ID.nl logo
Review Sennheiser HD 620S – Gesloten klankkast met open geluid
Huis

Review Sennheiser HD 620S – Gesloten klankkast met open geluid

De Sennheiser HD 620S is een bedrade koptelefoon zonder poespas. In tegenstelling tot zijn voorgangers heeft de fabrikant besloten dit nieuwste model een gesloten klankkast mee te geven. Zo kun je optimaal genieten van je eigen muziek, zonder dat een ander daar onderweg last van heeft.

Uitstekend
Conclusie

Onderaan de streep levert Sennheiser met de Sennheiser HD 620S een zeer prettige koptelefoon met gesloten klankkast af. Het geluid klinkt ruimtelijk, aangenaam en warm, maar kan hier en daar nog wel wat hulp gebruiken voor wat extra punch. Daar moet je zelf voor zorgen. Dat kan met een equalizer of de juiste versterker. De headset kan wel flink warm worden en soms wat strak zitten, maar dat zijn de weinige nadelen die we echt kunnen opmerken. Het kan daarom geen kwaad de Sennheiser HD 620S eerst eens in de winkel uit te proberen.

Plus- en minpunten
  • Open geluidsweergave
  • Laat weinig geluid los of binnen
  • Comfortabele fit
  • 3,5 mm en 6,4 mm
  • Audiokabel om te wisselen
  • Relaxte en natuurlijke muziek
  • Kan een beetje strak zitten
  • Wordt snel warm om de oren
  • Mist wat punch

Voordat we iets dieper op de Sennheiser HD 620S ingaan, willen we graag eerst kort toelichten wat de verschillen zijn tussen een open en een gesloten klankkast. De termen laten gelukkig weinig aan de verbeelding over. Een gesloten klankkast laat weinig lucht los, waardoor er ook geen geluid ontsnapt. Ondertussen komt er geen geluid van buiten naar binnen (en anders is dit minimaal). Het nadeel van gesloten klankkasten is dat je oren warm kunnen worden. Open klankkasten voelen wat koeler aan en laten meer geluid toe van en naar buiten.

Mocht je vaak buiten met een koptelefoon op lopen, dan ben je veel alerter met een open klankkast. Bovendien klinken dergelijke koptelefoon wat luchtiger of ruimtelijker, dus het ontwerp heeft ook nog eens invloed op de audiokwaliteit. Maar goed, ondertussen kunnen de mensen om je heen vaak ook meegenieten van je muzieksmaak. Beide koptelefoonsoorten hebben dus hun voor- en nadelen. De Sennheiser HD 620S beschikt over een gesloten klankkast; maar de fabrikant wil ondanks dat toch een 'open' geluidsweergave presenteren.

©Wesley Akkerman

Een tijdloos ontwerp?

Met een prijs van 349,90 euro is de Sennheiser HD 620S geen goedkopere headset. Bovendien heeft dit model (los van de draadloze koptelefoons) behoorlijke concurrentie van onder meer Beyerdynamic, waardoor je dus echt wel wat mag verwachten. Dat de eerste indruk dan gemengd is, hadden we liever niet willen opschrijven. Gelukkig gaat dit om het exterieur. De cups en bovenkant van de hoofdband voelen heel plastic-achtig aan (omdat ze van kunststof gemaakt zijn), maar de metalen armen en zachte kussen in de band en cups maken een hoop goed.

Hoewel de bouwkwaliteit zeer solide is, vinden we toch dat de Sennheiser HD 620S wat goedkoop oogt. Sennheiser vindt zelf dat dit model beschikt over een tijdloos ontwerp, maar de spikkels op de oorcups (zie foto hierboven) geven – wanneer het licht verkeerd valt – de indruk dat de cups vies zijn. De band en oorcups zijn gelukkig wel flexibel en comfortabel genoeg voor lange draagsessies, al moet je er rekening mee houden dat je oren wel echt warm kunnen worden. Dat komt doordat de cups dus geen lucht loslaten, en omdat ze gemaakt zijn van nepleer. Dat houdt warmte vast.

©Wesley Akkerman

Genoeg ruimte voor je oren

Binnenin de oorcups is er genoeg ruimte voor je oren. Ze zijn ovaal gemaakt, waardoor ze menig oor kunnen omsluiten. Heb je kleine oorbellen in, dan worden ze niet tegen de zijkant van je nek gedrukt. De band kan overigens wel wat strak aanvoelen, maar dat heeft als voordeel dat de Sennheiser HD 620S niet zomaar ineens af valt. Sennheiser levert de koptelefoon met een 1,8 meter kabel met standaard 3,5mm-aansluiting. In de doos zit verder een 3,5-naar-6,3-mm-adapter, waardoor je dus in elk geval genoeg opties hebt met betrekking tot het aansluiten.

Omdat de Sennheiser HD 620S een gesloten klankkast heeft, beschikt het model ook over passieve isolatie, en dus ruisonderdrukking. Er zijn geen microfoons aanwezig voor actieve ruisonderdrukking. Maar we merken dat deze koptelefoon dat ook helemaal niet nodig heeft. De passieve onderdrukking is goed genoeg voor de meeste zoemgeluiden, het getyp op een toetsenbord, normale tv-volumes en zelfs klussende buren. Toegegeven, niet alles wordt geblokkeerd – maar als je lekker naar je muziek luistert, dan krijg je vrij weinig mee van je omgeving.

©Wesley Akkerman

Natuurlijk en soepel

Naar je muziek luisteren is echt een intens fijne beleving. Dat komt door de 42mm-drivers met een bereik van 6 Hz tot en met 30 kHz. De koptelefoon is in staat muziek in hoogwaardige kwaliteit te leveren. Opvallend is ook hoe luchtig de headset klinkt ten opzichte van andere closed-back koptelefoons. Muziek klinkt ruimtelijk en breed, terwijl je niet inlevert op de warme baslaag. Audio klinkt gedetailleerd, aangezien er veel ruimte is voor allerlei soorten tonen. Dat geldt voor de lagen op de voorgrond en natuurlijk ook die op de achtergrond.

De bas is wel wat minder heftig dan op soortgelijke headphones, maar dat ervaren we in dit geval als een voordeel. Want daardoor ontstaat er een ontspannen geluid waar je lang naar kunt luisteren. Voor sommige luisteraars is de ervaring misschien een beetje saai, omdat je wel wat energie mist. De audio is niet superdynamisch of uiteenlopend. Maar ook dat hoeft geen nadeel te zijn; het is bovendien helemaal de bedoeling omdat Sennheiser voor dat luchtigere karakter gaat. Wij gaan wel goed op die natuurlijke en soepele geluidservaring van deze Sennheiser.

©Wesley Akkerman

Sennheiser HD 620S kopen?

Wellicht is het je al opgevallen, maar de Sennheiser HD 620S beschikt niet over een app. Dat komt omdat je hem dus bedraad aansluit. Ook zijn er geen knoppen aanwezig op het apparaat en moet je alles bedienen via je eigen muziekspeler. Datzelfde geldt voor eventuele aanpassingen van een equalizer. Je kunt de kabel overigens wel lostrekken en daar zelf iets anders voor in de plaats gebruiken. Bijvoorbeeld een kabel met inline-bedieningsopties. Die zit niet in de doos, maar het is wel fijn dat de fabrikant die mogelijkheid in ieder geval aanbiedt.

Onderaan de streep levert Sennheiser met de Sennheiser HD 620S een zeer prettige koptelefoon met gesloten klankkast af. Het geluid klinkt ruimtelijk, aangenaam en warm, maar kan hier en daar nog wel wat hulp gebruiken voor wat extra punch. Daar moet je zelf voor zorgen. Dat kan met een equalizer of de juiste versterker. De headset kan wel flink warm worden en soms wat strak zitten, maar dat zijn de weinige nadelen die we echt kunnen opmerken. Het kan daarom geen kwaad de Sennheiser HD 620S eerst eens in de winkel uit te proberen.