© PXimport

CDBurnerXP 4.4.0.2838

Software

Geplaatst: 4 januari 2012 - 11:34

Aangepast: 16 november 2022 - 10:24

Martin Gijzemijter

CDBurnerXP is een handig programmaatje om (onder andere) cd's of dvd's te branden. Hoewel u dit wellicht minder vaak hoeft te gebruiken dan pakweg zeven jaar geleden, is het nog steeds handig om dit soort tools achter de hand te hebben. Vooral als deze ook portabel zijn, wat bij CDBurnerXP ook het geval is.

Dat het programma draagbaar is, is direct een dik pluspunt. Met z'n 16 MB is het prima op een usb-stick te zetten, zodat u altijd een programma op zak hebt om media mee te branden. Wat voor schijven dat zijn maakt niet uit, want de tool ondersteunt de meeste gangbare mediadragers (zelfs inclusief het minder gebruikte HD-DVD). Bij het starten krijgt u netjes de vraag wat u precies wilt doen, zodat u direct in het juiste scherm terechtkomt. Een cd, dvd, blu-ray etc. branden gaat zoals u dat gewend bent. Er verschijnt een soort Verkenner-venster waarmee u eenvoudig de bestanden kunt selecteren die u wilt branden.

© PXimport

Media vullen met bestanden gaat op de oude, vertrouwde Verkenner-manier.

Handig is ook het Dropbox-venster. Dat heeft overigens niets te maken met de gelijknamige online opslagdienst, maar is een klein venster dat op de voorgrond blijft staan, zodat u overal vandaan bestanden kunt slepen die u wilt branden. De interface volgt met z'n Verkenner-venster een beproefd concept (inclusief handige statusbalk zodat u kunt zien hoeveel ruimte er nog is). Wat jammer is, zijn de pictogrammen bovenin. Pictogrammen hoeven niet altijd tekst te hebben, op voorwaarde dat ze duidelijk zijn en in dit geval zijn het bijna allemaal pictogrammen van cd's en dat werkt niet zo lekker. Gelukkig zijn alle opties ook te benaderen via de gewone menu's.

© PXimport

De geavanceerde opties zijn niet prominent aanwezig en dat houdt de interface opgeruimd en toegankelijk.

Extra functies

CDBurnerXP werkt snel en prettig en valt u niet lastig met opties waar u misschien niet op zit te wachten. Zo kunt u .iso-bestanden converteren, cd-hoesjes ontwerpen, opstart-cd's maken, gegevens over meerdere dvd's verdelen enzovoort, maar deze opties zijn niet prominent aanwezig en dat is prettig zo, want in negen van de tien gevallen zult u gewoon even snel een normaal cd'tje of dvd'tje moeten branden.

Het maakt van CDBurnerXP het ideale broekzakprogramma dat niet veel ruimte vraagt, maar u alles biedt dat u nodig hebt wanneer u even iets moet branden. Ideaal. Overigens is het handig even op te letten wanneer u CDBurnerXP van de website downloadt u de versie zonder de spyware OpenCandy binnenhaalt!

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

CDBurnerXP 4.4.0.2838

Freeware

Taal Nederlands

Download 4,8 MB

OS Windows 2000/XP/2003/Vista/7

Systeemeisen 16,3 MB harde-schijfruimte, Microsoft .NET Framework 2.0

Maker Canneverbe Limited

Oordeel 8/10

Pluspunten

Draagbaar, met name voor een programma als dit heel fijn

Prettige interface wat vullen van media betreft

Geavanceerde opties aanwezig maar netjes verborgen

Minpunten

Pictogrammen kunnen een stuk duidelijker

.NET Framework vereist (kan een obstakel zijn als u op de pc van een ander werkt)

© PXimport

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000