Netflix gaat VPN's en proxies blokkeren en regioblokkades invoeren

Netflix gaat regioblokkades actief uitvoeren. Het wordt onmogelijk om het buitenlandse aanbod te kijken via een VPN of proxy, laat de streamingdienst vandaag weten. Het is nog niet duidelijk hoe Netflix dat gaat uitvoeren.

Dat laat Netflix vandaag weten in een persbericht.

Onduidelijk

Er is nog veel onduidelijk over de precieze plannen. Zo wil Netflix nog niet zeggen hoe het die blokkades precies gaat uitvoeren. Het is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of het gaat om het tegenhouden van alle VPN's en hoe het die gaat detecteren. Ook zouden proxy's verboden worden.

Het lijkt er niet op dat gebruikers zelf geblokkeerd gaan worden - dat zou uiteraard ook averechts werken voor de dienst.

Concessies

De beslissing is waarschijnlijk een concessie die Netflix heeft moeten doen aan filmstudio's. Sinds vorige week is de streamingdienst wereldwijd beschikbaar, waarbij veel films en series in één klap internationale rechten kregen.

Interessant aanbod

Filmstudio's klaagden altijd al over gebruikers die via een omweg een ander Netflix-aanbod keken, maar tot nu toe trad Netflix daar nooit actief tegen op. Het is maar de vraag of gebruikers het huidige lokale aanbod wel interessant genoeg vinden. Veel Nederlandse Netflix-kijkers maken gebruik van proxy's en omwegen omdat het Nederlandse aanbod nogal mager is.

Uiteindelijk wil Netflix naar één internationaal aanbod, dat overal ter wereld te zien is. Dat ligt volgens het bedrijf aan de grondslag om nu nog regioblokkades in te voeren. Wanneer dat uniforme aanbod er komt, is echter nog niet duidelijk. Mogelijk duurt dat nog jaren, afhankelijk van hoe de filmstudio's daaraan mee willen werken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000