15 onmisbare programma's voor je pc

© PXimport

15 onmisbare programma's voor je pc

Geplaatst: 16 november 2013 - 07:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:59

Robbin Ooijevaar

Er zijn talloze programma's die hetzelfde kunnen, vaak met overbodig veel complexe instellingen. Programma's die geschikt zijn voor één specifieke taak zijn dun gezaaid. In dit artikel bespreken we 15 van deze onmisbare programma's.

Wat gaan we doen?

We bespreken onmisbare programma's die handig zijn om één specifieke taak uit te voeren: van anoniem internetten tot het geschikt maken van video's voor jouw tablet of iPhone.

Tip 01: Bestanden vinden

Windows heeft een ingebouwde zoekfunctie om bestanden te vinden, maar deze verbleekt bij Everything. Everything kan niet in bestanden zoeken, maar is gespecialiseerd in het vinden bestanden op naam. Het programma werkt op alle lokale harde schijven met een NTFS-indeling. De meeste Windows-computers gebruiken dit. Het is niet nodig om de volledige bestandsnaam te typen, een gedeelte ervan voldoet al. Stel: je zoekt het bestand dagboek vakantie Frankrijk 2013.docx. Met Everything is de zoekopdracht dagb fr 13 (of nog minder tekens) voldoende om het bestand boven water te toveren. Klik het bestand aan om het te openen in het bijbehorende programma.

 

© PXimport

Tip 01 Everything vindt in luttele seconden het bestand dat je zoekt.

Tip 02: Tekst in bestanden zoeken

Als je een bestand wil openen, maar niet meer weet hoe het bestand heet en/of waar het was opgeslagen, biedt TextCrawler uitkomst. TextCrawler vindt het bestand snel terug als je ook maar íéts weet over wat er in het bestand staat. Het programma is geavanceerd, maar de basis werkt eenvoudig.

Geef (als je dat weet) bij File filter aan om welk type bestand het gaat, bijvoorbeeld *.docx voor een Word-bestand of *.xlsx voor een Excel-bestand. Typ bij Find een klein stukje tekst waarvan je zeker weet dat het in het bestand voorkomt. Weet je de map waar het bestand staat? Geef dit dan op bij Start location. Als je de map niet weet, kun je hier C:\ opgeven om jouw volledige C-schijf te laten doorzoeken. Klik op Find om TextCrawler aan het werk te zetten. De resultaten verschijnen onder in beeld.

 

© PXimport

Tip 02 Ben je de bestandsnaam vergeten, maar weet je wel iets anders van het bestand? TextCrawler vindt jouw bestand terug!

Tip 03: Platte tekst plakken

Er zijn van die programma's die je niet elke dag nodig hebt, maar waarvan het wel prettig is dat ze er zijn! Voor wie een eigen website bijhoudt, regelmatig advertenties plaatst op bijvoorbeeld Marktplaats of teksten wil kopiëren vanaf internet naar een Word-document is PureText onmisbaar. Met de toetscombinatie Ctrl+V (plakken) plak je niet alleen de tekst, maar ook de opmaak. PureText geeft jouw computer een extra toetscombinatie, namelijk Windows-toets+V. Hiermee plak je alleen de platte tekst, dus zonder opmaak.

 

© PXimport

Tip 03 PureText plakt met Windows-toets+V alleen de platte tekst.

Tip 04: Snelle notitie

Om een notitie te maken, kun je losse papiertjes gebruiken, werken met Windows Kladblok of een geavanceerde oplossing als OneNote inzetten. Simple Sticky Notes is een goede middenweg en biedt de bekende 'geeltjes' op jouw bureaublad. Het is vergelijkbaar met het programma Plaknotities dat vanaf Windows 7 standaard met Windows meegeleverd wordt. In Simple Sticky Notes is het echter ook mogelijk om andere lettertypes en -kleuren te gebruiken of een alarm aan een notitie te hangen als je iets écht niet mag vergeten. Met Simple Sticky Notes kun je gemakkelijk een boodschappenlijstje of even snel een notitie van een telefoongesprek maken. Let tijdens de installatie wel goed op om ongewenste software of andere aanpassingen te voorkomen.

 

© PXimport

Tip 04 Simple Sticky Notes plakt de bekende 'geeltjes' op jouw bureaublad.

Tip 05: Foto-resolutie aanpassen

Elk fotobewerkingsprogramma kan het: de resolutie van fotobestanden aanpassen. Hiermee maak je een foto kleiner en dus beter geschikt voor gebruik op websites, sociale media of voor in een e-mail. Helaas zijn dit vrij veel handelingen, maar gelukkig is het proces met Image Resizer for Windows te vereenvoudigen.

Image Resizer for Windows integreert in het menu van jouw rechtermuisknop. Open een map met foto's in de Windows Verkenner. Klik rechts op een afbeelding of maak een selectie van meerdere afbeeldingen. Kies Resize pictures en vervolgens een nieuw formaat voor de foto('s), bijvoorbeeld Medium of Large. Plaats een vinkje bij Replace pictures als je de originele afbeeldingen wilt overschrijven. Zonder dit vinkje maakt Image Resizer for Windows kopieën met de verkleinde afbeelding(en), wel zo veilig!

 

© PXimport

Tip 05 Image Resizer for Windows verkleint foto's vanuit de Windows Verkenner via het rechtermuisknopmenu.

Tip 06: Foto's omzetten naar ander formaat

Fotobestanden zijn er in allerlei formaten. De bekendste zijn bmp, png en jpg. SageThumbs maakt het eenvoudig om een afbeelding snel om te zetten naar een andere indeling. Stel: je hebt een jpg-afbeelding en je wil hier een png-bestand van maken. Open met de Windows Verkenner de map met het fotobestand. Klik met de rechtermuisknop op het jpg-bestand (je kunt ook eerst meerdere bestanden selecteren) en kies SageThumbs / Convert to png. Het bestand wordt direct omgezet. Naast jpg ondersteunt SageThumbs de indelingen bmp, gif en png.

 

© PXimport

Tip 06 SageThumbs zet foto's snel om naar een andere indeling.

Tip 07: Krachtige mini-fotobewerker

Photoshop is een echte 'alleskunner', maar het pakket is duur, heeft een leercurve en stelt hoge eisen aan jouw computer. Voor veelvoorkomende handelingen (dus niet echte bewerkingen!) helpt Image Tuner je uit de brand. Image Tuner maakt het eenvoudig om meerdere foto's snel te verkleinen, te voorzien van een watermerk en te hernoemen. Dit principe wordt ook wel 'batchverwerking' genoemd. Sleep een fotoselectie vanuit de Windows Verkenner naar het Image Tuner-venster. Kies rechtsonder in beeld de bewerkingen die je wil toepassen.

Geef bij Save to aan waar je de foto's wil bewaren en voer de handelingen in één keer uit met F9. Je kunt de gekozen bewerkingen optioneel opslaan via File / Save om deze later op andere foto's toe te passen. Wees alert tijdens de installatie om ongewenste extra software of andere aanpassingen te voorkomen.

 

© PXimport

Tip 07 Image Tuner is een batch fotobewerker waarmee je fotobewerkingen in één keer toepast op meerdere afbeeldingen.

Tip 08: Ondertiteling zoeken

Een film binnengehaald zonder ondertiteling? Dan kun je allerlei websites afspeuren op zoek naar de juiste ondertiteling. Sublight 4 neemt je dit tijdrovende karwei uit handen. Sleep het filmbestand vanuit de Windows Verkenner naar het Sublight 4-venster. De film wordt automatisch gevonden aan de hand van de naam van het videobestand. Je kunt de zoekopdracht optioneel handmatig aanpassen. Dubbelklik op een zoekresultaat. Sublight 4 haalt de ondertiteling binnen en bewaart deze met dezelfde bestandsnaam als het filmbestand zodat de ondertiteling direct werkt.

 

© PXimport

Tip 08 Ondertiteling nodig voor jouw films? Sublight 4 vindt automatisch de juiste bestanden aan de hand van de naam van het videobestand.

Tip 09: Alle filmbestanden afspelen

VLC media player is geavanceerde afspeelsoftware waarmee je video's kunt omzetten en streamen. Deze laatste opties worden in de praktijk nauwelijks gebruikt. VLC is vooral populair omdat het programma alle mogelijke videobestanden en -indelingen probleemloos afspeelt. Bovendien betekent het een einde aan het gezeur over ontbrekende codecs of problemen met beeld en geluid.

Via Bestand / Ondertiteling laden kun je handmatig een ondertitelingsbestand aanwijzen. Als het ondertitelingsbestand dezelfde naam heeft als het filmbestand, pakt VLC dit automatisch op. Indien er meerdere talen voor ondertiteling beschikbaar zijn, selecteer dan de gewenste taal via Navigatie / Ondertitelingstaal.

 

© PXimport

Tip 09 VLC media player ondersteunt alle (on)bekende videobestanden en speelt deze probleemloos af.

Tip 10: Video's naar tablet

Gedownloade films zijn meestal niet direct af te spelen op jouw smartphone of tablet. Je dient de film eerst om te zetten naar een geschikt formaat. Met Freemake Video Converter krijgt je dit snel voor elkaar. Sleep de films die je wil omzetten vanuit de Windows Verkenner naar het Freemake Video Converter-venster. Optioneel kun je ondertiteling bijvoegen. Kies onder in beeld het gewenste uitvoerformaat, bijvoorbeeld Apple iPad. Freemake Video Converter bepaalt automatisch de juiste instellingen voor het uitvoerbestand, maar je kunt dit ook handmatig bijstellen. Wees alert tijdens de installatie van Freemake Video Converter om overbodige programma's te voorkomen.

 

© PXimport

Tip 10 Freemake Video Converter zet filmbestanden om naar het juiste formaat voor jouw tablet of smartphone.

Tip 11: Schoonmaakhulp

Er zijn talloze schoonmaakprogramma's om overbodige bestanden en resten van jouw computer te verwijderen. BleachBit is een grondig- en gebruiksvriendelijk hulpprogramma om dit voor je te regelen. In tegenstelling tot vergelijkbare programma's maakt BleachBit standaard niets schoon. Selecteer in de linkerkolom welke onderdelen BleachBit moet aanpakken, bijvoorbeeld jouw browser(s) en systeem, en zet BleachBit aan het werk met Opschonen.

BleachBit verwijdert alleen overbodige bestanden en instellingen en geen persoonlijke bestanden. Toch is een waarschuwing van kracht: BleachBit is krachtig gereedschap. Verwijder nooit onderdelen die je niet kent en maak bij twijfel altijd eerst een back-up.

 

© PXimport

Tip 11 BleachBit is een krachtig alternatief voor het bekende CCleaner.

Tip 12: Spyware verwijderen

Als het goed is gebruik je beveiligingssoftware, bijvoorbeeld het gratis Microsoft Security Essentials. Hiermee wordt jouw systeem permanent in de gaten gehouden en maken virussen, spyware en andere ellende geen kans. Toch kan het voorkomen dat er iets door de mazen van het beveiligingsnet glipt en je toch malware oploopt. In dit geval biedt Anti-Malware Free uitkomst.

De gratis versie biedt geen permanente achtergrondbeveiliging en is dus geen vervanging voor jouw beveiligingssoftware. Wel is Anti-Malware Free uitstekend in staat om aanwezige malware op te sporen en verwijderen. Sluit voor gebruik alle openstaande vensters. Voer bij voorkeur eerst een schoonmaakactie uit met bijvoorbeeld BleachBit (zie tip 11) voor een snellere doorloop van de systeemcontrole.

 

© PXimport

Tip 12 Heb je spyware of andere malware opgelopen? Verwijder de ellende met Anti-Malware Free.

Tip 13: Veilig en anoniem internetten

Het TOR-netwerk is al jaren bekend (en berucht) vanwege de extreme anonimiteit op internet. Voor normale computergebruikers was het configureren van TOR lastig, maar dit is veranderd sinds de website een compleet pakket aanbood: Tor Browser Bundle. De download bestaat uit een geconfigureerde toegang tot het TOR-netwerk en een aangepaste Firefox-browser.

Tor Browser Bundle kun je naast jouw bestaande browser(s) gebruiken, installatie is niet nodig. Download Tor Browser Bundle en pak het geheel uit naar een willekeurige map. Voer het bestand Start Tor Browser.exe uit via de Windows Verkenner. De aangepaste versie van Firefox wordt automatisch gestart waarna je je anoniem en via een ander IP-adres op internet kunt begeven.

 

© PXimport

Tip 13 Tor Browser Bundle geeft op een eenvoudige manier toegang tot het TOR-netwerk zodat je direct anoniem kunt internetten.

Tip 14: Stabieler draadloos netwerk

Er zijn weinig programma's die zo doeltreffend zijn als inSSIDer als het gaat om het opsporen van problemen met draadloze netwerken. Je ziet de signaalsterkte van jouw draadloze netwerk (en andere relevante informatie) in een grafiek. inSSIDer toont deze gegevens ook van alle overige netwerken in de buurt. Zo zie je snel of er overlap is en of netwerken elkaar mogelijk storen, bijvoorbeeld omdat ze hetzelfde kanaal gebruiken. Met deze informatie kun je een beter kanaal kiezen en dit instellen in jouw draadloze router of modem. Dit laatste dient te gebeuren in de beheermodule van jouw modem/router en vereist technische kennis.

Heb je een probleem gelokaliseerd en gebruik je een draadloos modem van jouw internetaanbieder? Neem contact op met de helpdesk van jouw internetaanbieder om de instelling te vinden in jouw modem en het kanaal aan te passen.

 

© PXimport

Tip 14 inSSIDer helpt bij het identificeren van draadloze problemen, bijvoorbeeld als het netwerk van de buurman hetzelfde kanaal gebruikt als jouw netwerk.

Tip 15: Digitale boekencollectie beheren

Heb je een e-reader? Dan gebruik je waarschijnlijk de meegeleverde software van de fabrikant. Hieraan zitten meestal veel beperkingen. De software Calibre ondersteunt bijna alle merken en typen e-readers en maakt het eenvoudig om jouw digitale boekenkast te beheren. Zo kun je gedownloade boeken eenvoudig toevoegen en categoriseren. Bovendien kan Calibre digitale boekformaten ook onderling converteren en zo geschikt maken voor jouw e-reader.

 

© PXimport

Tip 15 Calibre kan digitale boeken converteren en beheert jouw e-reader en digitale boekencollectie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten