AOpen is niet van plan met lede ogen aan te zien dat pc-gebruikers hun pc inruilen voor een Mac mini. Het sexy kleine kastje krijgt concurrentie van de AOpen Mini.

Het is vreemd dat de Mac mini een revolutie heeft veroorzaakt in de pc-wereld. Allereerst het besturingssysteem: normaal gesproken hebben Windows- en Apple-adepten niets met elkaar gemeen. Laat staan dat ze overwegen het ene voor het andere systeem in te ruilen. Dan de prijs: de Mac mini mag in eerste instantie niet duur lijken, maar wie er een fatsoenlijk werkend systeem van wil maken, met een voldoende grote harde schijf en genoeg werkgeheugen, is toch al snel zo'n 1000 euro kwijt. Voor dat geld kunt u makkelijk een pc aanschaffen die véél meer kan dan het kleine wonderkastje van Apple. Dat betekent dus dat er maar twee redenen over kunnen blijven: het formaat en de hippe uitstraling.

Klein maar fijn

Het formaat hoeft geen reden meer te zijn om naar Apple over te stappen. Natuurlijk is de AOpen Mini niet de eerste pc op zo'n klein formaat: al jaren zien we VIA hard aan de weg timmeren met hun EPIA-serie. Toch zijn veel pc-gebruikers huiverig voor de VIA-processor. Onbekend maakt onbemind, en daarnaast vallen de prestaties van de processor in het niet bij wat AMD en Intel te bieden hebben. Wat dat betreft speelt AOpen een sterke troef uit: Intels Pentium M. Deze processor weet uitstekende prestaties te combineren met een laag energieverbruik en is daarmee de ideale kandidaat voor een dergelijk klein systeem.
De AOpen Mini lijkt bedoeld voor systeembouwers en niet zozeer voor de consument. Het is een waar bouwpakket, waarvoor u kleine vingers moet hebben. Dat komt voornamelijk door de kleine behuizing, waar alles in moet worden ondergebracht. Binnenin de Mini zien we een speciaal ontworpen moederbord met Alviso-chipset, die we normaliter in notebooks tegenkomen. Ook de rest van het binnenwerk versterkt de indruk dat de Mini niets anders is dan een notebook in een ander formaat: de optische drive, de 2,5-inch harde schijf, de so-dimm ddr2 geheugenmodule en de wlan-kaart zijn allemaal van het afwijkende laptopformaat.
Wie zelf een systeem rond de Mini gaat bouwen, moet bereid zijn flink wat speurwerk naar de juiste componenten te doen. Met veel passen en meten weten we alle componenten in te passen en de behuizing dicht te schroeven. Wanneer we bij een druk op de aan-knop het bioslogo zien, weten we dat we goed zitten.

Prestaties

De AOpen Mini kunt u het beste zien als een notebook voor in de huiskamer. Om de prestaties met een normaal desktopsysteem te vergelijken zou niet eerlijk zijn, dus we vergelijken de Mini met gelijkwaardige notebooks. Wat dan opvalt, is dat AOpen haar huiswerk goed gedaan heeft: de componenten presteren ronduit prima. Sysmark zet een score neer die, gezien de processor, uitstekend uitvalt. De interne grafische chipset is niet bedoeld om 3D-games mee te spelen, maar weet voor een huiskamer-pc prima te overtuigen. Gelukkig heeft AOpen gekozen voor een dvi-uitgang in plaats van de gebruikelijke vga-uitgang; plasma- en tft-schermen zijn hiermee in een handomdraai aangesloten. Voor oudere monitoren wordt er wel een dvi-naar-vga-dongle meegeleverd.

Maar...?

Hoewel we globaal gezien erg positief staan tegenover de AOpen Mini, zijn er toch wat kanttekeningen. Zo zijn er slechts twee usb-poorten, die ook gebruikt moeten worden voor toetsenbord en muis. Wie meer usb-apparatuur (zoals een tv-tuner) wil aansluiten, zal daarom een usb-hub moeten kopen.
Belangrijker is het kostenplaatje. Voor een huiskamer-pc met beperkte schijfruimte en uitbreidingsmogelijkheden is de prijs wat aan de hoge kant: een simpele uitvoering (40-GB schijf, 512 MB geheugen, Celeron M 360 processor) kost al snel 700 euro. Een vergelijkbare Mac mini kost zo'n 150 euro minder, en zelfs dat bedrag vinden we, gezien de functionaliteit, aan de hoge kant. Of de aanschafprijs gerechtvaardigd is, kan dus alleen ú beslissen.PluspuntenMinpuntenConclusie

  • Uiterst compact.

  • Goede prestaties.

  • Gebruikt dure componenten.

SocketSocket 479ChipsetIntel 915GM + ICH6MBuskloksnelheid (MHz)533GeheugentypeDDR2-533Maximaal geheugen (GB)1Grafische chipsetIntel GMA 900Geluidschip?GeluidskanalenstereoEthernet1x Gigabit Ethernet
PCI-Express*16-sloten0PCI-Express*8-sloten0PCI-Express*4-sloten0PCI-Express*1-sloten0PCI-sloten0SATA-poorten0IDE-poorten1miniPCjaOverige aansluitingen-
Aansluitingen voorzijde-
Aansluitingen achterzijdeUSB 2.0
Firewire-400
DVI
Audio-in
Audio-uit
TV-uit
SLI / CrossFiresingle card
RAID-levels-
CoolingactiefAfmetingen165x50x165Gewicht (kg)1.1

8,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

Minpunten

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000