Review JBL Go 4 – Klein kastje, vol geluid
De JBL Go 4 is een zeer compacte bluetoothspeaker met indrukwekkende specificaties. Met een prijskaartje van nét geen 50 euro zien we dat de audiofabrikant steeds meer vraagt voor nieuwe iteraties binnen deze lijn, dus dan mogen we ook meer gaan verwachten.
Als we naar de drie genoemde speakers in dit artikel kijken, is de JBL Go 4 de beste compacte bluetoothspeaker onder de 50 euro van dit moment. Qua sound lijkt de Go 3 nog steeds op de Go 4, maar qua functies gaat de Go 4 weer voorbij aan de Go 3. De Skullcandy hobbelt er in dit geval achteraan. Gaat het puur om audiobeleving, dan voegen we eraan toe dat de Go 3 nog steeds meer dan prima werkt. Maar wil je net wat meer uit een kleine speaker met bluetooth halen, dan is de JBL Go 4 de beste keuze van dit moment.
- Warm en vol geluid
- Water- en stofdicht
- Equalizer-opties
- Bluetooth 5.3 met Auracast
- Andere speakers te koppelen
- Audio niet heel anders dan Go 3
- Accuduur kan beter
- Veilige kleuropties
Met een audioproduct is het meestal zo dat je krijgt waarvoor je betaalt. Als je dus 50 euro uitgeeft aan een bluetoothspeaker, dan hoef je daar meestal geen warm, kamervullend geluid tegenover te plaatsen. Op dit moment zijn er drie populaire producten als het gaat om kleine bluetoothspeakers onder de 50 euro: de JBL Go 4, de Skullcandy Kilo en de JBL Go 3. De Kilo kost eveneens 49,99 euro, terwijl de Go 3 inmiddels 34,99 euro kost. De Go 3 had ten tijde van lancering – alweer drie jaar geleden – een introductieprijs van 39,99 euro.
©Wesley Akkerman
JBL Go 4 versus JBL Go 3 versus Skullcandy Kilo
Waarom zou je voor de JBL Go 4 kiezen als je de Go 3 voor 15 euro minder kunt krijgen? En hoe zit het precies met de concurrent Skullcandy? Daar gaan we in deze review antwoord op geven, zodat je precies weet welk model het best bij je past. Als we wat belangrijke verschillen en overeenkomsten benoemen, dan zien we dat de Go 3 beschikt over bluetooth 5.1, terwijl de Go 3 en Kilo beide bluetooth 5.3 hebben. Het frequentiebereik op de JBL Go 4 is daarnaast iets groter dan op de Go 3, terwijl alle drie de speakers waterdicht zijn (de JBL’s zijn ook stofvrij).
Uiteraard is de audiokwaliteit van groot belang, en daar gaan we verderop in de review dieper op in. Eerst kijken we nog even naar de accu en gebruikersduur. De JBL Go 4 gaat tot zeven uur mee, terwijl de JBL Go 3 vijf uur meegaat. Opladen gaat op beide speakers ongeveer even snel. De Skullcandy Kilo is hier duidelijk de winnaar met een totale accuduur van 24 uur. Opladen gaat in alle gevallen met een usb-c-kabel. Verder is het zo dat JBL net wat meer functies biedt, bijvoorbeeld via de app, waardoor de Kilo functioneel gezien wat basaal aanvoelt.
©Wesley Akkerman
JBL Go 4 oogt wat saai
Qua formaat winnen de JBL-modellen het eveneens van de Skullcandy. Niet dat de Kilo per se groter is, maar hij is wel iets dikker. In beide gevallen hangen ze prima aan de rails van het douchegordijn, en passen ze in menig rugzak zonder veel ruimte in te nemen. Houd je meer van uitgesproken kleuren, dan valt de Kilo vooral op. We hebben bijvoorbeeld de paars-groene versie, die er lekker giftig uitziet. De zwarte JBL Go 4, met zijn oranje detaillering, oogt veel strakker en zakelijker, maar daardoor ook wat saaier. De overige kleuren zijn niet heel veel beter.
Qua gewicht ontlopen de bluetoothspeakers elkaar niet veel. De JBL Go 4 weegt 190 gram, de JBL Go 3 209 gram en de Kilo van Skullcandy weegt 274 gram. Daar merk je dus vrij weinig van als je ze meeneemt of aan je rugtas hangt. Verder is het zo dat alleen de JBL Go 4 in combinatie met een app te gebruiken is, waardoor je toegang krijgt tot een aantal equalizer-opties. Daarin is de Go 4 gelijk aan de Xtreme 4, die we eerder op ID.nl hebben getest. De Skullcandy en Go 3 moeten het zonder app-ondersteuning doen, waardoor de Go 4 in de basis al veel uitgebreider is dan de rest.
©Wesley Akkerman
Leuk allemaal, maar hoe klinkt-ie?
Goed, nu we de belangrijkste specificaties, verschillen en overeenkomsten hebben benoemd, is het tijd om de audiobeleving te belichten. Vanaf het eerste moment maakt de JBL Go 4 indruk met zijn warme geluidslevering. Terwijl we JBL kennen als merk dat vooral basgeluid hoog in het vaandel draagt, klinken vooral de hogere tonen en liedjes met zang heel helder. Als je de speaker niet zou zien, zou je nooit verwachten dat je naar zo'n klein apparaatje met een relatief lage prijs zat te luisteren.
De bas dreunt niet echt door, maar klinkt gelukkig ook niet dof. De kwaliteit van die audiolaag is deels afhankelijk van de ondergrond. Zet je hem op een tafel of kast, dan klinkt de muziek al snel vol en aangenaam. Hang je hem aan een doucherek of rugtas, dan gaat er wel iets aan bas verloren. Tegelijkertijd klinkt de muziek veel minder beperkt en veel opener. Daarin is de JBL Go 4 vergelijkbaar met de JBL Go 3. Het grote verschil zit hem hier in de helderheid, want qua bas en algemene weergave lijken beide speakers in de standaardstand erg op elkaar.
©Wesley Akkerman
Signature sound
In de bijbehorende app kun je de equalizer raadplegen. Daarin zie je onder meer de JBL Signature-optie staan, die het geluid relatief vol en warm doet klinken. Ga je voor de Chill-modus, dan zwakt de muziek wat af tot een aangename ervaring die nergens echt iets fout doet. De muziek klinkt minder luid, maar nog steeds even aangenaam en verwelkomend. Energetic stelt helaas wat teleur – net als bij de Xtreme 4 – omdat er minder nadruk op bas ligt. En die laag heeft de JBL Go 4 wel nodig om te kunnen overtuigen. Vocal is wederom echt puur bedoeld voor het beluisteren van podcasts.
Met de Playtime Boost is het overigens mogelijk tot twee uur aan extra luisterplezier uit de speaker te halen. Dat gaat wel ten koste van het luisterplezier, tenzij je het volume heel zacht zet en de speaker ergens in het gras ligt als voorziener van wat achtergrondruis. Verder is de JBL Go 4 een geschikte partner voor Auracast-speakers. Daarmee kun je andere speakers koppelen (ongeacht het merk) en een stereopaar vormen. Net als bij de JBL Xtreme 4 werkt dat snel en toegankelijk en heb je snel toegang tot een nog beter klinkend geluid dan voorheen.
©Wesley Akkerman
JBL Go 4 kopen?
Als we het geluid nog even met dat van de Skullcandy Kilo vergelijken, is het duidelijk dat de JBL Go 4 hier de absolute winnaar is. Niet dat de Kilo een slechte bluetoothspeaker is – integendeel. Maar daar klinkt de bas heel dof en onaangenaam, waardoor we hem voornamelijk gebruiken voor het beluisteren van podcasts onder de douche. Alleen op het gebied van accuduur loopt de Kilo voorop: met 24 uur aan luisterplezier is dat een echte kampioen. De JBL Go 4 gaat met zeven uur ook een respectabele tijd mee – dat is ook gewoon twee uur meer dan bij de Go 3.
Als we naar de drie genoemde speakers in dit artikel kijken, is de JBL Go 4 de beste compacte bluetoothspeaker onder de 50 euro van dit moment. Qua sound lijkt de Go 3 nog steeds op de Go 4, maar qua functies gaat de Go 4 weer voorbij aan de Go 3. De Skullcandy hobbelt er in dit geval achteraan. Gaat het puur om audiobeleving, dan voegen we eraan toe dat de Go 3 nog steeds meer dan prima werkt. Maar wil je net wat meer uit een kleine speaker met bluetooth halen, dan is de JBL Go 4 de beste keuze van dit moment.