Er is een nieuwe revolutie aan de gang in muziekland. De CD moest ooit plaatsmaken voor mp3. Nu verdwijnt het digitale geluidsbestand ten gunste van streaming muziek. Spotify was de wegbereider. Inmiddels zijn er veel meer aanbieders. Welke presteert het best?

In ons land is Spofity de bekendste aanbieder van streaming muziek. In tegenstelling tot de meeste andere diensten is het geen webbased dienst. Spotify levert software voor Windows en Mac. En er is zelfs een Linux-variant, hoewel die wat beperktere mogelijkheden heeft. De dienst heeft een catalogus van 20 miljoen tracks. Dat is wat meer dan de meeste concurrenten.

Er zijn meerdere abonnementen, waaronder een gratis variant. Die biedt toegang tot alle tracks in de Spotify-catalogus, maar je krijgt wel reclames te horen tussen de muziek. Offline opslaan is in de gratis versie niet mogelijk en de geluidskwaliteit is lager, hoewel zeker acceptabel. Ook streamen op de mobiele telefoon is er niet bij. Wil je dat allemaal wel? Dan heb je een Spotify Premium-abonnement nodig. Daarvoor betaal je 9,99 euro per maand. Het abonnement mag je gratis 30 dagen uitproberen na invoeren van je creditcardgegevens.

Spotify heeft de sociale mogelijkheden goed uitgewerkt. Via een koppeling met Facebook ben je voortdurend op de hoogte wat je vrienden en bekenden luisteren. Afspeellijsten kun je openbaar maken, waarna anderen ze weer kunnen delen. Het is een prima manier om nieuwe muziek te ontdekken. Standaard deel je de muziek waarnaar je luistert, maar het is ook mogelijk om een privésessie te starten om je guilty pleasures te verbergen. Zo kun je bijvoorbeeld je fascinatie voor foute italodisco voor jezelf houden...

Bijzonder is de mogelijkheid om apps toe te voegen aan de desktopsoftware. Zulke apps breiden de functionaliteit van Spotify uit. Een voorbeeld is die van muziekblad Oor. De redactie houdt je continu op de hoogte van nieuwe muziek. Een andere Spotify-app zoekt teksten bij muziek. Nu.nl heeft een app met het laatste muzieknieuws en radiozender 3FM heeft een overzicht met veelgedraaide muziek. Ook handig: wanneer je een eigen collectie mp3-muziek hebt, kun je die importeren in de Spotify-software.

De apps voor tablets en smartphones zijn prima in orde. Helaas ontbreekt nog een speciale versie voor Android-tablets, maar de smartphoneversie draait wel goed op tablets. De geluidskwaliteit is prima dankzij het gebruik van 160 en 320 kbps ogg-vorbis-bestanden.

0,0

ONS OORDEEL

Pluspunten

aanbod

gratis versie (met reclame)

Minpunten

nog geen speciale Android tablet-app

Conclusie

...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000