Pages is een handige app om prachtige documenten mee aan te maken, maar wist je dat je het ook kunt gebruiken om e-books te creëren die in de iBooks-app gelezen en in de iBooks Store verkocht kunnen worden?

De iBooks-app voor OS X en iOS ondersteunt digitale boeken in het ePub-bestandsformaat (ontwikkeld door het International Digital Publishing Forum) en in PDF-formaat. Met Pages voor OS X kun je tekstdocumenten - met hoge resolutie afbeeldingen, hoofdstukindelingen en zelfs videoclips - in ePub-formaat opslaan en direct in iBooks voor OS X importeren. Op deze manier kun je eenvoudig je e-book met anderen delen of zelfs verkopen in de iBooks Store van Apple. Lees ook: 5 tips om alles uit iBooks te halen op iPhone en iPad.

ePub versus PDF

In dit artikel leggen we uit hoe je in Pages voor OS X een e-book in ePub formaat kunt aanmaken. Met Pages is het ook mogelijk om je document als PDF op te slaan en vervolgens in iBooks te importeren, maar omdat ePub-bestanden veel veelzijdiger zijn in het gebruik in iBooks, kiezen we in dit artikel voor ePub.

ePub-bestanden zijn geoptimaliseerd voor iBook-functies zoals het wijzigen van de tekstgrootte, het lettertype en de oriëntatie van je apparaat. Daarom is dit formaat handig als je boek vooral tekst bevat. Bovendien is het met ePub-documenten mogelijk om video in te bedden, iBook-notities toe te voegen en automatisch een inhoudsopgave te genereren. Bepaalde inhoud die je in Pages aan je document toevoegt wordt niet naar ePub geconverteerd, zoals onder andere slimme velden, voetnoten, kolommen en opmerkingen. E-books in ePub-formaat kunnen in de iBooks Store verkocht worden.

Met PDF-bestanden wordt alle opmaak behouden, zoals lettertype, tekstgrootte, oriëntatie en zwevende grafieken. Daarom is dit formaat beter geschikt voor brochures en handleidingen dan voor een boek met veel tekst. Het PDF-formaat biedt geen ondersteuning voor video of notities in iBooks.

Een e-book aanmaken in ePub formaat

Als je wilt dat de lay-out van je e-book in iBooks zoveel mogelijk zal lijken op de lay-out zoals je deze in Pages ziet, kun je je document het beste opmaken met alineastijlen en andere opmaakmethodes die in de ePub-structuur worden ondersteund. Je kunt een voorbeelddocument van Apple downloaden met stijlen en richtlijnen voor het optimaliseren van een document in Pages voor het exporteren naar ePub-formaat. Je kunt het voorbeelddocument als sjabloon of als richtlijn gebruiken.

© PXimport

Let op: Je ePub-document zal in iBooks worden weergegeven in het lettertype dat bij het lezen in iBooks is ingesteld. Hetzelfde geldt voor de grootte van de tekst. Bovendien kan het zijn dat de kleuren in iBooks niet hetzelfde zijn als in Pages. ePub-bestanden kunnen niet in Pages geopend worden. Met Pages kun je het document in ePub-formaat opslaan, maar vervolgens moet je je boek in een ePub-lezer (zoals iBooks) openen om het te kunnen lezen.

Laten we ervan uitgaan dat je de tekst voor je e-book al hebt opgeslagen in een tekstdocument. Zorg dat het document zoveel mogelijk platte tekst bevat, zodat je deze kunt bewerken op een manier die optimaal is voor export naar het ePub-formaat.

Inhoudsopgave

Wanneer je na het exporteren het resulterende ePub-document in iBooks (of een andere ePub-lezer) opent, wordt er automatisch een inhoudsopgave aangemaakt waarmee je lezers snel naar een hoofdstuk, subhoofdstuk of paragraaf kunnen navigeren. Daarom is het van belang dat je in je document voor dergelijke headers stijlen gebruikt die een zinvolle inhoudsopgave opleveren. iBooks gebruikt namelijk de alineastijlen om te bepalen welke items in de inhoudsopgave moeten worden opgenomen.

Ga naar het Voeg in menu en selecteer Inhoudsopgave. Zorg ervoor dat de regels in de inhoudsopgave de correcte alineastijl hebben. Selecteer de inhoudsopgave en open het infovenster. Selecteer op het tabblad Inhoudsopgave de alineastijlen die je in de inhoudsopgave wilt hebben. Als er iets niet in orde lijkt, kun je in het infovenster van de inhoudsopgave alineastijlen selecteren of deselecteren.

Als je wilt dat er nog andere items in de inhoudsopgave worden opgenomen, moet je ervoor zorgen dat deze ook de juiste alineastijl hebben. Om alineastijlen aan platte tekst toe te voegen moet je de tekst selecteren waarop je een alineastijl wilt toepassen. Open vervolgens het infovenster Opmaak en klik in het paneel Tekst op het omlaag wijzende driehoekje om het menu Alineastijlen te openen. Selecteer in dit menu de gewenste alineastijl voor de geselecteerde tekst.

De inhoudsopgave die gegenereerd wordt is een zwevend object. Zwevende objecten verschuiven niet met de tekst, terwijl regelgebonden objecten wel met de tekst mee verschuiven. Je kunt afbeeldingen, vormen en andere objecten in het document zodanig aanpassen dat ze regelgebonden of zwevend worden door in de opmaakbalk op de knoppen Regelgebonden of Zwevend te klikken.

Video

Om een video aan je e-book toe te voegen hoef je het alleen maar vanuit de Finder naar je Pages-document te slepen. Tijdens het exporteren wordt het videobestand naar een iOS-compatibel formaat geconverteerd.

Als je klaar bent met het opmaken van je document, is het gereed om naar ePub-formaat geëxporteerd te worden. Ga naar Archief > Exporteer naar > ePub. Je krijgt dan een venster te zien waarin je de titel van het boek, de naam van de auteur en een categorie voor het boek moet invoeren.

Als je wilt dat de kaft in de iBooks-bibliotheek gebruikt wordt als thumbnail van je boek, moet je Gebruik eerste pagina als afbeelding voor boekomslag aanvinken. Doe je dit niet, dan wordt de standaard iBooks-thumbnail gebruikt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000