ID.nl logo
Zo stream je film en series met Kodi
© PXimport
Huis

Zo stream je film en series met Kodi

Met Kodi kun je muziek, films en series streamen, maar in tegenstelling tot Netflix moet je zelf nog wel het een en ander instellen. Hoe je Kodi instelt, leggen we in dit artikel uit.

Mediaplayer Kodi is gratis te downloaden voor een groot aantal platformen als Windows, Mac, Linux, Android, gejailbreakte iOS-versies en de Raspberry Pi. Maar het zoeken naar goede add-ons kan nog wel eens voelen als een speld in een hooiberg. Met SuperRepo download en installeer je in één keer een groot aantal goede add-ons.

Kodi installeren

Voordat je leuke add-ons aan Kodi toevoegt, installeer je het programma eerst op de pc. Surf naar www.kodi.tv om de freeware te downloaden. Er zijn versies voor alle gangbare besturingssystemen beschikbaar, zoals Windows, Linux, OS X en zelfs Raspberry Pi. In dit artikel werken we met de Windows-versie, de werking op andere platformen is vergelijkbaar. Geef tijdens de installatie aan dat je alle componenten wilt toevoegen en rond de wizard af. Standaard is Kodi Engelstalig. Navigeer naar System / Settings / Appearance / International en kies achter Language voor Dutch.

Om SuperRepo te installeren, ga je binnen de Kodi-interface naar System en kies je voor File Manager. Klik op Add source, je krijgt dan een invulveld te zien waarin je een url kunt toevoegen. Typ de url http://srp.nu, voer een willekeurige naam in en druk op OK. Je ziet nu aan de linkerkant de optie SuperRepo verschijnen (of welke naam je dan ook verzonnen had).

De repository SuperRepo is een grote verzameling add-ons voor Kodi.

Illegaal

Houd er rekening mee dat er zeer veel illegale add-ons van Kodi in omloop zijn. Veel gebruikers proberen om via verschillende uitbreidingen streams van betaalkanalen ‘af te tappen’, zoals als Ziggo Sport en Fox Sports. Dat is illegaal, dus het gebruik van dergelijke extensies is op eigen risico.

SuperRepo downloaden

Je hebt nu een koppelling gemaakt van jouw Kodi-app met de verzameling mappen van SuperRepo. Om alles daadwerkelijk binnen te halen, ga je opnieuw naar System en kies je voor Settings. Klik aan de linkerkant op Add-ons en daarna op Install from zipfile. Zoek de map die je net hebt aangemaakt (in ons geval SuperRepo).

Afhankelijk van de versie van Kodi die je hebt, kies je voor de juiste map. In versie 15.1 is dat Isenguard, maar dat kan verschillen per versie. In ons geval bladeren we naar de map /repositories/superrepo en gebruiken het zipbestand superrepo.kodi.isenguard.repositories.0.7.03.zip. Selecteer het bestand en druk op OK. De hele verzameling mogelijke kanalen wordt nu gedownload.

Lang niet alles werkt even goed, maar de keuze is groot.

Add-ons installeren

Als je de repository's hebt geïnstalleerd, kun je beginnen met het selecteren van add-ons die je wil gebruiken. Ga terug naar het hoofdscherm en kies voor Video > Add-ons (of Music > Add-ons als je vooral muziek wil luisteren). Klik op Get more... en je vindt een overzicht van alle add-ons die gedownload zijn via de betreffende repository.

Kijk goed welke add-ons je denkt nodig te hebben en probeer ze vooral rustig uit, je kunt ze later altijd weer verwijderen. Je installeert een add-on door op de naam te klikken en op Install te drukken.

Stream all the sources

Zoals de naam al doet vermoeden, haalt Stream All The Sources mediabestanden op bij verschillende bronnen. Het aanbod is hierdoor enorm! Je surft hiernaartoe om deze add-on te vinden. Vervolgens voeg je Stream All The Sources toe op de manier die hierboven is uitgelegd. Zoek een leuke titel op en geef aan bij welke website je de stream wilt ophalen. 

Let op: er zijn de laatste tijd steeds vaker berichten dat Stream All The Sources niet goed meer werkt of zelfs helemaal niet te downloaden is. Gelukkig zijn er goede alternatieven als Covenant, Exodus Redux, Venom of Magic Dragon. Deze zijn ook allemaal via de eerder genoemde link te downloaden.

Live televisie kijken

Het is even wat werk, maar je kunt Kodi ook zo instellen dat je live televisieprogramma's kunt kijken. Hiervoor zijn er allerlei add-ons, waarmee je in principe de kanalen van de publieke omroepen en diverse betaalzenders kunt ontvangen. In een ander artikel vertellen we je meer over live televisie kijken met Kodi.

Exodus

Lange tijd was Genesis veruit de populairste add-on voor Kodi. Helaas is deze toepassing sinds enige tijd onbruikbaar. De makers komen nu onder de naam Exodus met een alternatief op de proppen. Ook hiermee stream je de nieuwste films en series naar de pc. Je installeert de extensie door de Kodi Bae-repository vanaf hier te downloaden.

Hier tref je een map aan met verschillende bestanden. Klik helemaal onderaan op het bestand repository.kodibae-3.0.0.zip. Vervolgens klik je op Download. Sla het volledige zip bestand ergens op waar je het makkelijk terug kan vinden. Activeer deze repository dan weer op de manier zoals hier boven is uitgelegd. Een groot voordeel is dat deze add-on diverse manieren kent om het aanbod te sorteren. Een klik op Films geeft je toegang tot categorieën als In de bioscoop, Oscar-winnaars en Meest bekeken. Zodra je een leuke titel aanklikt, heb je keuze uit verschillende streams.

Exodus is, hoe kan het ook anders, de opvolger van Genesis.

Instellingen Exodus

Je zet in Exodus eenvoudig enkele instellingen naar je hand. Kies in het hoofdmenu van deze add-on voor Gereedschap. Klik vervolgens op Instellingen: Algemeen. Gebruik de pijltjes van het toetsenbord om door de categorieën te navigeren. Bij Afspelen stel je eventueel een maximale kwaliteit in. Om het netwerk te ontlasten, kies je bijvoorbeeld voor 720p. Wens je de beste kwaliteit, dan laat je deze instelling op 1080p staan. Ga naar Bronnen en bepaal bij welke websites Exodus de streams moet ophalen. Via Accounts koppel je desgewenst een Trakt.tv- of IMDb-account. Bij Ondertiteling activeer je met Dutch de Nederlandse taal.

VPN

Wil je Kodi gebruiken om films en series te streamen, dan is het wenselijk om dit via een VPN-verbinding te doen. Niet alleen kun je dan content zien uit andere regio's, maar het beschermt ook je privacy. Het is lastig een goede VPN te vinden voor streaming. Daarom hebben we in een ander artikel de beste VPN-diensten op een rijtje gezet.

▼ Volgende artikel
Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?
© ID.nl
Huis

Sleepdeur of deur-op-deursysteem: welk type keukendeur is het meest praktisch?

Als je een nieuwe inbouwkoelkast of -vriezer koopt, kom je voor een keuze te staan waar je misschien nog nooit eerder over hebt nagedacht: welk deursysteem kies je? Bij inbouwapparaten zijn er namelijk twee manieren waarop de keukendeur aan het apparaat vastzit. Welke dat zijn en hoe ze werken, lees je in dit artikel.

Voor inbouwapparaten zoals koelkasten en vriezers heb je de keuze uit twee verschillende deursystemen: deur-op-deur en sleepdeur. Beide systemen werken op een andere manier, maar zijn in de basis eenvoudig. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is, wat de voor- en nadelen zijn, en waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste systeem.

Vaste deur

Bij een deur-op-deur-systeem wordt het keukenpaneel rechtstreeks vastgeschroefd op de deur van de koelkast of vriezer. De twee deuren vormen dus samen één geheel. Als je de keukendeur opent, gaat de deur van het apparaat automatisch mee. Het voordeel van dit systeem is dat het er strak en stevig uitziet. De deuren blijven goed op hun plek zitten en het geheel voelt degelijk aan. Ook kun je de keukendeur meestal helemaal openzetten, wat handig is als je grote spullen in of uit de koelkast wilt halen. Daarnaast is er minder kans op slijtage aan de scharnieren, omdat alles in één beweging meebeweegt. Bij een vaste deur heeft de inbouwkoelkast extra sterke scharnieren die zowel het gewicht van de koelkastdeur zelf moeten dragen alsmede de opbouw van de keukendeur.

©ID.nl

Geleide deur of sleepdeur

Bij het sleepdeursysteem is de keukendeur niet direct vastgeschroefd op de koelkastdeur. In plaats daarvan zit er een soort schuifsysteem tussen. Als je de keukendeur opent, ‘sleep’ je de koelkastdeur met je mee via een geleiderail. De twee deuren bewegen dus los van elkaar, maar wel tegelijk. Het voordeel is dat het makkelijker te vervangen is als je ooit een ander model koelkast neemt, omdat je niet alles opnieuw hoeft uit te lijnen. Ook kun je de deuren iets onafhankelijk van elkaar bewegen, wat soms handig is bij montage of onderhoud.

©ID.nl

Voorkeuren

Welk systeem je kiest, hangt af van je keuken én van je voorkeuren. Heb je een moderne keuken met een strakke afwerking? Dan is deur-op-deur vaak de beste keuze, omdat het er netter uitziet en steviger aanvoelt. Heb je een oudere keuken en wil je een inbouwapparaat vervangen zonder te veel gedoe? Dan kan een sleepdeur een praktische oplossing zijn.

Let wel op: je kunt niet zomaar een apparaat met deur-op-deur-systeem in een kast zetten die bedoeld is voor een sleepdeur, en andersom. De scharnieren en montagepunten zitten op een andere plek, en ook de manier waarop de deur opent verschilt. Controleer dus altijd goed welk systeem je nu hebt voordat je iets nieuws aanschaft. En kijk ook hoe je keuken is ingedeeld, zodat je ook weet of alles wel past.

Systeem monteren

Het installeren van zo’n systeem is iets wat je misschien niet zelf wilt doen, tenzij je handig bent. Vooral bij een deur-op-deur-systeem is het belangrijk dat alles precies recht hangt, anders gaat de deur niet goed dicht of krijg je scheve kieren. Veel mensen kiezen er daarom voor om de koelkast of vriezer te laten plaatsen door een vakman. Dan weet je zeker dat alles goed en netjes zit en heb je garantie op het werk.

©ID.nl

Onderhoud

Beide systemen zijn in principe onderhoudsvrij, zolang ze goed gemonteerd zijn. Toch kan het geen kwaad om af en toe te checken of de scharnieren nog stevig vastzitten of de sleepgeleiders soepel lopen. Gewoon wat eenvoudig keukenonderhoud.

Tot slot

Of je nu kiest voor een stevig deur-op-deur-systeem of het wat flexibelere sleepdeur-systeem: het is vooral belangrijk dat het past bij jouw keuken en jouw wensen. Vraag bij twijfel altijd om advies bij de winkel of installateur. Zo voorkom je verrassingen, en kun je weer jarenlang genieten van je ingebouwde koelkast of vriezer.

▼ Volgende artikel
Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement
Huis

Amazon Prime Video gaat advertenties tonen bij abonnement

Ben je lid van Amazon Prime? Dan krijg je vanaf 26 augustus 2025 te maken met advertenties tijdens films en series. Wil je geen advertenties zien? Dan moet je bijna 60 procent van de abonnementsprijs bijbetalen.

Volgens het bedrijf het tonen van reclames nodig om te blijven investeren in de content waar abonnees van genieten — en om dat ook op de lange termijn vol te houden. Ze gaan het tonen van advertenties volgens de e-mail die klanten deze week ontvingen, in 'beperkte mate' doen.

Lees ook: Zo bespaar je op streamingdiensten

Wie liever geen advertenties ziet, moet nu ook extra gaan betalen. Amazon biedt dan vanaf 26 augustus een advertentievrije optie aan. Voor een bedrag van 2,99 euro extra per maand kun je dan zonder advertenties kijken, waardoor een abonnement op Prime uitkomt op 7,98 euro per maand. Amazon Prime was eerder altijd al een van de goedkoopste streamingdiensten, maar als je geen advertenties wil zien, komt daar nu dus verandering in.

Er verandert volgens Amazon verder niets aan de prijs of inhoud van het standaard Prime-lidmaatschap, wat betreft functionaliteit. Ook heeft deze wijziging verder geen invloed op het bezorgen van producten van de webshop van Amazon.

Bestaande leden hoeven niets te doen om de nieuwe situatie met advertenties te krijgen; de standaardversie van Prime Video wordt automatisch aangepast. Wie liever overstapt op de advertentievrije versie, kan dat vanaf 26 augustus zelf regelen via zijn of haar accountinstellingen. Als je nog twijfelt of je je lidmaatschap wilt behouden, kun je je abonnement beheren of eventueel stopzetten via je Amazon-account. Je ontvangt dan (een deel van) het abonnementsgeld terug.