Wat is bluetooth 5.0 en wat kun je ermee?

© PXimport

Wat is bluetooth 5.0 en wat kun je ermee?

Netwerk

Geplaatst: 10 augustus 2019 - 09:13

Aangepast: 14 december 2022 - 11:11

Justin Doornekamp

Moderne smartphones, van de iPhone 8 en iPhone X tot de Samsung Galaxy S8 ondersteunen Bluetooth 5.0. Ten opzichte van voorganger 4.2 zijn er wat verbeteringen doorgevoerd. Welke dat zijn, zetten wij op een rijtje.

Allereerst moet je weten dat niet alleen je telefoon, maar ook je accessoires bluetooth 5.0 moeten ondersteunen om te profiteren van de verbeteringen. Zo maken de AirPods van Apple bijvoorbeeld nog steeds enkel gebruik van bluetooth 4.2. Ondersteunen je accessoires de laatste bluetooth-standaard niet, dan kun je ze uiteraard wel gewoon blijven gebruiken met de nieuwste telefoons.

Al met de introductie van bluetooth 4.0 werd er ingespeeld op het sterk terugbrengen van de energiebehoefte van apparaten door middel van de Bluetooth Low Energy-modus. Hierdoor konden in theorie koptelefoons of wearables langer meegaan, voordat je ze weer aan de lader moest hangen.

In de praktijk werkte veel randapparatuur niet met de Bluetooth Low Energy-modus, waardoor je evengoed was aangewezen op de klassieke bluetooth-standaard.

Met bluetooth 5.0 ondersteunen alle audioapparaten de Bluetooth Low Energy-optie automatisch, waardoor accessoires direct minder stroom verbruiken en daardoor langer meegaan.

Dual audio

Door de nieuwe dual audio-functie wordt het bovendien mogelijk om je muziek via twee verschillende bluetooth-speakers af te spelen in plaats van één. Zo voorzie je meerdere kamers van je favoriete muziek. Ook wordt het hierdoor mogelijk om twee koptelefoons aan te sluiten op één telefoon, waardoor je met z'n tweeën tegelijk naar je favoriete nummers kunt luisteren.

Is je vriend of vriendin niet zo gecharmeerd van jouw muzieksmaak? Het is zelfs mogelijk om de twee koptelefoons te koppelen aan verschillende audiobronnen. Je luistert dan beiden, tegelijk en met ieder een eigen koptelefoon, naar een ander nummer. En dat allemaal op dezelfde telefoon. Voorlopig vind je deze optie alleen nog terug op de Samsung Galaxy S8, maar het zal een kwestie van tijd zijn voordat andere toestellen dit ondersteunen.

© PXimport

Snelheid en bereik

Een van de belangrijkste veranderingen in bluetooth 5.0 is waarschijnlijk de verbeterde snelheid en het grotere bereik. Met oudere bluetooth-versies heb je een bereik van circa 10 meter en met de laatste versie is dit 40 meter. Je kunt dus je telefoon makkelijk in huis laten liggen als jij in de tuin geniet van de muziek uit je draadloze speaker.

Qua snelheid zou bluetooth 5.0 twee keer sneller zijn dan de oudere versies. In praktijk betekent dit dat je sneller verbinding maakt met je accessoires en bovendien sneller bestanden via bluetooth kan versturen dan voorheen. Maar ook hier geldt: je accessoires moeten wel de huidige standaard ondersteunen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000