ID.nl logo
Kobo Aura H2O (2017) - Met de natte neus in de boeken
© PXimport
Zekerheid & gemak

Kobo Aura H2O (2017) - Met de natte neus in de boeken

De Kobo Aura H2O is een waterdichte e-reader met nachtlampje, en daarmee op papier een ideale partner voor op reis. Maar een e-reader laat zich niet zomaar vervangen en veel mensen nemen genoegen met het tabletscherm voor digitale boeken. Of wordt de Kobo Aura H2O tóch jouw volgende gadget?

Eigenlijk gaat het hier om de tweede generatie van de Aura H2O. Kobo bracht immers in 2014 de eerste versie van deze e-reader uit. De Kobo Aura H2O heeft echter ook wat afgekeken van Kobo’s duurste e-reader Aura One: zoals de rubberen achterzijde en een nachtlampje dat zich automatisch aanpast aan het omgevingslicht. Gelukkig zonder de prijs over te nemen. De prijs van de Aura One valt met 230 euro namelijk moeilijk te rechtvaardigen, voor dat geld heb je al bijna een degelijke tablet - als leesmaatje is een tablet natuurlijk niet vergelijkbaar, maar het is wel veelzijdiger apparaat waar je ook een beetje op kunt lezen. Én audioboeken op afspeelt, wat e-readers nog altijd niet kunnen.

Deze Kobo Aura H2O kost je 179 euro, dat klinkt al een stuk schappelijker. Voor dat geld krijg je een apparaat dat handzaam is en degelijk aanvoelt. De plastic behuizing voelt niet heel erg hoogwaardig, maar zorgt er wel voor dat het gewicht comfortabel laag blijft en bovendien kraakt de behuizing niet. Iets waar mijn eigen Kobo Glo van drie jaar oud altijd al last van heeft gehad.

De waterdichte behuizing is ook een opvallende, maar welkome eigenschap. Je hoeft je geen zorgen te maken als je je reader op tafel naast glazen drinken weglegt of graag in bad, aan zee of aan het zwembad een e-boekje leest.

De plastic behuizing voelt niet heel erg hoogwaardig, maar zorgt er wel voor dat het gewicht comfortabel laag blijft.

-

Leesmaat

Het scherm heeft een doorsnee van 6,8 inch (15,2 cm), met vrij brede schermranden waar je de reader aan vast kunt houden. Dat is nodig ook, want door de zijkanten van het touchscreen aan te raken sla je de bladzijde om, of terug. Tijdens het lezen is me dit overigens een paar keer per ongeluk overkomen. Overigens beïnvloedt dat het leescomfort verder niet.

Want dat leescomfort, dat is prima. Het gewicht, de vasthoudranden rondom het scherm en (grip biedende) rubberen achterkant heb ik al genoemd. Maar de schermkwaliteit is ook prima. E-readers hebben een mat zwart-wit scherm, dus contrast en scherpte zijn van groot belang om prettig te kunnen lezen. Bij het schermpaneel zit dat wel snor, de resolutie van 1430 bij 1080 en goede grijswaarden zorgen ervoor dat woorden zich prima laten aflezen.

Ook het nachtlampje is onmisbaar om in het donker prettig te kunnen lezen. Via de schermranden wordt het scherm verlicht. Maar het licht niet zelf op, zoals bij het scherm van een tv, monitor, tablet of smartphone. Hierdoor kijk je nooit in het licht, wat rustiger is voor de ogen. Vooral als je wat langer aan het lezen bent merk je echt de meerwaarde van het lampje van een e-reader ten opzichte van een gewoon scherm.

©PXimport

Langlezer

Wanneer je de e-reader opgeladen in je tas (of koffer) hebt gestoken hoef je je ook voorlopig geen zorgen te maken over het opladen. Zelfs als je altijd met het lampje aan leest kan zelfs de verstokte lezer aardig wat dagen door. Opladen doe je via een micro-usb-aansluiting, waarmee je ook veel smartphones en tablets oplaadt.

Oh, oh, OS

De Kobo Aura H20 laat zich via het touchscreen bedienen. Het besturingssysteem dat op de reader staat is vrij basaal, maar kan overweg met alle gangbare digitale boekenformaten zoals PDF, Mobi en ePub. Het herkent zelf de boeken die je ernaartoe gekopieerd hebt. Helaas beschikt dit model niet over een geheugenkaartslot, maar de acht gigabyte aan opslagruimte volstaat om een flinke bibliotheek met je mee te dragen. Toch merkte ik dat het apparaat wat trager reageert als hij stampvol boeken zit, dus ik raad aan om alleen de boeken naar de Kobo te kopiëren die je nog wilt lezen en niet meteen alle gigabytes van je complete digitale boekencollectie overhevelt.

Sowieso valt er nog wel wat snelheidswinst te boeken, de reader reageert wat log en boeken laden traag in. De Kindle e-reader van Amazon is hier een stuk vlotter in.

Ander minpunt is dat je bij de eerste configuratie je reader met internet moet verbinden en in moet loggen met een Kobo-account. Als je je reader eigenlijk alleen gebruikt om je eigen digitale boekencollectie mee te lezen, kan ik deze verplichting niet rechtvaardigen.

All-you-can-read

Kobo biedt sinds kort ook een leesdienst aan in de vorm van Kobo Plus. Voor een tientje per maand kun je onbeperkt lezen uit een selecte digitale bibliotheek. Het aanbod is echter vooralsnog niet overtuigend en toen ik zag dat veel boeken wél aangeboden werden in de ingebouwde digitale winkel, maar niet in Kobo Plus, was dat al genoeg voor mij om de dienst al binnen de dertig dagen durende uitprobeerperiode stop te zetten. Bovendien worden digitale boeken meestal voor een veel te hoge prijs aangeboden.

Overigens werken Kobo Plus en de ingebouwde boekenwinkel net even te houterig op de Kobo e-reader. De beste lees-ervaring had ik (helaas voor Kobo en uitgevers) nog altijd met mijn eigen digitale boekenbestanden die ik via de pc gestript had van ongebruiksvriendelijke drm-beveiliging en naar de e-reader kopieerde. Maar met Kobo Plus en een onlangs aangenomen wet die (ook) digitale boeken in het lagere btw-tarief laat vallen, is er eindelijk legaal licht aan het einde van de tunnel voor digitale lezers.

©PXimport

©PXimport

Conclusie

De Kobo Aura H20 is een degelijke e-reader die comfortabel leest, door het scherm, gewicht en grip. Ook zijn waterdichte behuizing en prima accuduur zijn een vermelding waard. Eigenlijk is de Kobo Aura H20 goed genoeg dat een keus voor de duurdere Aura One niet zo meer te rechtvaardigen valt, tenzij je een groter scherm zoekt. De Kobo Aura H20 mag echter wel wat vlotter werken. Ook het aanbod van Kobo Plus en ingebouwde boekenwinkel hebben nog wat aandacht nodig.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** € 179,- **Scherm** 6,8 inch e-ink (1430 x 1080) **Formaat** 13 x 17 x 0,9 cm **Gewicht** 200 gram **Opslag** 8 GB **E-boeken** bmp, cbr, cbz, ePub, gif, html, jpeg, mobi, pdf, png, rtf, txt, tif **Draadloos** Wifi **Overig** Nachtlampje, waterdicht, Kobo Plus **Website** [www.kobobooks.com](https://gl.kobobooks.com/products/kobo-aura-h2o?store=nl-nl)

Plus- en minpunten
  • Leescomfort
  • Lampje
  • Waterdichte bouw
  • Geen geheugenkaart
  • Traag
  • Aanbod Kobo Plus
▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de veelzijdige Philips 2000 Series Airfryer NA230/00
Huis

Consumenten testen: de veelzijdige Philips 2000 Series Airfryer NA230/00

Met functies zoals een ruim kookvenster, een royale capaciteit van 6,2 liter en een gebruiksvriendelijk touchscreen maakt de Philips 2000 Series Airfryer koken gezonder, sneller en gemakkelijker. Maar hoe presteert dit apparaat in de praktijk? We hebben de uitgebreide feedback van het Review.nl Testpanel verzameld om een compleet beeld te geven van hun ervaringen en resultaten.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Stijlvolle vormgeving en praktisch ontwerp

Het ontwerp van de Philips Airfryer NA230/00 is doordacht en stijlvol. Het matzwarte design met strakke lijnen zorgt ervoor dat het apparaat een chique uitstraling heeft en een aanvulling is voor elke keuken. Ondanks zijn royale capaciteit van 6,2 liter heeft de airfryer een compact ontwerp dat goed op het aanrecht past zonder te veel ruimte in beslag te nemen.

Het kookvenster, dat je tijdens het koken een kijkje geeft, voegt een modern en praktisch element toe. Testers waren hier erg positief over. Zoals NawalC opmerkt: "Het kookvenster geeft het apparaat een innovatief randje", terwijl RG020 zegt: "Geen verloren ruimte, omdat de binnenpan bijna even breed en diep is als het apparaat zelf."

Hoewel de testers het ontwerp over het algemeen waardeerden, waren er wel een paar aandachtspunten. Lussenburg merkte op dat het apparaat makkelijk wegschuift bij openen, wat een punt van verbetering zou kunnen zijn. Daarnaast vonden enkele testers, waaronder Ellena78, de stroomkabel wat aan de korte kant. Ondanks deze details scoort de vormgeving gemiddeld zeer goed en wordt deze airfryer door de meeste testers als een visueel aantrekkelijke en praktische toevoeging aan de keuken ervaren.

©Philips

Indrukwekkende veelzijdigheid

Deze airfryer biedt een breed scala aan mogelijkheden, wat hem onderscheidt van andere apparaten in zijn klasse. Dankzij dertien verschillende kookmethodes kun je met gemak frituren, bakken, grillen en zelfs opwarmen of ontdooien. Voor wie houdt van gemak zijn er voorgeprogrammeerde instellingen voor populaire gerechten zoals frietjes, kip en groenten. Ann3g was vooral onder de indruk van de prestaties bij grotere porties: "De friet wordt mooi goudbruin gebakken, zelfs als je er veel in doet."

Daarnaast biedt de Philips Airfryer veel flexibiliteit door ook handmatige instellingen mogelijk te maken. Dat betekent dat je volledige controle hebt over de temperatuur en kooktijd, wat vooral handig is voor creatieve koks die graag experimenteren. Noah benadrukte hoe snel het apparaat werkt: "Broodjes zijn in 3 minuten klaar en zelfs kip is in 12 minuten gaar." De veelzijdigheid maakt deze airfryer niet alleen geschikt voor snacks, maar ook voor complete maaltijden.

Een punt van kritiek was dat sommige testers vonden dat het apparaat minder krachtig aanvoelde dan eerdere modellen, zoals Lussenburg opmerkte. Dat heeft echter weinig invloed gehad op de algemene tevredenheid over de veelzijdigheid.

©Philips

Snelle prestaties en knapperige resultaten

De Philips Airfryer NA230/00 blinkt uit in het leveren van consistente en indrukwekkende kookresultaten. De RapidAir-technologie zorgt ervoor dat gerechten gelijkmatig worden bereid, met een krokante buitenkant en een malse binnenkant. De testers waren het erover eens dat dit apparaat niet alleen gezondere gerechten maakt door het gebruik van hete lucht in plaats van olie, maar dat deze airfryer ook sneller werkt dan conventionele ovens.

De luchtcirculatie speelt een grote rol in het garen van het voedsel, wat resulteert in perfecte snacks, sappige stukken vlees en groenten die hun textuur behouden. Een andere gebruiker was enthousiast over de tijdsbesparing: "Ik gebruik door de airfryer bijna geen oven meer. Dat scheelt echt in tijd." Het kookvenster bleek daarbij een handige functie, omdat het tussentijds controleren van het eten mogelijk maakt zonder de lade te openen.

Het kookvenster geeft het apparaat een innovatief randje

- NawalC

Enkele testers vonden wel dat het eindsignaal van het apparaat te zacht is, wat het risico vergroot dat je niet meteen merkt wanneer het gerecht klaar is. Toch scoorde de airfryer hoog op prestaties, en dat is met name te danken aan de snelle bereidingstijden en de hoge kwaliteit van de gerechten.

©Philips

Eenvoudig te bedienen en schoon te maken

Gebruiksvriendelijkheid is een belangrijk aspect van deze airfryer, en hier blinkt het apparaat dan ook in uit. Het touchscreen is intuïtief en de vooraf ingestelde programma's maken het bereiden van gerechten een eenvoudige taak. Zelfs met natte vingers werkt het touchscreen goed, zoals een tester opmerkte. De grote binnenpan is ideaal voor gezinnen en kan gemakkelijk worden schoongemaakt dankzij de anti-aanbaklaag. RG020 noemde dat schoonmaken van de binnenpan gemakkelijk gaat, al gaf hij de voorkeur aan een keramische laag voor meer duurzaamheid.

De testers benadrukten ook dat het apparaat snel opwarmt en dat de buitenkant koel blijft tijdens gebruik, wat de veiligheid vergroot. De functies zijn toegankelijk en bieden zelfs voor minder ervaren gebruikers een goede ervaring. NawalC vond de airfryer 'zeer toegankelijk, zelfs voor oudere kinderen'. Ondanks enkele kleinere verbeterpunten, zoals het eerder genoemde korte snoer, kreeg de gebruiksvriendelijkheid een hoge gemiddelde score.

✅ Pluspunten:

  • Innovatief kookvenster om tussentijds te kijken

  • Grote capaciteit van 6,2 liter

  • Veelzijdig in gebruik met 13 kookmethodes

  • Snelle opwarmtijden en korte bereidingstijden

  • Modern en stijlvol design

❌ Minpunten:

  • Korte stroomkabel

  • Schuift makkelijk weg bij openen

  • Eindsignaal is zacht

Een slimme keuze voor elke keuken

Al met al scoort de Philips 2000 Series Airfryer NA230/00 hoog op alle fronten en biedt het apparaat een combinatie van innovatie, gebruiksgemak en prestaties. Met een gemiddelde totaalscore van 8,6 wordt het apparaat door alle testers aanbevolen. Positieve aspecten zoals het kookvenster, de snelheid en de veelzijdigheid maken deze airfryer een uitstekende keuze voor wie snel, gezond en smakelijk wil koken.

Zoals Ellena78 het treffend samenvat: "Een blijvertje, wat mij betreft." Dit apparaat is ideaal voor gezinnen, drukke professionals en iedereen die meer uit zijn keuken wil halen.

Meer weten over deze airfryer?

Kijk op Kieskeurig.nl!
▼ Volgende artikel
Laptopgarantie: bij welke merken zit je het best?
© deagreez
Huis

Laptopgarantie: bij welke merken zit je het best?

Een laptop is een behoorlijk investering. Het is dus logisch dat je verwacht er meerdere jaren mee vooruit te kunnen. Maar het zijn ook best kwetsbare apparaten. Daarom is het belangrijk om rekening te houden met de garantievoorwaarden. Hoe zit dat per laptopmerk?

De garantievoorwaarden van laptopmerken verschillen onderling van elkaar. Bovendien betekent een duur model niet meteen dat de voorwaarden beter zijn of de garantietermijn langer is. En hoe zit het eigenlijk met tweedehands laptops? In dit artikel lees je alles over: • Verschil tussen wettelijke en fabrieksgarantie • De duur van de fabrieksgarantie per merk • Opvallende bevindingen en tweedehands laptops

Lees ook: Op zoek naar een nieuwe laptop? Dit is waar je op moet letten!

Wettelijke en fabrieksgarantie: hoe zit dat?

Garantievoorwaarden leiden regelmatig tot verwarring. Dat heeft ermee te maken dat wettelijke garantie en fabrieksgarantie naast elkaar bestaan. Het is belangrijk om te weten dat alleen fabrieksgarantie merkafhankelijk is. Bovendien is die veel concreter en heb je er min of meer automatisch recht op.

Ondertussen is wettelijke garantie niet heel concreet. Het kent bijvoorbeeld geen wettelijk vastgestelde duur. In de Europese Richtlijn 'Koop en Garantie' en het Nederlandse Burgerlijk Wetboek is aangegeven dat een consument recht heeft op een deugdelijk product. Het komt erop neer dat budgetvriendelijke laptops ongeveer drie jaar wettelijke garantie hebben en de duurste modellen rond de vijf jaar.

Het probleem met wettelijke garantie

Een laptop heeft dus standaard drie tot vijf jaar wettelijke garantie: waarom zou je dan nog verder kijken? Omdat er een aantal haken en ogen aan zitten. Gaan we alleen uit van wettelijke garantie en gaat een product na meer dan twaalf maanden kapot? Dan moet je als consument aantonen dat het niet jouw schuld was. Het is dus aan jou als koper om de verkoper te overtuigen dat deze moet opdraaien voor de kosten – iets dat deze partij natuurlijk liever niet doet.

Veel gezeur en lang wachten

Om aanspraak te maken op wettelijke garantie doorloop je een heel proces. Daar moet je lang op wachten, terwijl je liever niet te lang zonder laptop zit. Je zult er bovendien veel energie in moeten steken. Het helpt als je kennis hebt van het Nederlands consumentenrecht en een beetje brutaal bent.

©Valeriia Lukashova

Fabrieksgarantie heeft de voorkeur

Door de vage richtlijnen en regels rondom de wettelijke garantie is het nog altijd belangrijk om te kiezen voor producten met goede en lange fabrieksgarantie, vooral bij dure en kwetsbare apparaten zoals een laptop. De fabrieksgarantie die je standaard krijgt zegt meteen iets over het vertrouwen van de fabrikant in het eigen product. Want fabrikanten bepalen zelf hoe lang de termijn is.

Ga altijd naar de verkoper

Belangrijk om te weten is dat je voor de garantie altijd naar de verkoper van het product gaat. Je hoeft dus geen contact op te nemen met de fabrikant, zelfs niet als de verkoper dat adviseert.

Garantietermijnen per laptopmerk

In de onderstaande tabel vind je de garantietermijnen van de twaalf populairste laptopmerken in Nederland.

MerkFabrieksgarantieAanvullende garantieBijzonderheden
Apple1 jaarAppleCare+ (tot 3 jaar)Dure modellen met standaard een korte garantieperiode.
Asus2 jaarAsus Premium Care (tot 3 jaar)Wereldwijde garantie voor de ROG-serie.
Dell2 jaarProSupport (tot 5 jaar)Snelle vervanging bij defecten.
HP2 jaarHP Care Packs (tot 5 jaar)Zakelijke modellen hebben doorgaans langere garantie.
Lenovo2-3 jaarPremium Care, Accidental Damage ProtectionHigh-end ThinkPads komen met 3 jaar garantie.
Acer2 jaarAcer Advantage (tot 5 jaar)Accu-garantie vaak beperkt tot 1 jaar.
MSI2 jaarBeperkte verlengingsoptiesVerkoopt vooral laptops aan gamers.
Microsoft1 jaarMicrosoft Complete (tot 4 jaar)Accidentele schade wordt gedekt met Complete.
Razer2 jaarRazerCare (tot 3 jaar)Verkoopt alleen dure modellen voor gaming.
Medion2 jaarMedion-garantieprogramma's (tot 5 jaar)Budgetvriendelijk
Samsung2 jaarSamsung Care+ voor schade door ongevallen.Laptops met uitzonderlijk goede beeldschermen.
Gigabyte2 jaarExtended Warrenty (tot 4 jaar) voor (dure) AORUS-modellen.Verkoopt voornamelijk laptops voor gamers.

Opvallende bevindingen

Veel laptopmerken bieden standaard twee jaar garantie. Opvallend is dat Apple, dat alleen dure modellen verkoopt, slechts één jaar garantie biedt. Terwijl klanten van budgetmerk Medion standaard twee jaar krijgen. Microsoft is een ander gerenommeerd merk dat maar één jaar garantie aanbiedt op zijn laptops.

Vind je het niet erg om extra te betalen voor garantie? Dan zijn Medion, HP, Acer en Dell geschikte opties. Dat zijn merken met betaalbare laptops die voor een redelijke prijs verlenging van de garantietermijn tot vijf jaar aanbieden.

Hoe zit het met tweedehands laptops?

De garantie is verbonden aan een product, en niet aan de koper. Als je een tweedehands laptop koopt, neem je de garantie dus ook gewoon over. Vraag de verkoper altijd naar een officieel verkoopbewijs. Daarnaast is het slim om te informeren naar eventuele aanvullende garantievoorwaarden.

Hoe goed je garantie ook is

Extra bescherming is altijd slim