Review Devolo WiFi 6 Repeater 5400 – Snel meer dekking

Review Devolo WiFi 6 Repeater 5400 – Snel meer dekking

Geplaatst: 28 maart 2023 - 08:02

Aangepast: 22 september 2023 - 15:55

Jeroen Boer

Een stabiel en snel wifi-signaal in het hele huis is onmisbaar, maar doorgaans niet mogelijk met een router. Devolo belooft dat je met de WiFi 6 Repeater 5400 ook bijvoorbeeld je slaapkamer van een snel draadloos netwerk kunt voorzien. Wij hebben hem getest om te kijken of dat ook echt zo is.

8,5

Ons oordeel

Devolo WiFi 6 Repeater 5400

Pluspunten

Goede prestaties

Repeater en accesspoint

Compacte vormgeving

Twee netwerkaansluitingen

Minpunten

Geen wandbevestiging

Hoge prijs

Conclusie

De Devolo WiFi 6 Repeater 5400 is een repeater die prima prestaties levert en eenvoudig te installeren is. Indien gewenst kun je via de uitgebreide webinterface het netwerk naar eigen inzicht configureren en het apparaat ook als snel bedraad accesspoint gebruiken. De Repeater 5400 is fraai vormgegeven, maar kan helaas niet aan de wand bevestigd worden. Lastig, want je zult een repeater soms op een locatie als een hal willen installeren en daar heb je mogelijk niet altijd een kastje beschikbaar. Wel is dit één van de duurste repeaters die je kunt kopen. Als je meer dan één repeater nodig hebt voor volledige dekking, is een wifi-mesh-systeem al snel interessanter....
Lees meer

De Devolo WiFi 6 Repeater 5400 is fraai vormgegeven. Het compacte rechthoekige kastje is staand 11,5 centimeter hoog. Voor extra stabiliteit kun je twee voetjes uitklappen. Een wandbevestiging is helaas niet mogelijk. Jammer, want in de praktijk is het niet ondenkbaar dat een hal de beste plek voor een wifi-repeater is. Op de achterkant heeft de repeater twee gigabitnetwerkaansluitingen en een voedingsconnector voor de meegeleverde netspanningsadapter.

Lees ook: koopgids wifi-repeaters, alles voor betere dekking

 

Devolo WiFi 6 Repeater 5400.

De Devolo WiFi 6 Repeater 5400 heeft uitklapbare pootjes.

Wifi 6 met gigabit

De repeater maakt gebruik van wifi 6 en heeft een dualbandconfiguratie met twee radio's. Op de 2,4GHz-band biedt de radio twee datastromen (2x2) terwijl er op de 5GHZ-radio vier datastromen (4x4) ondersteund worden. Dat vertaalt zich in maximale theoretische snelheden van 574 en 4800 Mbit/s, opgeteld ongeveer de 5400 Mbit/s uit de productnaam. Je kunt de Devolo zowel als repeater of bedraad accesspoint inzetten. Wanneer je kiest voor de repeatermodus, dan kun je op de twee netwerkpoorten bedrade apparatuur aansluiten om die zo aan je netwerk te koppelen. Als je de repeater als bedraad accesspoint gebruikt, heb je één netwerkaansluiting over voor hetzelfde doel.

 

Devolo WiFi 6 Repeater 5400 aansluitingen.

De Devolo WiFi 6 Repeater 5400 heeft twee netwerkaansluitingen.

Eenvoudige installatie

Het installeren van de repeater is eenvoudig. Wanneer je de Devolo als repeater wilt gebruiken en wps hebt ingeschakeld op je router, dan is het slechts een kwestie van op de wps-knopjes drukken op zowel de repeater als je router. Wanneer je wps om (verstandige) veiligheidsredenen hebt uitgeschakeld, dan kun je de repeater ook handmatig met je netwerk verbinden met behulp van de webinterface of een app voor iOS of Android. De app geeft na installatie toegang tot basale instellingen zoals veranderen van de netwerknaam, voor de uitgebreide instellingen wordt de webinterface geopend.

 

Devolo WiFi 6 Repeater 5400 webinterface.

Via de webinterface stel je het apparaat in als repeater of accesspoint (zendstationmodus).

Via de webinterface of app kun je de Devolo WiFi 6 Repeater 5400 instellen als repeater of bedraad accesspoint (Devolo noemt dit zendstationmodus). In repeatermodus worden de gegevens van je originele netwerk automatisch overgenomen terwijl je in accesspointmodus zelf een netwerk instelt. Dat kan uiteraard hetzelfde netwerk zijn als je al hebt. Op wifi-gebied kun je de instellingen in accesspointmodus naar wens aanpassen. Standaard worden de 2,4- en 5GHz-banden gecombineerd tot één ssid, maar dat hoeft niet. Je kunt de frequentiebanden ook scheiden. Daarnaast kun je zelf bepalen welke wifi-kanalen er gebruikt worden waarbij ook dfs-kanalen selecteerbaar zijn. Standaard staat het apparaat in een automatische modus waarbij het zelf het beste kanaal selecteert inclusief dfs-kanalen gebruikt worden. Je kunt de dfs-kanalen voor meer compatibiliteit met oudere apparaten ook uitschakelen.

 

Devolo WiFi 6 Repeater 5400 wifi-instellingen.

In accesspointmodus kun je de wifi-instellingen naar eigen wens aanpassen.

In repeatermodus kun je kiezen voor een crossband- of inbandmodus. In crossbandmodus wordt de beste frequentieband van de router als bron voor beide frequentiebanden van de repeater gebruikt, dit is de standaardinstelling. In inband-modus worden beide frequentiebanden van je router als bron gebruikt en doorgezet naar de respectievelijke frequentiebanden van de repeater. Wanneer je dat wilt, kun je in repeatermodus een andere ssid voor het versterkte netwerk instellen.

 

Testresultaten

We hebben de repeater in de praktijk getest in een woning met tweeënhalve verdieping met een kantoortje, woonkamer en slaapkamer als testlocaties. De maximale snelheid stellen we vast door de Devolo te configureren als accesspoint. Op dezelfde verdieping als het accesspoint halen we dan een snelheid van 923 Mbit/s, een prima score voor een wifi 6-accesspoint. Je zult een repeater vermoedelijk willen kopen als een bedraad accesspoint niet mogelijk is. We hebben daarom een wifi 6-router (2x2) geïnstalleerd in ons kantoor, we halen via deze router een snelheid van 912 Mbit/s in het kantoor. In de woonkamer halen we 274 Mbit/s terwijl in de slaapkamer slechts 51 Mbit/s mogelijk is.

 

Na het instellen als repeater hebben we de Devolo geïnstalleerd op een plek die min of meer midden tussen de router en zowel de slaap- als woonkamer gepositioneerd is. De haalbare snelheid van het netwerk van de router is op deze plek 679 Mbit/s. Het verlichte wifi-symbool op de repeater dat als hulpmiddel dient, geeft op die plek een vol signaal aan. Een teken dat de repeater het signaal uitstekend vindt. In de woonkamer halen we via de repeater vervolgens een snelheid van 333 Mbit/s. Dat is zo’n 20 procent sneller dan zonder repeater, maar in de praktijk geen enorm verschil voor de meeste toepassingen. In de slaapkamer halen we via de repeater een prima snelheid van 350 Mbit/s en dat is echt een dramatisch verschil met de 51 Mbit/s die we eerder haalden. Je kunt met de Devolo WiFi 6 Repeater 5400 je netwerk dus op een heel bruikbare manier versterken, maar het apparaat heeft zoals we in de woonkamer zien wel grenzen aan wat er qua snelheid mogelijk is. We hebben in onze test geen significantie verschillen tussen de crossband- of inbandmodus gevonden, vermoedelijk wordt het 5GHz-netwerk altijd als bron gebruikt.

 

Het energieverbruik schommelt afhankelijk van de netwerkactiviteit tussen de 8 en 10 watt, dat is vergelijkbaar met andere wifi-accesspoints en conform de specificaties die Devolo opgeeft.

 

Conclusie: Devolo WiFi 6 Repeater 5400 kopen?

De Devolo WiFi 6 Repeater 5400 is een repeater die prima prestaties levert en eenvoudig te installeren is. Indien gewenst kun je via de uitgebreide webinterface het netwerk naar eigen inzicht configureren en het apparaat ook als snel bedraad accesspoint gebruiken. De Repeater 5400 is fraai vormgegeven, maar kan helaas niet aan de wand bevestigd worden. Lastig, want je zult een repeater soms op een locatie als een hal willen installeren en daar heb je mogelijk niet altijd een kastje beschikbaar. Wel is dit één van de duurste repeaters die je kunt kopen. Als je meer dan één repeater nodig hebt voor volledige dekking, is een wifi-mesh-systeem al snel interessanter.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten