ID.nl logo
Bestanden uitwisselen met Cyberduck
Huis

Bestanden uitwisselen met Cyberduck

Cyberduck is een welkome tool voor iedereen die bestanden opslaat buiten de eigen computer. De opensource-applicatie wordt vaak gebruikt om te communiceren met de hosting provider om je website te updaten. Met deze gele badeend kun je bovendien bestanden uitwisselen met een NAS of met alle populaire clouddiensten. Soms zijn er zelfs goede redenen om voor Cyberduck te kiezen in plaats van de gewone synchronisatieclient.

Cyberduck is lang de uitverkoren tool van de Mac-gebruiker geweest om bestanden van en naar een server te transporteren. Ondertussen is ook de populariteit op het Windows-platform toegenomen.

Op de homepage van Cyberduck word je doorverwezen naar de Microsoft Store. Hier vind je de gratis editie en een variant die 23,99 euro kost. In de App Store van Apple staat alleen de betaalde versie. Qua functionaliteit is er geen enkel verschil tussen de betaalde en gratis editie. Als je betaalt, ontvang je een code waardoor de vraag verdwijnt om dit opensource-product financieel te steunen. 

Via https://cyberduck.io/download/ haal je de gratis versies voor beide platformen.

©PXimport

Eerste verbinding

De eerste keer dat je verbinding maakt met de server, heb je vier gegevens nodig: het gebruikte protocol, de naam van de host, je gebruikersnaam en je wachtwoord.

Ga naar het menu Bestand. Daar kies je Nieuwe verbinding, waarna je in het pop-upvenster het protocol selecteert in een uitklapmenu. Daarna typ je de naam van de server en je inloggegevens.

De naam van de server verraadt meestal het protocol dat je moet kiezen. Bovendien ontvang je deze informatie van de aanbieder. Begint de naam met ftp, dan weet je dat je bovenaan FTP (File Transfer Protocol) moet kiezen. Laat de poort op 21 staan en vink het vakje Bewaar wachtwoord aan. Daarna klik je op de knop Verbind.

Ftp/ftp-ssl/sftp

Het ftp-protocol werkt snel, maar dit is een onbeveiligd protocol. Ftp-ssl en sftp zijn uitbreidingen van het file transfer protocol (ftp) die veel veiliger zijn, omdat die gebruikmaken van encryptie. Sftp heeft onze voorkeur, omdat het iets sneller werkt en vooral veiliger is. Bovendien kun je dan zowel poort 21 als de poorten tussen 1200 en 2000 aanspreken.

Als je verbinding maakt met sftp, zal Cyberduck een Unknown fingerprint-melding tonen die je moet toestaan. Ook wanneer je met de bekende clouddiensten verbinding maakt, zul je de connectie moeten autoriseren.

©PXimport

Downloaden

Is de verbinding eenmaal tot stand gebracht, dan verschijnt de mappenstructuur van je account op de server. Je kunt de mappen openklikken en sluiten. Om de bestanden en mappen te downloaden, selecteer je ze en klik je vervolgens met rechts op Download. De map of het bestand komt dan op de harde schijf in de map Downloads terecht.

Het kan zelfs nog eenvoudiger. Stel dat je verschillende bestanden wilt downloaden, dan selecteer je eerst met de Ctrl-toets ingedrukt de gewenste bestanden. Daarna open je in Windows Verkenner de map op de harde schijf waar deze bestanden moeten komen en vervolgens sleep je de vijf bestanden naar deze map.

Uploaden en syncen

Als je met Windows Verkenner of met macOS Finder kunt werken, dan weet je ook hoe je bestanden van de computer naar de server verplaatst en andersom. Je opent een map in Cyberduck en kiest de opdracht Upload om bestanden of mappen te selecteren die richting server moeten vertrekken. Of nog makkelijker, je sleept ze gewoon vanuit Windows Verkenner of Finder naar de juiste map van Cyberduck.

Met de rechtermuisknop kun je ook de opdracht Synchroniseer starten om de inhoud van een map op de server te syncen met een map op de harde schijf.

©PXimport

Onderling uitwisselen

Om een object tussen verschillende servers te verplaatsen, open je een nieuw venster met Bestand / Nieuwe browser of Ctrl+N. Je kunt bestanden en mappen verplaatsen tussen verschillende bladwijzers. In de gereedschapsbalk van Cyberduck zul je zien dat het programma de bestandsextensie van een geselecteerd file herkent.

In de browser kun je trouwens mappen maken en verwijderen op dezelfde manier als in de verkenner. Cyberduck is standaard ingesteld om opnieuw verbinding te maken met de bladwijzer die was verbonden op het moment dat je het programma afsloot. Dit kun je wijzigen in de voorkeuren.

Bladwijzers

Om te voorkomen dat je elke keer de verbindingsgegevens moet invoeren, kun je in de geschiedenis van het programma de recente verbindingen gebruiken. Daarvoor kun je de knop met het klokpictogram of het menu Bladwijzer / Geschiedenis gebruiken. Of nog beter, werk met bladwijzers zoals bij een internetbrowser.

Wanneer je een verbinding hebt gemaakt, ga je naar Bladwijzer / Nieuwe bladwijzer. Je kunt de bladwijzer dan een eigen schermnaam geven. Op die manier verschijnt de server in de vorm van een pictogram. Met de knop Bladwijzers (naast het klokje) kun je alle bladwijzers opvragen.

©PXimport

Meerdere Dropbox-accounts

Wanneer je een nieuwe verbinding wilt maken, toont Cyberduck alle protocollen die het ondersteunt. Daar zitten ook de populaire clouddiensten bij, zoals Google Drive, Microsoft OneDrive, Microsoft SharePoint en Dropbox. Al deze diensten hebben hun eigen synchronisatie-oplossingen, dus waarom zou je dan nog Cyberduck gebruiken?

Daar zijn twee goede redenen voor. Misschien wil je geen synchronisatie gebruiken, maar gewoon een bestand rechtstreeks in de cloud plaatsen. Een belangrijkere reden is dat je via Cyberduck probleemloos met verschillende clouddiensten van dezelfde soort kunt verbinden. Wie dus twee of meerdere accounts bij Dropbox heeft, kan beter voor Cyberduck kiezen dan de Dropbox-client gebruiken.

Autorisatiesleutel

Als je Cyberduck snel met verschillende Dropbox-accounts wilt verbinden, maak je voor elk account een andere bladwijzer. Op die manier is het zelfs mogelijk om verschillende accounts tegelijk te openen.

Ga bij Nieuwe verbinding voor de keuze Dropbox. Klik meteen op de knop Verbind. Op die manier kom je in een venster om de link te leggen tussen Dropbox en Cyberduck. Nadat je je inlognaam en wachtwoord van Dropbox hebt ingevoerd, verschijnt er een autorisatiesleutel die je moet kopiëren en plakken in Cyberduck. Hierna zal Cyberduck de inhoud van je Dropbox-account tonen. Op dezelfde manier kun je ook Google Drive en Microsoft OneDrive toevoegen aan Cyberduck.

©PXimport

Acties op een bestand/map

In het Cyberduck-scherm kun je verschillende acties toepassen op bestanden en mappen. Daarvoor dient de knop Actie. Je kunt bijvoorbeeld het venster verversen voor het geval dat bepaalde wijzigingen niet meteen zichtbaar zijn. Je kunt de map of het bestand hernoemen of dupliceren.

Het is ook mogelijk om bestanden te verwijderen of te bewerken. Als je de opdracht Bewerken met selecteert, moet je eerst een applicatie kiezen uit de suggesties die Cyberduck voorstelt. Daarna zal het programma het bestand binnenhalen en openen in de aangeduide app.

Overdrachten

Wanneer je een bestand of map overzet, verschijnt het deelvenster Overdrachten. Dit venster is de gemakkelijkste manier om te controleren of de overdracht gelukt is. Hier lees je de richting van de overdracht, de bestandsnaam, de status (Download voltooid, Download incompleet enzovoort) en de grootte van de bestanden.

Als je een upload selecteert en op de knop Toon klikt, zal Windows Verkenner aangeven waar het oorspronkelijke bestand op de harde schijf staat. Selecteer je een download, dan zie je via dezelfde knop waar Cyberduck het bestand heeft geplaatst. Dat is handig als je na een download vergeten bent waar je het item hebt gezet.

©PXimport

Mountain Duck

Aanvullend op Cyberduck kun je via hetzelfde adres Mountain Duck installeren. Deze app toont de online opslagplaatsen als externe drives in Windows Verkenner en macOS Finder. Door die integratie kun je de servers openen vanuit het systeemvak in Windows of de menubalk op de Mac.

In Mountain Duck kun je de bestanden en mappen aanduiden die je offline wilt gebruiken. De overige bestanden zal Mountain Duck pas downloaden op aanvraag, die nemen dus geen ruimte in op de harde schijf. Mountain Duck ondersteunt encryptie, drag-and-drop en realtime synchronisatie. Je mag de software vijftien dagen testen, daarna kost een licentie eenmalig 35 euro.

Versleutelde kluis

Een van de acties die onder het tandwieltje verborgen zitten, is Nieuwe versleutelde kluis. Zo’n kluis is een map die gebruikmaakt van het versleutelingsprogramma Cryptomator. Als je zo’n map zonder Cyberduck opent, zul je de bestanden niet zien.

Je maakt zo’n versleutelde map op een NAS of op cloudopslag. Selecteer Nieuwe versleutelde kluis, voer een mapnaam in en typ vervolgens een sterk wachtwoord. Als het wachtwoord een groene markering heeft gekregen, dan is het sterk genoeg om te gebruiken. Vanaf dan heb je dat wachtwoord nodig om verbinding te maken met de kluis.

©PXimport

NAS

Met Cyberduck kun je ook gegevens bereiken die op een netwerkschijf staan. Langs de kant van de NAS moet je WebDAV activeren en daarbij schakel je HTTP of HTTPS in. Noteer de poorten die je daarbij aanspreekt.

In Cyberduck selecteer je vervolgens het juiste protocol in het keuzemenu. In dit voorbeeld gaan we voor WebDAV (HTTPS). Daarna typ je bij Server de naam van de NAS en de poort die je daarnet hebt genoteerd. Bij Gebruikersnaam vul je de inlog van de NAS in en daaronder typ of plak je het wachtwoord van de NAS. Je ontvangt de melding dat je even een certificaat moet installeren. Sta dit toe en maak verbinding.

▼ Volgende artikel
Keuzehulp: de 9 beste smartphones tot 600 euro
Huis

Keuzehulp: de 9 beste smartphones tot 600 euro

Zoek je een nieuwe smartphone en mag-ie wel wat kosten? Met maximaal 600 euro op zak heb je de keuze uit veel topmodellen waar je nog jaren plezier van hebt. Welke toestellen bieden een scherpe prijs-kwaliteitverhouding of springen er om een andere reden uit? ID.nl licht de 9 beste smartphones tot 600 euro uit.

Top 9 beste smartphones tot 600 euro (in willekeurige volgorde)

• Samsung Galaxy S24 FE
• Apple iPhone SE (2022)
• Google Pixel 8a
• Google Pixel 7
• Fairphone 4
• Samsung Galaxy S22
• Motorola Edge 50 Neo
• OnePlus Nord 4
• Samsung Galaxy A55

1. Samsung Galaxy S24 FE

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy S24 FE is een geduchte concurrent voor de S24, want hij is vrijwel even goed en kost 100 euro minder. Wij raden twijfelaars daarom de S24 FE aan, en de S24 voor wie dit toestel in een compacter jasje wil.

Plus- en minpunten
  • Complete specificaties
  • Zeven jaar updates
  • Opladen gaat relatief langzaam
  • Slechts 128 GB in basismodel

De Samsung Galaxy S24 is een uitstekende smartphone, maar ook best prijzig. Voor wie een goedkopere versie van de S24 wil en bereid is om wat compromissen te sluiten, is er de Galaxy S24 FE. Die FE staat voor Fan Edition, maar wij zijn vooral fan van een degelijke telefoon voor een schappelijke prijs. De S24 FE biedt een luxe ontwerp, is water- en stofdicht en kan net als de S24 draadloos opladen. Het toestel heeft een groter 6,7-inch scherm. Hiermee is hij even groot als de S24 Plus, die een stuk duurder is. In de FE-telefoon vind je echter dezelfde processor, ruim voldoende werkgeheugen (8 GB) en vrijwel dezelfde, goede camera's. De opslagcapaciteit bedraagt in het basismodel slechts 128 GB. Dat vinden we krap, dus kan het verstandig zijn om eenmalig meer te betalen voor de 256GB-variant. De accu van de S24 FE gaat probleemloos een lange dag mee. Opladen via de usb-c-kabel duurt langer dan bij concurrerende smartphones. Jammer, maar geen punt als je gewend bent het toestel 's nachts op te laden. De Samsung Galaxy S24 FE verslaat de concurrentie met zijn updatebeleid. Deze smartphone krijgt maar liefst zeven jaar updates, dus tot in 2031 zit je goed.

Lees verder in onze uitgebreide Samsung Galaxy S24 FE-review.

©Rens Blom

2. Apple iPhone SE (2022)

Goed
Conclusie

De iPhone SE (2020) was een schot in de roos. Een compacte iPhone met goede specificaties, zeker vijf jaar updates en een prijs onder de 500 euro: daar was een doelgroep voor. De nieuwere iPhone SE (2022) weet hetzelfde publiek te bereiken en verdient als vreemde eend in de bijt een plaatsje in deze koopgids.

Plus- en minpunten
  • Razendsnel
  • Updatebeleid
  • Verouderd scherm
  • Beperkte camera

De iPhone SE (2020) was een schot in de roos. Een compacte iPhone met goede specificaties, zeker vijf jaar updates en een prijs onder de 500 euro: daar was een doelgroep voor. De nieuwere iPhone SE (2022) weet hetzelfde publiek te bereiken en verdient als vreemde eend in de bijt een plaatsje in deze koopgids. Er zijn immers geen smartphones die zo compact (4,7 inch) en licht (144 gram) zijn als deze iPhone. Een toestel dat bovendien sneller is dan alle concurrenten, en dat is te danken aan zijn A15 Bionic-processor, die je kunt kennen uit de iPhone 13-serie. 

Ook de softwareondersteuning van minimaal vijf jaar hoort bij de top in dit prijssegment. De iPhone SE (2022) legt het op andere technische vlakken echter af tegen de concurrentie. Zo toont het scherm slechts een HD-resolutie, is de enkele 12megapixel-camera beperkt in mogelijkheden en komt het iPhone 8-ontwerp wat ouderwets over.

Jammer is dat ook de Lightning-poort bewaard is gebleven, terwijl de concurrentie een handige usb-c-poort gebruikt. De verkoopprijs is een paar tientjes hoger ten opzichte van de iPhone SE (2020). De prijs-kwaliteitverhouding van de iPhone SE (2022) is daarom minder goed, maar voor een bepaalde doelgroep is het de beste smartphone.

Lees ook onze uitgebreide review van de iPhone SE (2022)

©Joris Peterse

3. Google Pixel 8a

Uitstekend
Conclusie

Ben je op zoek naar een ‘gewoon goede’ smartphone die alles doet wat je wilt én die lang updates krijgt? Dan kunnen we de Google Pixel 8a van harte aanraden.

Plus- en minpunten
  • Bijzonder compleet
  • Zeven jaar updates
  • Weinig prijsverschil met betere Pixel 8
  • Opladen duurt lang

Ben je op zoek naar een ‘gewoon goede’ smartphone die alles doet wat je wilt én die lang updates krijgt? Dan kunnen we de Google Pixel 8a van harte aanraden. Deze telefoon, opvolger van de Pixel 7a, heeft een goed 6,1-inch oledscherm en is water- en stofdicht. Je kunt hem dus probleemloos in de regen of badkamer gebruiken. Het toestel heeft dezelfde snelle processor en evenveel werkgeheugen als de duurdere Pixel 8 en beschikt over 128 GB of 256 GB opslagcapaciteit. Wil je lang met de telefoon doen, dan is de 256GB-versie de betere keuze.

De Pixel 8a gaat een dag mee op een accubeurt en kan opladen via usb-c of een draadloze oplader. Fijn dat je twee mogelijkheden hebt, al gaat het opladen in beide gevallen relatief langzaam in vergelijking met concurrerende telefoons. Belangrijker vinden we de camera's. Die van de Pixel 8a zijn erg goed, ook in het donker.

Helemaal vrolijk worden we van het updatebeleid van de smartphone. Google geeft de Pixel 8a liefst zeven jaar updates – zowel Android-upgrades als beveiligingsupdates. Je kunt het toestel dus compleet en veilig gebruiken tot in 2031. Grote kans dat je tegen die tijd al een andere smartphone hebt.

Lees verder in onze uitgebreide Google Pixel 8a-review.

©Rens Blom

4. Google Pixel 7

Fantastisch
Conclusie

Compacte smartphone met erg goede camera's en fijne software die lang updates krijgt.

Plus- en minpunten
  • Camera's
  • Software en updatebeleid
  • Opladen duurt langer
  • Kortere accuduur

De Google Pixel 7 is een heel interessante smartphone als je geeft om rustige software met snelle en langdurige softwareondersteuning én goede camera's. Dit toestel is ontwikkeld door Google, dat ook de ontwikkelaar is van het Android-besturingssysteem waar de telefoon op draait. Dat betekent dat Android-updates en beveiligingsupdates direct van de bron komen, en snel ook. Je kunt rekenen op versie-updates 14, 15 en 16 en beveiligingsupdates tot de herfst van 2027. Fijn!

Dan de camera's. De Pixel 7 heeft er twee: een hoofdcamera en een groothoekcamera voor extra wijde beelden. De camera's werken samen met slimme Google-software om tot bijzonder scherpe, kleurrijke en realistische foto's en video's te komen. In deze prijsklasse kun je eigenlijk geen telefoon kopen met betere camera's.

Los van deze pluspunten is de Pixel 7 ook een erg prettige smartphone. Hij ligt fijn in de hand en is niet te groot (6,3 inch), is lekker snel en heeft voldoende opslagcapaciteit (standaard 128 GB). De accuduur is een nadeel, want bij zwaarder gebruik is de accu vóór het slapengaan leeg. Opladen gaat bovendien niet bijster snel, waardoor het relatief lang duurt voordat de accu weer vol is.

Lees verder: onze Google Pixel 7 review

©Joris Peterse

5. Fairphone 4

Uitstekend
Conclusie

De Fairphone 4 is ook een vreemde eend in de bijt in deze smartphonekoopgids. Het toestel wil namelijk niet de beste specificaties voor de laagste prijs bieden, zoals veel concurrerende telefoons dat proberen. Nee, de Fairphone 4 heeft ‘gewoon prima’ hardware.

Plus- en minpunten
  • Ethisch en duurzaam
  • Zelf te repareren
  • Lomp
  • Onduidelijk updatebeleid

De Fairphone 4 is ook een vreemde eend in de bijt in deze smartphonekoopgids. Het toestel wil namelijk niet de beste specificaties voor de laagste prijs bieden, zoals veel concurrerende telefoons dat proberen. Nee, de Fairphone 4 heeft ‘gewoon prima’ hardware. 

Waar deze smartphone – van een Nederlands bedrijf! – zich mee onderscheidt, is zijn aanpak. Zo is de Fairphone 4 gemaakt van zo veel mogelijk duurzaam gewonnen grondstoffen en betaalt Fairphone de Chinese fabrieksarbeiders een fatsoenlijk salaris. Daarnaast is de smartphone zo ontworpen dat je zelf de accu kunt vervangen (zeldzaam!) en andere onderdelen kunt repareren (nog zeldzamer!). Van het scherm en de camera's tot de usb-c-poort en de luidspreker; Fairphone verkoopt de onderdelen gewoon op zijn website en legt stap voor stap uit hoe je de telefoon repareert in het geval van een defect. 

Het modulaire ontwerp maakt de Fairphone 4 wel wat lomp. Fijn is dat het merk vijf jaar garantie geeft op de Fairphone 4. Fairphone belooft ook vijf jaar softwareupdates voor de telefoon, maar specificeert niet hoeveel jaar versie- en beveiligingsupdates je kunt verwachten. Dat is dan weer jammer. Hopelijk komt er met de jaren een duidelijker updatebeleid.

Lees ook onze uitgebreide Fairphone 4 review

©Wesley Akkerman

6. Samsung Galaxy S22

Goed
Conclusie

Populaire smartphone wordt steeds goedkoper, maar kan dankzij het lange updatebeleid nog jaren mee.

Plus- en minpunten
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Nog jaren updates
  • Kortere accuduur
  • Geen oplader meegeleverd

De Samsung Galaxy S22 is een topsmartphone uit begin 2022, maar is vandaag de dag nog altijd een goede keuze. Niet alleen omdat hij honderden euro's goedkoper is dan bij de introductie, maar ook omdat de specificaties nog steeds prima zijn en Samsung jarenlang updates garandeert. Je kunt nog wat versie-updates verwachten en beveiligingsupdates rollen uit tot het voorjaar van 2027.

Als je de Galaxy S22 nu neemt, krijg je een relatief compact (6,1 inch) toestel met een luxe behuizing die water- en stofdicht is en draadloos kan opladen. De smartphone is redelijk goed met één hand te bedienen en heeft een erg mooi oledscherm. Ook is de Galaxy S22 lekker snel en heeft hij voldoende opslagcapaciteit: minimaal 128 GB. De drie camera's achterop bevallen eveneens goed. De hoofdcamera en groothoeklens maken mooie foto's en video's, ook in het donker. De zoomcamera is kwalitatief iets minder, maar nog steeds ruim voldoende en is een fijne toevoeging.

Over het accugedeelte zijn we wat minder enthousiast. De accuduur is aan de korte kant, Samsung levert geen oplader mee en met de juiste oplader duurt het opladen via de usb-c-aansluiting best lang. En draadloos nog langer.

Lees ook onze review van de Samsung Galaxy S22

©Joris Peterse

7. Motorola Edge 50 Neo

Uitstekend
Conclusie

Met de Edge 50 Neo levert Motorola een uitstekende midrange smartphone af. Het toestel heeft een licht en relatief handzaam ontwerp, een goed scherm, complete specificaties en krijgt vijf jaar updates.

Plus- en minpunten
  • Compact, lichtgewicht ontwerp
  • Compleet in functies
  • Slachtoffer van Motorola's strategie
  • Niet de snelste processor

De Motorola Edge 50 Neo is een uitstekende smartphone als je op zoek bent naar een middenklassemodel dat je goed met één hand kunt bedienen. Dit toestel weegt 171 gram – minder dan veel concurrenten – en heeft een 6,4-inch scherm. De kunstleren achterkant laat geen vingerafdrukken zien en biedt meer grip dan andere materialen. Het scherm is van goede kwaliteit en we zijn onder de indruk van de zee aan opslagcapaciteit (512 GB) en 12 GB werkgeheugen. Hoewel de processor niet de snelste in dit prijssegment is, doet de Motorola Edge 50 Neo het prima.

We kunnen het toestel een dag gebruiken voordat hij aan de oplader moet. Opladen kan snel via een usb-c-kabel (de adapter moet je zelf regelen) of draadloze oplader. Dat draadloos opladen is zeker niet standaard in deze prijsklasse en dus mooi meegenomen. De drie camera's achterop zijn van goede kwaliteit. Handig is de telecamera met zoomfunctie, die overdag beter werkt dan bij minder licht. Prettig is Motorola's updatebeleid van vijf jaar. Wel gek is dat de Edge 50 Neo hiermee langer updates krijgt dan duurdere Motorola-smartphones. Niet erg als je de Edge 50 Neo kiest, wel als je al een duurder Motorola-toestel hebt.

Nieuwsgierig geworden? Lees hier onze uitgebreide Motorola Edge 50 Neo-review.

©Rens Blom


8. OnePlus Nord 4

Uitstekend
Conclusie

Uitstekende smartphone krijgt lang updates en heeft een scherpe prijs.

Plus- en minpunten
  • Lange accuduur
  • Zes jaar updates
  • Drukke softwareschil
  • Snelle oplader niet meegeleverd

De OnePlus Nord 4 is een van onze favoriete smartphones als je maximaal 500 euro wilt uitgeven aan een nieuw toestel. Dat komt omdat de Nord 4 een prettig totaalpakket biedt. En dat begint al bij het ontwerp. De telefoon heeft een luxe en stevige behuizing van aluminium en kan tegen een regenbui. Het 6,74-inch oledscherm is groot en toont scherp beeld en mooie kleuren. Het toestel is erg snel, heeft 12 GB werkgeheugen en een ruime opslagcapaciteit van 256 GB. Je kunt voor een paar tientjes meer ook een model met 16 GB/512 GB kopen, al is die upgrade zeker niet broodnodig.

De smartphone imponeert vooral met zijn accuduur. Een bovengemiddeld grote 5500-mAh accu houdt het toestel zeker een lange dag draaiende. Jammer is dat OnePlus adverteert met een 100-watt snellader om de accu snel op te laden. Die oplaadadapter moet je echter los kopen voor een lieve 60 euro. Wij laden het toestel dan maar – langzamer – op met een andere adapter.

Blijer worden we van het updatebeleid. OnePlus geeft de Nord 4 vier jaar Android-upgrades en zes jaar lang beveiligingsupdates. Je kunt dit toestel dus heel lang comfortabel en veilig blijven gebruiken. Van de drukke OnePlus-softwareschil, die allemaal extra apps en games toevoegt, zijn we minder gecharmeerd.

Geïnteresseerd geraakt? Lees hier onze volledige OnePlus Nord 4-review.

©Rens Blom

9. Samsung Galaxy A55

Uitstekend
Conclusie

De Samsung Galaxy A54 was in 2023 een van onze favoriete midrange smartphones, en zijn opvolger kan ons in 2024 goed bekoren. Samsung heeft het voor elkaar gekregen om de telefoon een meer premium gevoel te geven dan het prijskaartje doet vermoeden.

Plus- en minpunten
  • Complete smartphone
  • Vijf jaar updates
  • Opladen duurt best lang
  • Drukke software

De Samsung Galaxy A54 was in 2023 een van onze favoriete midrange smartphones, en zijn opvolger kan ons in 2024 goed bekoren. Samsung heeft het voor elkaar gekregen om de telefoon een meer premium gevoel te geven dan het prijskaartje doet vermoeden. Zo heeft de A55 een luxe behuizing van aluminium en glas, waar een uitstekend oledscherm in zit. Het scherm is beter dan dat van concurrerende smartphones.

We zijn ook blij met de water- en stofdichte behuizing, de vlotte processor en de accu die probleemloos een hele dag meegaat. De camera's bevallen ook heel aardig en het is prettig dat Samsung vijf jaar updates garandeert, zodat je de A55 veilig kunt gebruiken tot 2029.

Het is wel jammer dat Samsung de A55 niet op alle punten beter wist te maken dan zijn voorganger. Zo blijft de selfiecamera van eenvoudige kwaliteit, gaat het opladen nog steeds best traag (met 25 watt) en stopt de fabrikant zijn Android-softwareschil vol met nóg meer commerciële apps. Gelukkig kun je een groot deel van die apps gewoon verwijderen. Wij vinden al die commerciële toevoegingen echter niet thuishoren op een midrange telefoon, maar zijn onder de streep erg enthousiast over de Galaxy A55.

▼ Volgende artikel
Gezellig bij de cv-kachel: combineer warmte en sfeer in huis
Huis

Gezellig bij de cv-kachel: combineer warmte en sfeer in huis

Een knisperend houtvuur op een koude winteravond is het toppunt van gezelligheid, maar het blijft een van de minst efficiënte manieren om het huis te verwarmen. Zo'n haard wordt doorgaans alleen ingezet als aanvullende warmtebron. Toch kun je deze energie veel efficiënter gebruiken zodat niet alleen de woonkamer maar het hele huis profiteert van de haard, hout- of pelletkachel.

Dit artikel in het kort:

Als je sfeer en verwarming wilt combineren, kun je kiezen voor de zogenoemde cv-kachel. Dit is een verwarmingstoestel voor mensen die veel eigen hout hebben, die houden van de charme van een houtvuur en die de gasrekening willen verlagen. En wanneer je met een buffervat werkt, is het zelfs mogelijk om ook het kraanpwater met deze cv-kachels te verwarmen.

Handig en een grote tuin? Check dan ook dit artikel: Altijd warm en knus in de tuin zitten met een zelfgebouwde buitenhaard

De ideale warmteverdeling

Een cv-houtkachel verwarmt niet alleen de kamer waar de kachel of haard is opgesteld, maar ook het bestaande cv-systeem. Deze technologie is ondertussen sterk geëvolueerd op vlak van milieuvriendelijkheid en efficiëntie.

Bij de oudere cv-houtkachels was de warmteverdeling vaak niet optimaal. Daarmee bedoelen we dat het snel te warm werd in de woonkamer, maar dat de rest van de woning onvoldoende op temperatuur kwam. De ideale cv-kachel geeft een derde van zijn warmte af aan de woonkamer en twee derde aan de centrale warming. Het evenwicht tussen de kachelverwarming in de kamer en de verwarming van het cv-water moet goed geregeld zijn. Dat noemt men de dimensionering.

Gaat het om een kleine woonkamer, dan kan er bijvoorbeeld een kleiner kachelglas worden geplaatst. Een goede cv-kachel is zelfs uitgerust met een functie die de kachel of haard zachter of harder laat branden afhankelijk van de warmtevraag.

©https://nordicfire.nl

Werking

Laten we beginnen met een waarschuwing voor de handige Harry's … Je kunt geen bestaande houtkachel zonder risico ombouwen tot een cv-houtkachel. Begin er dus niet aan. De cv-kachel wordt aangesloten op de aanvoer- en retourleiding van het cv-systeem. Het koude water wordt aangevoerd en wanneer het water in de leiding de juiste temperatuur heeft bereikt, zal een pomp het water langs of door een warmtewisselaar leiden. Vaak is die warmtewisselaar een dunne buis in spiraalvorm, die als je hem zou uitrekken wel 35 meter lang zou zijn. De warmtewisselaar is afgescheiden van het vuur en zorgt voor een optimale luchtverdeling. Het verwarmde water wordt vervolgens door het cv-systeem gepompt dat de radiatoren of vloerverwarming verwarmt.  

Houd je voeten warm, ook tijdens de koudste dagen!

Vind jouw perfecte paar pantoffels en geniet van ultiem comfort thuis!

Buffervat of niet?

Ruwweg kunnen we de werking verdelen in twee basissystemen. In een bestaande woning met radiatoren worden de leidingen die uit de kachel komen, aangesloten op de cv-ketel. Op die manier nemen de radiatoren de energie rechtstreeks over. Wanneer het in huis voldoende warm is, valt de cv-ketel stil. Het is dus belangrijk dat de cv-kachel goed is gedimensioneerd. Dat betekent dat het vermogen van de cv-kachel is afgestemd op het vermogen van de ketel. 

© https://www.ddg.be

Het tweede systeem is bedoeld voor nieuwbouw met vloerverwarming. Daar werkt men met een buffervat van 500 à 800 liter. De cv-kachel verwarmt het water in het buffervat en daarvandaan wordt de warmte verdeeld naar de vloerverwarming. Zo'n buffervat kan ook worden aangesloten op een warmtepomp, zodat er altijd voldoende warm water is.

Een buffervat is geschikt voor systemen op lage temperatuur, zoals vloerverwarming en lagetemperatuur-radiatoren. In dat geval werken de cv-kachel en de warmtepomp samen. Is het water in het buffervat op temperatuur gebracht door de cv-kachel, dan hoeft de warmtepomp niet aan het werk. Het rendement van de optie met buffervat ligt iets hoger dan de optie zonder buffervat.

Een bijkomend voordeel van een buffervat is dat de kachel ook tapwater, bijvoorbeeld om te douchen, verwarmt. Wanneer er heel veel warm tapwater wordt gevraagd, springt de cv-ketel of warmtepomp mee in. 

© https://www.ddg.be

CV-HAARD VERSUS CV-PELLETKACHEL

Behalve dat de ene met houtblokken wordt gestookt en de andere met pellets, zijn er nog belangrijke verschillen. Bij een cv-pelletkachel zitten de belangrijkste componenten al in de behuizing: de waterpomp, een drukvat, de kranen en de beveiligingsnippels. Bij een cv-houthaard moeten die nog los worden aangeschaft en aangesloten. Dat is werk voor de specialist. Bovendien is de pelletkachel elektronisch gestuurd en zal die automatisch lager gaan stoken wanneer de warmtevraag afneemt of stopt.

© https://nordicfire.nl/

Prijzen en besparing

Je moet natuurlijk de routine hebben om consequent te stoken, hout te verzamelen en regelmatig de haard of kachel schoon te maken. Deze moeite levert je geen windeieren op. Je kunt hiermee de gasrekening met de helft verlagen. Door 's avonds te stoken en het buffervat op te warmen, kun je de dag daarna van de opgeslagen energie genieten en ben je minder de speelbal van de schommelde energieprijzen.

Een cv-kachel kost tussen de 8000 en 10.000 euro, plaatsing inbegrepen. De prijs ligt dus hoger dan die van de gascondensatieketel. Het is ook duurder dan een gewone kachel, maar het rendement is wel veel groter. Verder heeft zo'n cv-kachel nauwelijks meer onderhoud nodig dan een gewone houtkachel. Je mag de kachel zelf onderhouden, maar het is verstandig om na vijf jaar een professional te vragen om de warmtewisselaar en het ruitje na te kijken. Dit kost zo'n 200 euro. Wel kun je met een speciale borstel de warmtewisselaar reinigen.

Voordelen van een cv-kachel

  • De warmte verspreidt zich over meerdere ruimtes, dus het comfort is hoger dan bij een gewone kachel.

  • Verwarmen met hout blijft veel voordeliger dan verwarmen met gas.

  • De sfeer van een knisperend haardvuur.

  • Een cv-houtkachel kan prima gecombineerd worden met zonnepanelen. Op zonnige dagen levert de zonneboiler de warmte en op de koude dagen neemt de kachel de warmtelevering voor zijn rekening.

  • Heb je geen zin om met hout te stoken, dan neemt de cv-ketel of warmtepomp de verwarming over.

Nadelen

  • De installatie kun je niet zelf, het vereist kennis.

  • Je moet de kachel regelmatig vullen met hout.

  • Een goede cv-kachel is duur.

  • Een buffervat neemt veel ruimte in.

© https://nordicfire.nl/

En het milieu?

De Europese wet Ecodesign 2022 is streng en stelt eisen aan het minimale rendement van de producten. De fabrikanten hebben zich moeten aanpassen, want ze mogen niet langer zomaar alle houtkachels op de markt brengen. Kachels mogen nog maar 40 milligram fijnstof per kubieke meter uitstoten en moeten ze een rendement halen van minimaal 75 procent. Bij oude kachels lag het rendement op slechts 20 procent. Daarbij is de juiste installatie en het bijpassend rookkanaal ook belangrijk. 

Lees ook: Haard of houtkachel aan? Zo verbeter je de trek in de schoorsteen

Veiligheid

Het is belangrijk dat de cv-haard zijn geproduceerde warmte in het huis kwijt kan. Wanneer het water van cv-haard een te hoge temperatuur bereikt, zijn er enkele beveiligingen. Als er een te hoge temperatuur dreigt te ontstaan, wordt de warmtewisselaar langzaam gekoeld met koud leidingwater tot de temperatuur uit de gevarenzone is. Het koelwater wordt naar de riolering geleid. Hierdoor zal de cv-installatie geen druk verliezen en hoeft het systeem ook niet bijgevuld te worden.

Bovendien is er een overdrukventiel dat zorgt dat de druk niet te veel kan oplopen. Cv-kachels worden ook voorzien van een thermische beveiliging. Deze meet de temperatuur in de kachel en zal de cv-houtkachel beschermen tegen oververhitting. 


🔥Nog even sparen voor een cv-kachel? Geniet vast van de sfeer met een gezellig haardje