ID.nl logo
AI in Google Foto's: van snapshot naar showstopper
© prima91 - stock.adobe.com
Huis

AI in Google Foto's: van snapshot naar showstopper

AI heeft de complexe fotobewerkingstaken flink vereenvoudigd. Het gratis Google Foto’s is daardoor zo slim geworden dat het de inhoud van je kiekjes analyseert en op basis van de inhoud creatieve voorstellen doet. Dat allemaal met de bedoeling dat jij zonder moeite de mooiste opnames maakt.

In dit artikel laten we zien welke slimme functies Google Foto's inmiddels bevat om jouw gewone foto's net wat extra's mee te geven:

  • Magische gum
  • HDR
  • Kleurfocus
  • Filmische foto
  • Luchteffecten
  • Magische editor van Google Labs

Leer meer functies van Google Foto's kennen: Weet wat je nog niet wist over Google Foto's

Elke maand worden er met Google Foto’s 1,7 miljard foto’s bewerkt. Soms gaat het om eenvoudige, belangrijke ingrepen, zoals de opname perfect uitsnijden. Er zijn ook meer gecompliceerde bewerkingen die je foto’s beter maken. Google maakt het leuk en spannend tegelijk. Terwijl jij een kiekje opent in de bewerkingsmodus, kijkt AI actief mee over je schouder. De technologie komt vervolgens met verrassende mogelijkheden die je inspireren. Alle bewerkingen die we hier voorstellen zijn uitgevoerd met de mobiele versie van Google Foto’s.

Stapels

Waarschijnlijk staan ook in jouw galerij verschillende foto’s die op ongeveer hetzelfde moment zijn genomen en die erg op elkaar lijken. Google Foto’s groepeert deze foto’s voortaan onder één miniatuurafbeelding. Bovendien staat er een klein getal in de rechterbovenhoek dat aangeeft hoeveel plaatjes er in deze stapel zitten.

Vermoedelijk is deze functie al actief bij jou. Is dat niet het geval, dan moet je de functie Fotostapels nog inschakelen in de app. Hiervoor tik je op het profielpictogram rechtsboven en activeer je de Instellingen voor Google Foto’s. Daar open je de Voorkeuren en dan kun je de optie Vergelijkbare foto’s stapelen aanzetten. Vervolgens kun je door de galerij bladeren. Je herkent zo’n stapel ook aan het dubbele vierkante pictogram, een ministapeltje. De miniatuur die bovenaan ligt, is de zogenaamde Eerste keuze. Als je bijvoorbeeld de tweede foto bovenaan wilt plaatsen, dan selecteer je die en vervolgens tik op je de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Op die manier kun je de opdracht Instellen als topkeuze gebruiken. Via dit menu kun je ook foto’s uit de stapel verwijderen. Tot slot is er de optie Deze bewaren en de rest verwijderen om alleen de beste foto van de stapel over te houden.

Veel foto's verzameld?

Met een digitaal fotolijstje zie je ze nog eens

Magische gum

Je hebt een bijna perfecte foto genomen. Alleen staat er een object of een persoon op de achtergrond die je graag wilt verwijderen. Met het magische gummetje selecteer je dingen op de foto door ze te omcirkelen of er met de vinger over te vegen. Daarna verdwijnen ze als sneeuw voor de zon. Vaak doet het magische gummetje zelf al suggesties om dingen te verwijderen, bijvoorbeeld een storende elektriciteitskabel of een vuilnisbak.

Als je in Google Foto’s eerst Bewerken selecteert en daarna Tools kiest, kom je bij de Magische gum. Vervolgens heb je twee opties Wissen of Camoufleren. Kies je Wissen, dan veeg je op de foto en Google Foto’s laat het voorwerp even oplichten voordat het verdwijnt. Met Camoufleren verandert de kleur van het object zodat dat beter in de achtergrond opgaat. Probeer Trafalgar Square in Londen maar eens te fotograferen zonder toeristen. De magische gum stelt zelf voor om iedereen te verwijderen en een seconde later heb je een unieke foto.

HDR

Via de opdrachten Bewerken / Aanpassen kun je de functie HDR aanspreken. High Dynamic Range zorg dat de weergave van de details in de foto dichter in de buurt komen bij wat het menselijk oog in de echte wereld kan waarnemen. Meestal gaat het om meer details die je in de donkerste en in de helderste delen van de foto kunt zien. Met de HDR-functie worden de donkere delen zo gecorrigeerd dat ze iets duidelijker worden. Je kunt het HDR-effect zelfs in video’s gebruiken.

Vervagen

Google Foto’s heeft ook een slimme fotobewerkingsfunctie om de achtergrond van een foto te vervagen. De tool is zo slim dat je niet eens hoeft aan te duiden wat voor- en achtergrond is. Open de foto en ga naar Bewerken / Tools en kies daar Vervagen. Aan de hand van een slider bepaal je de intensiteit van de vervaging. Om het resultaat snel te vergelijken met de oorspronkelijke afbeelding houd je je vinger ingedrukt op de foto. Ben je tevreden? Tik dan op Voltooid en pas de foto eventueel verder aan met andere tools. Je kunt het beeld ook direct Opslaan.

Kleurfocus

Met Vervagen experimenteer je met de scherptediepte. Met de optie Kleurfocus gebruik je de kleurinformatie uit de foto. Wat beide functies gemeen hebben, is dat Google Foto’s zelf weet wat er moet worden geaccentueerd en dat het de voorgrond nog meer benadrukt. De tool Kleurfocus staat daarom terecht naast de knop Vervagen.

Als je Kleurfocus activeert, beschik je weer over een schuifregelaar waarmee je de kleurverzadiging van de achtergrond manipuleert. Wanneer de slider op 0 staat, behoudt de achtergrond zijn normale kleurverzadiging. Als je de schuifregelaar instelt op 100, wordt de verzadiging volledig onderdrukt. Dat betekent dat de achtergrond zwart-wit wordt. Het is mogelijk om zowel de optie Vervagen en Kleurfocus samen te gebruiken zodat de achtergrond vervaagt en niet langer dezelfde sprekende kleuren heeft als de voorgrond. Daarmee geef je het object waarop de klemtoon ligt meer kleur.

Filmische foto

Filmische foto’s zijn eigenlijk korte filmpjes van ongeveer zeven seconden die samengesteld zijn uit één foto. Weer baseert de AI zich op de diepte-informatie om het onderscheid te maken tussen voor een achtergrond. Hierdoor lijkt de camera heel zacht te pannen (mee te bewegen met het object), wat een filmisch effect geeft. Niet alle foto’s zijn hiervoor geschikt. Er moet duidelijk een diepte tussen voor- en achtergrond te zien zijn.

Open de foto, tik rechtsboven op de knop met de drie puntjes en gebruik de knop Maken. Vervolgens zie je de optie Filmische foto. Kies de laatste optie en twee seconden later kun je het filmpje bekijken en opslaan.

Luchteffecten

Via Bewerken / Tools kom je ook bij de opdracht Lucht. Hier kies je een van de verschillende mooie luchteffecten, onder meer Vivid, Afterglow en Stormy. Daaronder bepaal je de intensiteit van de aanpassing. Weer hoef je niets te doen om de finesse en de overgang tussen lucht en voorgrond te selecteren, dat doet de AI. Welke lucht je ook kiest, het landschap blijf onaangeroerd.

Magische editor

In Google Foto’s zit ook toegang naar een reeks nieuwe generatieve AI-functies van Google Labs, het ontwikkelingslaboratorium van de softwaregigant. Je spreekt deze magische editor aan door eerst een foto te openen, dan tik je op Bewerken. Vervolgens heb je aan de linkerkant, naast de knop Suggesties de knop naar de Magische editor.

De eerste keer dat je deze functie opent, krijg je een boodschap dat deze functie zich nog in een vroeg stadium bevindt en dat je de editor met je feedback kunt helpen verbeteren. Je kunt elke maand tien foto’s opslaan die je met deze speciale editor hebt bewerkt, of je kunt een Google One Premium-abonnement nemen.

Object verplaatsen

Met de magische editor is het mogelijk om een object weg te toveren of te verplaatsen. We tonen dit aan de hand van de vrouw met ballonnen die een sprong maakt. Eerst duid je aan wat je precies wilt verplaatsen. De AI maakt meteen een nauwkeurige selectie. Als er een stukje mist, dan kun je dat toevoegen aan de selectie door ook dat stukje aan te stippen. Vervolgens houd je je vinger op de selectie om deze te verplaatsen of om het formaat aan te passen.

In dit voorbeeld verkleinen we de vrouw en verplaatsen we ze naar een hogere positie. Daarna klik je op de blauwe pijl om door te gaan. Omdat je object verplaatst, ontstaat er een gat in de foto, maar dat wordt automatisch ingevuld door AI.

Het gouden uur

Wanneer je een foto bewerkt met de magische editor kun je via het toverstafje ook bijzondere variaties en effecten toepassen die afgestemd zijn op het type foto dat je opent. In dit zeezicht kun je bijvoorbeeld de lucht een ander karakter geven of je kunt het gouden uur toepassen. Dat is het laatste uur voor zonsondergang en eerste uur na zonsopgang. Dit moment is het favoriete moment voor professionele fotografen, omdat dit het perfecte licht is om fantastische foto’s te schieten.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Eufycam S3 Pro – Krachtig en flexibel
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Eufycam S3 Pro – Krachtig en flexibel

De Eufycam S3 Pro is een discrete beveiligingscamera die in beelden in hoge resolutie opneemt – of dat nu overdag of 's nachts is. De camera's gebruiken hiervoor geen schijnwerper of infraroodlampjes, waardoor je in de avond niet ziet dat er gefilmd wordt.

Fantastisch
Conclusie

Er zijn eigenlijk maar weinig dingen die we niet tof vinden aan de Eufycam S3 Pro. Het grootste nadeel is de prijs van het systeem. Net als veel andere elektronica zijn ook de camera's van Eufy flink duurder geworden. Maar je haalt wel kwaliteit in huis: zowel aan de binnen- als buitenkant. Wie op zoek is naar krachtige en flexibele beveiligingscamera's voor in huis, doet er goed aan deze geteste bundel te overwegen. Helemaal wanneer die eenmaal in prijs gezakt is.

Plus- en minpunten
  • Beeldkwaliteit
  • Bouwkwaliteit
  • Zonnepanelen
  • Geen abonnement
  • Lange accuduur
  • Zo geïnstalleerd
  • Toegankelijke app
  • Prijs

Voor deze recensie testen we een compleet pakket van de Eufycam 3S Pro. Die bundel bestaat uit twee camera's en een basisstation (variant S380), en kost 649 euro. Je kunt de camera's echter ook los kopen voor 279 euro per stuk. Dat is niet mals, laten we dat vooropstellen. Maar wat je ervoor terugkrijgt, is behoorlijk veel. Bovendien is het genoemde pakket compleet genoeg voor de meeste huishoudens, waardoor je later waarschijnlijk geen kosten meer hebt.

©Wesley Akkerman

Camera's koppelen aan basisstation

Beide camera's zijn in staat in de 4K-resolutie op te nemen, zowel overdag als in de avond. De beelden die ze opnemen, worden vervolgens opgeslagen op de genoemde Homebase. Standaard levert Eufy (onderdeel van Anker) 16 GB aan interne opslagruimte. Dat is niet heel veel gezien de videokwaliteit, maar gelukkig kun je zelf een ssd in het station parkeren. En anders ben je in staat een harde schijf via een usb-kabel aan te sluiten, voor extra opslagmogelijkheden.

Als je veel beelden wilt opslaan en bewaren, dan kan het zijn dat je nog een kleine investering moet doen. Maar dat gebeurt dan slechts éénmalig. Je zit niet vast aan een of ander (opslag)abonnement als je daar geen behoefte aan hebt. Verder is het zo dat Eufy alle kabels en ophangmogelijkheden meelevert. Ook goed om te weten: het basisstation ondersteunt tevens andere camera's van het merk, evenals deurbellen. Je kunt tot zestien producten koppelen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Kwaliteit van de camera's

De camera's stralen op twee punten kwaliteit uit: zowel aan de buitenkant als de binnenkant. De behuizing is gemaakt van stevig kunststof, dat in ons geval een val van twee hoog naar beneden overleefde. Tijdens het ophangen van de camera liet ik hem vallen; de camera landde weliswaar op een zacht grasveld, maar dan nog had het fout kunnen aflopen. Verder zijn de producten beschermd tegen regen en stof dankzij het IP67-certificaat.

Waar het natuurlijk meer om te doen is, is de beeldkwaliteit. Met dit systeem neem je beelden op in 4K, waardoor alles er haarscherp uitziet. Je kunt bovendien behoorlijk ver inzoomen, maar dan loopt die kwaliteit logischerwijs wat klappen op. Op de screenshots is dan nog steeds goed te zien wat je vastlegt, gelukkig. Om accuduur en opslagruimte te besparen kun je de resolutie naar beneden bijschakelen; dan neem je bijvoorbeeld in 1080p op.

Nachtvisie met kleur

Hoewel meer beveiligingscamera's gewoon nachtvisie met kleur ondersteunen, is dit toch een belangrijke en unieke functie van de Eufycam S3 Pro. De camera's kunnen de beelden namelijk zonder hulp van een extra flitser of schijnwerper opnemen. Ook is er geen infraroodverlichting aanwezig. Er is wel een schijnwerper aanwezig voor het geval het nodig is. Al is het maar voor het afschrikkende effect, op het moment dat een dief de bewegingssensor activeert.

In onze situatie vinden we echter dat de beelden zonder extra verlichting vanuit het systeem er mooier uitzien dan met. Wanneer de lamp niet aangaat, dan ogen de avondbeelden een stuk rustiger en natuurlijk. Staat die wel aan, dan ontstaat er een soort gloed die onprettig oogt. Dat gezegd hebbende, kun je in beide gevallen perfect zien wat er om je huis gebeurt. En zo'n schijnwerper kan een goede back-up zijn als er te weinig licht zou zijn.

Blijven filmen door zonne-energie

Hoewel je de camera's zowel binnen als buiten kunt gebruiken, en op beide plekken perfect kunt filmen, komen ze beter tot hun recht wanneer je ze buiten ophangt. Op de bovenkant zit van elke camera zit namelijk een zonnepaneel waarmee je hem van oneindig veel energie voorziet. Eén uur zon per dag is goed voor 24 uur gebruik. Daarnaast kun je de camera's ook via usb-c opladen. Eufy belooft dat de accu van 1300 mAh, na volledig opladen, het 365 dagen uithoudt.

Het feit dat de camera's op een batterij werken én via de zon opgeladen worden, betekent ook dat je veel vrijheid hebt met betrekking tot het ophangen. Het enige waar je een beetje rekening mee moet houden, is de zon – maar voor de rest ben je vrij om ze overal te installeren waar je wilt. Over de installatie gesproken: dat is binnen enkele minuten gepiept. De app begeleidt je langs alle benodigde stappen; je ben hier binnen een half uurtje wel mee klaar.

©Wesley Akkerman

De Eufycam S3 Pro maakt daarnaast gebruik van kunstmatige intelligentie om bijvoorbeeld onderscheid te maken tussen mensen, dieren en voertuigen, waardoor je heel precies weet wat er precies in de omgeving gebeurt. Het systeem is bovendien in staat een video te monteren van beelden die afkomstig zijn van meerdere camera's. Loopt er dus iemand van camera één naar camera twee, dan krijg je daar een goed overzicht van binnen de overzichtelijke app.

Eufycam S3 Pro kopen?

Er zijn eigenlijk maar weinig dingen die we niet tof vinden aan de Eufycam S3 Pro. Het grootste nadeel is de prijs van het systeem. Net als veel andere elektronica zijn ook de camera's van Eufy flink duurder geworden. Maar je haalt wel kwaliteit in huis: zowel aan de binnen- als buitenkant. Wie op zoek is naar krachtige en flexibele beveiligingscamera's voor in huis, doet er goed aan deze geteste bundel te overwegen. Helemaal wanneer die eenmaal in prijs gezakt is.


▼ Volgende artikel
Zo vergeet je geen enkele verjaardag meer!
© Cristina - stock.adobe.com
Huis

Zo vergeet je geen enkele verjaardag meer!

Facebook heeft weliswaar aan populariteit verloren, maar toch blijft het een handige bron om op de hoogte te blijven van de verjaardagen van vrienden en kennissen. Nog handiger is het om een overzicht op te vragen van aankomende verjaardagen.

In dit artikel laten we zien hoe je de verjaardagen van je vrienden op Facebook in het oog kunt houden:

  • Open de profielpagina van een vriend en zoek zijn/haar verjaardag op
  • Zoek op mobiel naar 'verjaardagen' of 'birthdays' voor een accurate lijst
  • Laat meldingen sturen wanneer je vrienden jarig zijn

Lees ook: Facebook en Instagram zonder reclames: dit kost het en zo werkt het

Desktop

Om de verjaardag van een specifieke vriend te bekijken, open je zijn/haar profiel, tik je op Info bekijken en zoek je zijn of haar verjaardag onder de Algemene gegevens. Houd er rekening mee dat de verjaardag van een contact niet wordt weergegeven als hij of zij ervoor gekozen heeft om die informatie niet te delen op zijn of haar profiel.

Je kunt de verjaardagskalender van je Facebook-vrienden zowel op de desktop- als mobiele versie van Facebook bekijken. Open de Facebook-website en klik in de linkerzijbalk op Evenementen. Vervolgens kun je in de zijbalk Verjaardagen selecteren. De verjaardagen van je vrienden verschijnen nu op het scherm, te beginnen met de verjaardagen die op de dag van de zoekopdracht vallen, gevolgd door recente en aankomende verjaardagen.

Wanneer je met de muisaanwijzer over een profielfoto gaat, zie je de verjaardag.

Mobiele versie

De manier om de verjaardagskalender te tonen in de mobiele Facebook-app is onlangs veranderd. Er is geen specifieke knop meer om dit op te vragen. Toch kun je een verjaardagskalender op je telefoon of tablet tonen als je op het vergrootglas tikt waarmee je zoekopdrachten invoert. In het zoekvak typ je dan ‘verjaardagen’ of ‘birthdays’. Ook dan verschijnt er een lijst met de verjaardagen van je Facebook-vrienden in dezelfde volgorde als bij de desktopversie van de website.

Bekijk de komende verjaardagen.

Meldingen

Handig is het natuurlijk wanneer je een melding ontvangt over de mensen die vandaag de kaarsjes mogen uitblazen. Standaard is die optie actief, tenzij je deze hebt uitgeschakeld. Schakel de functie in door Facebook te openen, te klikken op je profielfoto en te navigeren naar Instellingen en privacy. Daar open je de Instellingen. Onder het kopje Voorkeuren selecteer je Meldingen. Bij de keuze Welke meldingen je ontvangt activeer je de optie Verjaardagen. Hier bepaal je niet alleen of je de meldingen voor de verjaardagen wilt ontvangen, je kunt ook aangeven hoe je de meldingen wilt ontvangen. Je kan kiezen tussen Pushmeldingen, E-mail en Sms.

Hoe wil je een melding ontvangen van iemands verjaardag?