Beter presteren met elektronisch hoofddeksel

Er worden al jaren getest met het geven van prikkels aan het brein. Maar onderzoekers van de Amerikaanse Vanderbilt-universiteit hebben de leercapaciteit van proefpersonen weten te vergroten door het geven van kleine elektrische spanningen. Nadat de proefpersonen 20 minuten lang werden blootgesteld aan elektrische prikkels presteerden ze 5 uur lang beter dan voorheen.

Het hoofddeksel ziet er een beetje gek uit, maar wat het je laat doen is heel bijzonder. Onderzoekers aan de Vanderbilt-universiteit in Nashville kwamen erachter dat enkele milliseconden nadat een persoon een fout maakt, een kleine negatieve lading vanuit de mediale prefrontale cortex door het brein gaat. Waar dat precies voor dient is nog niet aangetoond. De onderzoekers denken echter dat dit de reactie op fouten verbetert en dat je deze actie ook van buitenaf kunt stimuleren.

Verschil in hersenactiviteit

Dat hebben ze getest: de proefpersonen kregen een elastieken hoofdband op hun hoofd gezet die bevestigd was met twee elektroden: een op de kruin en een op de wang. Twintig minuten lang werden proefpersonen blootgesteld aan milde spanning via de hoofdband. Daarna moesten ze verschillende testjes doen. De onderzoekers merkten een duidelijk verschil in hersenactiviteit waar: gemiddeld was bij de proefpersonen de elektrische puls vanuit de mediale prefrontale cortex na een vergissing twee keer zo groot als normaal. In de praktijk uitte dit zich in minder fouten. Ook leerden de proefpersonen sneller van gemaakte fouten. Wanneer de spanning omgekeerd werd, had dit juist een averechts effect en werden er meer fouten gemaakt.

Behandelen schizofrenie en adhd

"De hoeveelheid succes die we hiermee boeken, is veel groter dan bij tests met farmaceutica of andere vormen van psychologische therapie. Als we dit proces vergroten, kunnen we mensen voorzichtiger, nauwkeuriger en beter aanpasbaar aan veranderende situaties maken", stellen de onderzoekers. Bovendien biedt het mogelijkheden voor het behandelen van schizofrenie en adhd.

Het hele onderzoek lees je hier. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten