Er is altijd een groep gebruikers waarbij snel niet snel genoeg is. Waarbij geld eigenlijk geen rol speelt. Voor die groep is het high-end segment interessant. Denk aan Intels X79 platform, of de Bugatti Veyron. OCZ heeft natuurlijk de Vertex-serie, maar het kan nog véél sneller: tijd voor overdrive!

We moeten even heel duidelijk zijn: de RevoDrive3 X2 480 GB is een high-end pci-express ssd van 1500 euro. Bedoeld voor workstations of extreme tweakers. Het zware werk dus. Voor de gemiddelde consument is deze oplossing volslagen zinloos, omdat de RevoDrive dan nooit zijn best moet doen. Een Vertex 4 is dan prima en waarschijnlijk net zo snel. Bent u nog geïnteresseerd? Prima... let's go.

PCI-Express

Een high-end ssd kan een sata-3 poort al bijna volledig verzadigen. Denk aan de Sandforce-modellen die 550 MB/s kunnen halen. Dat is natuurlijk niet handig als je het maximale uit ssd wilt gaan halen. Vandaar dat OCZ niet voor een standaard sata-3 interface heeft gekozen, maar voor een pci-express X4 oplossing. Die kan 2000 MB/s aan data verwerken. En heel wat meer IOPS!

SAS-vca

In feite is de RevoDrive3 X2 een zéér rappe raid-opstelling van ssd’s. We zien twee prints met elk twee sandforce 2281-controllers. In totaal dus vier controllers. Dat resulteert in vrij bizarre specificaties. Denk aan 1500 MB/s lezen, 1250 MB/s schrijven en maar liefst 220.000 iops bij 4K blokgrootte.

De RevoDrive is niet simpelweg een sata-raid. Het is in basis een getweakte sas VCA-array. Dat staat voor Virtual Controller Array. Dit is heel kort door de bocht een SAS-‘raid’, maar voor wie het fijne er van wil weten: de VCA zorgt voor een degelijke verdeling over de vier controllers. Dit gebeurt onder meer met een Queue Balancing Algorithm. Het is dus niet simpelweg een kwestie van striping. Er zit een slim algoritme achter. Bijkomend voordeel: de RevoDrive3 ondersteunt ook TRIM.

De basis is een SuperScale-chip van OCZ. Of OCZ deze chip écht zelf heeft gemaakt, durven we niet te zeggen, maar de firmware komt zonder twijfel uit eigen huis. Deze SuperScale-chip is in ieder geval het hart van de RevoDrive3 die de communicatie tussen het pci-express X4-slot en de vier SandForce 2281-controllers regelt. Pas overigens wel op met het aanraken van het koelblok op de controller: deze wordt echt bloedheet na een tijdje intensief testen!

Wisselend

Het wordt ons vrij snel duidelijk dat de RevoDrive uitgedaagd moet worden. Bij standaardgebruik is bijna geen verschil te merken met bijvoorbeeld een Vertex 4 of een Corsair Performance Pro. Gaan we echter gas geven, dan zien we dat de RevoDrive tot zeer hoge prestaties in staat is!

Dat is bijzonder goed te zien bij ATTO. Bij een queue depth van 4 (vier threads) zien we dat de maximale prestaties rond de 256 KB komen: 1411 MB/s lezen en 1270 MB/s schrijven. Gaan we voor de maximale queue depth van 10, dan behaalt de RevoDrive3 zijn maximum al bij 64 KB. En de maximale snelheid is ook hoger: 1548.666 MB/s lezen en 1322.342 MB/s schrijven. Kortom: daag de RevoDrive uit!

Iometer 2010 geeft ons een maximum van rond de 215.000 IOPS bij 4K blokgroottes en een queue depth van 32. Een vrij onmogelijk scenario, tenzij je zéér zware applicaties draait. Maar goed: het komt in de buurt van de 220.000 die OCZ claimt.

In HDTune Pro meten we een constante snelheid van 1250 MB/s lezen en schrijven als we lineair 500 MB inlezen en schrijven. De RevoDrive piekt daar op 8 MB blokgroottes en verwerkt bij lezen 66.898 iops bij 4K en 51869 iops bij schrijven (4K). Het is iets meer dan een high-end ssd via sata3.

Tenslotte PCMark 7. Daar zien we dat de RevoDrive3 in praktijk simpelweg niet veel sneller is dan een gewone ssd. Het bevestigd wat OCZ zelf al zegt en wat de VCA-opbouw van de RevoDrive3 ook verraadt: zonder uitdaging (lees: meerdere threads) valt de RevoDrive terug op één controller, wat er voor zorgt dat hij nooit sneller kán zijn dan een normale ssd

Bootable

Mooi aan de RevoDrive3 X2, is dat deze bootable is. Wij hebben met behulp van de meegeleverde drivers probleemloos Windows 7 kunnen installeren. Dat gaat overigens heerlijk vlot. Net als opstarten vanaf dit pci-express beest. We hebben voor een snelle test ook de Creative Suite van Adobe geïnstalleerd en wat beeldbewerking uitgevoerd. De snelheidswinst is voelbaar bij lang renderwerk.

9,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Erg snel

PCI-Express

Bootable

Minpunten

Niet sneller bij normaal gebruik

Conclusie

OCZ zet met de RevoDrive3 X2 een bizar snel product in de markt. 1500 MB/s lezen, 1250 MB/s schrijven en 215.000 iops is de droom van iedere hardcore pc-gebruiker. Echter: zorg wel dat je hem uitdaagt en zwaar onder druk zet! Zonder een uitdaging is een standaard ssd gewoonweg niet trager. Maar wel véél goedkoper. Draai je echter vaak zware programma’s die intensief op de harde schijf werken, dan kan de RevoDrive veel tijd besparen. Prachtig product met een zeer specifieke doelgroep....
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000