Dit zijn de beste nieuwe functies in macOS Ventura

© PXimport

Dit zijn de beste nieuwe functies in macOS Ventura

Desktops & monitoren

Geplaatst: 11 januari 2023 - 11:36

Justin Doornekamp

Afgelopen maand bracht Apple een grote update uit voor het besturingssysteem van Apple-computers. Wat is er nieuw in macOS Ventura?

Niet alle Mac-gebruikers hadden even grote veranderingen voorzien voor de negentiende versie van het besturingssysteem, vooral na de ietwat tegenvallende lancering van macOS Monterey. Apple verraste echter vriend en vijand door in juni van dit jaar tijdens het Worldwide Developers Conference (of kortweg WWDC) een reeks nieuwe functies voor de Mac aan te kondigen. Inmiddels is macOS Ventura uit de bètaversie. Wij zetten de grootste veranderingen voor je op een rij.

0

Powered by

logo

Stage Manager

Eerlijk is eerlijk: op een Mac is het niet altijd een feestje om al je openstaande vensters netjes te beheren en geordend te houden. Om te voorkomen dat je scherm een rommeltje wordt, introduceert Apple nu Stage Manager. Deze tool is al enige tijd beschikbaar op een beperkt aantal iPads en vind je nu dus ook op je Mac terug. Dankzij Stage Manager worden al je openstaande apps ondergebracht in één venster. Met slechts een paar klikken kun je eenvoudig wisselen tussen apps of vensters. Standaard worden de verborgen apps en vensters aan de zijkant van het scherm geplaatst en niet meer in het dock. Hierdoor kun je op een Mac nu een stuk efficiënter werken.

Het ordenen van je bureaublad op je Mac doe je voortaan met Stage Manager, links in beeld.

Continuïteitscamera

Met de Continuïteitscamera kun je je iPhone als webcam of microfoon voor je Mac gebruiken. Dat is erg handig als je vaak videobelt met collega’s of vrienden via FaceTime, Zoom, Google Meet of andere apps. In vrijwel elke app op je Mac kun je je iPhone als cameraoptie selecteren; in dat geval kun je je telefoon draadloos of via een usb-kabel benaderen.

Het grote voordeel hiervan is dat je een webcam van (zeer) hoge kwaliteit krijgt. Apple werkt al samen met derde partijen om speciale telefoonhouders te ontwikkelen, waardoor je je iPhone precies op de juiste hoogte kunt zetten. Ook handig is de Desk View-optie, waarbij tegelijkertijd het gezicht van de gebruiker en een bovenaanzicht van het bureau worden getoond – ideaal voor het maken van doe-het-zelfvideo’s of het tonen van tekeningen via FaceTime.

Een iPhone gebruik je gemakkelijk als webcam in macOS Ventura.

Verbeterde iMessage-opties

Op een iPhone kun je sinds kort iMessage-berichten bewerken nadat je ze hebt verstuurd. Hoewel dat ook kan in macOS Ventura, is het wat onduidelijk hoe je dat precies doet. Wij leggen het voor je uit: je hoeft alleen de Ctrl-toets ingedrukt te houden terwijl je op het verstuurde bericht klikt om het te bewerken of zelfs om het bericht weer in te trekken. Enige voorwaarde is wel dat je dat binnen vijftien minuten doet, anders wordt je boodschap definitief verstuurd. Bovendien kun je een bericht slechts vijf keer bewerken.

Liever een iMac?

Deze all-in-one heeft alles aan boord!

Weer-app

De Mac krijgt eindelijk apps die daar allang op zouden moeten staan. Zo wordt de uitgebreidere Weer-app die met de lancering van iOS 15 in september 2021 werd uitgerold óók uitgebracht voor de Mac. Verwacht duizend nieuwe animaties, gebaseerd op de stand van de zon, de bewolking en neerslag. Verder vind je in de app kaarten waarop je nauwkeurig kunt zien wat de temperatuur, luchtkwaliteit en neerslag is per regio.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000