Review JBL Xtreme 4 – Minder extreem dan we willen

© Wesley Akkerman

Review JBL Xtreme 4 – Minder extreem dan we willen

Geplaatst: 15 april 2024 - 17:33

Wesley Akkerman

De JBL Xtreme 4 is een robuuste bluetoothspeaker die tegen een stootje kan en een flink en lekker hard geluid kan leveren. Met een prijs van 349,99 euro is het apparaat wel een stuk duurder dan z’n voorganger. De vraag is dan ook: is deze speaker de prijsstijging waard?

7,5

Ons oordeel

JBL Xtreme 4

Pluspunten

Water- en stofdicht

Accuduur van 24 uur

Equalizeropties

Helder en aangenaam geluid

Bluetooth 5.3 met Auracast

Andere speakers te koppelen

Minpunten

Audio niet heel anders dan Xtreme 3

Audio klinkt niet altijd warm

Minder poorten

Conclusie

Al met al heeft JBL weinig aan de geluidsweergave gedaan als we de Xtreme 4 met de Xtreme 3 vergelijken. De ervaringen komen grotendeels overeen: midden en hoog klinken heel fijn, helder en aangenaam, terwijl laag niet zo krachtig klinkt als je zou willen (in grote, open ruimtes). Belangrijke aanpassingen zijn de verbeterde equalizer, de grotere accu en support voor bluetooth 5.3 en Auracast. Maar als het puur om audio gaat, dan kun je het prima bij de Xtreme 3 houden. Zoek je echter een bluetoothspeaker die meer dan twintig uur meegaat en allerlei extra opties aanbiedt (en net zo goed klinkt als de Xtreme 3), dan is de Xtreme 4 het overwegen waard. ...
Lees meer

Wanneer je op zoek gaat naar een goede bluetoothspeaker, dan kom je waarschijnlijk al snel de Xtreme-lijn van JBL tegen. Die speakers doen het al jaren goed en laten veelal positieve indrukken achter (ook bij ons). De JBL Xtreme 3 had in 2021 een introductieprijs van 299,99 euro, en is inmiddels voor honderd euro minder verkrijgbaar. Wat ons betreft nog steeds een goede optie, zó goed zelfs dat het misschien een betere keuze kan zijn dat de JBL Xtreme 4. Het huidige prijsverschil loopt nu op tot 150 euro. Daar kun je een hoop andere leuke dingen van doen.

Ten opzichte van het vorige model heeft JBL enkele waardevolle aanpassingen doorgevoerd, bijvoorbeeld een veel grotere accu. De Xtreme 3 ging destijds maximaal vijftien uur mee (wat al respectabel is) en de Xtreme 4 gooit daar nog eens negen uur bovenop. De totale gebruikersduur, in de normale stand, komt daardoor neer op 24 uur. Maak je gebruik van de PlaytimeBoost-functie (binnen de app), dan verleng je de gebruiksduur met nog eens zes uur. Die modus tast helaas wel de audio aan, maar daar gaan we verderop in de review op in.

Review JBL Xtreme 4 – Minder extreem dan we willen-fvIpQ_VkT2qv575dUBT9RA

© Wesley Akkerman

Robuust ontwerp van gerecycled materiaal

Het ontwerp is verder aangepast. JBL Lijkt steeds meer plastic aan de randen toe te voegen, waardoor de omvang en het gewicht niet afnemen. Inmiddels weegt de speaker 2,1 kilo. Geen groot probleem, maar als je hem ergens mee naartoe neemt, of hem om je nek hangt met de meegeleverde schouderband, dan kun je hem wel gaan voelen.

Het waterdichte omhulsel bestaat uit zeventig procent gerecyclede materialen. Plus: je kunt nu veel gemakkelijker de accu zelf vervangen dan voorheen. Grote pluspunten in het kader van duurzaamheid.

Echter, op de officiële website komen we nog geen vervangbare accu’s tegen. We weten dus niet of JBL die zelf gaat aanbieden en zo ja, tegen welke prijs. Maar aangezien er een markt bestaat met after-market accu’s voor deze speakers, kunnen we sowieso op aanbod rekenen. Andere belangrijke verschillen zijn de enkele usb-c-poort achterop (de audiojack en usb-a-poort zijn verdwenen), het bredere frequentiebereik, bluetooth 5.3 (met ondersteuning voor Auracast) en de veel fijnere rubberen voet onderop. Daardoor staat de JBL Xtreme 4 stevig op de ondergrond.

Review JBL Xtreme 4 – Minder extreem dan we willen-G7fTgwMARFGFTTbKzVEPqw

© Wesley Akkerman

Interne aangelegenheden

Met die usb-c-poort kun je overigens mobiele apparaten (zoals smartphones, tablets en laptops) opladen, omdat de JBL Xtreme 4 tevens fungeert als een powerbank. In dat kader is het jammer om te zien dat er een aansluiting is verdwenen, aangezien daar gewoon een optie mee verloren gegaan is.

Binnen de app kun je daarnaast ook andere speakers aan dit model koppelen, waarmee je een stereoweergave realiseert. Dankzij Auracast hoeft dat niet per se een andere Xtreme 4 of zelfs een JBL-speaker te zijn. Koppelen gaat heel gemakkelijk via de app.

Een andere aanpassing die de fabrikant heeft doorgevoerd, heeft te maken met de woofers. Zowel de Xtreme 3 als de Xtreme 4 hebben twee woofers en twee tweeters voorin zitten, plus twee passieve radiatoren aan de zijkant. Het verschil zit hem in de diameters van de woofers: in de Xtreme 4 zijn die zeventig millimeter groot en in de Xtreme 3 65 millimeter. Hoe groter een woofer, hoe harder het geluid kan gaan en hoe dieper de basweergave. Ja, de JBL Xtreme 4 kan harder gezet worden dan z’n voorganger, maar in de praktijk zul je daar weinig van merken. Dat verschilt klinkt voor ons minimaal.

Review JBL Xtreme 4 – Minder extreem dan we willen-SAfC4PQuQnKYlddxpc48Qw

© Wesley Akkerman

Pop, house en dance

Hoewel de nadruk van JBL vaak op basgeluid ligt, merken we bij de JBL Xtreme 4 dat het geluid zich wat algemener presenteert. Dat betekent dat de bluetoothspeaker in grote of open ruimtes minder hard bonkt door een te dikke baslaag. Zet je hem in een kleinere kamer, zoals een badkamer, of in een hoek, dan hoor je de onderste tonen veel beter. Daarnaast merken we dat de Xtreme 4 meer bas laat horen op het moment dat we hem harder zetten. Op een hoger volumeniveau komt de draagbare speaker dus eigenlijk pas helemaal tot z’n recht.

Doe je dat niet (omdat het niet altijd hoeft), dan houd je alsnog een aangename luisterervaring over. De tonen in het midden en in de hoogte komen goed tot hun recht en worden nergens afgesneden. Daardoor is het mogelijk een breed scala aan muziek af te spelen op de JBL Xtreme 4. Dit model is wel meer bedoeld voor pop, dance, elektronische muziek en house, aangezien rock, metal en muziek met veel synthesizers toch snel wat blikkig kan klinken. Hem harder zetten lost dat probleem niet op – sterker nog, dat versterkt het probleem alleen maar.

Review JBL Xtreme 4 – Minder extreem dan we willen-XUrHE4NeSkyU7rg_s-OJ4g

Veel equalizeropties

Opvallend is ook hoe goed het stemgeluid van zangers en zangeressen klinken. Dat komt mede doordat JBL Xtreme 4 zo goed kan omgaan met de hogere tonen. Mocht het geluid toch niet helemaal naar wens zijn, dan biedt de app soelaas met vier standaard presets voor audio plus een equalizer met vijf instelbare punten (de Xtreme 3 heeft ook een equalizer, maar die houdt het op drie punten).

De app zet standaard JBL Signature aan, waardoor de bas iets versterkt wordt. De muziek klinkt dan lekker luid en vol, maar ook wat zwaarder. We hebben daarom ook vaak gebruikgemaakt van de Chill-optie. De muziek klinkt dan veel minder zwaar en ook iets minder luid, maar daardoor aangenamer voor langere luistersessies. De optie Energetic legt vooral de nadruk op een heldere sound. Dit is de minst fijne optie die JBL aanbiedt, aangezien de baslaag verder naar de achtergrond verdwijnt en audio (zeker als je naast de speaker zit) zelfs een beetje schel kan gaan klinken. Vocal is tot slot meer bedoeld voor podcasts, aangezien deze optie tijdens het beluisteren van nummers alle ziel eruit haalt. De muziek klinkt dan hol en ver weg en nog scheller dan bij Energetic. Daarom raden we aan het te houden op de Signature-sound of Chill.

Tot slot werpen we nog even een blik op de PlaytimeBoost. Laten we voorop stellen dat het tof is dat die functie er is, aangezien de speaker zo langer kan meegaan. Maar het tast wat ons betreft de muziekervaring teveel aan om er echt enthousiast over te zijn. De baslaag is miniem en klinkt meer als een korte slag dan warm gebonk. De helderheid klinkt nog even goed, maar heel blij worden we niet van de kwaliteit.

Review JBL Xtreme 4 – Minder extreem dan we willen-H85PzI-vSZOoRmRB9gT89w

© Wesley Akkerman

JBL Xtreme 4 kopen?

Al met al heeft JBL weinig aan de geluidsweergave gedaan als we de Xtreme 4 met de Xtreme 3 vergelijken. De ervaringen komen grotendeels overeen: midden en hoog klinken heel fijn, helder en aangenaam, terwijl laag niet zo krachtig klinkt als je zou willen (in grote, open ruimtes). Belangrijke aanpassingen zijn de verbeterde equalizer, de grotere accu en support voor bluetooth 5.3 en Auracast. Maar als het puur om audio gaat, dan kun je het prima bij de Xtreme 3 houden. Zoek je echter een bluetoothspeaker die meer dan twintig uur meegaat en allerlei extra opties aanbiedt (en net zo goed klinkt als de Xtreme 3), dan is de Xtreme 4 het overwegen waard.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten