Facebook kan niet achterblijven: Encryptie aan Messenger toegevoegd

In navolging van WhatsApp komt nu ook Facebook zelf met een versleutelde chat-app. Het sociale netwerk voegt encryptie toe aan Messenger, maar wel met een addertje onder het gras: De functie zit diep verstopt, én is optioneel.

In het huidige debat over privacy, versleuteling en anonimiteit kon Facebook moeilijk achterblijven. Facebook voegt daarom encryptie toe aan Messenger, de populaire chat-app die onlosmakelijk aan Facebook verbonden is.
 

Open Whisper Systems

De encryptie geldt voor individuele gesprekken, niet voor groepsgesprekken. Facebook gebruikt het beveiligingsprotocol van Open Whisper Systems (PDF), wat onder andere gebruikt wordt door Signal. Dat is vooral bekend omdat het de favoriete chat-app van NSA-klokkenluider Edward Snowden was.

Het komt niet helemaal als verrassing dat Facebook die beveiliging gebruikt. Eerder dit jaar voegde WhatsApp al eind-tot-eind-encryptie toe voor alle gebruikers, die ook van Open Whisper Systems afkomstig was.
 

Niet standaard ingeschakeld

Het grote verschil is dat de encryptie bij WhatsApp standaard aan staat, en sterker nog, dat er geen manier is om die uit te zetten. Dat zou voor Facebook niet erg praktisch zijn, omdat dat afhankelijk is van de inhoud van je gesprekken. Met volledige encryptie kan Facebook je chats niet meer uitlezen, en dat is niet handig voor een bedrijf dat je persoonlijke chats nodig heeft om reclames aan te bieden.
 

Lastige spagaat

Facebook zit dan ook in een lastige spagaat. Sociale media staan namelijk van alle kanten onder druk om geheime chats aan te bieden, een niche die tot een paar jaar geleden alleen nog was voorbehouden aan een aantal kleine chat-apps. Waar je vroeger alleen Signal had, en later Telegram om chats versleuteld en anoniem te houden, voegen tegenwoordig steeds meer chat-apps onkraakbare beveiliging toe. WhatsApp is het meest voordehandliggende voorbeeld (met 900 miljoen gebruikers), maar ook Google bracht een chat-app uit met een versleutelde sectie.
 

Comfortabele positie

Het zou vreemd zijn als Facebook achterbleef, dus voegt het bedrijf eigen encryptie toe. Die is echter wel optioneel: Je moet het handmatig aanzetten vóór je een gesprek begint, en de optie zit erg goed verstopt in de instellingen van Messenger. Daarmee zit Facebook in een rare positie, waarin het gebruikers wel de mogelijkheid biedt om anoniem te chatten, maar het eigenlijk ook afraadt.

Uiteindelijk kun je je ook afvragen of je persoonlijke gesprekken wel echt op Facebook moet voeren...

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000