Streams opslaan voor offline kijken met Sandberg HDMI Capture Link to USB-C

© PXimport

Streams opslaan voor offline kijken met Sandberg HDMI Capture Link to USB-C

Geplaatst: 19 november 2021 - 09:17

Aangepast: 23 april 2024 - 07:00

Maikel Dijkhuizen

Onlangs verscheen de Sandberg HDMI Capture Link to USB-C op onze radar. Volgens de Deense fabrikant nemen gebruikers hiermee videostreams realtime in 1080p-kaliteit op. Nuttig als je streams opslaan wilt om ze later offline te bekijken. Of dat een beetje goed werkt, hebben we voor je getest.

Alle pc’s en laptops hebben tegenwoordig een HDMI-uitgang, maar in specifieke situaties is een HDMI-ingang óók bruikbaar. Deze nieuw uitgekomen usb-adapter voegt zo’n ingang toe.

De zogeheten Sandberg HDMI Capture Link to USB-C vervult eigenlijk twee taken. Zo kun je op de HDMI-ingangspoort een camcorder aansluiten, waarna je het video-opnameapparaat als veredelde webcam gebruikt. Dat is onder meer handig wanneer de ingebouwde webcam van een laptop bijvoorbeeld niet voldoet om op afstand een presentatie te geven. Een camcorder geeft wat meer bewegingsruimte. De usb-adapter verwerkt een 720p-, 1080p- of 4K-ingangssignaal op een framerate van 30 fps.

Daarnaast kun je ook een willekeurige andere videobron op de HDMI-ingang aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan een PlayStation 4/5, tv-decoder of blu-ray-speler. Vervolgens neem je de beelden rechtstreeks op in 1080p-kwaliteit. Zo kun je bijvoorbeeld een Netflix-stream of NPO-programma vastleggen.

Videostreams opnemen

Wie online speurt, komt diverse mogelijkheden op het spoor om Netflix-titels op te nemen. Daar hebben sommige abonnees namelijk behoefte aan, aangezien niet iedere titel als download beschikbaar is. Bovendien geldt er een limiet van honderd gedownloade titels per Netflix-account en verlopen de downloads na een tijdje. Door films en series realtime op te nemen, ontwijken gebruikers deze beperkingen.

Met een opnameprogramma als PlayOn kun je de streams zelf opslaan, maar de makers vragen daar in de vorm van opnamecredits wel geld voor. Daarnaast bestaan er ook allerlei gratis screenrecorders, al valt de kwaliteit van zowel het programma als de streams vaak tegen. Het is daarom interessant om te weten of de Sandberg HDMI Capture Link to USB-C beelden in een goede kwaliteit van een externe videobron plukt en vervolgens in een DRM-vrij bestand opslaat.

Videobron aansluiten

De bijgesloten handleiding van de usb-adapter stelt helaas weinig voor. Naast een overzicht met apparaten die je via de HDMI-ingang op de computer kunt aansluiten, bevat de handleiding ultrakorte instructies. Wanneer je een camcorder als webcam wilt inzetten, raadt Sandberg Zoom, Skype of Microsoft Teams aan. 

In de desbetreffende chat-app dien je Video Capture Device als webcam te selecteren. Ook voor het vastleggen van videomateriaal leunt Sandberg op programma’s van derden. De elektronicafabrikant adviseert om OBS Studio of Debut te installeren.

 

© PXimport

Voor deze review besluiten we om de freeware OBS Studio uit te proberen. Dit gratis programma is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Na de installatie koppelen we de laptop met behulp van de Sandberg-adapter rechtstreeks aan de PlayStation 5. 

De usb-adapter is met een lengte van 18,5 centimeter nogal kort. Gelukkig los je dit euvel met een eigen HDMI-kabel op. Externe voeding is niet nodig, want het apparaatje ontvangt stroom via de usb-c-poort.

OBS configureren en opname starten

Bij het opstarten van OBS Studio vraagt het Nederlandstalige programma of je de instellingen wilt optimaliseren voor streamen óf opnemen. Laatstgenoemde optie ligt uiteraard voor de hand. Stel vervolgens de gewenste resolutie en framerate in op respectievelijk 1080p en 30 fps. 

Via het plusteken onderaan hoef je nu alleen nog maar de juiste bron als video-opnameapparaat toe te voegen. Door in de apparaatinstellingen USB Video als bron aan te wijzen, verschijnt er beeld. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de desbetreffende gameconsole, tv-decoder of blu-ray-speler is ingeschakeld. Alle overige instellingen staan al goed.

Zodra de juiste videobron is toegevoegd, kom je in het hoofdvenster van de freeware terecht. Onder Windows bewaart OBS Studio verse opnames in de Video’s-map op de C-schijf. Zie je dat liever anders, dan kies je in de uitvoerinstellingen een andere bestandslocatie. Je kunt hier eventueel ook een andere encoder en bestandscontainer selecteren. 

Het programma gebruikt normaal gesproken de H.264-codec en het mkv-formaat om videostreams op te slaan. Voor de verwerking van audio doet OBS Studio een beroep op de aac-codec. Het geluid is stereo.

 

© PXimport

Hoewel er tijdens het opnemen geen geluid is te horen, legt OBS Studio met de standaardinstellingen de video- én audiostream vast. Je zet de beoogde videostream met de afstandsbediening of gamecontroller eerst klaar. De opname kan nu beginnen. Via Start het opnemen gaat het programma direct aan de slag. Na afloop van de serie of film breek je de opname handmatig af. Het videobestand is vrijwel direct op de computer beschikbaar.

De kwaliteit van de opgeslagen video is verrassend goed. Van haperingen is geen enkele sprake, want de beelden ogen vloeiend. Ondanks de limiet van 1080p is de detaillering in orde, waarbij kijkers genieten van een levendige kleurweergave. Houd rekening met een bestandsgrootte van 200 MB per vijf minuten video. Tot slot zijn de personages via het stereo-audiospoor prima te verstaan.

 

© PXimport

Conclusie

Als je die rammelende screenrecorder-programma’s zat bent, is de Sandberg HDMI Capture Link to USB-C een interessant alternatief om streams rechtstreeks vanaf een aangesloten videobron vast te leggen. Via OBS Studio verlopen de opnames zonder strubbelingen, terwijl de beeldkwaliteit dik in orde is. Bovendien kun je met dit product ook nog een camcorder als webcam inzetten. De adviesprijs van ruim dertig euro is acceptabel, al bestaan er goedkopere (merkloze) alternatieven.

9,0

Sandberg HDMI Capture Link to USB-C

Pluspunten

Videocamera als webcam gebruiken

Streams opnemen via externe videobron

Stabiel

Goede beeld- en audiokwaliteit

Minpunten

Geen eigen software

Matige handleiding

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten