© PXimport

Kobo Clara HD - Inpakken en weglezen

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:45

Randolf Bouwma

Je gaat op reis en je neemt mee... wat leesvoer, maar het liefst geen stapels boeken. Bagageruimte is nu eenmaal beperkt, en het weegt vaak meer dan je denkt. Geen wonder dat de e-reader juist vakantiegangers zo aanspreekt. Zoveel te lezen als je wilt, en het past met gemak in je rugzak. Bij de ontwikkeling van de nieuwe Kobo Clara HD stond die filosofie dan ook voorop. Dit is een van de kleinste e-readers die je kunt kopen.

De Kobo Clara HD heeft een scherm van 6 inch, en is daarmee ongeveer even groot als veel hedendaagse smartphones. Het apparaat is wel wat breder, maar alsnog klein genoeg om zelfs in een broekzak te passen. Erg compact dus, en met een gewicht van 166 gram ook bijzonder licht. Het display blijkt overigens niet té klein, mede omdat je de lettergrootte kunt aanpassen in het Kobo-besturingssysteem. Het betreft geen lcd-scherm maar een scherm van e-inkt, waardoor je geen last hebt van reflecterend zonlicht. De scherpe resolutie van 1448 x 1072 pixels zorgt ervoor dat teksten prima leesbaar zijn.

Een nadeel aan het design is de rubberen behuizing. Heb je op een broerige zomerdag zweterige handen, dan glibbert de e-reader langzaam tussen je vingers door. Helaas is de Clara HD niet waterdicht. Lees je vaak aan het strand of op het water, dan is het toch een fijne gedachte dat de gadget hier goed tegenkan. Voor vijf tientjes meer is de Aura H2O dan een goed alternatief. Deze heeft overigens ook een groter scherm.

Overdag en 's avonds

Net zoals andere recente e-readers van Kobo is er sprake van een automatisch blauwfilter. Zodra het avond wordt, kleurt het felle wit een warmer oranje om je ogen meer rust te gunnen. Je kunt de helderheid hiervan ook zelf bepalen. Het OS van de Clara HD is verder niet de vlotste, zeker niet wanneer je een snelle smartphone gewend bent.

Kobo Clara HD - Inpakken en weglezen-18622555

© PXimport

Navigeren door menu's duurt net iets langer dan je zou willen, en tikken op de kleine menu-knoppen worden niet altijd gelijk geregistreerd. Als je eenmaal een boek aan het lezen bent, merk je daar niet zoveel meer van. Maar zodra je in de instellingen duikt of een bepaalde bladzijde terugzoekt, moet je soms wat geduld opbrengen.

Veel lezen, lang lezen

Je kunt op verschillende manieren nieuwe e-boeken op de Clara HD laden. Via wifi kun je ze downloaden uit de digitale Kobo-winkel, en er is ondersteuning voor het onbeperkt lezen-abonnement van Kobo en Bol.com. Heb je zelf bestanden, dan sleep je die eenvoudigweg op de e-reader nadat je hem via micro-usb aan je pc hebt gekoppeld. De gadget slikt onder andere .epub-, .pdf- en .cbr-bestanden. Al met al erg gebruiksvriendelijk, allemaal. Je hebt 8 GB opslagruimte ter beschikking, wat meer dan voldoende is. Ga maar na: de meeste e-boeken zijn hooguit een paar MB groot.

Kobo Clara HD - Inpakken en weglezen-18622557

© PXimport

Tot slot testen we nog even de batterijduur. We nemen de e-reader mee naar het strand en liggen daar in het zonnetje lekker een uurtje te lezen, met de Clara HD op maximale helderheid. We checken daarna de accustatus, waar in de tussentijd slechts 5 procent vanaf is gesnoept. Keurig dus. Lees je slechts sporadisch, dan ben je al snel weken verder tot je weer hoeft op te laden. Maar ook de ware boekenwurmen hoeven zich niet constant zorgen te maken om een lege batterij.

Conclusie

De Kobo Clara HD biedt eigenlijk alles wat je van een e-reader verwacht, op een waterdichte behuizing na. En dat tegenover een relatief zacht prijsje. Het wordt zo langzamerhand wel eens tijd voor een vlotter OS, maar los daarvan is er eigenlijk weinig op het apparaat aan te merken. Het compacte design is de voornaamste reden om uitgerekend deze e-reader te kiezen. Duizenden boeken, letterlijk in je broekzak. Dat spreekt boekdelen!

Ons oordeel

8Score

Kobo Clara HD

Prijs
€ 129,99
Schermgrootte
6 inch, 300 ppi
Gewicht
166 gram
Afmetingen
159,6 x 110 x 8,35 mm
Opslagruimte
8 GB
Connectiviteit
Wifi, micro-usb
Website
kobobooks.com

  • Pluspunten

  • Automatisch blauwfilter

  • Broekzakformaat

  • Gebruiksgemak

  • Minpunten

  • traag

  • Niet waterdicht

  • Soms glibberig

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000