Ikea SYMFONISK bookshelf - Overtuigende multiroom-instapper

Ikea SYMFONISK bookshelf - Overtuigende multiroom-instapper

Computer accessoires

Geplaatst: 25 juli 2019 - 12:15

Aangepast: 24 november 2022 - 13:40

Jeroen Boer

Het was een samenwerking die even de wenkbrauwen liet fronsen: Ikea en Sonos zouden gaan samenwerken. Het resultaat van deze samenwerking zijn twee multiroomluidsprekers die je binnenkort bij Ikea kunt kopen. De Ikea SYMFONISK WiFi bookshelf speaker is met een prijs van 99 euro direct de goedkoopste Sonos-luidspreker die je kunt kopen. Een goed alternatief voor Sonos eigen instapluidspreker? Wij hebben hem getest.

Met de SYMFONISK WiFi bookshelf speaker (en de tegelijkertijd geïntroduceerde Table Lamp) maakt Ikea zijn introductie in de wereld van multiroomaudio. Dat doen ze samen met Sonos, waarschijnlijk de bekendste speler in dit veld. Geheel in traditie doet Ikea dat voor scherpe prijzen: 99 euro voor een heuse Sonos-luidspreker is een prijs die tot voor kort niet voor mogelijk werd gehouden. Op zich is de relatief lage prijs wel aan de Ikea SYMFONISK WiFi bookshelf speaker af te zien. De behuizing is gemaakt van kunststof en niet van hout, triplex of mdf. Maar aan de andere kan bestaat een Sonos One dan ook weer grotendeels uit kunststof. Met een formaat van 31 x 15 x 10 centimeter is deze Ikea-Sonos groter dan de Sonos One. Leuk is wel dat je hem als boekenplankje aan de wand kunt hangen met een optionele bevestigingsset. Bovendien kun je hem zowel horizontaal als verticaal neerzetten.

Volwaardige Sonos

Ik ben zelf een enthousiast Sonos-gebruiker en heb Ikea’s SYMFONISK WiFi bookshelf speaker toegevoegd aan mijn multiroomgeluidssysteem dat onder andere bestaat uit een aantal Play:1-luidsprekers. Aan de softwarekant werkt Ikea’s luidspreker identiek aan iedere andere Sonos-luidspreker, er draait dezelfde firmwareversie op als op de andere Sonos-luidsprekers. Je kunt met deze luidspreker dan ook alles in de app, waaronder uiteraard muziek streamen uit je favoriete bron. Ook de fysieke interface met drie knopjes is identiek en zelfs de netwerkaansluiting voor het geval de draadloze dekking niet voldoet is gewoon aanwezig. Je kunt twee exemplaren eveneens koppelen tot stereopaar en de luidsprekers zijn geschikt voor koppeling met Sonos’ soundbars. Dat maakt deze scherp geprijsde luidspreker extra interessant.

Ontbreekt er dan echt helemaal niets? Toch wel: in tegenstelling tot moderne Sonos-luidsprekers als de One ontbreekt een microfoon om direct tegen Google Assistant of Alexa te praten. Wat mij betreft niet erg, maar afhankelijk van je wensen zou dat een dealbreaker kunnen zijn.

Techniek

Het ontwerp van de SYMFONISK WiFi bookshelf speaker doet wel wat denken aan Sonos’ eigen Play:3 uit het verleden. Maar dat is alleen de horizontale vorm, deze goedkope multiroomluidspreker bevat niet zoals die Play:3 een heus stereosysteem. Net als de Sonos Play:1 of opvolger Sonos One combineert Ikea’s SYMFONISK WiFi bookshelf speaker één midwoofer en één tweeter. Wel zijn het wat kleinere exemplaren. Waar de Play:1 en One een 3,5inch-midwoofer bevat, is in deze speaker gekozen voor een 3inch-midwoofer. Een verschil met Sonos’ eigen speakers is dat er op deze Ikea SYMFONISK dan weer een basreflexsysteem gebruikt wordt om de lagere tonen van de midwoofer te ondersteunen.

Geluidskwaliteit

Nummers als Get Lucky van Daft Punk of Africa van Toto klinken net iets vlakker dan op de Play:1, maar toch dreunen de beats van bijvoorbeeld Still D.R.E lekker uit deze luidspreker. Een dramatisch verschil in geluidskwaliteit is er wat mij betreft dan ook niet: het is vooral net een wat andere sound en relatief hoge nummer komen er erg lekker uit. Luister je enkel naar de SYMFONISK, dan hoor je het verschil waarschijnlijk niet. Ikea’s SYMFONISK WiFi bookshelf speaker is prima in staat om een ruimte van 30 vierkante meter met muziek te vullen. Dit is dan ook een prima luidspreker voor de slaapkamer of het thuiskantoor, precies de omgevingen waar ook de Play:1 of One uitblinken. Net als Sonos’ eigen luidsprekers kun je bovendien twee luidsprekers combineren tot een stereopaar, iets dat bij de Play:1 voor een significant betere geluidservaring zorgt. Helaas had ik maar één speaker om te proberen

Conclusie

Ikea’s SYMFONISK WiFi bookshelf speaker haalt het qua geluidskwaliteit niet bij een Sonos Play:1 of Sonos One. Maar dat had ik gezien de veel lagere prijs ook niet direct verwacht. Sonos en Ikea zijn er wél in geslaagd om akelig dicht in de buurt te komen. In een directe vergelijking klinkt Ikea’s luidspreker zeker minder vol dan een Sonos Play:1. Luister je echter afzonderlijk naar de ikea SYMFONISK, dan is dat verschil helemaal niet zo duidelijk. Dit is net als de Play:1 of One een prima luidspreker om een ruimte als de slaapkamer van muziek te voorzien. Het is slim van Ikea om voor multiroom mee te liften op het Sonos-systeem. In plaats van zelf het wiel uitvinden, zetten ze hiermee direct een uitstekend systeem op de markt. Tel daar bij op dat je dankzij Ikea voor slechts 99 euro een heuse Sonos-multiroomspeaker in huis haalt en je hebt gewoon een prima product te pakken. Dit is zeker ook een interessante speaker als achterkanaal voor bij Sonos’s soundbar. Kortom: een prima zet van Ikea. Je kunt de luidspreker in augustus daadwerkelijk kopen.

8,0

ONS OORDEEL

Ikea SYMFONISK WiFi bookshelf speaker

Pluspunten

Scherpe prijs

Goede bediening

Flexibel op te stellen

Goede geluidskwaliteit

Minpunten

Klinkt net wat ieler dan Sonos One

Geen slimme assistent

Conclusie

**Prijs:** € 99,- **Verbindingen:** Ethernet of WiFi **Streamingdiensten:** Spotify, Apple Music, TIDAL, Deezer, JUKE, Napster, TuneIn, Google Play Music en meer **Formaat:** 31 x 15 x 10 centimeter **Gewicht:** 2,16 kg **Kleuren**: Zwart en wit **App:** Sonos voor Android en iOS **Website:** www.ikea.nl...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000