© PXimport

Zijn DJI drones veilig?

Geplaatst: 30 maart 2022 - 06:44

Aangepast: 14 december 2022 - 10:02

Joris Peterse

Drones van het Chinese merk DJI worden door de winkels van MediaMarkt en Bol.com niet meer verkocht. Mogelijk vanwege Russische invloed op de drones.

Sinds Rusland Oekraïne binnenviel zijn er meerdere signalen naar buiten gekomen dat het Russische leger gebruikmaakt van producten en data van DJI voor de militaire activiteiten. In tegenstelling tot veel Westerse bedrijven verkoopt DJI zijn drones nog altijd in Rusland. Net als veel andere Chinese bedrijven wordt er wat terughoudender gereageerd.

Russisch misbruik van data en drones van DJI roept niet alleen zorgen op voor de oorlog in Oekraïne. Ook kun je je eens te meer afvragen of DJI drones wel zo onschuldig zijn voor persoonlijk gebruik. In de VS ligt DJI al een tijdje onder een vergrootglas. In tegenstelling tot bedrijven alsHuawei en ZTE mag DJI nog wel zaken doen in de Verenigde Staten. Onlangs nog werd ook Kaspersky op deze zwarte lijst geplaatst.

Wel mag er niet meer geïnvesteerd worden in DJI. Deze sanctie is sinds december in gegaan. Vanaf 2020 mogen bedrijven geen onderdelen meer leveren aan DJI omdat het bedrijf als een gevaar voor de nationale veiligheid wordt gezien. Producten van DJI worden nog wel gewoon verkocht in de VS.

Aeroscope

Technisch gezien is het verhaal wat ingewikkelder. DJI stelt dat het Russische leger gebruikmaakt van Aeroscope, het detectiesysteem van drones om kritieke locaties en andere drones te identificeren. Bijvoorbeeld om Oekraïnse drones te vinden of om raketten naar kritieke locaties te sturen. Aeroscope heeft daarmee juist als doel om meer veiligheid te bieden, maar dan met een averechts effect.

De Oekraïnse vicepremier Mykhailo Fedorov rIep daarom DJI op om producten te blokkeren.

DJI stelt juist dat het op geen enkele manier meewerkt op gebruik om mensen te schaden. In het verleden heeft DJI bijvoorbeeld ervoor gezorgd dat hun drones niet meer kunnen vliegen in Irak en Syrië, nadat de drones werden uitgerust met explosieven. Een zogenaamde geofence. Dit zou ook mogelijk zijn in Oekraïne, alleen zou dat echter betekenen dat Oekraïense DJI drones ook niet meer kunnen vliegen in het gebied. Bovendien zou dit pas in werking kunnen treden na een software-update, die makkelijk te omzeilen valt door de drones en gekoppelde smartphones offline te houden. Tevens stelt DJI dat het niet mogelijk is om Aeroscope uit te schakelen.

Intussen heeft DJI geen plannen bekendgemaakt om de verkoop van drones in Rusland te staken.

© PXimport

Zijn DJI drones veilig voor gebruik?

Natuurlijk heeft de oorlog geen invloed op de werking van DJI drones in Nederland. De dubieuze rol van DJI geeft wel weer dat Chinese bedrijven misschien niet altijd even betrouwbaar zijn met alle data die verzameld worden. Welke gegevens worden verzameld door het apparaat en z’n camera’s? Met wie worden die gegevens gedeeld? En welke controle heb je over je eigen apparaat?

Het zijn moeilijke vragen om te beantwoorden, wat de reactie van Bol.com en MediaMarkt begrijpelijk maakt. Of andere (web)winkels ook drones van DJI uit de schappen haalt is nog niet bekend.

Update: Reactie DJI

In een reactie verwijst DJI naar hun Security Whitepaper. Waarin (aldus het bedrijf) "de belangrijkste systemen in een drone worden geschetst en de beveiligingsmaatregelen worden geïdentificeerd die DJI heeft geïmplementeerd om de beveiliging te versterken en de integriteit van gebruikersgegevens te beschermen. Voor educatie en transparantie hebben we ook onze website voor gegevensbeveiliging."

"Daarnaast zijn onze apparaten onafhankelijk geverifieerd door tal van bedrijven/organisaties om ongegronde beschuldigingen tegen ons te weerleggen."

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000