ID.nl logo
Je eigen memes maken doe je zo
© PXimport
Huis

Je eigen memes maken doe je zo

Nieuwsfeeds op sociale media zijn vaak beladen en somber. Gelukkig herinneren memes ons eraan dat humor de beste manier blijft om het leven te relativeren. Het afgelopen jaar overspoelen deze visuele grapjes onze sociale media en niets belet je om zelf memes samen te stellen. Met deze tools kun je in enkele minuten je eigen memes maken zonder een eurocent uit te geven.

Tip 01: Filmora Meme Maker

Op de homepage van Filmora Online Meme Maker upload je eerst een video, een gifje of afbeelding(en) die ergens op de harde schijf staat. Je kunt ook het internetadres invoeren van een online video of animatie. De maximale bestandsgrootte bedraagt 50 MB. Daarna word je naar een nieuwe pagina geleid waar je tekst aan de afbeelding toevoegt. Met deze Meme Maker kun je de tekst zowel binnen als buiten de afbeelding plaatsen. De tool heeft een behoorlijke lettertypebibliotheek waar je met een muisklikje de kleur van de tekst bepaalt. Nadat je alle instellingen hebt gemaakt, kies je het bestandstype voor de uitvoer en klik je op de knop Maken om het proces te voltooien zodat je de meme als een png-, jpg-, gif- of mp4-bestand kunt exporteren. Leuk aan deze gratis dienst van Wondershare is dat je kunt experimenteren met verschillende lettertypen en dat het resultaat geen watermerk heeft. De tool is ook mobielvriendelijk.

©PXimport

Kort, herkenbaar en met een clou

Als je het goed doet, zijn memes magneten voor meer onlineverkeer en vind-ik-leuks. De sleutel van een goede meme is het bedenken van een tekst die de afbeelding grappiger maakt. Dit is moeilijker dan het klinkt. In plaats van je vast te bijten in de keuze van het lettertype, moet je je vooral concentreren op het verbeteren van de grap. Bedenk een grap in twee regels en plaats de clou in de tweede regel. Ga ook altijd voor een korte grap waarin mensen zich kunnen herkennen. Gniffelen doen we het liefst om bekende situaties. Een meme roept bovendien het gevoel op van een ‘inside joke’. Je weet wel, de vaste grappen die je uitsluitend bij bekenden maakt. Wanneer je als bezoeker de clou van de meme begrijpt, krijg je het gevoel dat je deel uitmaakt van een groep gelijkgezinden.

Tip 02: ToonClip

ToonClip is een bijzonder project. Als je eenvoudige scripts bewerken leuk vindt, is het maken van de animatie in ToonClip misschien zelfs leuker is dan het bekijken. Je plaatst afbeeldingen op het canvas en daarna wijzig je het script om de afbeeldingen te besturen. Begin met de voorbeeldprojecten en laat de figuren bepaalde dingen zeggen, tevoorschijn komen en bewegen. Je regelt dit tot op de seconde. Als je dat onder de knie hebt, kun je met eigen afbeeldingen geanimeerde memes maken. ToonClip heeft een bibliotheek met templates, geluiden, voorwerpen enzovoort … Je kunt het resultaat downloaden als een online filmpje of als een geanimeerde gif.

©PXimport

Als achtergrond kun je bij Crello zelfs een filmpje gebruiken

-

Tip 03: Crello

Een app en webapplicatie om fraaie ontwerpen samen te stellen is Crello. Eigenlijk gaat het om een online grafisch programma met een enorm aantal sjablonen. Die templates zijn gegroepeerd op afmeting en bestemming. Hier vind je alle belangrijke standaardgroottes voor Facebook, LinkedIn, Twitter, Pinterest en e-mail. Daarna ga je verder met de lettertypes die de ontwerpers van Crello voorstellen of je vertrekt vanaf nul. Met een paar klikken wijzig je de grootte, het lettertype, de stijl, uitlijning en tekstkleur. Als achtergrond kun je zelfs een filmpje gebruiken. Bovendien beschik je over een ruim aanbod aan achtergrondmuziek. Crello is dus gericht op sociale media en je kunt met een gratis account prachtige ontwerpen maken. Ben je bereid om voor bepaalde afbeeldingen of filmpjes enkele dollars te betalen, dan haal je er nog meer uit.

©PXimport

Tip 04: ImgFlip

Een van de eenvoudigste toepassingen om een meme te maken is ImgFlip. Er zijn twee tabbladen. Je kiest het tabblad Video to GIF en dan kun je een filmpje van de harde schijf uploaden of een webadres plakken van online video. In het tweede tabblad Images to GIF, doe je hetzelfde maar dan met afbeeldingen. ImgFlip ondersteunt YouTube en Vimeo. Omdat een meme altijd kort is (hier maximaal 20 seconden) en zo’n video meestal veel te lang; selecteer je met twee regelaars het fragment dat je nodig hebt. Tegelijk laat je een stukje tekst verschijnen in een bijna eindeloos aanbod van lettertypen en je bepaalt de breedte van de meme. ImgFlip is gratis, maar er is ook een pro-versie waar je het kleine watermerk niet ziet, waarin je meerdere teksten kun plaatsen en je een hogere uitvoerresolutie kunt kiezen.

©PXimport

Tip 05: ILoveIMG

Online fotobewerker ILoveIMG heeft een sectie speciaal om fotomemes te maken. De generator werkt rechttoe rechtaan op basis van jpg-, gif- of png-afbeeldingen die je uploadt vanaf de harde schijf of rechtstreeks vanuit Dropbox of Google Drive. Daarnaast heeft dit adres een collectie sjablonen die gewoon schreeuwen om een pittige tekst. Die tekst kun je vormgeven en zowel binnen als buiten de fotorand plaatsen.

©PXimport

Gebruik Kapwing om een simpel titeltje bij een foto te zetten of als editor voor online media

-

Tip 06: Kapwing

Een van de sterkste meme-generators die we zagen, is Kapwing. De tool is volledig gratis, plaatst geen watermerk en je kunt video’s exporteren tot maximaal 7 minuten – wat in de meme-wereld langer dan de eeuwigheid betekent. Bovendien is Kapwing als een ui opgebouwd uit verschillende toepassingslagen. Je kunt uitgaan van de Meme Generator en het heel eenvoudig houden … Een videootje of een afbeelding uploaden of een url van een filmpje ingeven en enkele tekstjes en klaar. Maar terwijl je de video uploadt, merk je dat er heel wat onder de motorkap zit. Kapwing optimaliseert het bestand en vraagt of het de audio uit het videobestand moet extraheren. Bovendien kun je scènes toevoegen en aangeven hoelang iedere scène in beeld zal komen. Voor je het weet, ben je in een editor waar je de helderheid, contrast en verzadiging van het beeldmateriaal kunt regelen met schuifjes.

Werk je met foto’s, dan zijn er verschillende overgangen mogelijk en je beschikt over een tijdlijn om aan te duiden wanneer beeld A wordt vervangen door B. Ten slotte is het zelfs mogelijk een rechtstreekse opname toe te voegen via de webcam of schermopname. Kortom, je bepaalt zelf hoe diep je in deze editor wilt gaan. Je kunt Kapwing gebruiken om een simpel titeltje boven en onder een foto aan te brengen, maar hij komt ook van pas als editor voor media die je wilt publiceren op het internet.

©PXimport

Tip 07: inPixio

Geen watermerk, geen reclame, gratis en zelfs geen betaalde pro-versie … We hebben het over de inPixio’s meme-generator die zich nog wel in een bèta-stadium bevindt en die supermakkelijk werkt met afbeeldingen. Het is even wennen aan de workflow. Uiteraard upload je eerst het fotobestand, maar als je daarna op de knop Tekst klikt, gebeurt er niets. Je moet eerst de balk aan de linkerkant openen en dan pas kun je een Quick Template naar de foto slepen. Dat is een vak waarin de tekst al opgemaakt is. Vervolgens selecteer je een ander lettertype, stijl en tekstkleur in het tabblad Fonts. Het tabblad Effect gebruik je om de achtergrond van het tekstvak te kleuren en om de grootte en transparantie in te stellen. Ben je niet tevreden, dan gebruik je bovenaan de knop Reset; in het andere geval is er de knop Save your photo. Het valt ons op dat het niet mogelijk is een andere bestandsindeling te kiezen. Is het oorspronkelijke bestand een png-bestand, dan moet je het resultaat ook als png wegschrijven. Er is evenmin mogelijkheid om filmpjes aan de meme te voegen.

©PXimport

Tip 08: Adobe Spark

Als laatste noemen we Adobe Spark een hele sterke commerciële web- en mobiele app. Profiteer van de gratis proefperiode (14 dagen) om memes te creëren van bijzonder hoge kwaliteit waar dan rechtsonder alleen een klein Spark-logo te zien is. Daarna is deze oplossing veel te duur voor de thuisgebruiker: 24,19 euro per maand of als onderdeel van Adobe Creative Cloud 12,09 per maand.

Eerst selecteer je een bepaalde maat. Je kunt kiezen tussen vierkante of staande opties, liggend, of je gaat creatief aan de slag en begint met een eigen formaat. Daarna mag je afbeeldingen gebruiken uit de uitgebreide Spark-bibliotheek als je geen eigen plaatjes wilt gebruiken.

Je merkt aan alles dat deze generator uit de stal komt van de grote beeldbewerkers zoals Photoshop en Illustrator. Zo kun je bijvoorbeeld voor het bepalen van de tekstkleur het pipet gebruiken om een tint uit de achtergrondafbeelding ‘op te zuigen’, zodat de tekstkleur in harmonie blijft met de achtergrond. Spark werkt met kleurenschema’s en de sjablonen zijn allemaal om door een ringetje te halen. Bovendien beschik je over ontzettend veel mogelijkheden om tekst smaakvol op te maken. Een leuke vondst is bijvoorbeeld de optie Magisch uitlijnen die de tekst omzet naar hoofdletters die dan netjes horizontaal en verticaal vierkant uitgevuld wordt. Of je laat de tekst geanimeerd in beeld komen. Er is zelfs een bètafunctie om de achtergrond van de foto weg te halen, zodat je een nieuwe achtergrond kunt plaatsen. Bovendien kun je verschillende foto’s combineren als een soort collage.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje
© Maikel Dijkhuizen
Huis

Review Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition – Comfortabel (maar prijzig) leesmaatje

Op zoek naar een nieuwe e-reader met kleurenscherm? Goed nieuws, want er verschijnen steeds meer geschikte producten in de (digitale) winkelschappen. Een voorbeeld hiervan is de onlangs verschenen Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition. Is dit product zijn stevige prijskaartje van 299,99 euro waard?

Uitstekend
Conclusie

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel.

Plus- en minpunten
  • Compact formaat
  • Waterdichte behuizing
  • Vlotte configuratie
  • Reageert snel
  • Matte schermafwerking
  • Veel schermopties
  • Lange accuduur
  • Duur
  • Vereist Amazon-account
  • Fletse kleuren
  • Korrelige foto's en afbeeldingen

De hier besproken Signature Edition heeft een aantal extra's ten opzichte van de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition (269,99 euro). Zo bevat deze e-reader 32 GB (in plaats van 16 GB) opslagruimte. Bovendien is er ondersteuning voor draadloos opladen ingebakken. Vanwege het compacte touchscreen van 7 inch en de dunne schermranden is de behuizing ongeveer net zo groot als die van een normaal pocketboek, maar dan een stuk dunner. In combinatie met het bescheiden gewicht van 219 gram is de Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition een aangenaam leesapparaat voor thuis en onderweg. De achterzijde heeft een ruwe afwerking, waardoor het apparaat prettig in de hand ligt. Behalve de aan-uitknop telt de sober vormgegeven behuizing geen fysieke knoppen.

©Maikel Dijkhuizen

Naast de e-reader vind je in de productdoos een korte handleiding en usb-c-kabel.

Snelle configuratie

Zodra je op de aan-uitknop aan de onderzijde drukt, verschijnt binnen enkele ogenblikken het configuratiemenu. Na het kiezen van de Nederlandse taal stel je de e-reader verder in. Dat kan met behulp van een smartphone-app of op het apparaat zelf. Laatstgenoemde optie werkt snel genoeg. Heb je het wifi-wachtwoord en je Amazon-accountgegevens eenmaal ingevuld, dan verschijnt het hoofdvenster. Een korte rondleiding neemt je op sleeptouw. Zo zijn diverse schermopties via een handig snelmenu bereikbaar. De configuratie duurt slechts enkele minuten, zodat je snel kunt beginnen met lezen.

Je koopt nieuwe e-books rechtstreeks in de Kindle Store. Via de Send to Kindle-dienst kun je ook eigen bestanden naar de e-reader sturen, zoals digitale boeken in het populaire epub-formaat. Andere ondersteunde bestandsformaten zijn onder meer pdf, mobi, docx en jpeg. Je kunt ook nog luisterboeken afspelen. Koppel in dat geval een draadloze koptelefoon via bluetooth.

©Maikel Dijkhuizen

De configuratie van de Kindle Colorsoft Signature Edition is zo gepiept.

7inch-kleurenscherm

De hamvraag is natuurlijk of een kleurenscherm op dit Kindle-product de hoge aanschafprijs rechtvaardigt. Een lastige kwestie, want de huidige generatie e-ink-kleurenschermen oogt toch wat flets. Er is weliswaar een instelling om een levendige kleurenstijl te activeren, maar het verschil is minimaal. Wel ziet de bibliotheek met alle gekleurde boekenkaften er aantrekkelijker uit. Daarnaast komt een kleurenscherm goed van pas bij het lezen van stripboeken, tijdschriften en kranten. De Colorsoft Signature Edition geeft afbeeldingen en foto's in een redelijke kwaliteit weer, al zijn de beelden ietwat korrelig. Verder pas je naar eigen wens de warmte van het scherm aan. Hierbij houdt de e-reader op jouw verzoek rekening met de zonsondergang en -opgang. Tot slot zijn de hoge contrastwaarden van dit scherm een voordeel.

©Maikel Dijkhuizen

Bekijk boekenkaften in kleur!

Hoog leescomfort

Het scherm heeft een matte afwerking, zodat je comfortabel buiten kunt lezen. Zelfs met fel zonlicht vallen de weerspiegelingen erg mee. Lees je 's avonds, dan komt de automatische schermverlichting goed van pas. Deze functie zit overigens niet op de reguliere Kindle Colorsoft Base Edition. Voor e-readerbegrippen navigeer je snel in boeken en het menu. Hiervoor tik of veeg je op het touchscreen. Een nieuwe bladzijde opent vrijwel zonder vertraging, zodat je vlot kunt doorlezen. Wil je ondertussen iets online opzoeken? Open dan gewoon de browser en typ een url in de adresbalk. Deze e-reader laadt websites behoorlijk rap.

Een pluspunt is dat dit product voldoet aan de IPx8-norm. Je kunt dus gerust e-books in bad lezen, want de behuizing is waterdicht. Dankzij de lange accuduur hoef je het apparaat waarschijnlijk pas na een paar weken of zelfs enkele maanden op te laden.

©Maikel Dijkhuizen

Dankzij de geïntegreerde browser kun je er ook websites mee bezoeken.

Amazon Kindle Colorsoft Signature Edition kopen?

Als je naast boeken ook graag kranten, tijdschriften en stripboeken op een e-reader leest, is de Kindle Colorsoft Signature Edition zeker het overwegen waard. Je bekijkt dan namelijk foto’s en afbeeldingen in kleur. Vergeleken met een smartphone- of tabletscherm zijn de kleuren wel veel fletser. Behalve dat en de hoge adviesprijs valt er verder weinig op deze e-reader aan te merken. Hij is namelijk snel, gebruiksvriendelijk en comfortabel. Kortom, een aanrader!

▼ Volgende artikel
TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor
Huis

TP-Link breidt WiFi 7 uit naar buiten met Deco BE25 Outdoor

TP-Link heeft de Deco BE25 Outdoor aangekondigd, een weerbestendige Mesh wifi-router met wifi 7 die speciaal ontworpen is om het WiFi-netwerk eenvoudig uit te breiden naar de tuin. De router biedt een oplossing voor het probleem dat goed geïsoleerde ramen en muren het wifi-signaal vaak blokkeren, waardoor internetgebruik in de tuin vaak problematisch is.

De Deco BE25 Outdoor kan naadloos worden toegevoegd aan een bestaand Deco-netwerk, ongeacht of je al een wifi 5, 6 of 7-set gebruikt. Via de Deco-app is het apparaat met enkele klikken toe te voegen, waarna alle Deco apparaten één netwerk vormen met één naam en wachtwoord. Tot 10 Deco apparaten kunnen aan elkaar worden gekoppeld voor één groot WiFi-netwerk. Het apparaat is ook te gebruiken als losstaande router of als access point naast een bestaand netwerk van een ander merk.

De Deco-apparaten vormen samen één netwerk, met één naam en één wachtwoord, waardoor je in en om het huis stabiele wifi hebt. De router beschikt over een ingebouwde voeding en kan direct in een stopcontact worden gestoken of via Power over Ethernet (PoE) worden gevoed via een van de twee 2,5Gbps netwerkaansluitingen. De verbinding met een bestaand Deco-netwerk kan zowel via ethernetkabel als draadloos.

Met wifii 7 BE3600 haalt de router snelheden tot 3,6Gbps. Dankzij nieuwe wifi 7-technologieën zoals Multi Link Operation, 4K-QAM en 160Mhz brede kanalen levert het apparaat volgens TP-Link goede prestaties in de tuin. De router wordt geleverd met montagemateriaal en kan aan een muur of paal worden bevestigd of los worden neergezet.

Uiteraard ook met AI

De ingebouwde AI-Driven Mesh technologie stemt het wifi-netwerk automatisch af op de omgeving door patronen te herkennen, netwerkbelasting in kaart te brengen en gebruikers te verbinden met het optimale WiFi-punt. Voor de beveiliging maakt de router gebruik van WPA3 encryptie en TP-Link HomeShield, waarmee onder meer ouderlijk toezicht kan worden ingesteld.

Beschikbaarheid en prijzen

De TP-Link Deco BE25 Outdoor is direct beschikbaar voor een adviesprijs van 149 euro.