ID.nl logo
De nieuwste gadgets voor 2022
© PXimport
Huis

De nieuwste gadgets voor 2022

Mag het dan nu eindelijk afgelopen zijn met dat gedoe? Als er niet weer een vervelende coronavariant opduikt, gaan we er gewoon van uit dat 2022 het jaar is van terug naar gewoon. Met deze nieuwste gadgets voor 2022 maken we van dat ‘gewoon’ zelfs buitengewoon!

De tien gadgets die we hebben geselecteerd voor deze speciale aflevering van 10x Tech zijn zeer uiteenlopend. Als we kijken naar de verkoopprijs, dan zit er voor iedereen wel wat bij. Een goede technologische gadget gaat natuurlijk al snel richting de paar honderd euro, maar als je zorgvuldig kijkt naar wat je nodig hebt én naar wat je leuk vindt, is dat een investering die je wel kunt doen. Let overigens goed op met aantrekkelijk geprijsde techspeeltjes die je op zoveel (Chinese) sites tegenkomt. Vaak geldt: als de prijs te goed lijkt voor een gadget, dan is de gadget vaak niet goed genoeg voor de prijs. 

Overigens hebben we ook een paar hebbedingen meegenomen die ver buiten het budget liggen van een doorsnee-sterveling. Maar mochten er zich nu nog wat captains of industry, rappers of overbetaalde voetballers onder onze lezers bevinden, dan hebben we een buitenissige uitsmijter die zó duur is dat je een paar van je bitcoins moet verkopen om ‘m te betalen. Opvallend is ook hoeveel beeldschermen (en schermpjes) die bij, in of aan de gadgets zitten. 

Bij slechts drie van de tien techspeeltjes komt niet direct een beeldscherm aan te pas, al is één daarvan wel bedoeld om mee te werken op een beeldscherm. Is ons leven dan straks helemaal omgeven door schermen? Dat naast je dagelijkse werk ook je hobby’s invult met behulp van of zelfs dankzij beeldschermen? Laten we ons geen illusies maken, die kant gaat het zeker op. Maar je weet wat ze zeggen: if you can’t beat them, join them. Kortom, ga met ons mee en kijk welke gadget het gaat worden voor 2022.

Amiga 500 miniconsole

Het is een gouden tijd voor liefhebbers van oude gameconsoles en retrospellen, want na de heruitgaven van de Commodore 64, NES, SNES, PlayStation en Mega Drive is het nu de beurt aan de good old Amiga 500. Deze betaalbare variant van de Amiga 2000 kwam in april 1987 gek genoeg in Nederland als eerste land ter wereld uit. Pas een maand later volgde de rest van de wereld. Hoewel het apparaat technisch superieur was aan de populaire Commodore 64 (van het moederbedrijf) en de Atari ST, werd de 500 nooit even succesvol als de C64. Toch zijn er behoorlijk wat klassieke games voor gemaakt toentertijd, die dus nu weer opnieuw gespeeld kunnen worden op een (voor die tijd) ongekende 720p-resolutie. De upscaling van de moderne televisie doet de rest. 

De A500 Mini is een perfecte replica van het alles-in-één-toetsenbord en de bijbehorende muis met twee knoppen. Een nieuwerwetse controller bestuurt titels als Alien Breed, Another World, Chaos Engine, Simon the Sorcerer en Worms. 25 titels worden meegeleverd, met een usb-stickje zijn er nog nieuwe games bij te pluggen, ook van de A600 en A1200.

©PXimport

De A500 Mini is een perfecte replica van de originele console uit 1987

-

Red V-Raptor

Laten we eerlijk zijn, er zijn maar weinig mensen die 25 duizend euro overhebben voor videocamera. Zeker niet als hij eruitziet als een kubus met op elke zijde een berg knopjes, schuifjes, aansluitpoorten en luchtsleuven. Maar dit is de Red V-Raptor en het apparaat is werkelijk tot de rand gevuld met alles wat een professionele en zichzelf serieus nemende amateurfilmer of -vlogger nodig heeft. Bedenk wel dat je zelf nog een lens mee moet nemen voordat je iets ermee kunt doen. Maar dan ben je ook wel futureproof (voor de komende jaren tenminste). 

De V-Raptor kan in 8K filmen (dat is een duizelingwekkende resolutie van 8192 × 4320) met 120 frames per seconde. Even ter verduidelijking, de Full-HD-tv waar je elke avond het journaal op kijkt doet het met 1920 × 1080 pixels. Verder zijn alle standaardafmetingen daaronder natuurlijk ook beschikbaar, tot 2K met 600 (!) frames per seconde. Voor de immense hoeveelheid data die filmen op dit soort afmetingen produceert, zijn CFEexpress-geheugenkaarten nodig die 800MB/s kunnen wegstouwen. De V-Raptor is een beest van een apparaat en er zijn genoeg mensen die dit jaar twijfelen tussen dit of een auto.

©PXimport

Microsoft Surface Laptop Studio

Is episch een te groot word voor een laptop? Waarschijnlijk wel ja. Maar mogen we dan in ieder geval zeggen dat de nieuwe Surface Laptop Studio van Microsoft een adembenemend staaltje design is? Als je erachter gaat zitten, lijkt het zomaar een ‘gewone’ laptop. Weliswaar eentje uit het hogere segment, met een stevige bouw en duurzame materialen. Onder de goed geventileerde motorkap snort een quadcore 11de generatie Intel Core H Series-processor en een Nvidia GeForce RTX 350 Ti grafische kaart. Ruim voldoende power om Windows 11 te draaien. 

De echte magie van deze laptop zit ‘m in het scherm. Dat heldere 14,4inch-touchscreen met een 120Hz refresh rate kan niet alleen maar open en dicht. Dankzij een vrijwel onzichtbaar weggewerkt scharnier halverwege kan de onderkant naar je toe worden gehaald, waardoor het bijvoorbeeld dienst doet als scherm voor gamen en films kijken. Trek ‘m nog verder naar je toe en het scherm vouwt zich volledig plat met het beeld naar boven. Met de vernieuwde Surface Slim Pen (die met een magneet onderop opgeborgen en opgeladen wordt) transformeer je de laptop tot een (design)tablet. Serieus hebbeding!

©PXimport

Varjo XR-3

Voor wie denkt dat VR op een dood spoor zit, moet eens goed kijken naar de Varjo XR-3-headset. Ja, hij kost je bijna 5500 euro, maar dan heb je niet alleen de beste VR-bril van het moment, ook op het gebied van mixed reality is dit het absolute toppunt. De Varjo is vooral bedoeld voor de zakelijke markt (denk aan training van complexe systemen en visualisaties bij grote bouwprojecten), maar je kunt er natuurlijk ook gewoon de nieuwste games op draaien.

Deze headset heeft de helderste lenzen met een bescheiden resolutie van 1920 × 1080 pixels, maar een enorme pixeldichtheid van 70 ppd. De actieve oogtracking zorgt ervoor dat je altijd het scherpste beeld krijgt op de plek waar je naar kijkt. De kijkhoek van 115 graden en de kleurechtheid van het beeld maken het plaatje compleet. Maar dat is niet alles. Deze XR-versie, die zo’n 2000 euro duurder is dan de ‘gewone’ VR-bril, heeft ook nog eens twee hoge-resolutiecamera’s naar voren wijzen. 

Nu kun je de omgeving bekijken die verrijkt is met de beelden uit een game, training of ervaring. Trippy stuff, zeker als je eigen handen ook worden getrackt en kunnen interacteren met de virtuele objecten.

©PXimport

Mojo68

Het ene toetsenbord is het andere niet en hele volksstammen nemen het klik-klak van een toetsenbord zeer serieus. Speciaal voor die fijnproevers is de Mojo68 van MelGeek een fraai stukje plastic met de juiste looks, maar vooral ook de juiste feel. Dit mechanische toetsenbord kost rond 250 euro en komt met een transparante basis in zes verschillende funky kleurtjes. Vrijwel alles wat daarbovenop komt, is volledig in te delen en aan te passen naar eigen smaak. En er valt nogal wat aan te passen bij een mechanisch toetsenbord. 

Onder elke individuele toets zit een switch, of schakelaar die bestaat uit een basis, een veer en een steeltje. Dat steeltje maakt bij een toetsaanslag contact met de veer en die registreert dat met een ‘klik’ (of ‘klak’, afhankelijk van je instelling). De vorm van de steel bepaalt het type switch. Doe je vooral veel kantoorwerk dan wil je niet te hard drukken, maar wel weten wanneer je aanslag telt. Ga je gamen, dan zoek je juist een snel reagerende switch enzovoort. Vervang verder naar hartenlust alle toetsen met de juiste vorm en opdruk en programmeer de ledlampjes, zodat ze je outfit complementeren.

©PXimport

De FPS-drone is snel en wendbaar en haalt halsbrekende toeren uit

-

DJI FPS

Een drone is en blijft een fantastisch speeltje. Met de juiste spullen kun je heerlijk door de lucht sjezen of prachtige foto- en filmopnames maken. Of beter nog, je kunt die twee combineren! De DJI FPS is het ideale vliegtuig voor de avontuurlijke piloot die al flink wat trainingsuren in de vingers heeft. Het compacte design en de krachtige motoren maken dat de FPS echt halsbrekende toeren kan uithalen. Hij is snel en wendbaar dus vlieg laag over de grond, schiet verticaal omhoog of drop recht naar beneden, draai loopings, scheer vlak langs objecten en alles wat verder maar in je opkomt (en legaal is natuurlijk). 

De 4K-camera aan een bewegelijke gimbal heeft met 150 graden een mooi breed zicht op de actie. In 4K schiet je maximaal met 60 frames per seconde, maar wil je echt mooie slow-motionshots, film dan in Full HD met 120 fps. Als je het pakket koopt voor 1349 euro krijg je er ook de DJI FPV Goggles V2 erbij. Dat is een soort VR-bril, waardoor je mee kunt kijken tijdens de vlucht. Zo kun je je drone kilometers verderop nog steeds laten stunten.

©PXimport

Phantom Chess Board

Weet je nog dat we door corona even een tijdje niet naar buiten mochten? Heerlijk bingewatchen was het gevolg. We keken massaal naar The Queen’s Gambit op Netflix. Een serie over een weesmeisje dat leert schaken en vervolgens met tegenstanders en drugsgebruik worstelt op haar weg naar de top. Schaken is mede hierdoor weer helemaal hip onder een jong publiek en met het Phantom-schaakbord wordt die populariteit alleen maar groter. 

Door een ingenieus systeem onder het schaakbord worden de stukken namelijk voor je verschoven. Zo kun je dus tegen de AI spelen die zich aanpast aan je niveau en altijd zorgt voor een spannende pot. Maar je kunt ook via internet spelen tegen anderen. Zij zetten bijvoorbeeld hun zet op een app op de telefoon en in jouw huis zie je de stukken automatisch naar de juiste plek schuiven. 

Heeft de tegenstander ook een Phantom-bord in huis, dan registreert jouw bord je zetten en voert het bord aan de andere kant van de wereld ze uit. Je hoeft de stukken niet eens aan te raken als je dat niet wilt. Zeg hardop waar je de koningin heen wilt sturen en daar glijdt ze elegant over het houten bord. Schaakmat!

©PXimport

Alle andere fietsen verbleken bij de futuristische lijnen van de Reevo

-

Reevo bike

Je hebt elektrische fietsen in alle soorten en maten. Van de hippe varianten met megadikke banden tot de degelijke Hollandsche fietsen waar tout gepensioneerd Nederland op lijkt te rijden. Maar hoe hip of saai ook, alle fietsen verbleken bij de futuristische lijnen van de Reevo. Dit is dus de evolutie van de fiets. De eerste twee zaken die opvallen, zijn de wielen zonder spaken. Zonder spaken! 

Het slimme design en (volgens de makers) hoogwaardige materiaal maakt dat deze spaakloze wielen ijzersterk en duurzaam zijn. De fiets is verder uitgerust met alle technische snufjes die je gebaseerd op zijn futuristische uiterlijk mag verwachten. Een geïntegreerd slot dat de achterband blokkeert met behulp van je vingerafdruk. Diefstalbeveiliging door middel van sensoren en GPS-tracking hoort bij het standaardpakket. Maar ook uitgebreide verlichting voor en achter zit ingebouwd in de velg en die gaat aan als de omstandigheden daarom vragen (of als jij dat wil).

De motor maakt het trappen een fluitje van een cent. Voor 2750 euro heb je de premium editie met extra batterij en accessoires en de keuze uit drie kleuren. En je bent verzekerd van heel wat bekijks.

©PXimport

Clicbot

Clicbot bestaat al even, maar hij/zij/het wordt de komende tijd alleen maar leuker. Het is een modulair robotje dat er door zijn geanimeerde ene oog behoorlijk schattig uitziet. Dat oog zit in de basismodule (of Clicbot Brain). Vanuit dat stuk wordt alles aangestuurd. Met elk onderdeel dat je eraan klikt (klik – clic – clicbot) breid je de functionaliteit van het robotje uit. Maak er een lange sliert van met onderdelen en hij kruipt als een slang door de kamer. Plaats er wielen tussen en hij rijdt vrolijk door het huis. Je kunt ‘m zelfs pootjes geven, zodat hij als een huisdier rond waggelt. 

Hoe meer onderdelen, hoe meer variaties je kunt bouwen. Clicbot is te koop in verschillende pakketten tussen 400 euro en 1000 euro. Het apparaatje is voorzien van een camera en sensoren, zodat het kan reageren op input van de gebruiker. Aai bijvoorbeeld over zijn bolletje en hij reageert door lekker tegen je hand aan te schurken. Bedek zijn oog en hij zal zijn best doen om je hand te omzeilen. Clicbot is op verschillende manieren te programmeren, van kindvriendelijk via visual blocks tot uitdagend via Python.

©PXimport

Gamen in 2022

Wat brengt het nieuwe jaar voor het populairste tijdverdrijf ter wereld? Op het gebied van consoles is het vooral een jaar van consolideren. PlayStations en Xboxen zijn nog steeds niet aan te slepen. Door een tekort aan hardware zoals grafische chips blijft het lastig om aan de vraag te voldoen. Toch is de PS5 nu al de snelst verkopende van alle PlayStations die ervoor kwamen. En dat terwijl Sony grote moeite heeft om er genoeg te produceren. Microsoft ondertussen heeft op hardwaregebied hetzelfde probleem, maar verkoopt een stuk minder spelcomputers dan de concurrent. Het bedrijf gooit het over een andere boeg en bindt met de aantrekkelijke Game Pass zowel console- als pc-spelers aan zich en zijn hard op weg om zich ‘Netflix van games’ te kronen. Nintendo ondertussen heeft de Switch bewust weggestuurd van de oorlog die Sony en Microsoft uitvechten en is hard op weg naar de 100 miljoen verkochte consoles. Dat is nog maar 10 miljoen verwijderd van hun bestverkochte console, de Wii. Veel experts hadden inmiddels een 4K-versie van de Switch verwacht, maar Nintendo vaart stoïcijns zijn eigen koers en zal nog wel even lekker meedrijven op het succes. Voor retro-gamers komen er naast de eerdergenoemde Amiga 500 wellicht ook minivarianten van de PlayStation 2 en Nintendo 64 uit. En als het echt meezit, doet Sega daar nog een mini-Dreamcast bij. Een mens mag dromen, nietwaar?  Op pc blijft het tekort aan grafische kaarten ook nog wel even aanhouden. Neemt niet weg dat er ook met die oudere kaart nog genoeg te spelen is. Grand Theft Auto 6 wellicht? Over dromen gesproken …

LG Signature OLED R

Dit is de meest absurde gadget die we maar konden vinden. Misschien is gadget ook niet de juiste benaming voor deze knappe mix van cutting edge tech en smaakvol design. Hoe dan ook, de oprolbare oledtelevisie van LG is zo bizar geprijsd dat we het bedrag pas aan helemaal aan het eind van dit stukje bekendmaken. Eerst willen we je wijzen op het feit dat dit 4K-scherm van 65 inch zichzelf echt oprolt in een stijlvol houten kastje waar ook meteen een state-of-the-art-soundbar in zit verwerkt. Met een druk op de knop of commando met je stem ontrolt het beeld zich omhoog in twee standen.

Line View, waar alleen het bovenste gedeelte zichtbaar is en je informatie kan verschaffen over weer, tijd, laatste nieuws en meer of Full View, waarbij je dus het hele scherm ziet. En ja het is een prachtig scherm. De zelfverlichte oled maakt dat de kleuren niet bloeden en het zwart ook echt zwart is. Een aanwinst voor ieder interieur, zoveel is zeker. Maar wie kan ‘m betalen? Benieuwd geworden? Navraag bij LG bevestigt de adviesprijs van 99.999 euro. Slik …

©PXimport

Conclusie

Welke conclusie kun je in vredesnaam trekken uit deze verzameling van bonte gadgets? Dat het een mooie tijd is waarin we leven? Dat je eigenlijk best nog wel wat ruimte hebt voor wat technologische gekkigheid in je huis? Dat je dat goede voornemen om minstens één keer per jaar iets leuks voor jezelf te kopen, meteen gaat waarmaken?

Voor de aankoop van alle gadgets geldt: doe zelf eerst goed research. Ga op zoek naar onafhankelijke reviews en shop rond voor een goede prijs. Al is daarbij de goedkoopste niet per se de beste of betrouwbaarste. Slaap er nog eens een nachtje over voordat je tot koop overgaat en doe het alleen als je het kunt betalen (dus ga nou geen ton lenen om die oprolbare tv aan te schaffen). Koop een gadget niet alleen omdat hij nuttig is, maar juist ook gewoon voor de lol! Toe maar, het kan weer!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear oordopjes voor minder dan 75 euro
© ID.nl
Huis

Waar voor je geld: 5 draadloze in-ear oordopjes voor minder dan 75 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Muziek- of podcastliefhebber? Niets is zo fijn als ongestoord naar je favoriete nummers of podcasts luisteren. Met deze draadloze oordopjes heb je uitstekend geluid zonder de hoofdprijs te hoeven betalen.

True Wireless wil zeggen dat oordopjes of koptelefoons volledig draadloos zijn, zonder kabel tussen de oordopjes onderling. Ze maken verbinding via Bluetooth met bijvoorbeeld een smartphone. True Wireless wordt vooral gebruikt voor muziek luisteren, bellen en het handsfree bedienen van apparaten, met veel bewegingsvrijheid als belangrijkste voordeel. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Sony WF-C500

Als je aan Sony denkt, denk je aan geluidskwaliteit, en de WF-C500 stelt op dat vlak zeker niet teleur. Het meest opvallende is de DSEE-technologie (Digital Sound Enhancement Engine). Deze techniek herstelt hoge frequentietonen die vaak verloren gaan bij het comprimeren van muziek, zoals bij sommige streamingdiensten. Hierdoor blijven je favoriete nummers rijker en gedetailleerder klinken. De pasvorm is klein en ergonomisch, waardoor ze ook voor langere luistersessies comfortabel in je oren blijven zitten. Met de bijbehorende Headphones Connect-app van Sony kun je het geluid volledig naar je eigen smaak aanpassen met een equalizer. De batterijduur is met 10 uur op een volle lading (en nog eens 10 uur extra via de oplaadcase) meer dan voldoende voor een paar dagen woon-werkverkeer of een lange studiesessie. Hoewel actieve ruisonderdrukking ontbreekt, sluiten de dopjes van zichzelf al redelijk goed af.

🎶Continue audioafspeeltijd: 10 uur (met oplaadcase 20 uur)
🔌Oplaadtijd: 2,5 uur
📡Bluetooth-versie: 5.0

JBL Tune Flex

Het unieke aan de JBL Tune Flex is de flexibiliteit in hoe je ze draagt. Standaard hebben ze een 'open' ontwerp, waardoor je bewust blijft van je omgeving. Dit is ideaal voor in het verkeer of op kantoor. Heb je toch behoefte aan meer isolatie en een diepere basrespons? Dan klik je de meegeleverde afsluitende oortips erop en verander je ze in een traditioneel in-ear model. Deze oordopjes zijn uitgerust met Active Noise Cancelling, warmee je storende achtergrondgeluiden wegfiltert, zodat je je volledig op je muziek of podcast kunt focussen. Het geluid zelf heeft de kenmerkende JBL Pure Bass-signatuur, wat zorgt voor een krachtig en energiek laag. Met de bijbehorende app kun je instellingen zoals de noise cancelling en het geluidsprofiel verder finetunen.

🎶Continue audioafspeeltijd: 8 uur (met oplaadcase 32 uur)
🔌Oplaadtijd: 2 uur
📡Bluetooth-versie: 5.2

Rolfstone Nova

De Rolfstone Nova is een interessant product van Nederlandse bodem. De ANC-functie filtert storende omgevingsgeluiden zoals het lawaai in de trein of het geroezemoes op kantoor effectief weg. Heb je juist wel behoefte aan contact met je omgeving, bijvoorbeeld in het verkeer? Dan schakel je eenvoudig de Ambient Mode in, die omgevingsgeluid juist versterkt doorlaat. De geluidskwaliteit is vol en helder, met een stevige bas die niet overheerst, wat het een prettige allrounder maakt voor verschillende muziekstijlen. Een ander sterk punt is de batterijduur; de oordopjes zelf gaan tot 7 uur mee en met de oplaadcase kun je dit verlengen tot een indrukwekkende 35 uur in totaal. Dankzij de IPX4-classificatie zijn ze bovendien zweet- en spatwaterdicht, waardoor ze ook prima geschikt zijn voor een rondje hardlopen. Ook handig: deze oordopjes kun je ook draadloos opladen!

🎶Continue audioafspeeltijd: 7 uur (met oplaadcase 35 uur)
🔌Oplaadtijd: 50 minuten
📡Bluetooth-versie: 5.2

Yamaha TW-E3B

Yamaha is geen onbekende in de muziekwereld en benadert oordopjes hierdoor net even anders dan de meeste merken. Bij de TW-E3B ligt de focus niet op de zwaarste bas of andere snufjes, maar juist op een natuurgetrouwe geluidsweergave en de gezondheid van je gehoor. Het belangrijkste kenmerk is Yamaha’s unieke ‘Listening Care’-technologie, waarmee het geluid op een intelligente manier wordt aanpgepast wanneer je op een lager volume luistert. Het zorgt ervoor dat je zowel de lage als de hoge tonen helder blijft horen, zonder dat je de muziek hard hoeft te zetten. Hierdoor kun je langer en veiliger genieten van een vol en rijk geluid. De algehele klank is, zoals je van Yamaha mag verwachten, zeer gebalanceerd en authentiek, bedoeld om de muziek te laten klinken zoals de artiest het heeft bedoeld. De oordopjes zelf zijn compact en licht, wat zorgt voor een comfortabele pasvorm. Met een IPX5-certificering zijn ze bovendien bestand tegen zweet en regen, dus een workout of een wandeling in een bui is geen enkel probleem. De batterij gaat zo'n 6 uur mee, met nog eens 18 uur extra via de oplaadcase.

🎶Continue audioafspeeltijd: 6 uur (met oplaadcase 24 uur)
🔌Oplaadtijd: 2 uur
📡Bluetooth-versie: 5.0

Oppo Enco Buds2

Oppo is een merk dat je misschien kent van de smartphones, maar ze maken ook zeer capabele audio-producten. De Enco Buds2 zijn daar een perfect voorbeeld van. Het meest in het oog springende kenmerk is de grote 10mm titanium driver, die zorgt voor een diepe en indrukwekkende basweergave die je normaal in duurdere oordopjes zou verwachten. Via de bijbehorende HeyMelody-app kun je kiezen uit verschillende ‘Enco Live’ geluidseffecten om de audio af te stemmen op jouw voorkeur, zoals een ‘Bass Boost’ voor nog meer impact. Een andere handige feature is de speciale ‘Game Mode’ die de vertraging tussen beeld en geluid minimaliseert, wat ideaal is voor het kijken van video’s of het spelen van games op je telefoon. De batterijduur is met 7 uur per lading en een totaal van 28 uur met de case uitstekend. De bediening gaat via aanraking en is ook nog eens te personaliseren. Dit alles maakt de Oppo Enco Buds2 een zeer complete en betaalbare keuze.

🎶Continue audioafspeeltijd: 7 uur (met oplaadcase 28 uur)
🔌Oplaadtijd: 1,5 uur
📡Bluetooth-versie: 5.2

▼ Volgende artikel
Honor 400 review – Boeiende midranger
© Rens Blom
Huis

Honor 400 review – Boeiende midranger

Honor is in Nederland – na al die jaren aanwezigheid – nog steeds een klein merk met een beperkte bekendheid. Best zonde, want toestellen als de Honor 400 laten zien dat de fabrikant een goede prijs-kwaliteitverhouding kan bieden. In deze review lees je meer over deze midrange smartphone.

Uitstekend
Conclusie

De Honor 400 is een waardevolle toevoeging aan het midrange smartphonesegment. Het toestel laat op veel vlakken een (erg) positieve indruk achter en krijgt zes jaar softwareupdates, waardoor je hem lang kunt gebruiken. Wij zijn al met al enthousiast over de Honor 400.

Plus- en minpunten
  • Premium ontwerp...
  • Goed scherm
  • Lange accuduur
  • Zes jaar software-updates
  • ...maar niet helemaal waterdicht
  • Minder krachtig dan sommige concurrenten
  • Drukke software

Strak ontwerp

Een midrange smartphone kan er heus premium uitzien, bewijst Honor met zijn nieuwste model. De Honor 400 heeft een frame van kunststof, een achterkant van mat glas en oogt naar onze mening erg fraai. Met 184 gram is de smartphone van gemiddeld gewicht. Je kunt hem lastig met één hand bedienen, wat vooral te wijten is aan het forse 6,55inch-scherm.

©Rens Blom

De Honor 400 draagt een IP65-certificering, wat wil zeggen dat hij tegen stof en een flinke regenbui kan. Let op: het toestel is niet bedoeld om mee te nemen in het zwembad. Sommige concurrerende smartphones kunnen dat wel.

©Rens Blom

Goed scherm

Het is vandaag de dag moeilijk om een midrange smartphone met een slecht scherm te vinden. Er is echter een groot verschil tussen een prima en een echt goed scherm. De Honor 400 is voorzien van een echt goed scherm. Het 120Hz-oledscherm heeft een hoge resolutie van 2736 x 1264 pixels, waardoor het beeldscherm scherper oogt dan een standaard Full-HD-display (1920 x 1080 pixels). De kleuren, maximale helderheid en functies om je ogen minder te vermoeien zijn allemaal indrukwekkend.

©Rens Blom

Specificaties

Van een midrange smartphone mag je anno 2025 krachtige en complete hardware verwachten. Honor heeft de expertise in huis om aan die verwachting te voldoen, maar weet ons niet op alle vlakken te overtuigen. Laten we beginnen met de processor. Dat is een Qualcomm Snapdragon 7 Gen 3. Een echte midrange processor die op zich snel genoeg is voor alle populaire apps. In dit prijssegment kun je echter ook krachtiger smartphones in huis halen. Dat merk je vooral bij het spelen van games. Daar is de Honor 400 geen koning in.

Voor de hoeveelheid werkgeheugen geldt hetzelfde. Met de 8 GB in de Honor 400 hoef je echt niet te klagen, maar er zijn veel concurrerende toestellen die over 12 GB beschikken. Op de lange termijn kun je daar profijt van hebben, want software- en app-updates lijken steeds meer werkgeheugen op te eisen.

©Rens Blom

Honor hecht blijkbaar meer waarde aan de hoeveelheid opslagcapaciteit. Want waar de meeste midrange smartphones het moeten doen met 256 GB, zit er 512 GB in de Honor 400. Een zee aan opslagruimte, waar na de installatie van de smartphone zo'n 475 GB van beschikbaar blijft.

Lange accuduur

De accuduur vinden we een heel belangrijk punt bij een smartphone. Honor scoort hier goed, want de 5300mAh-accu in de Honor 400 houdt het bij ons gemengde gebruik probleemloos een lange dag vol. We laden de smartphone op als we naar bed gaan of doen dat 's ochtends, als we onder de douche stappen. Opladen kan met maximaal 66 watt. Een adapter moet je – door EU-wetgeving – zelf regelen.

Aardig om te vermelden is dat de Honor 400 een silicium-koolstofaccu heeft. Dit nieuwe type accu voor smartphones kan meer energie opslaan, zonder fysiek groter te zijn dan de vorige generatie accu's. Meer energie leidt tot een hogere capaciteit – gemeten in mAh – en zo dus meer stroom voor jou als gebruiker. Steeds meer (midrange) smartphones krijgen een silicium-koolstofaccu. Honor loopt dus in de voorhoede mee.

©Rens Blom

Een 200 megapixel-camera

Achter op de Honor 400 vind je twee camera's en een grote flitser. De hoofdcamera heeft een zeer hoge resolutie van 200 megapixels en combineert al die pixels standaard om betere foto's in een lagere resolutie te maken. De camera presteert ruim voldoende, ook bij minder licht. Over de groothoeklens zijn we minder enthousiast, maar in de meeste situaties kun je er prima mee uit de voeten.

Hieronder van links naar rechts: de hoofdcamera (1X), de groothoekcamera en 4x zoom via de hoofdcamera.

©Rens Blom

Hoewel de Honor 400 geen aparte zoomcamera heeft, kun je wel aardig zoomen. Dat is te danken aan de megaresolutie van de hoofdcamera. Je zoomt in de camera-app in via de hoofdcamera, die eigenlijk een uitsnede maakt van een foto en het 'ingezoomde' resultaat aan je voorlegt. Onderstaande fotoserie laat zien wat je op die manier kunt bereiken. De herenhuizen aan de overkant van de gracht staan er duidelijk genoeg op.

©Rens Blom

Drukke software

De Honor 400 is voorzien van Android 15, voorzien van Honors eigen softwareschil. Die schil vinden we visueel en qua functies nogal druk. We vinden het ook jammer dat Honor wat extra apps zoals TikTok, Temu en Block Blast! op het toestel installeert. Gelukkig kun je ze verwijderen. Positiever zijn we over de samenwerking tussen Google en Honor om allemaal nuttige AI-functies in de telefoon te bakken. Daar kun je zeker leuk mee experimenteren.

©Rens Blom

Tot slot het updatebeleid. Honor scoort goede punten door de smartphone zes jaar Android-upgrades en beveiligingsupdates te geven. Dat is langer dan veel concurrenten.

Conclusie: Honor 400 kopen?

De Honor 400 is een waardevolle toevoeging aan het midrange smartphonesegment. Het toestel laat op veel vlakken een (erg) positieve indruk achter en krijgt zes jaar software-updates, waardoor je hem lang kunt blijven gebruiken. Wij zijn al met al enthousiast over de Honor 400.