Dit zijn de bestbetaalde IT-banen en hun salarisindicaties

© PXimport

Dit zijn de bestbetaalde IT-banen en hun salarisindicaties

Geplaatst: 16 februari 2022 - 07:36

Aangepast: 25 november 2022 - 11:27

Laura Jenny

Het is momenteel in veel branches vrij makkelijk om een baan te vinden, maar er is één branche waarin al jaren meer vacatures zijn dan mensen: de IT. Dat zal ook nog wel even blijven. De bestbetaalde IT-banen fluctueren uiteraard wel eens, want ook dat is een kwestie van vraag en aanbod, toch kunnen we nu zeggen dat deze banen redelijk rijkdomvast zijn.

Cloud architect

Met 5.605 euro salaris per maand is de rol van cloud architect een gewilde voor medewerkers, maar qua functie is het ook een zeer gewenste rol door bedrijven. Zeker in deze periode waarin thuiswerken essentieel is geworden voor de voortgang van de operatie, is een cloud architect belangrijk. Hij zorgt voor een plan voor hoe het bedrijf werkt in de cloud en hoe meer er in de cloud is, hoe meer er moet worden gekeken naar hoe het beter of anders kan en wat er nog meer kan meeverhuizen. Verstand hebben van netwerktechnologie is erg belangrijk voor de cloud architect, net als de kennis en kunde om snel met oplossingen te komen wanneer er netwerkproblemen ontstaan. 

Enterprise architect

Het hangt van het bedrijf af in hoeverre deze functie vooral strategisch is of ook IT-gericht, maar in veel bedrijven kom je niet onder IT uit als je wil innoveren. Deze rol kan enorm veelzijdig zijn en bijvoorbeeld die van applications architect en data architect combineren, omdat de enterprise architect het hele plaatje moet zien om een IT-strategie uit te werken voor het bedrijf. Geen wonder dus dat dit een zeer goedbetaalde baan is à gemiddeld 5.430 euro per maand.

© PXimport

Security-manager 

Het gaat hier uiteraard om de beveiliging van de informatiesystemen, niet van het pand of de medewerkers: een security-manager heeft als taak om te zorgen dat de data die binnen het bedrijf rondgaat en wordt opgeslagen veilig blijft. Analytisch zijn is belangrijk, naast kennis op het gebied van netwerkbeveiliging. Een cybersecurity-opleiding is een goede om aan het werk te komen in dit veld. Lukt het je, dan kun je rekenen op een maandsalaris van ongeveer 4.530 euro per maand.

Big Data-engineer 

Het recruitmentbureau Robert Half heeft onderzoek gedaan naar de bestbetaalde IT-banen en kwam tot de conclusie dat je ook als Big Data-engineer kunt rekenen op een flink salaris. Een Big Data-engineer heeft als taak om bedrijven te helpen om de architectuur op te bouwen van systemen die grote massa’s aan data moeten verwerken. Soms gaat dat alleen om een softwarematig systeem, maar het kan zelfs met hardware te maken hebben. De opleiding die veelal voor dit vakgebied van toepassing is, dat is computerwetenschappen met een specialisatie in databases. Op jaarbasis kun je rekenen op gemiddeld zo’n 4.160 euro per maand.

© PXimport

DevOps-engineer  

Een DevOps-engineer is iemand die de brug slaat tussen de business en de IT’ers. Het is een cliché, maar vaak vinden ontwikkelaars het fijn om zich op hun developmentwerk te richten, in plaats van meetings af te lopen. Tegelijkertijd heeft de business vaak moeite om goed naar de IT-afdeling te vertalen wat ze precies willen. Daarvoor is een DevOps-engineer zeer geschikt. Deze mensen moeten goed kunnen analyseren, maar ook de nodige kennis hebben van coderen en beveiliging. Een alleskunner dus, die er vaak goed aan doet een development-opleiding te doen. Het maandsalaris is zo’n 4.045 euro bruto per maand.

Data Scientist 

Een data scientist maakt goed gebruik van zijn kennis over statistieken om zo uit verschillende bronnen conclusies te kunnen trekken, gebaseerd op de data die hier vandaan komt. Ook in deze rol zijn communicatievaardigheden belangrijk, omdat je niet alleen in de data moet duiken, maar deze ook moet vertalen naar de mensen in de business. Het is een veelgevraagde rol binnen bedrijven en er zijn in grote bedrijven veel mensen nodig die dit werk doen. Het gemiddelde brutomaandsalaris is 3.485 euro. De vooropleiding kan bijvoorbeeld een Bachelor Business Analytics zijn.

© PXimport

Webdeveloper 

Het is moeilijk om een salaris te hangen aan de rol van webdeveloper, omdat hier het verschil tussen junior en senior enorm groot kan zijn. Gemiddeld genomen verdient een webdeveloper 3.125 euro per maand. Voor dit werk is het belangrijk om applicaties voor het web te kunnen maken, maar ook technische assistentie te leveren wanneer er problemen ontstaan. 

Het hangt er erg vanaf in welke taal je ontwikkelt of bereid bent om te ontwikkelen, wat je salaris is, net als de ervaring die je hebt. Het wordt vaak wel gezien als een prettige baan waarin je werkt met veel andere webdevelopers en waarbij bedrijven vaak met leuke extra’s komen om het werk leuker te maken, zoals pizza- en Mario Kartavonden of een auto van de zaak. 

Salarissen in de IT

Er zijn een legio aan verschillende rollen binnen de IT en het is erg bedrijfsafhankelijk en ervaringsafhankelijk op welk salaris je mag rekenen. Het is dan ook altijd aan te raden om met mensen binnen het bedrijf te praten over hun ervaringen en op basis daarvan een beeld te krijgen van salaris- en groeimogelijkheden. De salarisindicaties in dit artikel zijn gebaseerd op informatie vanuit Werkzoeken.nl.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000