Zo doe je dat: Chromecast aansluiten en instellen

© PXimport

Zo doe je dat: Chromecast aansluiten en instellen

Televisie

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:48

Joris Peterse

Met een Chromecast maak je van ieder scherm met een hdmi-aansluiting in feite een smart-tv. Media (bijvoorbeeld Netflix, Plex, foto’s en games) van je smartphone, tablet of pc kunnen eenvoudig naar je televisie gestreamd worden. Wil je ook een Chromecast aansluiten op je tv? Dat leggen we je in deze handleiding uit.

Het aansluiten van een Chromecast werkt erg eenvoudig. Het maakt in principe ook niet uit welke generatie Chromecast je hebt. Ook de ChromeCast Ultra, die 4K-beelden en HDR streamt sluit je op dezelfde manier aan.

In de doos vind je een Chromecast, een micro-usb-kabel en een adapter. De adapter sluit je aan in het stopcontact en de Chromecast kan aangesloten worden op de HDMI-poort van je televisie (of monitor). Sluit vervolgens de usb-stekker van de kabel aan op de adapter en de micro-usb-stekker aan op de Chromecast. De Chromecast is nu voorzien van stroom en start vanzelf op. Doe nu de televisie aan, en schakel over naar de HDMI-weergave van de geselecteerde poort (bijvoorbeeld HDMI 2). Op het scherm van je televisie zie je nu het installatiebeeld, inclusief een viercijferige code.

Heb je een Chromecast Ultra, dan kun je er ook voor kiezen een ethernetkabel aan de Chromecast aan sluiten, zodat je een snellere en stabielere verbinding hebt. Dat is nodig omdat de extra hoge resolutie een hogere bandbreedte vereist.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Google Home

Pak je smartphone of tablet erbij en installeer de Google Home-app, deze is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Sterker nog, de kans zit er dik in dat deze al geïnstalleerd staat op je smartphone. Wanneer je deze app start krijg je een overzicht van alle gekoppelde apparatuur in huis. We willen een nieuwe Chromecast toevoegen, dus druk je op het balletje met Toevoegen en vervolgens Apparaat instellen, Nieuwe apparaten in huis instellen. Daarna geef je aan in welk huis je je Chromecast koppelt en eist Google locatietoegang - waarschijnlijk om te bepalen welke toegangsrechten je voor content hebt.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

De Google Home app gaat op zoek naar je Chromecast en als het goed is verschijnt deze in een lijst - inclusief de viercijferige code die op je tv-scherm staat. Bevestig deze code, bepaal of je mee wilt doen met het Chromecast verbeterprogramma en geef aan in welke kamer de Chromecast zich bevindt. Hierna geef je je Chromecast een naam, wees hier duidelijk in. Bijvoorbeeld ‘televisie woonkamer’, of ‘scherm studeerkamer’, zodat je straks precies weet met welk apparaat je koppelt.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Je Chromecast is nu ingesteld, maar moet nog wel even verbonden worden aan het internet, kies je wifi-netwerk en de Chromecast krijgt de inloggegevens van de Google Home-app. Wanneer de Chromecast verbonden is kun je kiezen je Google-account te koppelen. Vergeet hierna niet op Nee, Bedankt te drukken bij de vraag of Google je mag lastigvallen met e-mails. Je krijgt nog even een overzichtje van je instellingen gepresenteerd, die je moet bevestigen. De verbonden Chromecast gebruikt zijn verse internetverbinding om te zoeken naar updates en installeert deze (wanneer aanwezig) automatisch. Je Chromecast is nu klaar voor gebruik.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Chromecast testen

Wil je kijken of je Chromecast werkt? Start dan even de YouTube-app, kies een video en druk op het Cast-knopje (het schermpje met drie golfjes). In het lijstje verschijnt de naam van je net-ingestelde Chromecast. Kies deze en je zult zien dat je video op je televisiescherm wordt afgespeeld.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000