zo maak je een modern CV in Word.

De manier waarop we solliciteren enorm is veranderd. Je kunt het via één druk op de knop doen op LinkedIn of je moet door een heel proces met allerlei digitale formulieren op de ‘werken bij’-website van een bedrijf. Het is sowieso verstandig om je curriculum vitae in de cloud te bewaren als .doc-bestand. Zo heb je hem altijd dichtbij en kun je hem altijd nog iets aanpassen.

Eén ding is een groot voordeel: we hebben dan wel moderne manieren om te solliciteren, de informatie die in een CV staat is eigenlijk nog steeds hetzelfde. Natuurlijk kun je zelf kiezen of je je foto of je leeftijd er al dan niet opzet, maar je opleidingen, werkervaring en overige vaardigheden moeten erin terugkomen. Hoe zorg je dan dat je curriculum vitae opvalt tussen al die andere?

Gebruik een sjabloon

Als je in Word een nieuw document opent, dan klik je meestal snel door, maar kijk je iets verder dan krijg je de optie om sjablonen te gebruiken. Er zijn sjablonen om uitnodigingen te maken, flyers en dus CV’s. Nu zijn de sjablonen die standaard in Word staan wel wat saai en dus nogal standaard, maar een sjabloon gebruiken is een goede stap om een mooi, duidelijk CV op te stellen. Kijk daarvoor ook online (https://templates.office.com) bij Microsoft of andere websites. Er zijn er tientallen. Vaak vind je daar opties in een bepaalde stijl, met bijvoorbeeld kleur aan de zijkant, zodat het meer is dan slechts een zwart-wit document vol met letters en cijfers.

Maak gebruik van linkjes

Hoewel je in een uiteindelijk gesprek vaak zal merken dat je potentiële werkgever je CV geprint voor zich heeft, worden CV’s steeds vaker online bekeken. Het is interessant om je CV uit te breiden met linkjes naar bijvoorbeeld werk dat je hebt verzet. Denk aan een linkje naar pagina van een evenement dat je ooit hebt georganiseerd, of iets dat verwijst naar een website die je hebt gebouwd. Als je bijvoorbeeld een hobby hebt, dan kun je ook een stukje film opnemen van hoe je die sport beoefent en het YouTube-linkje aan je CV toevoegen.

Zorg dat het leesbaar blijft

Het gebruik van Times New Roman als lettertype is niet verkeerd, maar heel spannend is het niet. Probeer een modern font te kiezen, maar zorg dat deze goed leesbaar is. Het is leuk om je vrolijke persoonlijkheid te laten zien met een handgeschreven lijkend lettertype, maar meestal mondt dat uit in een niet zo makkelijk leesbaar document. Probeer ook niet hele volzinnen te schrijven met wat je zoal hebt gedaan. Houd je CV makkelijk ‘scanbaar’, zodat iemand snel in een aantal steekwoorden weet wat je in je mars hebt. Willen ze meer weten, dan hebben recruiters des te meer reden om je uit te nodigen voor een gesprek.

Je kunt je CV voor je deze opstuurt naar een werkgever in PDF opslaan. Zo weet je zeker dat de bestandsvorm hetzelfde blijft. Een Word-document wordt in andere programma’s soms verkeerd weergegeven, waardoor er dingen wegvallen of vreemd uitlijnen. Dat geldt niet voor een PDF-bestand. Controleer het bestand nog wel nadat je het van .doc naar .pdf hebt gemaakt, zodat je zeker weet dat hij er correct uit ziet.

Als je gaat solliciteren, vergeet dan niet om je LinkedIn te updaten. Zodra iemand je sollicitatie binnenkrijgt, dan zal deze waarschijnlijk je naam even door Google of LinkedIn halen voor je wordt uitgenodigd. Zorgen dat ook daar je profiel up-to-date is, zorgt dat iedereen altijd de juiste informatie voorhanden heeft.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000