ID.nl logo
De nieuwste gadgets voor 2022
© PXimport
Huis

De nieuwste gadgets voor 2022

Mag het dan nu eindelijk afgelopen zijn met dat gedoe? Als er niet weer een vervelende coronavariant opduikt, gaan we er gewoon van uit dat 2022 het jaar is van terug naar gewoon. Met deze nieuwste gadgets voor 2022 maken we van dat ‘gewoon’ zelfs buitengewoon!

De tien gadgets die we hebben geselecteerd voor deze speciale aflevering van 10x Tech zijn zeer uiteenlopend. Als we kijken naar de verkoopprijs, dan zit er voor iedereen wel wat bij. Een goede technologische gadget gaat natuurlijk al snel richting de paar honderd euro, maar als je zorgvuldig kijkt naar wat je nodig hebt én naar wat je leuk vindt, is dat een investering die je wel kunt doen. Let overigens goed op met aantrekkelijk geprijsde techspeeltjes die je op zoveel (Chinese) sites tegenkomt. Vaak geldt: als de prijs te goed lijkt voor een gadget, dan is de gadget vaak niet goed genoeg voor de prijs. 

Overigens hebben we ook een paar hebbedingen meegenomen die ver buiten het budget liggen van een doorsnee-sterveling. Maar mochten er zich nu nog wat captains of industry, rappers of overbetaalde voetballers onder onze lezers bevinden, dan hebben we een buitenissige uitsmijter die zó duur is dat je een paar van je bitcoins moet verkopen om ‘m te betalen. Opvallend is ook hoeveel beeldschermen (en schermpjes) die bij, in of aan de gadgets zitten. 

Bij slechts drie van de tien techspeeltjes komt niet direct een beeldscherm aan te pas, al is één daarvan wel bedoeld om mee te werken op een beeldscherm. Is ons leven dan straks helemaal omgeven door schermen? Dat naast je dagelijkse werk ook je hobby’s invult met behulp van of zelfs dankzij beeldschermen? Laten we ons geen illusies maken, die kant gaat het zeker op. Maar je weet wat ze zeggen: if you can’t beat them, join them. Kortom, ga met ons mee en kijk welke gadget het gaat worden voor 2022.

Amiga 500 miniconsole

Het is een gouden tijd voor liefhebbers van oude gameconsoles en retrospellen, want na de heruitgaven van de Commodore 64, NES, SNES, PlayStation en Mega Drive is het nu de beurt aan de good old Amiga 500. Deze betaalbare variant van de Amiga 2000 kwam in april 1987 gek genoeg in Nederland als eerste land ter wereld uit. Pas een maand later volgde de rest van de wereld. Hoewel het apparaat technisch superieur was aan de populaire Commodore 64 (van het moederbedrijf) en de Atari ST, werd de 500 nooit even succesvol als de C64. Toch zijn er behoorlijk wat klassieke games voor gemaakt toentertijd, die dus nu weer opnieuw gespeeld kunnen worden op een (voor die tijd) ongekende 720p-resolutie. De upscaling van de moderne televisie doet de rest. 

De A500 Mini is een perfecte replica van het alles-in-één-toetsenbord en de bijbehorende muis met twee knoppen. Een nieuwerwetse controller bestuurt titels als Alien Breed, Another World, Chaos Engine, Simon the Sorcerer en Worms. 25 titels worden meegeleverd, met een usb-stickje zijn er nog nieuwe games bij te pluggen, ook van de A600 en A1200.

©PXimport

De A500 Mini is een perfecte replica van de originele console uit 1987

-

Red V-Raptor

Laten we eerlijk zijn, er zijn maar weinig mensen die 25 duizend euro overhebben voor videocamera. Zeker niet als hij eruitziet als een kubus met op elke zijde een berg knopjes, schuifjes, aansluitpoorten en luchtsleuven. Maar dit is de Red V-Raptor en het apparaat is werkelijk tot de rand gevuld met alles wat een professionele en zichzelf serieus nemende amateurfilmer of -vlogger nodig heeft. Bedenk wel dat je zelf nog een lens mee moet nemen voordat je iets ermee kunt doen. Maar dan ben je ook wel futureproof (voor de komende jaren tenminste). 

De V-Raptor kan in 8K filmen (dat is een duizelingwekkende resolutie van 8192 × 4320) met 120 frames per seconde. Even ter verduidelijking, de Full-HD-tv waar je elke avond het journaal op kijkt doet het met 1920 × 1080 pixels. Verder zijn alle standaardafmetingen daaronder natuurlijk ook beschikbaar, tot 2K met 600 (!) frames per seconde. Voor de immense hoeveelheid data die filmen op dit soort afmetingen produceert, zijn CFEexpress-geheugenkaarten nodig die 800MB/s kunnen wegstouwen. De V-Raptor is een beest van een apparaat en er zijn genoeg mensen die dit jaar twijfelen tussen dit of een auto.

©PXimport

Microsoft Surface Laptop Studio

Is episch een te groot word voor een laptop? Waarschijnlijk wel ja. Maar mogen we dan in ieder geval zeggen dat de nieuwe Surface Laptop Studio van Microsoft een adembenemend staaltje design is? Als je erachter gaat zitten, lijkt het zomaar een ‘gewone’ laptop. Weliswaar eentje uit het hogere segment, met een stevige bouw en duurzame materialen. Onder de goed geventileerde motorkap snort een quadcore 11de generatie Intel Core H Series-processor en een Nvidia GeForce RTX 350 Ti grafische kaart. Ruim voldoende power om Windows 11 te draaien. 

De echte magie van deze laptop zit ‘m in het scherm. Dat heldere 14,4inch-touchscreen met een 120Hz refresh rate kan niet alleen maar open en dicht. Dankzij een vrijwel onzichtbaar weggewerkt scharnier halverwege kan de onderkant naar je toe worden gehaald, waardoor het bijvoorbeeld dienst doet als scherm voor gamen en films kijken. Trek ‘m nog verder naar je toe en het scherm vouwt zich volledig plat met het beeld naar boven. Met de vernieuwde Surface Slim Pen (die met een magneet onderop opgeborgen en opgeladen wordt) transformeer je de laptop tot een (design)tablet. Serieus hebbeding!

©PXimport

Varjo XR-3

Voor wie denkt dat VR op een dood spoor zit, moet eens goed kijken naar de Varjo XR-3-headset. Ja, hij kost je bijna 5500 euro, maar dan heb je niet alleen de beste VR-bril van het moment, ook op het gebied van mixed reality is dit het absolute toppunt. De Varjo is vooral bedoeld voor de zakelijke markt (denk aan training van complexe systemen en visualisaties bij grote bouwprojecten), maar je kunt er natuurlijk ook gewoon de nieuwste games op draaien.

Deze headset heeft de helderste lenzen met een bescheiden resolutie van 1920 × 1080 pixels, maar een enorme pixeldichtheid van 70 ppd. De actieve oogtracking zorgt ervoor dat je altijd het scherpste beeld krijgt op de plek waar je naar kijkt. De kijkhoek van 115 graden en de kleurechtheid van het beeld maken het plaatje compleet. Maar dat is niet alles. Deze XR-versie, die zo’n 2000 euro duurder is dan de ‘gewone’ VR-bril, heeft ook nog eens twee hoge-resolutiecamera’s naar voren wijzen. 

Nu kun je de omgeving bekijken die verrijkt is met de beelden uit een game, training of ervaring. Trippy stuff, zeker als je eigen handen ook worden getrackt en kunnen interacteren met de virtuele objecten.

©PXimport

Mojo68

Het ene toetsenbord is het andere niet en hele volksstammen nemen het klik-klak van een toetsenbord zeer serieus. Speciaal voor die fijnproevers is de Mojo68 van MelGeek een fraai stukje plastic met de juiste looks, maar vooral ook de juiste feel. Dit mechanische toetsenbord kost rond 250 euro en komt met een transparante basis in zes verschillende funky kleurtjes. Vrijwel alles wat daarbovenop komt, is volledig in te delen en aan te passen naar eigen smaak. En er valt nogal wat aan te passen bij een mechanisch toetsenbord. 

Onder elke individuele toets zit een switch, of schakelaar die bestaat uit een basis, een veer en een steeltje. Dat steeltje maakt bij een toetsaanslag contact met de veer en die registreert dat met een ‘klik’ (of ‘klak’, afhankelijk van je instelling). De vorm van de steel bepaalt het type switch. Doe je vooral veel kantoorwerk dan wil je niet te hard drukken, maar wel weten wanneer je aanslag telt. Ga je gamen, dan zoek je juist een snel reagerende switch enzovoort. Vervang verder naar hartenlust alle toetsen met de juiste vorm en opdruk en programmeer de ledlampjes, zodat ze je outfit complementeren.

©PXimport

De FPS-drone is snel en wendbaar en haalt halsbrekende toeren uit

-

DJI FPS

Een drone is en blijft een fantastisch speeltje. Met de juiste spullen kun je heerlijk door de lucht sjezen of prachtige foto- en filmopnames maken. Of beter nog, je kunt die twee combineren! De DJI FPS is het ideale vliegtuig voor de avontuurlijke piloot die al flink wat trainingsuren in de vingers heeft. Het compacte design en de krachtige motoren maken dat de FPS echt halsbrekende toeren kan uithalen. Hij is snel en wendbaar dus vlieg laag over de grond, schiet verticaal omhoog of drop recht naar beneden, draai loopings, scheer vlak langs objecten en alles wat verder maar in je opkomt (en legaal is natuurlijk). 

De 4K-camera aan een bewegelijke gimbal heeft met 150 graden een mooi breed zicht op de actie. In 4K schiet je maximaal met 60 frames per seconde, maar wil je echt mooie slow-motionshots, film dan in Full HD met 120 fps. Als je het pakket koopt voor 1349 euro krijg je er ook de DJI FPV Goggles V2 erbij. Dat is een soort VR-bril, waardoor je mee kunt kijken tijdens de vlucht. Zo kun je je drone kilometers verderop nog steeds laten stunten.

©PXimport

Phantom Chess Board

Weet je nog dat we door corona even een tijdje niet naar buiten mochten? Heerlijk bingewatchen was het gevolg. We keken massaal naar The Queen’s Gambit op Netflix. Een serie over een weesmeisje dat leert schaken en vervolgens met tegenstanders en drugsgebruik worstelt op haar weg naar de top. Schaken is mede hierdoor weer helemaal hip onder een jong publiek en met het Phantom-schaakbord wordt die populariteit alleen maar groter. 

Door een ingenieus systeem onder het schaakbord worden de stukken namelijk voor je verschoven. Zo kun je dus tegen de AI spelen die zich aanpast aan je niveau en altijd zorgt voor een spannende pot. Maar je kunt ook via internet spelen tegen anderen. Zij zetten bijvoorbeeld hun zet op een app op de telefoon en in jouw huis zie je de stukken automatisch naar de juiste plek schuiven. 

Heeft de tegenstander ook een Phantom-bord in huis, dan registreert jouw bord je zetten en voert het bord aan de andere kant van de wereld ze uit. Je hoeft de stukken niet eens aan te raken als je dat niet wilt. Zeg hardop waar je de koningin heen wilt sturen en daar glijdt ze elegant over het houten bord. Schaakmat!

©PXimport

Alle andere fietsen verbleken bij de futuristische lijnen van de Reevo

-

Reevo bike

Je hebt elektrische fietsen in alle soorten en maten. Van de hippe varianten met megadikke banden tot de degelijke Hollandsche fietsen waar tout gepensioneerd Nederland op lijkt te rijden. Maar hoe hip of saai ook, alle fietsen verbleken bij de futuristische lijnen van de Reevo. Dit is dus de evolutie van de fiets. De eerste twee zaken die opvallen, zijn de wielen zonder spaken. Zonder spaken! 

Het slimme design en (volgens de makers) hoogwaardige materiaal maakt dat deze spaakloze wielen ijzersterk en duurzaam zijn. De fiets is verder uitgerust met alle technische snufjes die je gebaseerd op zijn futuristische uiterlijk mag verwachten. Een geïntegreerd slot dat de achterband blokkeert met behulp van je vingerafdruk. Diefstalbeveiliging door middel van sensoren en GPS-tracking hoort bij het standaardpakket. Maar ook uitgebreide verlichting voor en achter zit ingebouwd in de velg en die gaat aan als de omstandigheden daarom vragen (of als jij dat wil).

De motor maakt het trappen een fluitje van een cent. Voor 2750 euro heb je de premium editie met extra batterij en accessoires en de keuze uit drie kleuren. En je bent verzekerd van heel wat bekijks.

©PXimport

Clicbot

Clicbot bestaat al even, maar hij/zij/het wordt de komende tijd alleen maar leuker. Het is een modulair robotje dat er door zijn geanimeerde ene oog behoorlijk schattig uitziet. Dat oog zit in de basismodule (of Clicbot Brain). Vanuit dat stuk wordt alles aangestuurd. Met elk onderdeel dat je eraan klikt (klik – clic – clicbot) breid je de functionaliteit van het robotje uit. Maak er een lange sliert van met onderdelen en hij kruipt als een slang door de kamer. Plaats er wielen tussen en hij rijdt vrolijk door het huis. Je kunt ‘m zelfs pootjes geven, zodat hij als een huisdier rond waggelt. 

Hoe meer onderdelen, hoe meer variaties je kunt bouwen. Clicbot is te koop in verschillende pakketten tussen 400 euro en 1000 euro. Het apparaatje is voorzien van een camera en sensoren, zodat het kan reageren op input van de gebruiker. Aai bijvoorbeeld over zijn bolletje en hij reageert door lekker tegen je hand aan te schurken. Bedek zijn oog en hij zal zijn best doen om je hand te omzeilen. Clicbot is op verschillende manieren te programmeren, van kindvriendelijk via visual blocks tot uitdagend via Python.

©PXimport

Gamen in 2022

Wat brengt het nieuwe jaar voor het populairste tijdverdrijf ter wereld? Op het gebied van consoles is het vooral een jaar van consolideren. PlayStations en Xboxen zijn nog steeds niet aan te slepen. Door een tekort aan hardware zoals grafische chips blijft het lastig om aan de vraag te voldoen. Toch is de PS5 nu al de snelst verkopende van alle PlayStations die ervoor kwamen. En dat terwijl Sony grote moeite heeft om er genoeg te produceren. Microsoft ondertussen heeft op hardwaregebied hetzelfde probleem, maar verkoopt een stuk minder spelcomputers dan de concurrent. Het bedrijf gooit het over een andere boeg en bindt met de aantrekkelijke Game Pass zowel console- als pc-spelers aan zich en zijn hard op weg om zich ‘Netflix van games’ te kronen. Nintendo ondertussen heeft de Switch bewust weggestuurd van de oorlog die Sony en Microsoft uitvechten en is hard op weg naar de 100 miljoen verkochte consoles. Dat is nog maar 10 miljoen verwijderd van hun bestverkochte console, de Wii. Veel experts hadden inmiddels een 4K-versie van de Switch verwacht, maar Nintendo vaart stoïcijns zijn eigen koers en zal nog wel even lekker meedrijven op het succes. Voor retro-gamers komen er naast de eerdergenoemde Amiga 500 wellicht ook minivarianten van de PlayStation 2 en Nintendo 64 uit. En als het echt meezit, doet Sega daar nog een mini-Dreamcast bij. Een mens mag dromen, nietwaar?  Op pc blijft het tekort aan grafische kaarten ook nog wel even aanhouden. Neemt niet weg dat er ook met die oudere kaart nog genoeg te spelen is. Grand Theft Auto 6 wellicht? Over dromen gesproken …

LG Signature OLED R

Dit is de meest absurde gadget die we maar konden vinden. Misschien is gadget ook niet de juiste benaming voor deze knappe mix van cutting edge tech en smaakvol design. Hoe dan ook, de oprolbare oledtelevisie van LG is zo bizar geprijsd dat we het bedrag pas aan helemaal aan het eind van dit stukje bekendmaken. Eerst willen we je wijzen op het feit dat dit 4K-scherm van 65 inch zichzelf echt oprolt in een stijlvol houten kastje waar ook meteen een state-of-the-art-soundbar in zit verwerkt. Met een druk op de knop of commando met je stem ontrolt het beeld zich omhoog in twee standen.

Line View, waar alleen het bovenste gedeelte zichtbaar is en je informatie kan verschaffen over weer, tijd, laatste nieuws en meer of Full View, waarbij je dus het hele scherm ziet. En ja het is een prachtig scherm. De zelfverlichte oled maakt dat de kleuren niet bloeden en het zwart ook echt zwart is. Een aanwinst voor ieder interieur, zoveel is zeker. Maar wie kan ‘m betalen? Benieuwd geworden? Navraag bij LG bevestigt de adviesprijs van 99.999 euro. Slik …

©PXimport

Conclusie

Welke conclusie kun je in vredesnaam trekken uit deze verzameling van bonte gadgets? Dat het een mooie tijd is waarin we leven? Dat je eigenlijk best nog wel wat ruimte hebt voor wat technologische gekkigheid in je huis? Dat je dat goede voornemen om minstens één keer per jaar iets leuks voor jezelf te kopen, meteen gaat waarmaken?

Voor de aankoop van alle gadgets geldt: doe zelf eerst goed research. Ga op zoek naar onafhankelijke reviews en shop rond voor een goede prijs. Al is daarbij de goedkoopste niet per se de beste of betrouwbaarste. Slaap er nog eens een nachtje over voordat je tot koop overgaat en doe het alleen als je het kunt betalen (dus ga nou geen ton lenen om die oprolbare tv aan te schaffen). Koop een gadget niet alleen omdat hij nuttig is, maar juist ook gewoon voor de lol! Toe maar, het kan weer!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 grote 65 inch 4K smart-tv's voor minder dan 600 euro
© jon anders wiken
Huis

Waar voor je geld: 5 grote 65 inch 4K smart-tv's voor minder dan 600 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Waar je een paar jaar geleden nog de hoofdprijs betaalde voor een goede 65 inch smart-tv, zijn deze tv's nu al een stuk betaalbaarder. Wij vonden vijf exemplaren die voor minder dan 600 euro te koop zijn.

Een 65 inch 4K smart-tv is natuurlijk de ultieme televisie voor het kijken van series en films in de hoogste kwaliteit. Voordeel is verder ook dat je niet al te dicht op je scherm hoeft te zitten: voor een 65 inch televisie geldt een afstand vanaf zo'n drie tot drieënhalve meter. En dankzij de smart-functionaliteit heb je toegang tot tal van streamingdiensten. Wij bekeken de mooiste modellen die je voor minder dan 600 euro kunt kopen.

LG 65UR73006LA

Voor wie houdt van heldere beelden en natuurlijke kleuren is de LG 65UR73006LA.AEUQ een prima keuze. Het 4K-paneel met ondersteuning voor HDR10 en HLG laat films en series mooi uitkomen. Wat direct opvalt is het brede kijkhoekpaneel, zodat je vanuit elke hoek goed beeld hebt. Drie HDMI 2.1-poorten zijn aanwezig, handig voor bijvoorbeeld een spelcomputer of soundbar. Het geluid is degelijk, met 20 watt RMS, al kan een extra speaker geen kwaad. De televisie zelf is niet overdreven dik, ongeveer 57 mm, en draait op WebOS dat vlot en makkelijk werkt.

Besturingssysteem: WebOS
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

TCL 65C655 Pro

Deze TCL 65C655 Pro is een goede keus als je graag series kijkt of een filmavond houdt. Dankzij de QLED-techniek komen de kleuren mooi tot leven en ook HDR10+ en Dolby Vision helpen mee voor extra diepte. Google TV zorgt ervoor dat je toegang hebt tot de meeste (streaming-)apps van Netflix tot YouTube. Het geluid springt eruit: met 50 watt RMS en een ingebouwde subwoofer krijg je een stevig geluid. De tv zelf is daardoor wel een tikje dikker, zo’n 80 mm. Er zijn drie HDMI-poorten voor het aansluiten van extra apparaten.

Besturingssysteem: Google TV
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 50W

Hisense 65A7NQ

Ben je iemand die vooral van gemak houdt? De Hisense 65A7NQ biedt precies dat. De tv is simpel in gebruik, draait op het VIDAA-besturingssysteem en start razendsnel op. Met zijn 4K-beeld en ondersteuning voor Dolby Vision zie je mooie kleuren en scherpe beelden. Er zijn drie HDMI-poorten, voldoende voor al je apparaten. De tv heeft een redelijk slank ontwerp, ongeveer 80 mm dik. Het geluid van 20 watt RMS is prima voor dagelijks gebruik, al klinkt het met een soundbar net even beter.

Besturingssysteem: VIDAA U
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

Samsung QE65Q80DAT

Wat deze Samsung QE65Q80DAT meteen bijzonder maakt, is het strakke ontwerp en de Direct Full Array-achtergrondverlichting. Daardoor zijn de zwarttinten diep en het contrast sterk. De tv is heel geschikt voor wie sportwedstrijden of actiefilms kijkt. Hij heeft vier HDMI 2.1-poorten en een krachtig geluid van 40 watt RMS, wat zorgt voor een volle klank bij films. Het scherm is vrij dun, met 54 mm, en draait op het vertrouwde Tizen-besturingssysteem dat soepel werkt.

Besturingssysteem: Tizen
Aantal HDMI-poorten
: 4
Audio-output (RMS)
: 40W

Philips 65PUS7609/12

Bij de Philips 65PUS7609/12 draait het om eenvoud en betaalbaarheid. De beeldkwaliteit is prima voor dagelijks gebruik, met 4K-resolutie en ondersteuning voor Dolby Atmos voor beter geluid. De tv werkt met Titan OS, dat simpel is en vlot laadt. Er zijn drie HDMI 2.1-poorten, genoeg om bijvoorbeeld een spelcomputer of extra box aan te sluiten. De tv is iets dikker dan sommige andere modellen, ongeveer 92 mm, en levert 20 watt RMS geluid. Philips is voor deze serie afgestapt van Google TV en levert de modellen nu met Titan OS.

Besturingssysteem: Titan OS
Aantal HDMI-poorten
: 3
Audio-output (RMS)
: 20W

▼ Volgende artikel
Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos
© ID.nl
Mobiliteit

Brug te laag? Bocht te krap? Met campernavigatie verloopt je reis wél probleemloos

Ga je op vakantie met je camper of met de caravan? Dan wil je vooral ontspannen rijden, zonder zorgen over te lage viaducten, smalle haarspeldbochten of weggetjes waar je amper kunt keren. Toch gebruiken veel mensen nog steeds een standaard autonavigatie, terwijl die niet is afgestemd op de afmetingen en het rijgedrag van een groter of zwaarder voertuig. In dit artikel lees je wat campernavigatie anders doet – en waarom dat handig is.

📍 Wat het verschil is tussen gewone navigatie en campernavigatie 📍 Waarom standaard navigatie niet altijd geschikt is voor campers of caravans 📍 Welke problemen speciale campernavigatie voorkomt 📍 Welke extra functies campernavigatie biedt 📍 Wanneer campernavigatie echt nodig is 📍 Waar je op moet letten als je campernavigatie wilt kopen 📍 Waarom een groter scherm handig is in een camper

Lees ook: Een airco in je caravan of camper? Dit zijn de mogelijkheden!

Een gewone navigatie – los toestel of via smartphone – is gebouwd voor personenauto's. Je voert een bestemming in, kiest eventueel tussen snelste of kortste route, en krijgt aanwijzingen gebaseerd op normale verkeersregels en gangbare voertuigafmetingen. Voor dagelijks gebruik werkt dat prima. Maar zodra je met een grote camper of een caravan op pad gaat, kom je al snel beperkingen tegen. Denk aan tunnels met een beperkte doorrijhoogte, wegen met maximale asdruk of gewichtslimiet, scherpe bochten in bergachtig gebied of dorpskernen waar je amper kunt keren of parkeren. Een standaard navigatie houdt daar geen rekening mee. Dat kan onderweg voor behoorlijk wat stress zorgen, of in het slechtste geval zelfs voor schade.

Wat doet campernavigatie anders?

Een speciaal campernavigatiesysteem is ontworpen met campers en auto's met aanhanger in gedachten. Je voert vooraf de lengte, breedte, hoogte en het gewicht van je combinatie in. Op basis daarvan worden alleen routes getoond die ook echt geschikt zijn voor jouw voertuig. En dat maakt een wereld van verschil.

Zo vermijd je automatisch bruggen waar je niet onderdoor kunt, te smalle weggetjes in dorpjes of natuurgebieden, steile hellingen waar je niet comfortabel kunt rijden of keren en wegen waar een caravan officieel niet is toegestaan. Veel campernavigaties bieden ook aanvullende functies. Denk aan filters voor campings, servicepunten of camperplaatsen, kaarten die je offline kunt gebruiken in gebieden zonder bereik, weergave van hellingspercentages en scherpe bochten onderweg en waarschuwingen voor zijwind, milieuzones of tolwegen. Sommige systemen kun je zelfs koppelen aan een achteruitrijcamera, wat handig is bij parkeren of keren op krappe plekken.

Wat je bij campernavigatie ook vaak ziet: een groter scherm dan bij standaard modellen. Dat is geen luxe, maar een bewuste keuze. De zitpositie in een camper is meestal hoger en wat verder van het dashboard af. Een scherm van 7 inch of groter zorgt dan voor beter overzicht en leesbaarheid, zonder dat je moet turen of knijpen met je ogen. Zeker als je tijdens het rijden snel de kaart of de aanwijzingen wilt checken, is dat een voordeel.

©GARMIN International ©2022

Voorbeelden uit de praktijk

Stel: je rijdt met een camper door de Ardennen. De kortste route volgens je telefoon gaat dwars door een dorpje met een smal bruggetje en steile oprit. Een standaard navigatie stuurt je daar zonder waarschuwing heen. Een campernavigatie herkent de beperkingen en kiest een alternatieve route via een doorgaande weg, ook al is die iets langer. Of je rijdt in Zuid-Frankrijk met een caravan achter je auto. Je komt bij een tunnel waar voertuigen hoger dan 2,60 meter niet doorheen mogen. Een gewone navigatie weet dat niet – een campernavigatie voorkomt dit soort problemen.

Is het altijd nodig?

Als je met een compacte buscamper reist die nauwelijks groter is dan een gewone auto, heb je in de praktijk minder snel last van beperkingen. Maar zodra je camper langer of hoger is, of je met een flinke caravan rijdt, wordt specifieke navigatie al snel een stuk comfortabeler – en veiliger. Ook voor langere reizen of tochten buiten West-Europa is het verschil merkbaar. Niet elk land signaleert hoogte- of gewichtsbeperkingen even duidelijk. Dan is het prettig als je navigatie dat voor je bijhoudt.

Campernavigatie kopen? Hier moet je op letten

Niet elk navigatiesysteem voor campers biedt dezelfde functies. Let daarom goed op de specificaties voordat je iets aanschaft. Controleer of je de voertuigafmetingen (lengte, breedte, hoogte, gewicht) kunt invoeren. Alleen dan kan het systeem echt rekening houden met obstakels op de route. Kijk ook naar het kaartmateriaal: is het actueel en dekt het voldoende landen? Zeker als je buiten West-Europa reist, is dat belangrijk. Sommige modellen bieden gratis kaartupdates, anderen niet. Let daarnaast op of er specifieke camper-POI's in het systeem zitten, zoals camperplaatsen, servicestations of campings. Ook de gebruikersinterface speelt een rol: is het systeem vlot te bedienen, ook als je onderweg bent? En niet onbelangrijk: hoe groot is het scherm? Bij voorkeur is dat minstens 7 inch. Een groter scherm is niet alleen prettiger tijdens het rijden, maar maakt het ook makkelijker om in een oogopslag hellingen, bochten en alternatieven te overzien. Ten slotte: als je al een achteruitrijcamera hebt, controleer dan of deze te koppelen is aan het systeem. Dat maakt het manoeuvreren op een krappe camping een stuk makkelijker.

Fijne vakantie!

Een campernavigatie lijkt op het eerste gezicht misschien een extra uitgave, maar het levert je onderweg vooral rust en gemak op. Geen stress over bruggen, geen gedoe bij keren, en geen verrassingen bij tunnels of bergwegen. Zeker als je vaker met je camper of caravan op pad gaat, is het een investering die je reis een stuk comfortabeler en ontspannen maakt.

P.S. Ook handig als je vaak op pad bent:

Een compacte camping-wasmachine