Webnotificaties uitschakelen doe je zo

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 7 september 2022 - 11:55

Je kent het wel: je komt op een website en krijgt ineens de vraag of je nieuws en updates wil ontvangen. Die moderne pop-up noemen we tegenwoordig een webnotificatie. En die kunnen mettertijd behoorlijk irritant worden. Daarom leggen we in dit artikel uit hoe je die notificaties tegengaat, in drie populaire browsers: Chrome, Edge en Safari.

Google Chrome

Binnen de Google Chrome-browser is het zo dat webnotificaties standaard ingeschakeld zijn. Daardoor krijg je dus die pop-ups die vragen om nieuwslevering of toestemming tot je locatie. De instellingen met betrekking tot webnotificaties pas je aan via Instellingen > Privacy en beveiling > Site-instellingen > Meldingen. Wil je van alle meldingen af? Dan selecteer je hier de optie Niet toestaan dat sites meldingen sturen. Daarmee schakel je wellicht ook handige notificaties uit die vanuit Gmail of Google Meet verstuurd worden.

Als tussenoplossing kun je daarom kiezen voor de optie Stillere berichten gebruiken. Dan komt er een belletje te staan naast de url van een website, dat aangeeft dat er een webnotificatie klaarstaat. Net wat je voorkeur geniet. Deze instellingen moet je per platform opnieuw instellen. Binnen de mobiele versie van de browser ga je naar Instellingen > Site-instellingen > Notificaties. In beide gevallen kun je hier ook per website aangeven of je een melding wil ontvangen of niet, maar daar zit aanzienlijk meer werk in. Maar ook hier geldt: het is maar net waar je naar op zoek bent.

Webnotificaties uitschakelen binnen Chrome.

Microsoft Edge

Aangezien Microsoft Edge dezelfde basis heeft als Google Chrome, komen de mogelijkheden en posities van functionaliteiten grotendeels overeen. Je kunt per site bepalen welke wel en niet webnotificaties mag versturen of kunt eveneens kiezen voor stille notificaties. Je regelt dit allemaal door de instellingen van de browser te openen en naar de opties voor cookies en sitemachtigingen te gaan. Je vindt alle opties met betrekking tot webnotificaties onder het kopje Notificaties. Pas de instellingen aan zoals jij ze wil zien, waardoor je voortaan rustiger over het internet beweegt.

Apple Safari

Uiteraard is het ook voor de Safari-gebruikers onder ons mogelijk websitemeldingen of webnotificaties te blokkeren. Je gaat hiervoor naar het Apple-menu > Systeemvoorkeuren > Meldingen en focus. Je kunt hier per website instellen welke wel en welke geen notificaties mag verzenden. Via Safari > Voorkeuren > Websites > Meldingen kun je instellen dat geen enkele website meer een webnotificatie stuurt. Een andere optie voor Mac-gebruikers is gebruikmaken van de niet storen-modus. Dan schakel je alle notificaties van het systeem uit voor een bepaalde periode. Je vindt deze opties binnen de systeeminstellingen voor notificaties, in het algemene menu.

Deel dit artikel:

Opmerkingen

0
Login of maak een account en praat mee!

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Log in om een reactie te plaatsen.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000