ID.nl logo
Review Sennheiser HD 620S – Gesloten klankkast met open geluid
© Wesley Akkerman
Huis

Review Sennheiser HD 620S – Gesloten klankkast met open geluid

De Sennheiser HD 620S is een bedrade koptelefoon zonder poespas. In tegenstelling tot zijn voorgangers heeft de fabrikant besloten dit nieuwste model een gesloten klankkast mee te geven. Zo kun je optimaal genieten van je eigen muziek, zonder dat een ander daar onderweg last van heeft.

Uitstekend
Conclusie

Onderaan de streep levert Sennheiser met de Sennheiser HD 620S een zeer prettige koptelefoon met gesloten klankkast af. Het geluid klinkt ruimtelijk, aangenaam en warm, maar kan hier en daar nog wel wat hulp gebruiken voor wat extra punch. Daar moet je zelf voor zorgen. Dat kan met een equalizer of de juiste versterker. De headset kan wel flink warm worden en soms wat strak zitten, maar dat zijn de weinige nadelen die we echt kunnen opmerken. Het kan daarom geen kwaad de Sennheiser HD 620S eerst eens in de winkel uit te proberen.

Plus- en minpunten
  • Open geluidsweergave
  • Laat weinig geluid los of binnen
  • Comfortabele fit
  • 3,5 mm en 6,4 mm
  • Audiokabel om te wisselen
  • Relaxte en natuurlijke muziek
  • Kan een beetje strak zitten
  • Wordt snel warm om de oren
  • Mist wat punch

Voordat we iets dieper op de Sennheiser HD 620S ingaan, willen we graag eerst kort toelichten wat de verschillen zijn tussen een open en een gesloten klankkast. De termen laten gelukkig weinig aan de verbeelding over. Een gesloten klankkast laat weinig lucht los, waardoor er ook geen geluid ontsnapt. Ondertussen komt er geen geluid van buiten naar binnen (en anders is dit minimaal). Het nadeel van gesloten klankkasten is dat je oren warm kunnen worden. Open klankkasten voelen wat koeler aan en laten meer geluid toe van en naar buiten.

Mocht je vaak buiten met een koptelefoon op lopen, dan ben je veel alerter met een open klankkast. Bovendien klinken dergelijke koptelefoon wat luchtiger of ruimtelijker, dus het ontwerp heeft ook nog eens invloed op de audiokwaliteit. Maar goed, ondertussen kunnen de mensen om je heen vaak ook meegenieten van je muzieksmaak. Beide koptelefoonsoorten hebben dus hun voor- en nadelen. De Sennheiser HD 620S beschikt over een gesloten klankkast; maar de fabrikant wil ondanks dat toch een 'open' geluidsweergave presenteren.

©Wesley Akkerman

Een tijdloos ontwerp?

Met een prijs van 349,90 euro is de Sennheiser HD 620S geen goedkopere headset. Bovendien heeft dit model (los van de draadloze koptelefoons) behoorlijke concurrentie van onder meer Beyerdynamic, waardoor je dus echt wel wat mag verwachten. Dat de eerste indruk dan gemengd is, hadden we liever niet willen opschrijven. Gelukkig gaat dit om het exterieur. De cups en bovenkant van de hoofdband voelen heel plastic-achtig aan (omdat ze van kunststof gemaakt zijn), maar de metalen armen en zachte kussen in de band en cups maken een hoop goed.

Hoewel de bouwkwaliteit zeer solide is, vinden we toch dat de Sennheiser HD 620S wat goedkoop oogt. Sennheiser vindt zelf dat dit model beschikt over een tijdloos ontwerp, maar de spikkels op de oorcups (zie foto hierboven) geven – wanneer het licht verkeerd valt – de indruk dat de cups vies zijn. De band en oorcups zijn gelukkig wel flexibel en comfortabel genoeg voor lange draagsessies, al moet je er rekening mee houden dat je oren wel echt warm kunnen worden. Dat komt doordat de cups dus geen lucht loslaten, en omdat ze gemaakt zijn van nepleer. Dat houdt warmte vast.

©Wesley Akkerman

Genoeg ruimte voor je oren

Binnenin de oorcups is er genoeg ruimte voor je oren. Ze zijn ovaal gemaakt, waardoor ze menig oor kunnen omsluiten. Heb je kleine oorbellen in, dan worden ze niet tegen de zijkant van je nek gedrukt. De band kan overigens wel wat strak aanvoelen, maar dat heeft als voordeel dat de Sennheiser HD 620S niet zomaar ineens af valt. Sennheiser levert de koptelefoon met een 1,8 meter kabel met standaard 3,5mm-aansluiting. In de doos zit verder een 3,5-naar-6,3-mm-adapter, waardoor je dus in elk geval genoeg opties hebt met betrekking tot het aansluiten.

Omdat de Sennheiser HD 620S een gesloten klankkast heeft, beschikt het model ook over passieve isolatie, en dus ruisonderdrukking. Er zijn geen microfoons aanwezig voor actieve ruisonderdrukking. Maar we merken dat deze koptelefoon dat ook helemaal niet nodig heeft. De passieve onderdrukking is goed genoeg voor de meeste zoemgeluiden, het getyp op een toetsenbord, normale tv-volumes en zelfs klussende buren. Toegegeven, niet alles wordt geblokkeerd – maar als je lekker naar je muziek luistert, dan krijg je vrij weinig mee van je omgeving.

©Wesley Akkerman

Natuurlijk en soepel

Naar je muziek luisteren is echt een intens fijne beleving. Dat komt door de 42mm-drivers met een bereik van 6 Hz tot en met 30 kHz. De koptelefoon is in staat muziek in hoogwaardige kwaliteit te leveren. Opvallend is ook hoe luchtig de headset klinkt ten opzichte van andere closed-back koptelefoons. Muziek klinkt ruimtelijk en breed, terwijl je niet inlevert op de warme baslaag. Audio klinkt gedetailleerd, aangezien er veel ruimte is voor allerlei soorten tonen. Dat geldt voor de lagen op de voorgrond en natuurlijk ook die op de achtergrond.

De bas is wel wat minder heftig dan op soortgelijke headphones, maar dat ervaren we in dit geval als een voordeel. Want daardoor ontstaat er een ontspannen geluid waar je lang naar kunt luisteren. Voor sommige luisteraars is de ervaring misschien een beetje saai, omdat je wel wat energie mist. De audio is niet superdynamisch of uiteenlopend. Maar ook dat hoeft geen nadeel te zijn; het is bovendien helemaal de bedoeling omdat Sennheiser voor dat luchtigere karakter gaat. Wij gaan wel goed op die natuurlijke en soepele geluidservaring van deze Sennheiser.

©Wesley Akkerman

Sennheiser HD 620S kopen?

Wellicht is het je al opgevallen, maar de Sennheiser HD 620S beschikt niet over een app. Dat komt omdat je hem dus bedraad aansluit. Ook zijn er geen knoppen aanwezig op het apparaat en moet je alles bedienen via je eigen muziekspeler. Datzelfde geldt voor eventuele aanpassingen van een equalizer. Je kunt de kabel overigens wel lostrekken en daar zelf iets anders voor in de plaats gebruiken. Bijvoorbeeld een kabel met inline-bedieningsopties. Die zit niet in de doos, maar het is wel fijn dat de fabrikant die mogelijkheid in ieder geval aanbiedt.

Onderaan de streep levert Sennheiser met de Sennheiser HD 620S een zeer prettige koptelefoon met gesloten klankkast af. Het geluid klinkt ruimtelijk, aangenaam en warm, maar kan hier en daar nog wel wat hulp gebruiken voor wat extra punch. Daar moet je zelf voor zorgen. Dat kan met een equalizer of de juiste versterker. De headset kan wel flink warm worden en soms wat strak zitten, maar dat zijn de weinige nadelen die we echt kunnen opmerken. Het kan daarom geen kwaad de Sennheiser HD 620S eerst eens in de winkel uit te proberen.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom
© JBL
Huis

Waar voor je geld: 5× goedkope audio voor onder de kerstboom

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare draadloze hoofdtelefoon, bluetooth-speaker, radio of soundbar? Vandaag hebben we vijf interessante audioproducten voor je gespot.

JBL Tune 770NC

Zoek je een goede bluetooth-koptelefoon met noise-cancelling? De zwarte uitvoering van de JBL Tune 770NC is op het moment van schrijven spotgoedkoop! Als je liever een ander kleurtje wilt, kies je als alternatief voor een witte, blauwe of paarse versie. Deze kleurstellingen zijn eveneens betaalbaar. De Tune 770NC heeft zachte kussens die volledig over je oren vallen. Wel zo comfortabel, want hierdoor ervaren je oren geen hinderlijke drukpunten. Gunstig is de ondersteuning voor actieve ruisonderdrukking. Op drukke plekken filtert deze draadloze koptelefoon storende achtergrondgeluiden weg.

De Tune 770NC heeft twee audiodrivers van veertig millimeter met een volledig bereik. Op een volledig opgeladen accu kun je tot ongeveer 44 uur luisteren. Zet je noise-cancelling uit, dan bedraagt de maximale luistertijd zelfs zeventig uur. Heb je een lekker muziekalbum opstaan terwijl iemand je opbelt? Pauzeer dan de audioweergave en voer handsfree een gesprek. Tot slot loont het de moeite om de JBL Headphones-app op een smartphone te installeren. Met behulp van diverse equalizerinstellingen stel je daarmee jouw favoriete geluid in.

Xiaomi Redmi Buds 5

Voor enkele tientjes koop je deze volledig draadloze oordopjes van Xiaomi. Je kiest tussen een zwarte, witte en lichtblauwe uitvoering. Ondanks de lage aanschafprijs ondersteunt de Redmi Buds 5 noise-cancelling. Ideaal voor wie zich in een drukke omgeving even wil concentreren. Volgens de fabrikant filteren de in-ears tot 46 decibel van de geluiden om je heen weg. Het werkt vooral bij laagfrequentie audiogolven, zoals motoren van voertuigen. Je kunt zelf de mate van actieve ruisonderdrukking instellen.

Xiaomi belooft op een enkele acculading een luistertijd van tien uur. Verder kun je de oordopjes met de bijgesloten oplaadcase tot driemaal volledig opladen. Kortom, de Redmi Buds 5 hebben pas na zo'n veertig uur luisteren netstroom nodig. Heb je vaak haast, dan is de snellaadfunctie ideaal. Na vijf minuten opladen kun je weer twee uur luisteren. Via het bedieningspaneeltje aan de buitenzijde stuur je de in-ears makkelijk aan. Sla bijvoorbeeld een liedje over, wijzig het volume of neem een inkomend gesprek aan. Als laatste is het lichte gewicht van slechts 5,3 gram per oordopje een pluspunt. Dit maakt de Redmi Buds 5 geschikt voor lange luistersessies.

Philips TAB5309/10

Met de Philips TAB5309/10 schaf je een betaalbare soundbar én subwoofer aan. Beide apparaten zijn draadloos met elkaar verbonden, waardoor je geen kabels hoeft te trekken. Als je met de afstandsbediening een hoog basniveau selecteert, voel je drukke scènes van films, series en games letterlijk trillen. Uiteraard activeer je net zo makkelijk een 'zachtere' basweergave. De achterzijde telt drie aansluitingen, namelijk HDMI-ARC, s/pdif (optisch) en 3,5mm-audiojack. Je kunt dus elke televisie aansluiten.

Met een lengte van 76,6 centimeter past de TAB5309/10 bij zo'n beetje elke beeldbuis. Plaats de soundbar op een televisiemeubel of hang hem met de meegeleverde wandbevestiging aan de muur. Eenmaal aangesloten wissel je tussen verschillende geluidsinstellingen, namelijk film, muziek en stadion. Bovendien versterk je zo nodig stemmen, zodat je mensen op televisie beter kunt verstaan. Je gebruikt deze soundbar eventueel ook voor het luisteren van muziek. Verbind hiervoor een smartphone via bluetooth en stream je favoriete Spotify-afspeellijsten. Als alternatief kun je ook een usb-stick of externe harde schijf met audiobestanden aansluiten.

Lees ook: Welke bluetooth-speaker past bij mij?

JBL Clip 5

De JBL Clip 5 is een van de goedkoopste bluetooth-speakers die je momenteel kunt kopen. Dit product is in zo'n beetje alle kleuren van de regenboog verkrijgbaar, namelijk zwart, roze, rood, legergroen, wit, paars en blauw. Gunstig is de IP67-gecertificeerde behuizing, want stof, zand en water kunnen niet binnendringen. Hang de Clip 5 via de geïntegreerde karabijnhaak dus gerust in de douchecabine of neem de compacte luidspreker mee naar het strand. Dankzij het lichte gewicht van 285 gram neem je het apparaatje overal mee naartoe. Via de JBL Portable-app op een smartphone pas je desgewenst diverse geluidsopties aan.

De ingebouwde accu kun je via de bijgesloten usb-c-kabel opladen. Luister vervolgens twaalf uur onafgebroken naar muziek, podcasts en/of radio. Is de accu toch onverhoopt leeg? Druk dan op de zogeheten Play Boost-knop voor nog eens drie uur luisterplezier. Verder heeft de voorzijde knopjes om het volume te reguleren en de audioweergave te pauzeren. Ten slotte is het mogelijk om twee Clip 5-speakers draadloos te koppelen. Zo luister je naar een voller geluid. Je leest hier enkele reviews van andere gebruikers.

Philips TAR5005/10

Wil je een goedkope FM-/DAB+-radio met wekkerfunctie kopen? Momenteel bieden enkele webshops dit fraaie exemplaar van Philips voor minder dan vijftig euro aan. Via de lange telescopische antenne aan de achterzijde vergroot je de kans op een goede radio-ontvangst. Kies wel een locatie dicht bij het stopcontact, want de TAR5005/10 heeft geen accu. In de houten klankkast is een audiodriver van ruim zes centimeter verantwoordelijk voor het geluid.

Bovenop de behuizing tref je een behoorlijk uitgebreid bedieningspaneel. Hiermee sla je tot twintig voorkeurzenders in het geheugen op. Je kunt daarnaast het volume wijzigen en een wekker instellen. Configureer zo nodig twee alarmen op verschillende tijdstippen. Verder kan de TAR5005/10 zichzelf na een bepaalde periode automatisch uitschakelen, bijvoorbeeld na 15, 60 of 120 minuten. De voorkant heeft een display waarop je de tijd, het radiostation en zenderinformatie kunt aflezen. Deze (design)radio meet slechts 15,5 × 9,5 × 10,9 centimeter, zodat je vast wel een mooi plekje kunt vinden.