beyerdynamic Amiron Wireless - Supergeluid met domper
De Amiron Wireless is een nieuwe draadloze over-ear koptelefoon van beyerdynamic. Het gerenommeerde Duitse audiobedrijf belooft een comfortabele pasvorm met een high-end stereoweergave. Ook is het de eerste over-ear koptelefoon met de MIY-functionaliteit die wel kennen van de Aventho Wireless. Hoe goed is de beyerdynamic Amiron Wireless?
Na de introductie van de Aventho Wireless en de bijbehorende Make It Yours-functionaliteit tijdens IFA 2017 heeft het Duitse audiobedrijf heel wat innovatieprijzen gewonnen. Het is dan ook niet gek dat we deze functie in steeds meer koptelefoon van beyerdynamic gaan terugvinden. Nu heeft beyerdynamic de MIY-functie in een draadloze over-ear koptelefoon verwerkt, de Amiron Wireless.
Comfortabel
De koptelefoon is voorzien van comfortabele, zachte kussens op zowel de hoofdband als de oorschelpen. Door het stoffen materiaal van de hoofdband- en oorkussens, is de koptelefoon erg prettig om te dragen. Met de aanraakbediening op de zijkant kun je het volume van je smartphone of tablet bepalen, kun je de muziek pauzeren of afspelen, het vorige of volgende nummer selecteren en de spraakassistent van je smartphone activeren. De aanraakgevoelige zijkant werkt ook gewoon als je de koptelefoon bedraad verbindt. De bijgeleverde audiokabel is voorzien van een afstandsbediening, die je dezelfde mogelijkheden geeft als de aanraakbediening.
De beyerdynamic Amiron Wireless is heeft een ruime over-ear pasvorm die eenvoudig over de meeste oren past, maar is daardoor ook vrij groot van gestalte. De koptelefoon is niet inklapbaar, maar wordt wel geleverd met een stevige opbergcase. Hierdoor kun je de Amiron altijd veilig opbergen als je deze niet gebruikt. De Amiron Wireless maakt de beloofde batterijduur van 30 uur vrijwel waar, maar als je hier niet genoeg aan hebt kun je de koptelefoon ook gewoon met de bijgeleverde 3.5mm audiokabel gebruiken. Met de meegeleverde usb-c-kabel kun je de 1050 mAh tellende accu in de koptelefoon helemaal opladen.
©PXimport
©PXimport
Naast een 3.5mm koptelefooningang is er een USB-C poort aanwezig om de koptelefoon op te laden en van een update te voorzien. De enige fysieke knop die de Amiron Wireless heeft, gebruik je om de koptelefoon aan of uit te zetten. Een lampje in de knop geeft de status van de koptelefoon aan.
Geluidskwaliteit
De Amiron Wireless heeft een gedetailleerde geluidsweergave en met een nominale frequentierespons van 5Hz tot 40kHz krijgt je muziek de ruimte om alle toonhoogtes mooi weer te geven. Het resultaat is een behoorlijk dynamische weergave. Het geluidsbeeld is warm, maar toch worden de hoge tonen bijzonder goed weergegeven. Het middengebied is erg gedetailleerd, maar wordt toch een beetje omver geblazen door de stevige lage tonen. Het zijn vooral de lage en hoge waardoor de Amiron Wireless hoge ogen gooit op geluidskwaliteit, die toch behoorlijk natuurgetrouw blijft. We hebben zelden een over-ear koptelefoon gehoord die – ook draadloos – zo goed klinkt.
De Amiron Wireless is uitgerust met Make It Yours-technologie, een samenwerking met softwarebedrijf Mimi waarbij je het geluidsbeeld van de koptelefoon kunt optimaliseren voor je gehoor. In de bijbehorende app voor Android en iOS leg je een gehoortest af, waarna je persoonlijke geluidsprofiel wordt opgeslagen in de koptelefoon. Vervolgens wordt het geluidsprofiel bij elke audiobron geactiveerd waar je de beyerdynamic Amiron draadloos mee verbindt.
Make It Yours
In onze review van de Aventho Wireless waren we al lovend over de techniek, met de voetnoot dat de functie op iOS behoorlijk beter werkte dan op Android. Inmiddels zijn we enkele maanden verder en hadden we gehoopt dat beyerdynamic zijn zaakjes op orde heeft. Als je de bezitter bent van een iPhone hebben we goed nieuws: het werkt nog steeds enorm goed. Mocht je – zoals de meeste mensen – een Android-smartphone gebruiken, dan wacht je een flinke domper. Het lukt de app namelijk niet om een verbinding tot stand te brengen met de draadloos verbonden bluetooth. Voor het gebruik met smartphones die op Android Marshmallow en Android Oreo draaien, moet je volgens de website eerste een firmware-update installeren om de MIY-functionaliteit te gebruiken op de Aventho Wireless of Amiron Wireless. Dit doe je via een applicatie die alleen beschikbaar is voor Windows, en je kunt downloaden van de website van beyerdynamic. Als je een Android-telefoon gebruikt en daarnaast een Mac bezit, val je dus tot twee keer toe buiten de boot. Toen we het update-programma hadden geopend, detecteerde ons Windows-systeem de koptelefoon ook nog eens niet.
©PXimport
©PXimport
Toen het updaten uiteindelijk niet lukte, hebben we de koptelefoon van een geluidsprofiel voorzien via een iPhone. Bijzonder genoeg detecteerde de Android-app de Amiron Wireless plotseling wel op het moment dat deze van een profiel was voorzien. We moesten echter wel weer een nieuwe gehoortest afleggen om de MIY-functionaliteit te gebruiken op de Android-smartphone. Kortom: als je geen iPhone om handen hebt, behandel de koptelefoon dan vooralsnog als een reguliere draadloze koptelefoon zonder extra functies. Dit was helaas ook al deels het geval bij de Aventho Wireless, maar is in het geval van de Amiron Wireless nog erger geworden. Het blijft oprecht zonde dat beyerdynamic niet genoeg aandacht heeft besteed aan Android.
Volgens beyerdynamic moet de smartphone een tweede bluetooth LE-verbinding maken met de koptelefoon om de informatie voor het geluidsprofiel uit te wisselen. Dat is waar het bij Androidversies 6 en 8 blijkbaar fout gaat. We voorzien dit artikel van een update als de Android-variant wel net zo soepel werkt als de versie voor iOS.
Conclusie
De beyerdynamic Amiron Wireless is mooi afgewerkt, wordt geleverd met luxe accessoires en gooit hoge ogen wat betreft draagcomfort. Ook de geluidskwaliteit is bijzonder goed en het warme maar natuurgetrouwe geluidsbeeld heeft een verslavende werking op liefhebbers van bijna alle muziekgenres. De MIY-functionaliteit is ook dit weer een geweldige toevoeging, vooral voor slechthorenden. Helaas is deze luxe – net als de vorige keer – vooral weggelegd voor gebruikers van een iPhone, waardoor het prijskaartje voor Android-gebruikers niet valt te rechtvaardigen. Het is een flinke domper voor een koptelefoon die voor de rest heel dingen wel goed doet.
**Prijs:**699 euro **Frequentiebereik:** 5 Hz – 40kHz **Gevoeligheid:** 100 dB SPL (1 mW / 500 Hz) **Impedantie:** 32 Ohm **Connectiviteit:** 3.5mm-koptelefoonpoort, USB-C, bluetooth 4.2 **Batterijduur** 30 uur **Gewicht:** 380 gram **Kleur:** Zwart **App:**MIY ([Android](\"https://play.google.com/store/apps/details?id=com.beyerdynamic.android&hl=en_US") & [iOS](\"https://itunes.apple.com/us/app/miy/id1288555674?mt=8") ) **Website:** [europe.beyerdynamic.com](https://europe.beyerdynamic.com/amiron-wireless.html)
- Geluidskwaliteit
- Pasvorm
- Bediening
- Batterijduur
- Luxe opbergcase
- Ondersteuning Android