ID.nl logo
Zo stream je film en series met Kodi
© PXimport
Huis

Zo stream je film en series met Kodi

Met Kodi kun je muziek, films en series streamen, maar in tegenstelling tot Netflix moet je zelf nog wel het een en ander instellen. Hoe je Kodi instelt, leggen we in dit artikel uit.

Mediaplayer Kodi is gratis te downloaden voor een groot aantal platformen als Windows, Mac, Linux, Android, gejailbreakte iOS-versies en de Raspberry Pi. Maar het zoeken naar goede add-ons kan nog wel eens voelen als een speld in een hooiberg. Met SuperRepo download en installeer je in één keer een groot aantal goede add-ons.

Kodi installeren

Voordat je leuke add-ons aan Kodi toevoegt, installeer je het programma eerst op de pc. Surf naar www.kodi.tv om de freeware te downloaden. Er zijn versies voor alle gangbare besturingssystemen beschikbaar, zoals Windows, Linux, OS X en zelfs Raspberry Pi. In dit artikel werken we met de Windows-versie, de werking op andere platformen is vergelijkbaar. Geef tijdens de installatie aan dat je alle componenten wilt toevoegen en rond de wizard af. Standaard is Kodi Engelstalig. Navigeer naar System / Settings / Appearance / International en kies achter Language voor Dutch.

Om SuperRepo te installeren, ga je binnen de Kodi-interface naar System en kies je voor File Manager. Klik op Add source, je krijgt dan een invulveld te zien waarin je een url kunt toevoegen. Typ de url http://srp.nu, voer een willekeurige naam in en druk op OK. Je ziet nu aan de linkerkant de optie SuperRepo verschijnen (of welke naam je dan ook verzonnen had).

De repository SuperRepo is een grote verzameling add-ons voor Kodi.

Illegaal

Houd er rekening mee dat er zeer veel illegale add-ons van Kodi in omloop zijn. Veel gebruikers proberen om via verschillende uitbreidingen streams van betaalkanalen ‘af te tappen’, zoals als Ziggo Sport en Fox Sports. Dat is illegaal, dus het gebruik van dergelijke extensies is op eigen risico.

SuperRepo downloaden

Je hebt nu een koppelling gemaakt van jouw Kodi-app met de verzameling mappen van SuperRepo. Om alles daadwerkelijk binnen te halen, ga je opnieuw naar System en kies je voor Settings. Klik aan de linkerkant op Add-ons en daarna op Install from zipfile. Zoek de map die je net hebt aangemaakt (in ons geval SuperRepo).

Afhankelijk van de versie van Kodi die je hebt, kies je voor de juiste map. In versie 15.1 is dat Isenguard, maar dat kan verschillen per versie. In ons geval bladeren we naar de map /repositories/superrepo en gebruiken het zipbestand superrepo.kodi.isenguard.repositories.0.7.03.zip. Selecteer het bestand en druk op OK. De hele verzameling mogelijke kanalen wordt nu gedownload.

Lang niet alles werkt even goed, maar de keuze is groot.

Add-ons installeren

Als je de repository's hebt geïnstalleerd, kun je beginnen met het selecteren van add-ons die je wil gebruiken. Ga terug naar het hoofdscherm en kies voor Video > Add-ons (of Music > Add-ons als je vooral muziek wil luisteren). Klik op Get more... en je vindt een overzicht van alle add-ons die gedownload zijn via de betreffende repository.

Kijk goed welke add-ons je denkt nodig te hebben en probeer ze vooral rustig uit, je kunt ze later altijd weer verwijderen. Je installeert een add-on door op de naam te klikken en op Install te drukken.

Stream all the sources

Zoals de naam al doet vermoeden, haalt Stream All The Sources mediabestanden op bij verschillende bronnen. Het aanbod is hierdoor enorm! Je surft hiernaartoe om deze add-on te vinden. Vervolgens voeg je Stream All The Sources toe op de manier die hierboven is uitgelegd. Zoek een leuke titel op en geef aan bij welke website je de stream wilt ophalen. 

Let op: er zijn de laatste tijd steeds vaker berichten dat Stream All The Sources niet goed meer werkt of zelfs helemaal niet te downloaden is. Gelukkig zijn er goede alternatieven als Covenant, Exodus Redux, Venom of Magic Dragon. Deze zijn ook allemaal via de eerder genoemde link te downloaden.

Live televisie kijken

Het is even wat werk, maar je kunt Kodi ook zo instellen dat je live televisieprogramma's kunt kijken. Hiervoor zijn er allerlei add-ons, waarmee je in principe de kanalen van de publieke omroepen en diverse betaalzenders kunt ontvangen. In een ander artikel vertellen we je meer over live televisie kijken met Kodi.

Exodus

Lange tijd was Genesis veruit de populairste add-on voor Kodi. Helaas is deze toepassing sinds enige tijd onbruikbaar. De makers komen nu onder de naam Exodus met een alternatief op de proppen. Ook hiermee stream je de nieuwste films en series naar de pc. Je installeert de extensie door de Kodi Bae-repository vanaf hier te downloaden.

Hier tref je een map aan met verschillende bestanden. Klik helemaal onderaan op het bestand repository.kodibae-3.0.0.zip. Vervolgens klik je op Download. Sla het volledige zip bestand ergens op waar je het makkelijk terug kan vinden. Activeer deze repository dan weer op de manier zoals hier boven is uitgelegd. Een groot voordeel is dat deze add-on diverse manieren kent om het aanbod te sorteren. Een klik op Films geeft je toegang tot categorieën als In de bioscoop, Oscar-winnaars en Meest bekeken. Zodra je een leuke titel aanklikt, heb je keuze uit verschillende streams.

Exodus is, hoe kan het ook anders, de opvolger van Genesis.

Instellingen Exodus

Je zet in Exodus eenvoudig enkele instellingen naar je hand. Kies in het hoofdmenu van deze add-on voor Gereedschap. Klik vervolgens op Instellingen: Algemeen. Gebruik de pijltjes van het toetsenbord om door de categorieën te navigeren. Bij Afspelen stel je eventueel een maximale kwaliteit in. Om het netwerk te ontlasten, kies je bijvoorbeeld voor 720p. Wens je de beste kwaliteit, dan laat je deze instelling op 1080p staan. Ga naar Bronnen en bepaal bij welke websites Exodus de streams moet ophalen. Via Accounts koppel je desgewenst een Trakt.tv- of IMDb-account. Bij Ondertiteling activeer je met Dutch de Nederlandse taal.

VPN

Wil je Kodi gebruiken om films en series te streamen, dan is het wenselijk om dit via een VPN-verbinding te doen. Niet alleen kun je dan content zien uit andere regio's, maar het beschermt ook je privacy. Het is lastig een goede VPN te vinden voor streaming. Daarom hebben we in een ander artikel de beste VPN-diensten op een rijtje gezet.

▼ Volgende artikel
Eindelijk een thuisbatterij voor huizen met 'gewone' stroomaansluiting
© Zonneplan
Energie

Eindelijk een thuisbatterij voor huizen met 'gewone' stroomaansluiting

Zonneplan maakt thuisbatterijen een stuk toegankelijker met een nieuwe variant voor woningen met een 1-fase-aansluiting. Geen dure meterkastaanpassing nodig, wél klaar voor een toekomst zonder salderen. En zelfs zonder zonnepanelen is het een slimme zet.

Voor wie is dit interessant?

  • Huiseigenaren met zonnepanelen en een 1-fase-aansluiting
  • Mensen die een dynamisch energiecontract hebben
  • Mensen die voorbereid willen zijn op het einde van salderen
  • Iedereen die zonder dure aanpassingen meer uit z’n zonnestroom wil halen
  • Wie later wil uitbreiden zonder meteen veel geld uit te geven

Goed nieuws voor huiseigenaren met een standaard 1-fase-aansluiting: Zonneplan komt met een thuisbatterij die speciaal voor hen is ontwikkeld. Tot nu toe waren thuisbatterijen vooral interessant voor huizen met een 3-fasenaansluiting, maar die vereisen vaak een kostbare en tijdrovende verzwaring van de meterkast. De nieuwe Nexus 1-fasebatterij doorbreekt die barrière en is direct inzetbaar zonder grote verbouwing.

Compact, krachtig en vriendelijk geprijsd

De nieuwe batterij heeft een opslagcapaciteit van 10 kWh en is uitgerust met een 4,4 kW omvormer. Dat is ruim voldoende voor veel huishoudens om hun eigen zonnestroom slim op te slaan en later te gebruiken, bijvoorbeeld ’s avonds of op dagen met minder zon.

Het systeem bestaat uit twee modulaire accupacks van elk 5 kWh, waardoor je in de toekomst gemakkelijk kunt uitbreiden. De vanafprijs? 3990 euro na btw-teruggave, wat deze batterij een van de goedkoopste met slimme energiesturing in zijn klasse maakt.

©Zonneplan

Klaar voor het tijdperk ná salderen

Met het naderende einde van de salderingsregeling en de opkomst van terugleverkosten, willen steeds meer mensen hun opgewekte stroom zelf gebruiken. De Nexus 1-fasebatterij helpt daarbij door het eigen verbruik te optimaliseren. Bovendien kun je, net als bij de grotere Zonneplan-batterijen, profiteren van Powerplay, de slimme energiedienst die je batterij automatisch laat inspelen op de energiemarkt. Dat levert niet alleen meer controle, maar ook een extra financieel voordeel op.

🔋 Geen zonnepanelen? Een thuisbatterij kan nog steeds slim zijn

Hoewel thuisbatterijen vaak worden gekoppeld aan zonnepaneelbezitters, kunnen ze ook zónder zonnepanelen verrassend interessant zijn. Steeds meer energieleveranciers bieden dynamische energiecontracten aan, waarbij de stroomprijs per uur fluctueert. Met een slimme batterij zoals die van Zonneplan kun je goedkoop inkopen op momenten dat er sprake is van een stroomoverschot (bijvoorbeeld 's nachts of tijdens winderige middagen) en deze later gebruiken als de stroomprijs hoog is.

Zo gebruik je het net eigenlijk als een soort marktplaats, waarbij je goedkope stroom 'hamstert' en dure piekmomenten ontwijkt. De ingebouwde software regelt dat automatisch, waardoor je er nauwelijks omkijken naar hebt. Zeker met de toenemende onbalans op het stroomnet en de groei van hernieuwbare energiebronnen wordt deze vorm van energie-opslag steeds aantrekkelijker – ook zonder eigen panelen.

Toegankelijk én toekomstbestendig

De introductie van deze kleinere batterij speelt slim in op de realiteit van veel Nederlandse woningen. Niet iedereen beschikt immers over een 3-fasenaansluiting, en het verzwaren daarvan is lang niet altijd haalbaar of wenselijk. In sommige gevallen duurt het maanden voordat de netbeheerder tijd heeft, en daarnaast brengt het vaak hoge kosten en aanpassingen aan de meterkast met zich mee.

Met de Nexus 1-fasebatterij verlaagt Zonneplan die drempel aanzienlijk. Volgens managing director Jochem van Vuren maakt deze stap energieopslag bereikbaar voor een veel grotere groep huishoudens. Dankzij de modulaire opzet is het systeem bovendien toekomstbestendig: gebruikers kunnen hun batterij later eenvoudig uitbreiden als hun energiebehoefte groeit.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij:

▼ Volgende artikel
Rambox: één plek voor al je webapps
© ruppamax
Huis

Rambox: één plek voor al je webapps

Je gebruikt ongetwijfeld meerdere webapplicaties en diensten. Al deze afzonderlijke apps vlot gebruiken en beheren kan best lastig zijn. Rambox biedt de oplossing: één centrale werkruimte voor vele tientallen messaging- en kantoortoepassingen.

In dit artikel laten we zien hoe je je digitale werkruimte efficiënter organiseert met Rambox:

  • Installeer Rambox
  • Voeg webapps toe
  • Pas instellingen aan
  • Creëer werkruimtes om zakelijke en persoonlijke apps te scheiden
  • Gebruik profielen om met meerdere accounts in dezelfde app te werken

Lees ook: Python: zo bouw je er webapplicaties mee

Rambox positioneert zich als een ‘workspace simplifier’ en is ontworpen om je digitale werkruimte te vereenvoudigen door deze beter te organiseren. De gratis versie heeft enkele beperkingen, zoals gebruikelijk bij freemiumsoftware. Je kunt Rambox niet synchroniseren over meerdere apparaten, je kunt werkruimten niet aanpassen en je kunt niet meer dan twee exemplaren van dezelfde app gebruiken. Met deze beperkingen kunnen wij wel leven. Jij niet? Dan is de Pro-editie een overweging waard. Die kost ongeveer 6 euro per maand.

Ook handig: Zo beheer je met Air Explorer al je bestanden die in de cloud zwe(r)ven

Start

Rambox werkt op Windows 64 bit, macOS en Linux en is te downloaden via www.rambox.app. Voor gebruik moet je je registreren, dat kan ook met je Google- of Facebook-account. Na registratie krijg je dertig dagen gratis toegang tot de Pro-editie.

De installatie regel je met slechts een paar muisklikken, daarna start je de app op.

Log in met je Rambox-account en klik rechtsonder op Let’s start. Geef aan of je Rambox wilt gebruiken voor Business use, Personal use of Both. Klik op Next, selecteer het ecosysteem waar je voorkeur naar uitgaat (Google Workspace, Microsoft 365, Apple of Zoho) en druk op Continue. Als je geen specifieke suite wilt gebruiken, kies dan I prefer to start in blank. Dit laatste levert een lege werkruimte op, klaar om gevuld te worden.

Ben je verknocht aan een ecosysteem? Dan kun je dat hier meteen duidelijk maken.

Extra apps

Een nieuwe werkruimte voeg je toe via de plusknop linksboven. Er opent een dialoogvenster met een alfabetisch overzicht van alle ondersteunde standaardapps. Voorbeelden hiervan zijn Apple Music, Amazon Web Services, Bluesky, Gemini en Google Calendar. Ook erg populaire diensten, zoals Facebook, Instagram, Gmail, Google Drive, OneDrive en vele andere, ontbreken niet.

Voor snelle een toegang kun je de zoekbalk gebruiken of apps filteren op categorieën als Artificial Intelligence, Blogging & Writing, Educational, E-mail en nog zo’n twintig andere. Onderaan kun je per suite selecteren (Apple, Google, Microsoft of Zoho). Staat je gewenste webapp niet tussen het uitgebreide aanbod? Dan kun je via de knop +Add custom app (bovenaan) zelf de url invoeren. Zodra je een app selecteert, opent er een apart dialoogvenster waar je specifieke instellingen per app kunt aanpassen.

Aan apps geen gebrek in Rambox!

Appconfiguratie

Bij Options kun je alvast een vinkje plaatsen bij Enable app en eventueel ook bij andere opties, zoals Show app name in Tab, Allow sounds en Allow notifications. Je kunt als je dat wilt ook een teller activeren voor ongelezen posts of berichten. Profile staat standaard op Primary (verderop in dit artikel komen we nog terug op profielen).

Bij Spell checker stel je de taal bijvoorbeeld in op Dutch. Bij Link handling bepaal je hoe de app op links reageert. Onder Hibernate geef je aan na hoeveel tijd de app in slaapstand gaat om geheugen te besparen (standaard is dit vijftien minuten). Bij Advanced vind je gevorderde opties, zoals eigen code, user agents en proxyconfiguraties, maar daar gaan we nu niet verder op in. Bevestig je instellingen met Add (bovenaan).

Je kunt de belangrijkste instellingen per app vastleggen.

Werkruimte

De geselecteerde app verschijnt nu linksboven in het hoofdvenster. Selecteer de app en log in met het bijbehorende account (indien nodig). Na een succesvolle aanmelding zie je de (web)interface van de applicatie rechts in het hoofdvenster. Dit venster functioneert eigenlijk als een uitgekleed browservenster.

Wil je meer applicaties toevoegen, klik dan opnieuw op het plusknopje in het linkervenster. Als je zowel zakelijke als persoonlijke apps gebruikt, kan het handiger zijn om deze in aparte werkruimten te organiseren. Klik hiervoor op het plusknopje en kies Add workspace. Selecteer een geschikt pictogram (128 × 128 pixels) en geef een naam op.

Stel een uurbereik in waarin notificaties en geluiden zijn toegestaan, kies een lay-out en configureer enkele bekende opties voor het toevoegen van apps. Bevestig met Add, waarna (het pictogram van) je werkruimte zichtbaar wordt.

In het nieuwe venster kun je, volgens de gekozen lay-out, extra apps toevoegen. Gebruik opties zoals Split down, Split right, Remove tile, of versleep tegelranden om de lay-out verder te verfijnen. Overigens kun je, door met rechts op het pictogram van een app of werkruimte te klikken, altijd nog de eerder gemaakte instellingen aanpassen.

Breng apps onder in afzonderlijke werkruimtes voor een optimaal overzicht.

Profielen

Bij het toevoegen van apps en werkruimtes zie je de optie Profile, die standaard op Primary staat ingesteld. Deze instelling is belangrijk als je dezelfde app meerdere keren toevoegt, bijvoorbeeld in verschillende werkruimtes. Gebruik je hetzelfde profiel, dan deelt de app telkens dezelfde sessie en hoef je maar één keer in te loggen.

Wil je je liever met een ander ID bij dezelfde app aanmelden? Kies dan voor het profiel Private. Als je geen appgeschiedenis of cookies wilt opslaan, selecteer je Incognito. Je kunt ook via het plusknopje een eigen profiel aanmaken.

Profielen kunnen handig zijn als je apps meerdere keren (tegelijkertijd) wilt gebruiken.

Configuratie en meer

Linksonder in het hoofdvenster zie je enkele pictogrammen met handige functies. Klik op het puzzelstukje en vervolgens op het tandwiel om extensies toe te voegen, vooral voor wachtwoordbeheer, zoals 1Password, Bitwarden en Dashlane. Daarnaast is er een ingebouwde zoekfunctie en opent het klokicoon het notificatiecentrum. Met Clear all verwijder je alle meldingen, terwijl Start focus mode meldingen en geluiden tijdelijk onderdrukt. De duur hiervan is instelbaar via het horlogepictogram.

De profielknop biedt toegang tot extra instellingen. Hier kun je ingebouwde sneltoetsen (Shortcuts) in- of uitschakelen en via Settings algemene voorkeuren aanpassen. Denk aan thema’s (zes opties, waaronder Dark), de positie van apps, de standaard-downloadmap, de opstartmodus (zoals automatisch starten met Windows of in de taakbalk blijven), beveiliging (zoals wachtwoord- of Yubikey-vergrendeling) en meer. Met Default app setting stel je de standaard Link handling voor apps in. Bevestig je wijzigingen met Save.

Bekijk ook de instellingen die achter je profielknop zitten.

Watch on YouTube