ID.nl logo
Films afspelen op Raspberry Pi met OSMC
© PXimport
Huis

Films afspelen op Raspberry Pi met OSMC

Bewaar je een heleboel films, series en tv-programma’s op een NAS of harde schijf, dan komt een mediaspeler goed van pas om ze op je televisie te bekijken. Met OSMC op een Raspberry Pi creëer je een goedkope mediaspeler met een levendige gebruikersomgeving, waarmee je beeld en geluid in de beste kwaliteit afspeelt. Films afspelen op je Raspberry Pi? Zo werkt dat!

Je hebt eerst een aantal zaken nodig. Zorg allereerst voor een Raspberry Pi. Het model maakt niet uit, want OSMC kan met elk exemplaar overweg. Wens je een vloeiende gebruikerservaring zonder wachttijden, dan heeft een redelijk recente Raspberry Pi de voorkeur.

Verder heb je een voedingsadapter, muis, toetsenbord en monitor of televisie nodig. Haal zo nodig ook een HDMI- en netwerkkabel in huis. Regel bovendien een microSD-kaart van minimaal 8 GB en een SD-adapter. Tot slot is een geschikte afstandsbediening geen overbodige luxe. Daarover later meer (zie paragraaf 17).

Geen zin om zelf te knutselen? Er bestaat ook een kant-en-klare mediaspeler met OSMC

©CIDimport

OSMC installeren

OSMC is gebaseerd op de Linux-distributie Debian en het bekende mediaprogramma Kodi. Pluspunten zijn de brede bestandsondersteuning en het aantrekkelijke menu. Zo voegt OSMC op jouw verzoek automatisch een beschrijving en filmcovers aan de gebruikersomgeving toe. Zo creëer je dus als het ware je eigen Netflix of Videoland!

Voor de installatie van OSMC op een Raspberry Pi ga je eerst een microSD-kaart prepareren. Dat kan met een Windows-computer of Mac. Download hiervoor het installatieprogramma van OSMC.  Start deze vervolgens op.

Gebruik het installatieprogramma om OSMC naar de microSD-kaart te downloaden. Hiervoor neem je eerst wat instellingen door. Je kiest in het eerste scherm English als taal en selecteert het juiste model van de Raspberry Pi. Ga daarna met het pijltje naar de volgende stap, waar je in het uitklapmenu de laatste versie van OSMC aanwijst. Dat is op het moment van schrijven 2022.03-1. Selecteer vervolgens from an SD card.

Je bepaalt in de volgende stap of je de Raspberry Pi via een kabel of draadloze verbinding met het thuisnetwerk wilt verbinden. Typ in het laatste geval de netwerknaam (ssid) en het wachtwoord (key). Geef ook aan hoe de beveiliging van de wifi-verbinding is geregeld. Heb je geen idee? Probeer dan eerst WPA/WPA2 PSK.

©CIDimport

Het is nu tijd om een zogeheten image van OSMC naar de microSD-kaart weg te schrijven. Doe de microSD-kaart in de SD-adapter en stop die vervolgens in de kaartlezer van de computer. Klik in het installatieprogramma van OSMC zo nodig op Refresh. Je geeft nu aan op welk opslagmedium je OSMC wilt installeren. Kies hier de microSD-kaart. Via het pijltje accepteer je door middel van een vinkje de licentieovereenkomst.

Vervolgens start het downloadproces. Gelukkig valt de bestandsomvang mee, zodat je niet zo lang hoeft te wachten. Er verschijnt een waarschuwing dat OSMC alle bestaande data op de geheugenkaart overschrijft. Bevestig met Yes. Wacht totdat de installatie is afgerond. Je klikt ten slotte op quit.

Problemen oplossen

Verschijnt er tijdens het prepareren van de microSD-kaart een foutmelding? Mogelijk is de gebruikte SD-adapter beveiligd tegen schrijven. Schuif de Lock-schakelaar naar boven.

Daarnaast wil het nog weleens helpen om het image vooraf handmatig te downloaden. Surf hiervoor naar https://osmc.tv/download en klik onderaan op Disk images. Klik bij jouw model van de Raspberry Pi op de juiste downloadlink. Je zet in de tweede stap van het OSMC-installatieprogramma een vinkje voor use a local build on my computer. Selecteer in Windows Verkenner nu het imagebestand.

Nog steeds problemen? Probeer dan een alternatief programma uit, bijvoorbeeld balenaEtcher.

©CIDimport

OSMC opstarten

Het is nu eindelijk tijd om OMSC op te starten. Prik de zojuist geprepareerde microSD-kaart in de Raspberry Pi. Verder sluit je met een HDMI-kabel een pc-monitor of televisie aan. Als je het systeem via een kabel met het thuisnetwerk wilt verbinden, stop je een netwerkkabel in de ethernetpoort. Voor de bediening koppel je met behulp van usb een muis en toetsenbord. Dat mag eventueel ook een draadloos invoersetje zijn. Sluit als laatste de voeding aan.

Het duurt even voordat OSMC opstart. Er verschijnt namelijk eerst een formatteer- en installatiescherm. Zodra de woorden ‘Installed Successfully’ zijn verschenen, komt er al gauw een blauw scherm met het OSMC-logo tevoorschijn.

Nieuwe gebruikers zien korte tijd het hoofdmenu, maar na een paar tellen komt vanzelf een configuratiescherm in beeld. Pas daarmee enkele instellingen van OSMC aan.

Selecteer als taal Dutch. De talen staan niet op alfabetische volgorde, dus je moet een eindje omlaag scrollen. Je gebruikt hiervoor de pijltjestoetsen van het toetsenbord of het scrollwiel van de muis. Druk op de Enter-toets. Kies vervolgens Yes en druk wederom op Enter om de Nederlandse taal te bevestigen.

Je stelt daarna de juiste tijdzone in. Ga met de pijltjestoetsen naar Europa en selecteer Amsterdam. Druk nogmaals op Enter.

©CIDimport

Overige instellingen

Het configuratiescherm bevat nog meer instellingen. Zo geef je de mediaspeler een naam. Standaard is dat ‘OSMC’, maar voor de herkenbaarheid in het netwerk stel je bij voorkeur een andere naam in. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor ‘Mediaspeler van [jouw naam]’. Selecteer de huidige naam en druk op Enter. Er verschijnt een virtueel toetsenbord, maar je kunt natuurlijk ook je fysieke toetsenbord gebruiken. Maak een keuze en bevestig met Klaar. Kies nu Accepteren.

Gevorderde gebruikers bedienen de mediaspeler eventueel op afstand via het ssh-protocol. Standaard staat deze instelling aan. Dat kun je zo laten. Via Accepteren verschijnt er een licentieovereenkomst. Kies Doorgaan. Na afloop verschijnt het Nederlandstalige hoofdmenu.

Netwerktoegang

Het is belangrijk dat deze zelfbouw-mediaspeler is verbonden met het thuisnetwerk. Zo ontvang je systeemupdates en haal je mediabestanden op bij netwerkbronnen. Bij een draadloze verbinding heb je mogelijk al inloggegevens ingevuld. Gelukkig kan dat ook achteraf, bijvoorbeeld wanneer je een ander programma hebt gebruikt om de microSD-kaart voor te bereiden.

Navigeer vanuit het hoofdmenu naar Instellingen / My OSMC / Netwerk. Maak een keuze tussen Bedraad en Draadloos. Je schakelt zo nodig de optie Adapter inschakelen in. Kies bij een draadloze verbinding jouw netwerknaam en bevestig met Ja. Je typt als laatste het vereiste wachtwoord. Druk een paar keer op Escape om terug te keren naar het hoofdmenu.

©CIDimport

Beeld en geluid

Wijzig enkele belangrijke beeld- en geluidsinstellingen. Navigeer hiervoor vanuit het hoofdmenu naar Instellingen / Speler. OSMC verbergt standaard de meeste instellingen. Ga met de pijltjestoetsen omlaag en druk driemaal op Enter. Met het instellingenniveau Expert houdt OSMC geen instellingen achterwege.

Ga nu naar Video en open de instelling Aanpassen beeldscherm verversingsfrequentie. Kies de optie Altijd. Hiermee ervaar je tijdens de weergave van een film of serie geen haperingen. Je drukt eenmaal op Escape, waarna je kiest voor Systeem / Beeldscherm. Controleer hier of de resolutie en verversingsfrequentie correct zijn ingesteld.

Heb je de Raspberry Pi op een versterker, receiver of soundbar aangesloten? Check dan via Geluid / Apparaat of de juiste geluidsbron is ingesteld.

Lokale mediabestanden

Het is nu hoog tijd om het hoofdmenu te vullen met films en series. Koppel een lokale opslagdrager met mediabestanden aan de Raspberry Pi, zoals een usb-stick of externe harde schijf. Ga vervolgens naar Video’s / Toevoegen video’s / Bladeren. Er verschijnen meerdere mogelijkheden om mediabronnen toe te voegen. Kies Root bestandssysteem / media en wijs de externe datadrager aan. 

Blader zo nodig naar de map met mediabestanden. Je bevestigt deze medialocatie onderaan met OK. Je kunt eventueel de naam van de gekozen locatie wijzigen. Typ bijvoorbeeld ‘Films’ of ‘Series’. Sluit als laatste het venster met OK.

©CIDimport

Mediagegevens

Een groot pluspunt van OSMC is dat dit besturingssysteem automatisch allerlei mediagegevens van internet plukt. Hierdoor bevat de bibliotheek onder meer filmbeschrijvingen en kleurrijke covers.

Zodra je een medialocatie hebt toegevoegd, geef je aan wat de inhoud is. Kies bij Deze map bevat de optie Speelfilms of Series. OSMC laat vervolgens zien bij welke informatieleverancier het de gegevens ophaalt. Dat kun je naar eigen inzicht wijzigen.

Ga daarna naar Instellingen / Voorkeurstaal. Je kiest hier nl-NL. Nadat je tweemaal hebt bevestigd met OK, vraagt OSMC of je alle informatie wilt vernieuwen. Kies Ja. Het mediaprogramma scant nu de opgegeven bestandslocatie en voegt de mediabestanden aan het menu toe. Kies Speelfilms of Series om ze terug te vinden.

Netwerkbronnen

Beheer je een flinke collectie mediabestanden op een pc, laptop of NAS? Via het (draadloze) thuisnetwerk voeg je deze titels toe aan het menu van OSMC. Zo kun je deze films en series eveneens met de Raspberry Pi afspelen. Een voorwaarde is dat je de map met mediabestanden deelt met andere systemen in het thuisnetwerk. Op een Windows-machine of NAS regel je dat relatief eenvoudig.

Navigeer vervolgens in OSMC naar Video’s / Bestanden / Toevoegen video’s / Bladeren / Windowsnetwerk (SMB). Wijs daarna de juiste systeemnaam aan en selecteer de mediamap. Kies onderaan OK en geef deze netwerklocatie een naam. Bevestig met OK. Je geeft tot slot aan wat de inhoud van deze map is.

©CIDimport

Weergave aanpassen

Pas de weergave van het menu naar eigen smaak aan. Zo bepaal je bijvoorbeeld of je bij elke titel een cover met filmbeschrijving wilt zien. Open eerst het menuonderdeel Speelfilms. Standaard toont OSMC de films in een lijst. Snuffel met het pijltje omlaag of het scrollwiel door het aanbod.

Wil je de weergave aanpassen? Druk dan op het pijltje naar links om de weergaveopties te openen. Kies bij Weergave bijvoorbeeld voor Lijst info, Breed laag info of Muur info. Neem daarnaast meteen de overige opties door. Zo kun je bekeken titels bijvoorbeeld automatisch verbergen en de mediabibliotheek bijwerken.

Film kiezen

Vanuit OSMC vraag je eenvoudig extra informatie over een film op. Open het contextmenu door met de rechtermuisknop op een cover te klikken. Kies daarna voor Informatie. Er verschijnen allerlei details, zoals de talen en cast. Verder zie je onder meer of je een film met een DTS- of Dolby Digital-audiospoor kunt afspelen. Ook kun je eventueel een trailer bekijken via YouTube. Doe je dat voor het eerst, dan haalt de mediaspeler eerst een add-on binnen. Dat gebeurt op jouw verzoek automatisch.

Heb je een afstandsbediening aan de mediaspeler gekoppeld (zie paragraaf 17)? Je gebruikt in dat geval de knop i of info om filmdetails op te vragen. Kies een filmcover of Afspelen om de weergave te starten.

©CIDimport

Afspeelweergave

Tijdens het afspelen van een film of serie kun je diverse zaken wijzigen. Navigeer met behulp van de muis of pijltjestoetsen naar de pictogrammen onder in beeld. Bij gebruik van een toetsenbord druk je eerst op Enter. Kies het pictogram met de luidspreker om het gewenste geluidspoor te kiezen. Je wijzigt bij Geluidskanaal eventueel de gesproken taal. Met Escape, Return of Back ga je weer terug naar de filmweergave.

Zie je geen Nederlandstalige ondertitels? Kies dan het pictogram met de spraakballon en selecteer (indien aanwezig) een Nederlandstalig ondertitelspoor.

Add-ons

Gebruikers voegen allerlei add-ons aan OSMC toe. Op die manier kun je de mediaspeler naar eigen wens finetunen. Ga vanuit het hoofdmenu naar Instellingen / Addon-verkenner / Installeer van repository. De beschikbare uitbreidingen zijn over verschillende categorieën verdeeld.

Bekijk het aanbod. Zo kun je bijvoorbeeld een ondertiteldienst toevoegen. Heeft een film onverhoopt geen Nederlandstalige ondertitels, dan voeg je die via internet alsnog toe. Wijzig verder de vormgeving van het menu of voeg een online videodienst toe.

Iets leuks gevonden? Kies dan bij de gewenste add-on Installeren. Mogelijk vereist de gekozen toepassing extra add-ons. Bevestig in dat geval met OK.

©CIDimport

Afstandsbediening

Zodra de mediaspeler helemaal is ingericht, ontbreekt er nog maar één ding. Je wilt OSMC natuurlijk het liefst vanaf de bank of luie stoel bedienen. Wie weet is jouw afstandsbediening van de televisie wel geschikt. Het mediaprogramma kan namelijk overweg met het universele CEC-protocol. Ook modellen met een meegeleverde infraroodontvanger werken meestal probleemloos met de Raspberry Pi.

Tot slot kun je sommige bestaande afstandsbedieningen via een stuurprogramma koppelen. Een voorwaarde is wel dat er een infraroodontvanger op het systeem is aangesloten. Bekijk via Instellingen / My OSMC / Afstandsbedieningen of je over een geschikt exemplaar beschikt.

▼ Volgende artikel
Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig
© Maridav
Huis

Wifi op vakantie? Zo blijf je online veilig

Op vakantie wil je ontspannen, niet bezig zijn met cybercriminaliteit. Toch liggen digitale risico's juist dan op de loer. Zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk – op de camping, in een hotel of op een terras – loop je het risico dat anderen meekijken. Dat vergroot de kans op onderschepte wachtwoorden, identiteitsfraude of zelfs malware op je telefoon. Gelukkig kun je je daar vrij eenvoudig tegen beschermen, met deze tips.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Wat maakt openbare wifi zo kwetsbaar?

Veel openbare netwerken zijn slecht beveiligd. Je vindt ze overal: op luchthavens, in treinen, op campings, in cafés of gewoon op een stadsplein. Vaak kun je zonder wachtwoord inloggen, of er is één standaardcode die iedereen gebruikt. Dat maakt het voor kwaadwillenden makkelijk om dataverkeer te onderscheppen of zelfs een nepnetwerk aan te maken dat eruitziet als het echte wifi-netwerk. Bijvoorbeeld een netwerk dat 'Free_Hotel_Wifi' heet, maar in werkelijkheid wordt gehost vanaf de laptop van iemand die jouw gegevens wil onderscheppen. Verbind je automatisch, dan kan alles wat je intypt zichtbaar worden voor de verkeerde persoon.

Daar blijft het niet bij. Ook malware ligt op de loer: software die ongemerkt wordt geïnstalleerd en toegang krijgt tot je bestanden, wachtwoorden of zelfs je hele toestel blokkeert. Vooral apps die automatisch gegevens synchroniseren, zoals cloudopslag of mail, kunnen  dan kwetsbaar zijn.

Wat kun je zelf doen om veilig te blijven?

➡️ Loop voordat je op reis gaat eerst je wifi-instellingen langs. Zet automatisch verbinden met bekende netwerken uit. Zo voorkom je dat je toestel onderweg ongemerkt verbinding maakt met een netwerk dat eruitziet als iets vertrouwds, maar in werkelijkheid is opgezet door een kwaadwillende. Denk aan een naam als 'Hotel_WiFi' of 'Free_WiFi_Airport' – herkenbaar, maar nep.

➡️ Het helpt als je al vóór vertrek kiest voor een beveiligingspakket waarin standaard een VPN zit, zoals bij Bitdefender. Daarmee maak je het jezelf makkelijk: je hoeft geen losse apps te downloaden, en je weet zeker dat je dataverkeer automatisch wordt versleuteld zodra je verbinding maakt met een openbaar netwerk. In diezelfde pakketten zit vaak ook een wachtwoordmanager inbegrepen, zodat je unieke wachtwoorden kunt aanmaken en beheren zonder ze te hoeven typen – wat op een onbetrouwbaar netwerk al een risico op zich kan zijn.

➡️ Zorg ook dat je tweestapsverificatie hebt ingeschakeld voor belangrijke accounts. Zelfs als je inloggegevens op een of andere manier onderschept worden, kunnen kwaadwillenden dan niet zomaar inloggen.

➡️ Ben je eenmaal op de plek van bestemming aangekomen en wil je een openbaar wifi-netwerk gebruiken, bijvoorbeeld in een hotel of op een terras? Vraag dan altijd bij de balie of bediening naar de exacte naam van het netwerk en het juiste wachtwoord. Dan weet je zeker dat je niet op een nepnetwerk belandt. Schakel vervolgens je VPN in voordat je online gaat.

©ymgerman

Moet je toch ergens inloggen, controleer dan altijd of de website begint met https://. De 's' staat voor 'secure' en betekent dat je gegevens versleuteld worden verzonden. Dat maakt het voor anderen veel lastiger om mee te kijken, ook als je per ongeluk op een minder goed beveiligd netwerk zit.

Bij privacygevoelige zaken als online bankieren of inloggen op een overheidswebsite kun je beter even terugvallen op je databundel. Je mobiele provider biedt standaard een versleutelde verbinding. Is wifi toch de enige optie, bijvoorbeeld omdat je roaming hebt uitgezet of je databundel beperkt is? Dan is een VPN helemaal onmisbaar.

Kies verder voor een beveiligingspakket dat je waarschuwt bij verdachte activiteiten, zoals een onbekende aanmeldpoging of een link die je naar een nagemaakte website probeert te lokken.

©WineDonuts

Wat Bitdefender onderweg voor je doet

Wie zonder zorgen wil internetten, ook op onbekende netwerken, heeft baat bij een alles-in-één beveiligingspakket. Bitdefender biedt verschillende opties, afhankelijk van wat je nodig hebt. Premium Security is gericht op volledige bescherming, inclusief onbeperkte VPN, een wachtwoordmanager, realtime bescherming tegen phishing en controle of je gegevens online zijn gelekt. Die combinatie is handig als je vaak op reis bent en gebruikmaakt van verschillende netwerken, bijvoorbeeld met je laptop, tablet en telefoon.

Bitdefender Total Security biedt veel van dezelfde onderdelen, maar de VPN is hier beperkt tot 200 MB per dag – voldoende voor dagelijks gebruik, zolang je geen grote bestanden verstuurt of streamt. Antivirus Plus is de instapversie, met de minste extra's. Je krijgt er wel een VPN bij (200 MB per dag), maar een wachtwoordmanager ontbreekt bijvoorbeeld. In alle gevallen geldt dat je beschermd bent tegen malware en verdachte websites, en dat je waarschuwingen krijgt bij risico's.

Wat opvalt is dat de bescherming grotendeels op de achtergrond werkt. Je hoeft zelf weinig in te stellen of bij te houden, en dat is prettig als je onderweg bent. Je krijgt bijvoorbeeld automatisch een melding als je verbinding maakt met een openbaar netwerk, met de vraag of je de VPN wilt inschakelen. Ook scant het systeem links en bijlagen voordat je ze opent, en krijg je een melding als je wachtwoorden in een datalek zijn opgedoken. 

Extra beschermd met Scam Copilot

Heb je Bitdefender Premium Security, dan ben je nóg beter beschermd. Inbegrepen daarbij is namelijk Scam Copilot: een slimme assistent die op de achtergrond binnenkomende berichten, links en meldingen scant en direct ingrijpt bij verdachte situaties. Je krijgt meteen een waarschuwing of advies, nog voordat je iets aanklikt. Zo blijf je beschermd tegen phishing en andere oplichting – ook onderweg en op onbekende netwerken.

Veilig internetten hoeft niet ingewikkeld te zijn

Het goede nieuws: je hoeft geen expert te zijn om jezelf te beschermen. Met een paar slimme keuzes kun je de risico's onderweg sterk beperken. Gebruik bij voorkeur mobiel internet als je iets vertrouwelijks doet, zoals internetbankieren of inloggen op belangrijke accounts. Maak op openbare netwerken altijd gebruik van een VPN, laat een wachtwoordmanager sterke wachtwoorden voor je aanmaken en zorg dat je beveiligingssoftware up-to-date is. Bitdefender helpt je daarbij, zonder dat het je belemmert in je gebruik. Zo blijf je ook op vakantie veilig online – en kun je echt ontspannen vakantie vieren.

▼ Volgende artikel
Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?
© ER | ID.nl
Huis

Stofzuiger met of zonder zak: welke moet je hebben?

Een stofzuiger kopen klinkt simpel, maar wie zich een beetje verdiept in het aanbod, ontdekt al snel dat er nogal wat te kiezen valt. Eén van de eerste vragen die je tegenkomt: neem je er een mét zak of ga je voor een zakloos model? Beide opties hebben hun plus- en minpunten. We leggen het je allemaal uit, zodat jij weet wat het beste bij je past.

In dit artikel kijken we naar de verschillen tussen de zakstofzuigers en de zakloze stofzuigers. Van beide uitvoeringen vertellen we je wat de voordelen zijn, maar ook wat de nadelen zijn.

Lees ook: Je stofzuiger onderhouden: dit moet je weten

Stofzuigers met zak: klassiek en krachtig

Stofzuigers met zak zijn de klassieke modellen die we al decennialang kennen. Al het opgezogen vuil en stof wordt hierin opgevangen in een vervangbare stofzak. Zodra de zak vol is, haal je hem eruit en vervang je hem eenvoudig door een nieuwe. Het systeem is bewezen effectief, en veel huishoudens zweren er nog steeds bij – niet voor niets zijn er talloze varianten van op de markt.

Een belangrijk pluspunt van stofzuigers met zak is dat ze vaak net wat krachtiger zijn dan zakloze modellen. De directe luchtstroom tussen de zuigmond en de zak zorgt voor een efficiënte werking en sterke zuigkracht, zeker zolang de zak niet té vol is. Daarnaast is dit type stofzuiger doorgaans hygiënischer. Het stof en vuil blijft netjes opgesloten in de zak, die je in zijn geheel kunt weggooien zonder dat je zelf in contact komt met de inhoud – handig voor mensen met allergieën. Ook maken stofzuigers met zak over het algemeen minder geluid, wat prettig is als je gevoelig bent voor lawaai of bijvoorbeeld graag stofzuigt terwijl er iemand thuiswerkt of slaapt.

©Georgy Dzyura

Lees ook: Waarom een ouderwetse sledestofzuiger nog best handig kan zijn

Toch zitten er ook nadelen aan dit type. Het vervangen van de zakken brengt extra kosten met zich mee, en je moet er maar net aan denken om een voorraadje in huis te hebben. Niets is zo frustrerend als een volle stofzak ontdekken net wanneer je wilt stofzuigen. Bovendien neemt de zuigkracht vaak iets af naarmate de zak voller raakt – iets om rekening mee te houden als je veel of grof vuil opzuigt.

Zakloze stofzuigers: modern en milieuvriendelijk

Zakloze stofzuigers werken anders: in plaats van een stofzak hebben ze een opvangbak of reservoir waarin al het vuil terechtkomt. Vaak zijn dit zogenaamde cyclonische stofzuigers, die gebruikmaken van een ronddraaiende luchtstroom om stofdeeltjes van de lucht te scheiden. Het vuil blijft achter in de bak, de lucht stroomt er gefilterd weer uit.

©Axel Bueckert

Een groot voordeel is dat je nooit meer stofzakken hoeft te kopen. Dat is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar ook voor het milieu: minder afval en minder verpakkingsmateriaal. Bovendien zijn de meeste zakloze modellen voorzien van een doorzichtige opvangbak, waardoor je precies kunt zien wanneer het tijd is om deze te legen. En anders dan bij stofzakken, blijft de zuigkracht meestal consistent – ook als het reservoir aardig vol zit.

Toch is het niet alleen maar rozengeur. Het legen van het reservoir kan een stoffige bedoening zijn, zeker als je dat boven de vuilnisbak doet. Voor mensen met allergieën of een stofgevoelige neus is dat geen pretje. Daarnaast vragen zakloze modellen doorgaans wat meer onderhoud: de filters moeten regelmatig worden schoongemaakt of vervangen om te voorkomen dat de zuigkracht afneemt of de motor overbelast raakt. Ook zijn sommige zakloze stofzuigers een stuk luider – niet allemaal, maar het loont zeker om het geluidsniveau (in decibel) van een model even te checken. Alles onder de 60 decibel wordt als stil beschouwd.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

©dusanpetkovic1

Wat is uiteindelijk de beste keuze?

De keuze tussen een stofzuiger met zak en een zakloos model hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur en levensstijl. Zoek je een stille, krachtige en hygiënische oplossing zonder al te veel gedoe? Dan is een stofzuiger met zak waarschijnlijk de beste optie. Vind je duurzaamheid en gebruiksgemak belangrijker, en heb je geen bezwaar tegen wat extra onderhoud? Dan past een zakloze stofzuiger misschien beter bij je. En anders kun je je nog altijd laten adviseren.

Hoe dan ook: het is slim om gebruikerservaringen te lezen van de modellen die je overweegt. Die geven vaak een eerlijk beeld van de prestaties, het gebruiksgemak én de dingen die je uit de folder niet direct haalt. Zo weet je zeker dat je kiest voor een stofzuiger waar je echt tevreden over gaat zijn – of je nu team zak of team zakloos bent.