Koopgids: betere dekking met een wifi-repeater
Iedereen heeft er weleens last van: slechte wifi. Of het nu komt door dikke muren of doordat je in een dichtbevolkte buurt woont, het is erg frustrerend als je video’s maar blijven bufferen en websites traag laden. In dit artikel helpen we je de juiste wifi-repeater te kiezen om je wifi-signaal te verbeteren.
Tip 01: Wifi-standaard
Een van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het kiezen van een wifi-repeater is de wifi-standaard van je huidige router. Op dit moment zijn de volgende standaarden op de markt: 802.11n of 802.11ac. Heb je een heel oude router, dan heeft die nog 802.11g. Je kunt dan beter eerst die router vervangen voordat je een wifi-repeater aanschaft. Over het algemeen is het een goed idee om een repeater te kopen die dezelfde standaard ondersteunt als je router. Combineer je namelijk een oude router met een nieuwe repeater, dan kun je niet optimaal gebruikmaken van alle functies van die repeater. Andersom geeft ook problemen: een oude repeater met een nieuwere router kan het signaal van de router niet versterken, omdat het die nieuwe standaard niet ondersteunt. Je controleert welke standaard jouw router ondersteunt door middel van de handleiding of door het typenummer te googelen.
©PXimport
Tip 02: Single of dualband
Naast de wifi-standaard is er nog een ander belangrijk aspect om rekening mee te houden: single of dualband. Wat we daarmee bedoelen, is de frequentie 2,4 of 5 GHz en of de repeater een van de twee ondersteunt of beide. 2,4 GHz is de oude vertrouwde frequentie, maar sinds een aantal jaar is daar 5 GHz bijgekomen. De reden daarvoor is dat er op 2,4 GHz maar dertien kanalen beschikbaar zijn. Als vervolgens twee routers op hetzelfde kanaal uitzenden, veroorzaakt dat verstoringen en vertragingen. Met het toevoegen van 5 GHz zijn er veel meer kanalen en ruimte om te zenden, al is het bereik wel minder. Het is belangrijk om te weten welke bands jouw router ondersteunt: een oude router zal waarschijnlijk alleen 2,4 GHz ondersteunen, nieuwere en wat duurdere routers ondersteunen vaak beide. Check even de handleiding en het typenummer om er zeker van te zijn. Je hebt met je wifi-repeater een aantal opties. Voor licht gebruik kun je kiezen voor single band 2,4 GHz: die zijn goedkoop, maar bieden niet veel snelheid. Je snelheid wordt namelijk gehalveerd: zo’n repeater kan óf zenden óf ontvangen, niet beide tegelijk. Wil je meer, ga dan voor een dualband. Die zijn duurder, maar bieden aanzienlijke snelheidsverbeteringen. Wel is het dan belangrijk dat je router dus ondersteuning biedt voor beide bands, zowel 2,4 als 5 GHz.
©PXimport
Er is nog een belangrijk aspect om rekening mee te houden: single band of dualband
-
Halve snelheid met een repeater?
We hebben het in het artikel genoemd, een single-band repeater halveert je oorspronkelijke internetsnelheid – in het beste geval. Dat werkt als volgt: je hebt met een single-bandrepeater een frequentie om op te zenden, 2,4 GHz. Zo’n apparaat heeft maar één wifi-chip die kan zenden óf ontvangen. Als jij dus met je laptop data verstuurt naar de repeater, dan kan deze niet communiceren met de router. Pas als je klaar bent met zenden, kan de repeater de data doorsturen naar de router. Hierdoor duurt het sturen dus twee keer zo lang. Dit is het meest optimale geval. Een ander probleem zijn de kanalen van 2,4 GHz, dat zijn er maar 13. Als je router met je repeater communiceert, of andersom, stemmen ze het zenden af: ze hebben beide specifieke intervallen waarop ze met elkaar communiceren, zodat ze niet door elkaar heen praten. Het probleem ligt echter bij de rest van je netwerk: diezelfde afspraken gelden niet voor andere apparaten die met de router communiceren en apparaten die met de repeater communiceren. De router en repeater kunnen elkaar daardoor alsnog dwarsliggen, wat voor een nog verdere daling in snelheid zorgt.
Tip 03: Types
Elke repeater heeft een eigen type dat overeenkomt met de wifi-standaard die het product ondersteunt. Grofweg zijn er de volgende types: N300, N600, AC750, AC1200 en AC1900. Deze zijn geordend van traag naar snel, AC1900 is dus het snelste en nieuwste type. Een repeater met N300 kan single of dualband zijn, met een maximale snelheid van 300 Mbit/s totaal. N600 haalt maximaal 600 Mbit/s en is dualband, dus heeft 300 Mbit/s per frequentie. AC750, AC1200 en AC1900 zijn nieuwere types repeaters: zo haal je met AC750 maximaal 750 Mbit/s en met AC1900 maximaal 1900 Mbit/s. AC1900 werkt alleen op een 5GHz-band, want 2,4 GHz kan niet zo’n hoge snelheid aan.
©PXimport
De keuze voor het ontwerp van de repeater luistert heel nauw en is afhankelijk van de snelheid
-
Tip 04: Ontwerp en plek
Een wat kleiner punt, maar toch niet geheel onbelangrijk: het ontwerp van de repeater, vooral in combinatie met waar je de repeater wilt plaatsen. Als je de repeater bijvoorbeeld in de gang wilt of zelfs moet plaatsen, dan is een stopcontactmodel de beste keus, want die is erg onopvallend. Heb je echter een kamer waar je ‘m neer zou kunnen zetten, dan wil je misschien juist wel een router-achtige repeater. De keuze voor het soort repeater luistert heel nauw, want het is afhankelijk van de snelheid die je nog kunt bereiken. Waar je goed op moet letten bij het plaatsen van je repeater is dat je nog net een goede snelheid behaalt vanaf je router, maar er ook weer niet te dichtbij bent. Loop dus door je huis met bijvoorbeeld speedtest.net en kijk hoe ver je kunt gaan voordat de snelheid onacceptabel traag wordt. Let erop dat je de snelheid door de helft moet delen! Voor licht gebruik heb je op zijn minst 15-20 Mbit/s nodig. Op de plek waar je dat nog net haalt, kun je het beste de repeater plaatsen. Pas dan kun je dus eigenlijk kijken naar welk ontwerp daar het beste past.
©PXimport
Tip 05: Prijs en merk
Wifi-repeaters kunnen behoorlijk in prijs verschillen: ze zijn er van twee tot drie tientjes tot meer dan honderd euro. Het verschil hangt af van de gebruikte wifi-standaard en welke GHz-band het apparaat ondersteunt. Een dualband-apparaat met ondersteuning voor ac kan in theorie snelheden halen tot 2 Gb/s, waar de goedkopere modellen met single band blijven steken op 300 Mb/s. Een ander voordeel van de duurdere modellen is dat ze kunnen dienen als accesspoint. Dit geeft wat meer mogelijkheden en je kunt het apparaat later ook op andere manieren inzetten. Voor licht gebruik kun je prima af met de wat goedkopere modellen, maar als je flink gebruik maakt van Netflix, dan kun je toch beter kijken naar de modellen rond de 60 tot 80 euro. Een andere overweging is het merk repeater: hoewel geen harde regel, kan het toch voordeel opleveren om een repeater te kopen van hetzelfde merk als je router. Je bent daardoor zekerder van de compatibiliteit, want hoewel er wifi-standaarden zijn, voegen fabrikanten soms een aantal eigen functies toe waar alleen het merk zelf gebruik van kan maken.
©PXimport
Tip 06: Echt nodig?
Een wifi-repeater is slechts één oplossing voor het verbeteren van je wifi-signaal. Andere manieren werken in jouw situatie misschien wel beter. Als je bijvoorbeeld een groot huis hebt, zal een wifi-repeater maar weinig verschil maken. Je kunt weliswaar twee repeaters in één netwerk gebruiken, maar je kunt ze niet achter elkaar zetten om meer oppervlakte te dekken. Wanneer je al een nieuwere router hebt, is mesh-wifi misschien wel een betere optie. Mesh-wifi bestaat uit een pakket van twee tot drie routers die je over je huis verdeelt waarna ze vanzelf optimale wifi-dekking geven. Een andere oplossing is om via de stroomkabels in je huis het internetsignaal door te sturen naar andere plekken in je huis en daar een extra router of repeater met accesspoint aan te sluiten. Alleen is ook dan je snelheid niet altijd optimaal en bovendien is het een gedoe met de bekabeling. Bevalt deze oplossing je niet zo en heb je slechts op één verdieping slecht bereik, dan kun je dus kijken naar een wifi-repeater. Overigens, heb je een oude router over, dan bestaat de kans dat je die ook als repeater kunt gebruiken, als het ondersteund wordt door de firmware.
©PXimport
Heb je een oude router over, dan bestaat de kans dat je die als repeater kunt gebruiken
-
Tip 07: Aansluitingen
Een andere overweging waar je over na moet denken bij de keuze voor een repeater is of je ethernetpoorten op de repeater nodig hebt. Dat kan het geval zijn wanneer je op de plek waar de repeater komt te staan ook andere apparaten met het internet wilt verbinden die geen draadloze aansluiting hebben (bijvoorbeeld een desktop-pc). Sommige repeaters hebben vijf ethernetpoorten, andere één en sommige geen. Deze beslissing hangt ook samen met de positie waar de repeater terechtkomt: als de repeater op een kamer staat, heb je meer aan ethernetpoorten dan wanneer hij op de gang hangt. Naast ethernetpoorten kunnen repeaters andere extra’s hebben, bijvoorbeeld een 3,5mm-aansluiting. Daarop kun je speakers aansluiten die te benaderen zijn via het netwerk door middel van bijvoorbeeld dlna. Een andere overweging kan het stopcontact zijn: sommige stopcontact-achtige repeaters hebben zelf ook een stopcontact, zodat je geen stopcontact verliest.
©PXimport
Kooptips
We zullen in deze kooptips drie categorieën repeaters onderscheiden: een high-endrepeater, voor als je het maximale wilt wat betreft bereik en snelheid, een repeater in de vorm van een stopcontactmodel, voor als je er een in de gang nodig hebt en een low-endmodel voor als je simpelweg iets beter bereik wilt hebben en geen zin hebt om al te veel geld uit te geven.
High-end: Netgear EX7000 AC1900
Prijs: € 129,- Als je het maximale wilt halen uit je verbinding en geld geen probleem is, dan kun je eens kijken naar de Netgear EX7000. Die kost wel wat, maar biedt ook erg veel. Qua uiterlijk is hij niet te onderscheiden van een normale router. De repeater biedt vijf ethernetpoorten van 1 Gbit/s elk en ondersteunt 802.11ac met een maximale snelheid van 1,9 Gbit/s. De app van Netgear vertelt je welke kanalen je het beste kunt gebruiken en wat de snelheden zijn per kanaal.
Stopcontactmodel: Asus RP-AC56
Prijs: € 69,99 De Asus RP-AC56 is een stopcontact-repeater voor ongeveer 70 euro. De repeater ondersteunt de 802.11ac-standaard en haalt een maximale snelheid van 1,1 Gbit/s. Wel blokkeert deze repeater twee stopcontacten, dus houd daar rekening mee. Ook is er één ethernetpoort aanwezig die een snelheid biedt van 1Gbit/s. Extra handig van dit handzame model: er is een ledstrip aanwezig die aangeeft hoe goed het wifi-signaal van de router. De repeater plaatsen op de plek met de meest optimale snelheid is op die manier een koud kunstje.
Low-end: TP-Link RE200-AC750 WiFi Range Extender
Prijs: € 29,99 Deze goedkope repeater van TP-Link (toevallig ook een stopcontactmodel) kost slechts drie tientjes, bij sommige winkels is hij zelfs nog goedkoper. De RE200 heeft een mooi ontwerp en kun je bijna overal kwijt. Wat betreft de functies doet deze repeater niet onder voor de rest: hij biedt zowel ondersteuning voor 2,4 en 5 GHz als voor 802.11ac, wat ‘m ook voor nieuwere routers nuttig maakt. Ook beschikt hij over een ethernetpoort voor als je nog een apparaat aan wilt sluiten. En bovenal is deze repeater eenvoudig op te zetten, namelijk met één druk op de WPS-knop.