beyerdynamic Aventho Wireless – Baanbrekend voor slechthorenden
Tijdens IFA presenteerde beyerdynamic de Aventho Wireless. Deze draadloze koptelefoon is het nieuwe paradepaardje van het Duitse audiomerk en geeft de gebruiker de mogelijkheid om het geluid aan te passen aan zijn of haar gehoor. Is de beyerdynamic Aventho Wireless de ultieme oplossing voor de slechthorende muziekliefhebber?
Het ontwerp van de on-ear koptelefoon van beyerdynamic kunnen we rustig opvallend noemen. De combinatie van klassiek bruin leer met grijs metaal geeft de Aventho Wireless een premium en industrieel uiterlijk. Voor fans van neutrale kleuren is er ook een zwarte variant.
In de vingers
Op de linker oorschelp prijkt het logo, de rechter oorschelp is aanraakgevoelig en is van alle markten thuis als het op bediening aankomt. Twee keer tikken is pauzeren en afspelen, en met een swipe naar voren of naar achteren kies je het volgende of vorige nummer – als je de swipe ‘vasthoudt’ kun je zelfs vooruit spoelen! Door naar boven of beneden te vegen kun je het volume aanpassen. Een leuk extraatje is dat je aptX HD handmatig aan en uit kunt zetten door naar boven of beneden te vegen terwijl je de ronde knop inhoudt.
©PXimport
Het knopje op de Aventho is wel bizar stroef, waardoor je voor deze beweging al snel twee handen nodig hebt. Onderop de rechter oorschelp vinden we een reguliere koptelefooningang en een USB-C ingang om de koptelefoon op te laden. Hiermee is de Aventho Wireless helemaal van deze tijd. De batterijduur komt aardig in de buurt van de 20 uur die beyerdynamic belooft.
De koptelefoon is opvallend zwaar voor z’n formaat – waarschijnlijk deels door een flinke batterij - maar ziet er dankzij de dunne hoofdband en stukken metaal bij de oorschelp vrij breekbaar uit. Ook is de knop onderop de rechter oorschelp ontzettend stroef. We waren af en toe bang dat we de koptelefoon zouden breken omdat er zoveel kracht vereist is om de knop in te drukken. De Aventho is niet inklapbaar, maar wordt wel geleverd met een luxe opbergzak en is door zijn formaat geen blok aan je been als je ‘m niet gebruikt.
Make It Yours
Standaard heeft de koptelefoon van beyerdynamic een helder geluid, met een fijn middengebied en een gedetailleerd hooggebied. We zeggen bewust het woord ‘standaard’, aangezien de Aventho Wireless de unieke mogelijkheid heeft om het geluid aan te passen aan je gehoor.
©CIDimport
Met de bijbehorende app MIY, wat staat voor Make It Yours, kun je een geluidsprofiel aanmaken. Na het aangeven van je leeftijd kan de app het geluid al voor je optimaliseren. Als je echt een persoonlijk profiel wil, kun je zelfs een gehoortest afleggen. Deze gehoortest wordt per oor afgenomen met behulp van korte piepjes, waarbij je een knop moet inhouden zolang je de piepjes hoort. Zo weet de app welke tonen je wel of niet per oor kan horen. Vooral voor slechthorenden aan één of twee oren is dit een geweldig pluspunt.
Na het afleggen van de gehoortest slaat de app je profiel op in de koptelefoon. De koptelefoon past het profiel vervolgens toe op alles waarmee je de Aventho draadloos verbindt. In de app kun je percentueel aangeven hoe actief het geluidsprofiel moet zijn. De MIY-functie is overigens alleen bruikbaar in draadloze modus, als de koptelefoon aanstaat. Bij het aansluiten van een kabel zet de koptelefoon zichzelf namelijk automatisch uit.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
De tonen die je minder goed hoort maar wel zou moeten horen, krijgen een kleine boost in het geluidsprofiel die de MIY-app voor je maakt. Door het gepersonaliseerde geluidsprofiel zou iedereen de muziek moeten horen zoals deze bedoeld is. In mijn geval klonk het geluid met het actieve geluidsprofiel iets voller. Het middengebied bevatte iets meer detail en de bas was iets strakker en meer aanwezig. Qua hoge tonen hoorde ik amper verschil – ik heb dan ook vrij jonge oren – maar al met al was het MIY-profiel een fijne verbetering.
Android loopt achter
Hoewel de app vloeiend werkte op iOS, deed de gehoortest het in de Android-variant (nog) niet en kwamen we tal van bugs tegen. Dit soort foutjes worden waarschijnlijk in de nabije toekomst opgelost, maar het is toch zonde dat Androidgebruikers niet gelijk alles uit de koptelefoon kunnen halen. Vooral als je bedenkt dat Android-smartphones juist de apparaten zijn waarmee je kunt genieten van aptX HD. We zullen deze review van een update voorzien als de Android-app goed werkt.
Van onschatbare waarde
De beyerdynamic Aventho Wireless laat een geweldige indruk achter – tenzij je een Android-smartphone hebt - maar het prijskaartje is toch even slikken. De koptelefoon kost namelijk 449 euro. Tijdens IFA gaf beyerdynamic aan dat er ook een versie komt zonder MIY-functionaliteit, die wordt 100 euro goedkoper. Zelfs deze ‘goedkopere’ versie vinden we vrij prijzig, en het geeft ons het vermoeden dat je vooral betaalt voor het bijzondere ontwerp.
©PXimport
We kunnen ons echter goed voorstellen dat de MIY-functionaliteit van onschatbare waarde is voor gebruikers is die aan één of twee oren slechthorend zijn. En voor liefhebbers van en bijzonder ontwerp is de koptelefoon niet té duur. beyerdynamic zet met de Aventho Wireless een baanbrekende koptelefoon neer die leuk om naar te kijken én te luisteren.
**Prijs:** € 449,- **Kleuren:** Bruin, zwart **Verbinding:** Bluetooth, 3,5mm koptelefooningang **Frequentiebereik:** 10Hz – 40kHz **Impedantie:** 32Ohm **App:** MIY beyerdynamic ([Android](https://play.google.com/store/apps/details?id=com.beyerdynamic.android) & [iOS](https://itunes.apple.com/app/miy/id1288555674?mt=8) ) **Website**[www.europe.beyerdynamic.com](https://europe.beyerdynamic.com/catalog/product/view/id/4219)
- Make It Yours
- Opbergzak
- Comfort
- Ontwerp
- Prijs
- App voor Android