Review OnePlus Nord Buds 3 Pro – Gebalanceerde audioweergave
Met de Nord-serie probeert OnePlus aantrekkelijk(er) geprijsde producten neer zetten die veel voor weinig aanbieden. De OnePlus Nord Buds 3 Pro is een setje bluetoothoordoppen met een adviesprijs van 79 euro, die beschikken over een redelijke lange adem en ruisonderdrukking.
Binnen dezelfde prijscategorie als de OnePlus Nord Buds 3 Pro treffen we onder meer de Xiaomi Redmi Buds 5 Pro en Fresh 'n Rebel Twins Ace aan. Die setjes zijn inmiddels wel wat goedkoper. Qua accu gaan ze ongeveer even lang mee allemaal en ook qua ruisonderdrukking en comfort gaan ze redelijk gelijk op (al scoort de Xiaomi op het laatste punt wat slechter). Van de drie heeft de OnePlus wel de meest gebalanceerde sound, waardoor die het toch wint. En via de equalizer is het mogelijk dat geluid verder te personaliseren op je eigen gehoor; wel zo tof.
- Balans in audio
- Pasvorm
- Bestand tegen water
- Dubbele verbinding
- Ruisonderdrukking redelijk
- Weinig audio-codecs
- Doosje zonder IP-certificaat
De laatste keer dat we naar een setje OnePlus-oordoppen keken, was toen de OnePlus Buds 3 uitgebracht werden. Ook hebben we de OnePlus Buds 2 Pro bekeken. Allebei deze producten vallen niet binnen de goedkopere reeks, maar bieden op hun eigen manier vaak een mooi pakket aan specificaties en acceptabele ervaringen aan, zonder dat je daarvoor diep in de buidel hoeft te tasten. Met de OnePlus Nord Buds 3 zet het merk een lager geprijsd product in de markt. De vraag is nu in hoeverre de bezuinigingen ten koste gaan van de algemene luisterervaring.
Dat Oppo en OnePlus producten met elkaar uitwisselen en opnieuw uitbrengen onder een andere (merk)naam, is geen verrassing meer. Normaliter zouden we hier stevig op hameren, zodat je als consument weet wat je in huis haalt of waar het product vandaan komt. In dit geval is de OnePlus Nord Buds 3 Pro een nieuwe iteratie van de Oppo Enco Air 4 Pro. Het enige verschil tussen de twee setjes is dat de Nord Buds geen ondersteuning voor hi-res-audio hebben. Omdat de Air 4 Pro officieel niet in Nederland uitgebracht is, tillen we er dit keer wat minder zwaar aan.
Gespikkelde ontwerp, waarom?
Of het nu Oppo of OnePlus is, dat maakt voor het ontwerp niet uit. Het zeepvormige doosje ligt lekker in de hand, heeft een fijn klepje en past in een broekzak of handtas. Op het omhulsel, gemaakt van kunststof, is eenzelfde motief gedrukt zoals we dat tegenkomen op onder meer de (veel duurdere) koptelefoons Sennheiser HD 620S en Audio-Technica ATH-S300BT. Waarom allerlei audiomerken ineens voor die spikkels kiezen, is ons een raadsel. Wellicht moet het een speels of ruimte-achtig karakter geven, maar de producten ogen volgens ons een beetje vies.
De oordoppen zelf zijn dan weer egaal van kleur, en bestaan uit twee lagen. De onderste laag, die op het steeltje, is gemaakt van mat plastic, terwijl de bovenste laag van glimmend plastic is. Het steeltjesontwerp is overigens niet voor iedereen even fijn. Voor mensen met lang haar geldt dat de dopjes gemakkelijk uitvliegen wanneer je even je haar achter je oren vandaan haalt. En anders trek je je haren mee bij het uitdoen. Bovendien voelt de onderkant van dat steeltje wat nutteloos aan, omdat de aanraakgevoelige bediening zich meer op het ronde deel van het oordopje bevindt.
Gewoon met een rubberen tip
Waar we dan weer wel blij om zijn, is het feit dat er rubberen tips (het onderdeel dat in je oren verdwijnt) bij zitten. Samsung biedt met de Galaxy Buds3 ook ‘goedkopere’ oordoppen aan (à 179 euro), maar die hebben geen rubberen tips. In plaats daarvan zit de gladde behuizing direct in het oor, net zoals de gewone AirPods. Die glijden in onze ervaring toch wat gemakkelijker uit het oor, waardoor zo’n rubberen tip de voorkeur geniet. Verder is het top dat de behuizing een IP55-certificaat heeft, want daardoor kun je ze prima in de regen of tijdens het sporten gebruiken.
Voor minder dan 80 euro ben je verder voorzien van een recente bluetoothversie (5.4), Google Fast Pair (waardoor koppelen moeiteloos gaat op Android) en een batterijduur van 5,5 tot 12 uur. Dat is afhankelijk van of je de ruisonderdrukking gebruikt. Het doosje kan de accuduur oprekken tot 20 (met) of 44 uur (zonder). Dat is niet verkeerd, maar ook niet uitmuntend. De ruisonderdrukking is bovendien zeer redelijk en past zich steeds aan, aan je omgeving. Hoge tonen hoor je meestal nog wel, maar veel wordt gelukkig gefilterd.
Weinig codecs, maar…
In de behuizing treffen we drivers van 12,4 millimeter aan. Daarnaast is er ondersteuning voor audio-codecs SBC en AAC. Uitgebreid is anders, maar zo kun je in elk geval gewoon naar een redelijke muziekkwaliteit luisteren op Android, iOS en Windows. Verder is het mogelijk met twee apparaten tegelijkertijd verbinding te maken. Handig voor wanneer je op kantoor werkt en vaak online meetings hebt, en ook zo nu en dan moet bellen. Dan hoef je niet steeds te wisselen. De microfoonkwaliteit is daarnaast acceptabel: we hebben geen gekke feedback ontvangen.
De audiokwaliteit past prima bij de prijs van deze set oordoppen. We zijn heel blij om te horen dat OnePlus zich iets minder focust op een hevig basgeluid, waardoor andere tonen veel meer de ruimte krijgen. Niet dat de muziek ruimtelijk klinkt, maar wel wat breder en gebalanceerd. Dat is allemaal relatief natuurlijk, want echt open klinkt het setje niet. Er is tussen de toonlagen zelf weinig ruimte beschikbaar, waardoor sommige instrumenten gesmoord kunnen worden. Maar de audio klinkt gelukkig niet onnodig zwaar, dof of modderig, en dat is al heel wat.
Daar voegen we wel aan toe dat we flink hebben zitten spelen met de equalizeropties in de HeyMelody-app. Die app is verplicht als iemand de OnePlus Buds Nord 3 Pro zonder een OnePlus-toestel gebruikt. Heb je wel zo’n smartphone, dan worden de verschillende opties gepresenteerd binnen de Android-omgeving. Binnen de app tref je opties aan voor een gebooste bas en meer. Wanneer je niet met die instellingen speelt, dan kan de muziek wel wat donker en basachtig klinken. Dus we raden aan even de moeite te nemen om er zelf wat van te maken.
OnePlus Nord Buds 3 Pro kopen?
Binnen dezelfde prijscategorie als de OnePlus Nord Buds 3 Pro treffen we onder meer de Xiaomi Redmi Buds 5 Pro en Fresh 'n Rebel Twins Ace aan. Die setjes zijn inmiddels wel wat goedkoper. Qua accu gaan ze ongeveer even lang mee allemaal en ook qua ruisonderdrukking en comfort gaan ze redelijk gelijk op (al scoort de Xiaomi op het laatste punt wat slechter). Van de drie heeft de OnePlus wel de meest gebalanceerde sound, waardoor die het toch wint. En via de equalizer is het mogelijk dat geluid verder te personaliseren op je eigen gehoor; wel zo tof.
Meld je aan voor het Koptelefoonwijzer Eindrapport 2024
✔️ 2 weken grondig getest door echte gebruikers
✔️ 13 verschillende koptelefoons
✔️ Meer dan 65 uitgebreide consumentenreviews
✔️ Onafhankelijk en waardevol
✔️ Gratis te downloaden
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Koptelefoonwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.