Apple kondigt iPhone 7 aan zonder 3,5 mm-aansluiting

Apple heeft de iPhone 7 aangekondigd. Het ontwerp is anders dan het oudere model, maar de opvallendste 'vernieuwing' is het ontbreken van de 3,5 mm-plug. Even muziek luisteren met je koptelefoon zit er dus niet zomaar meer in: Daarvoor heb je óf bluetooth nodig, óf een apart verloopstekkertje.

Nieuw ontwerp

De iPhone 7 heeft een volledig nieuw ontwerp ten opzichte van zijn voorganger. Dat betekent niet dat hij daar niet meer op lijkt, maar het ziet er allemaal een stukje strakker en gladder uit. Vrijwel de hele body komt uit één stuk, waarbij zelfs het uitstekende gedeelte van de camera uit hetzelfde stuk is geslepen. Daarbij is er nog één wezenlijk verschil: Apple heeft de kleur Space Grey de nek omgedraaid, en vervangen voor twee andere kleuren, namelijk glanzend zwart (Jet Black) en mat zwart. Die laatste zijn alleen verkrijgbaar met 128 of 256 GB opslagruimte, en niet in de kleinere (en dus goedkopere) variant.

Andere homeknop

Ook de thuisknop is door Apple onder handen genomen. De knop is sneller gemaakt, en de functie van de knop is nu ook aan te passen in iOS 10. De knop is nu drukgevoelig, en kan dus het verschil voelen tussen hard en zacht drukken, en reageert volgens het bedrijf in real-time. Ook geeft de knop je tactile feedback, zodat je voelt wat je aan het doen bent, een functie waar ook andere ontwikkelaars gebruik van kunnen maken.

Water- en stofdicht

Het heeft even mogen duren, maar de iPhone 7 en de iPhone 7 Plus zijn nu eindelijk zowel waterdicht als stofdicht. Je hoeft er nog steeds niet mee te gaan zwemmen, maar een plons in het toilet moet hij overleven.

Camera

Ook de camera is eindelijk weer eens onder handen genomen, en hoe! Zowel de iPhone 7 Plus als de gewone 7 hebben nu optische beeldstabilisatie en F1.8 lens. De lens is verbeterd en het toestel bevat een nieuwe sensor die 60 procent sneller is en 40 procent energiezuiniger.

De flitsers bevat nu 4 LED's en zorgt voor veel meer licht. Apple's Phil Schiller vertelde enthousiast over de verbeterde ISP (Image Signal Processor) die de beelden die je maakt met de iPhone 7 en 7 Plus veel beter zouden moeten maken. Dat laatste willen we geloven, maar is vooral ook veel marketingpraat, waarvan we de resultaten graag eerst zelf willen zien. De camera aan de voorkant heeft een upgrade gekregen van 5 megapixels naar 7 megapixels.

Twee camera's

De camera in de iPhone 7 Plus is nog even iets beter dan die in z'n kleinere broertje: namelijk het zijn er twee. Dit zorgt ervoor dat je eindelijk optisch kunt zoomen op je iPhone zonder kwaliteitsverlies. Digitale zoom is nu mogelijk tot 10X, volgens Schiller met veel minder kwaliteitsverlies dan voorheen. De twee camera's in combinatie met de software van de iPhone 7 Plus, maken het mogelijk om een (gesimuleerd) scherptediepte-effect te creëren. Dit laatste effect krijg je overigens niet meteen bij je telefoon, maar wordt later toegevoegd met een update.

Display

Het display is volgens Apple 25% helderder dan z'n voorganger, met een breder kleurbereik. Ook hiervoor geldt, dit is iets dat we graag met eigen ogen willen zien en vergelijken met de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Uiteraard bevat ook dit display net als z'n voorganger 3D Touch.

Audio

Voor het eerst heeft Apple stereoluidsprekers in de iPhone ingebouwd, ééntje onder, eentje boven, met tweemaal zoveel volume.

(Geen) koptelefoon

De opvallendste verandering van de telefoon is het ontbreken van de oortelefoonaansluiting. Dat zat er al een tijdje aan te komen en komt dus niet als verrassing - sterker nog, er is al heel erg veel geschreven over de controversiële beslissing.

Apple laat de hoofdtelefoon weg omdat het de iPhone dunner maakt, maar ook omdat het 'gelooft in draadloze technologie' - wat ongetwijfeld te maken zal hebben met de recente aankoop van hoofdtelefoonmerk Beats. In de praktijk betekent het dat je twee opties hebt. Je kunt een bluetooth-hoofdtelefoon gebruiken, maar wie aan een standaard koptelefoon gehecht is kan ook een verloopstukje kopen. Dat wordt met de iPhone meegeleverd, een unicum voor Apple dat normaal nooit accessoires gratis meelevert. Het verloopstukje is daarnaast los te koop voor € 9,99 - ook een redelijk lage prijs voor zo'n accessoire.

Draadloze koptelefoons

Apple heeft het niet bij het weglaten van de jack-poort gelaten, maar gaat nog een stapje verder. Het bedrijf heeft namelijk een set draadloze oortjes aangekondigd. De AirPods zien er vrijwel hetzelfde uit als de bestaande EarPods, met als verschil dat er geen draadje aan zit. Dat betekent natuurlijk wel dat je ze moet opladen, maar dat hoeft pas na 5 uur gebruiken. De geluidskwaliteit is volgens Apple subliem, maar je begrijpt inmiddels, dat willen we zelf liever even beoordelen. Interessant aan de AirPods is overigens dat je ze niet hoeft te pairen via bluetooth, je hoeft ze niet aan te zetten of uit te schakelen. Ze detecteren wanneer ze in je oor zitten en werken rechtstreeks uit de verpakking (de verpakking die overigens een ingebouwde oplader heeft).

Onder de motorkap

En hoe zit het dan onder de motorkap? Je snapt dat ook deze iPhone-serie weer sneller en krachtiger is. De iPhone 7 is voorzien van een A10 Fusion 4-core processor. Het toestel is daarmee 120x sneller dan de allereerste iPhone die werd uitgebracht in 2007. Naast 2 high performance cores, zijn er 2 high-efficiency cores, die zorgen voor de minder krachtige taken, zodat de batterij van je iPhone langer meegaat. Ook bevat de iPhone 7 een nieuwe grafische chip die 240x zo snel is als die in de originele iPhone. Daarnaast moet de batterij een stuk langer meegaan, al komt dat niet door een grotere batterij, maar door de verbeterde chips.

Prijs en beschikbaarheid

De iPhone 7 en iPhone 7 Plus zullen beschikbaar zijn in de kleuren Gold, Rose Gold, Zilver, Black en Jet Black. De prijs van de iPhone 7 zal gelijk zijn aan de iPhone 6, namelijk 649 dollar, en de opslagcapaciteit is verdubbeld, kortom 32 GB, 128 GB en 256 GB. De iPhone 7 Plus zal 769 dollar gaan kosten. Preorders beginnen in Amerika op 9 september, en hij verschijnt op 16 september, niet alleen in Amerika, maar ook in Nederland en België.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten