5 gratis alternatieven voor WhatsApp

© PXimport

5 gratis alternatieven voor WhatsApp

Geplaatst: 20 juni 2016 - 06:37

Aangepast: 14 december 2022 - 11:58

Redactie

Dat Facebook WhatsApp overnam werd niet door iedereen toegejuicht. Niet alleen qua privacy, maar ook met het oog op eventuele advertenties. Voor iedereen die liever niets met Facebook te maken wil hebben, zijn hier vijf uitstekende gratis alternatieven voor WhatsApp.

Signal

WhatsApp mag dan tegenwoordig end-to-end-encryptie ondersteunen, er zijn apps die zich al veel langer bekommeren om de privacy van de gebruiker. Signal is daar het schoolvoorbeeld van. De app biedt gratis versleutelde chats en telefoongesprekken, en is daarmee een van de weinig apps die zowel privacy als de eindgebruiker belangrijk maken.

De app biedt alles wat je van een WhatsApp-concurrent mag verwachten: simpele chats, groepsgesprekken, oproepen in hoge kwaliteit en, niet onbelangrijk, een leeg prijskaartje. Signal is een prima app als je je privacy hoog in het vaandel draagt.

© PXimport

Signal maakt zowel chats als voicecalls volledig privé.

Signal downloaden voor iOS en Android.

Hangouts

Google Hangouts is de opvolger van het vertrouwde Google Talk. De dienst stelt je in staat om op veel verschillende manier te communiceren met je vrienden. Zo kan je niet alleen tekstberichten met de app versturen, maar ook audio- en videogesprekken voeren. Een leuk detail is dat je dit zowel samen als in groepen kan doen.

Voor Google Hangouts geldt, net als bijvoorbeeld Facebook Messenger, dat de dienst niet alleen op je smartphone, maar ook vanaf een computer kan worden gebruikt. Zo zijn je gesprekken altijd waar jij bent. Handig dus!

© PXimport

Hangouts downloaden voor iPhone en Android

Allo

Hangouts wil maar niet echt van de grond komen, en wat doe je dan als Google zijnde? Je probeert het gewoon opnieuw! Allo komt deze zomer uit en moet het antwoord op WhatsApp worden. Met end-to-end-encryptie, talloze opmaakfuncties en diepe Google-integratie heeft Allo alvast een aardig lijstje features. De app wordt op dit moment ontwikkeld en moet in de zomer beschikbaar komen voor Android en iOS.

Kik Messenger

In de tijd dat WhatsApp nog niet beschikbaar was voor Windows Phone, heeft Kik Messenger zijn hoogtijdagen gehad op het platform. Ondanks dat die tijd nu voorbij is, mogen we de app niet vergeten. Zo claimt Kik Messenger nog steeds 100 miljoen gebruikers te hebben en dat is naar onze mening terecht.

Zo laat de app je onder andere zelfgemaakte memes en tekeningen versturen. Op die manier wordt communiceren met je vrienden een echte creatieve bezigheid.

© PXimport

Kik downloaden voor iPhone, Android, Windows Phone, Symbian en BlackBerry

Viber

Viber is razend populair in Azië, maar begint zo langzamerhand ook de westerse markt te veroveren. Viber werkt net als WhatsApp op basis van je telefoonnummer. De app is veel speelser dan de concurrentie, met een bonte verzameling zelfgemaakte emoji en de mogelijkheid stickers toe te voegen aan berichten.

Handig aan Viber is dat er ook een desktopversie van bestaat, zodat je niet altijd je telefoon nodig hebt om gesprekken te houden. Ook ondersteunt de app audio- en videobellen, zij het met wisselende kwaliteit.

© PXimport

Viber downloaden voor iPhone, Android en Windows Phone.

Telegram

De populariteit van Telegram schoot de hoogte in toen bekend werd dat Facebook WhatsApp zou overnemen. De reden daarvoor is duidelijk: Telegram is een WhatsApp-kloon die op veel punten amper te onderscheiden is van het origineel. Afgezien van een blauwe basiskleur in plaats van groen zijn de gelijkenissen overduidelijk.

Daar kwam nog bij dat Telegram al vanaf het begin end-to-end-encryptie aanbood aan zijn gebruikers, waar WhatsApp dat pas kort geleden toepaste. Ook het feit dat er een desktopversie beschikbaar is die je kunt gebruiken zonder dat je daarbij je smartphone nodig hebt, spreekt in het voordeel van Telegram.

© PXimport

Telegram downloaden voor iPhone, Android en desktop.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000