Uw pc-geheugen gebruiken als harde schijf? Dat is niet nieuw. Oudgedienden herinneren zich de ram-schijf onder DOS nog wel, jongere mensen zijn vast wel eens tegen de I-Ram van Gigabyte aangelopen.

Attorn heeft met de Hyperdrive 4 een product dat vergelijkbaar is met dat van Gigabyte. Het verschil tussen beide bedrijven is de doelgroep. Gigabyte heeft zich met de ontwikkeling van de I-Ram nadrukkelijk op gamers gericht (en heeft daarin gefaald, gezien de geringe belangstelling voor het product). Attorn probeert een geheel andere markt aan te spreken: de zakelijke. Hopelijk hebben ze hier meer succes mee.

De Hyperdrive 4 ziet er op een afstandje niet erg spannend uit: een metalen behuizing, formaat 5.25", voorzien van twee kleine ventilatoren. Het innerlijk is daarentegen wél spannend: op een printplaat vinden we maar liefst acht dimm-sloten voor ddr-modules. Daarnaast zien we een connector voor een 2,5" harde schijf en aansluitmogelijkheden voor ide en sata, zodat u niet afhankelijk bent van één busconnector.
Dat Attorn ervoor heeft gekozen alleen registered ecc-modules te gebruiken is begrijpelijk, want alleen deze geheugenmodules bieden de voldoende mate van integriteit. Er kleeft echter een flink nadeel aan het gebruik van dergelijk modules: ze zijn laaiend duur. Een blik op de pricewatch van Tweakers leert ons dat de goedkoopste 1 GB-module zo'n € 75 kost. Een ram-drive van 8 GB kost dan al snel meer dan € 1200, exclusief de kosten van de Hyperdrive 4.

Een ander nadeel van pc-geheugen als opslagmedium is dat de inhoud verdwijnt zodra de stroomtoevoer afgekapt wordt. Met andere woorden: zet uw pc uit, en uw gegevens zijn weg. Attorn heeft hier een oplossing voor gevonden: de Hyperdrive 4 kan op een externe accu of rechtstreeks op het stroomnet worden aangesloten. Zelfs als u uw pc afsluit, behoudt de Hyperdrive 4 zo zijn stroom. Toch lijkt het ons verstandig niet zomaar kritieke gegevens op de ram-schijf te laten staan zonder enige voorzorgsmaatregel. Wilt u liever geen backups maken, dan is het ook mogelijk een notebookschijf op de Hyperdrive 4 te monteren. Deze wordt automatisch gevuld met de gegevens op de Hyperdrive 4.

We hebben de Hyperdrive 4 getest onder Windows XP en Windows Vista met een aantal verschillende benchmarkapplicaties. We vergelijken de schijf met een Western Digital Raptor X, de snelste desktopschijf die u tot nu toe in de winkel kunt kopen. De verschillen zijn duidelijk, maar niet zo dramatisch als we verwacht hadden.
Zo zien we onder HDTach een gemiddelde doorvoersnelheid van 111.8 MB/s, HD Tune geeft hier 99.0 MB/s aan. Onze Raptor X haalt hier 77.9 respectievelijk 73.5 MB/s. Ook de toegangstijd ligt een stuk lager dan bij traditionele harde schijven: beide applicaties rapporteren 0 ms.

Is de Hyperdrive 4 zijn geld waard? Voor bepaalde markten, waar een lage toegangstijd van levensbelang is, zal dit product zeker appeal hebben. Voor normale bedrijven en consumenten is de Hyperdrive 4 met zijn hoge aanschafprijs, dure geheugenmodules en beperkte opslagcapaciteit (maximaal 16 GB) geen overweging.

PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Razendsnel

  • Backupmogelijkheid naar reserveschijf

  • Sata- én ide-connector

  • Alleen registered ecc-geheugen

Is de Hyperdrive 4 een goed product? Zonder meer. Nooit eerder hebben we zo'n snelle schijf in ons testlab gehad. Dankzij de backupmogelijkheid en ondersteuning voor sata heeft Attorn met deze vierde generatie Hyperdrive een volwassen product afgeleverd. De Hyperdrive 4 is echter niet voor iedereen weggelegd. Het totaalplaatje met 8 GB aan geheugen loopt al snel op tot € 2400, een prijsstelling die niet op kan concurreren tegen de normale harde schijf.

<td >Interface<td >Solid State<td >Read seek time (ms)<td >0<td >Bijzonderheden<td >8 Registered ECC DIMM-sloten

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000