Samsung's hybride harde schijf combineert de traditionele magnetische schijfplatters met flashgeheugen. Het flashgeheugen fungeert daarbij als razendsnelle buffer. Merken we dat ook in de praktijk?

De hybride harde schijf is de tussenoplossing tussen de ouderwetse harde schijf en de moderne flashschijven. Flash heeft als voordelen boven een harde schijf dat het snel, robuust en energiezuinig is. Helaas is het ook weer érg duur. Daarom zien we nauwelijks flash-harde schijven in de winkel liggen. Verschillende bedrijven zoals PQI en Sandisk hebben modellen van 16 tot 128 GB, maar hun prijs-per-gigabyte-verhouding ligt vér boven dat van normale harde schijven.

De tussenoplossing is de hybride harde schijf. Hier wordt flashgeheugen gebruikt als buffer tussen de normale harde schijf en de computer. Dit zou snelheidswinst én een lager stroomverbruik tot gevolg moeten hebben. Vooral handig voor notebooks dus, en daarom is Samsung's eerste hybride schijf er een van het 2.5"-type.

De HM16HJI ziet er niet anders uit dan het gros van de 2.5"-schijven. Aan boord zit 256 MB aan nv-flash, dat onder Vista met de speciale ReadyDrive-technologie aangesproken kan worden. We proberen de drive dan ook uit in een notebook, draaiend op Windows Vista. Allereerst testen we de drive met HD Tune en vergelijken de resultaten met een standaard Western Digital 120 GB-schijf. Beide drives draaien op hetzelfde toerental: 5400 rpm. Vreemd genoeg zien we geen snelheidsvoordeel wanneer we de Samsung-drive gebruiken. In tegendeel: de drive van Western Digital verslaat de hybride schijf op enkele procenten. Hmm.

De HM16HJI wordt automatisch door Vista herkend als een hybride schijf en Vista schakelt dan ook zelfstandig ReadyDrive in. Dankzij deze techniek zouden applicaties sneller moeten opstarten en ook het booten van Vista zou stukken sneller moeten verlopen. In de praktijk blijft ReadyDrive inderdaad te werken, maar of u er een nieuwe harde schijf voor aan moet schaffen vragen we ons serieus af. Zo start onze laptop ongeveer 10 seconden sneller op en komt het een paar seconden sneller uit hibernate-stand. Het starten van applicaties gaat iets sneller dan met een conventionele harde schijf, maar we praten over niet over meetbare verschillen. De meerwaarde van ReadyDrive is wat ons betreft wel érg beperkt.

Het andere argument voor hybride harde schijven is dat ze minder energie verbruiken en daarom de levensduur van uw laptopaccu ten goede komen. Vergelijken we de accuduur van onze laptop met de Samsungschijf en de Western Digital-schijf dan zien we een verschil van 2% in het voordeel van de hybride schijf. Houden we in het achterhoofd dat er altijd een foutmarge meegeteld moet worden, dan is onze conclusie dat de schijf niet noemenswaardig zuiniger is dan zijn concurrentie.

Wanneer we alles bij elkaar optellen dan zijn we helaas gedwongen te concluderen dat het gebruik van flashgeheugen bar weinig voordelen biedt. Een eventueel prijsverschil tussen deze drive en een concurrerende drive is dan ook niet gerechtvaardigd, wanneer we naar de prestaties kijken. De HM16HJI is wél een erg prettig stille drive, en wat dat betreft is hij zijn geld meer dan waard.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • ReadyDrive start Vista sneller op

  • Erg stille drive

  • Flashgeheugen biedt nauwelijks voordelen

Het valt niet te ontkennen dat Samsungs MH80-hybride schijf interessant en vernieuwend is. Des te jammer is het dat we in de praktijk weinig voordelen kunnen vinden boven traditionele drives. De HM16HJI is niet sneller dan de concurrentie, de voordelen ReadyDrive zijn schromelijk overdreven en een verlenging van uw accuduur zit er ook niet in. Wie deze drive wil kopen, moet het vooral om zijn sterkste punt doen: de drive is heerlijk stil.

<td >Capaciteit (GB)<td >160<td >Schijfformaat<td >2.5 inch<td >Interface<td >SATA<td >Rotatiesnelheid (rpm)<td >5.400<td >Bijzonderheden<td >256 MB nv-flashgeheugen

6,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000