Consumenten testen: de JBL Bar 1300

© JBL

Consumenten testen: de JBL Bar 1300

Geplaatst: 12 februari 2024 - 09:31

Partnerredactie

De JBL Bar 1300 is een soundbar met een indrukwekkend uitgangsvermogen van 1170 watt. Het is een opvallend modulair systeem met een aparte draadloze subwoofer en in totaal zes drivers. Twee delen van de surroundset kun je afzonderlijk van het hoofddeel plaatsen. Wat vinden de testers van deze JBL Bar 1300?

Partnerbijdrage – in samenwerking met JBL

Als onderdeel van de Kieskeurig.nl Soundbarwijzer is deze JBL Bar 1300 uitgebreid getest door verschillende testers, die de soundbar twee weken in eigen huis hebben uitgeprobeerd. Wil je meer weten over de testprocedure of over de resultaten van de andere deelnemende modellen? Klik dan op de groene knop hieronder.

De Kieskeurig.nl Soundbarwijzer

14 soundbars getest door consumenten

Makkelijke installatie 

Deze soundbar bestaat in feite uit vier losse onderdelen: de hoofdmodule waarop de stroom en de kabels worden aangesloten, twee los te plaatsen surroundspeakers die desgewenst ook aan het hoofddeel vastgemaakt kunnen worden, en tot slot een losse subwoofer. De twee los te plaatsen surroundspeakers zijn compleet draadloos en werken op batterijen. De testers zijn te spreken over de installatie en configuratie. Lukas zegt daarover: “Er zijn geen problemen met het installeren. Alles staat goed beschreven in de instructies die bij de set worden geleverd.” 

Consumenten testen: de JBL Bar 1300 -UomtWR-9TlSYI5VYjKtPEw

© JBL

Flink formaat 

Wordt er gekeken naar het ontwerp van de JBL Bar 1300, dan valt het de testers op dat deze wat aan de grote kant is. Maar volgens tester John is dat logisch: “De soundbar is wellicht wat groot, maar dat is begrijpelijk als je deze geluidskwaliteit wilt bereiken.” Ook de subwoofer wordt door de testers beschreven als een flink exemplaar. Bij het plaatsen ervan moet je daar rekening mee houden. Joris vindt de kabels die bij de soundbar geleverd worden aan de korte kant: “Dit kan de flexibiliteit van de opstelling beperken.”  

Geluid

Dat de JBL Bar 1300 geen steken laat vallen als het aankomt op het geluid, daar zijn alle testers het unaniem over eens. Joris zegt daarover: “Het geluid vult de hele kamer met heldere tonen en krachtige lage tonen, zonder enige vervorming, zelfs bij verhoogd volume.” Ook Lukas is vol lof over het geluid dat deze soundbar voortbrengt: “Het is van zeer goede kwaliteit, diepe bassen, een effect vergelijkbaar met een echte bioscoop. Wanneer je actiefilms kijkt of naar muziek luistert, heb je de indruk dat geluid je van alle kanten omringt.”  

Bediening met een app

Geluid van een soundbar is één ding, de bediening is minstens zo belangrijk. De JBL Bar 1300 kan eenvoudig met een smartphone-app worden ingeregeld, bijvoorbeeld bij het eerste keer aansluiten en de daarbij behorende kalibratie. Wel had tester Thomas wat moeite met de beknopte handleiding en verbinding maken  met zijn Android-toestel: “De uitleg is wat karig en zou net wat uitgebreider kunnen. Maar dat is wel de finishing touch. Dat miste ik vooral omdat mijn Android-telefoon via de app de bar maar niet verbonden kreeg met de wifi. Pas bij mijn iPad ging het goed.”  

Uitgebreide functionaliteit

Naast de eenvoudige setup is ook de functionaliteit van de soundbar iets waar kritisch naar gekeken is door de testers. Ze waren allemaal tevreden over de equalizer voor het aanpassen van het geluid, en dat geldt ook voor Dolby Atmos, dat zorgt voor een ruim, realistisch geluid. Lukas: “Het Dolby Atmos-geluidseffect is iets dat we kunnen vergelijken met een echte bioscoop.” Ook John was het hier mee eens: “Dit zorgt voor een meeslepende luisterervaring.”  

Consumenten testen: de JBL Bar 1300 -CxuWDc3pTFuQe8Qw2XWg3A

© JBL

Conclusie

De testers zijn uitermate tevreden met de functionaliteit van deze JBL Bar 1300. Ze geven hem dan ook een gemiddeld cijfer van 8,8. De testers zijn vol lof over het geluid en met name Dolby Atmos, dat voor een echt realistisch bioscoopgeluid in de woonkamer zorgt. Ook vindt het testpanel het prettig dat de surroundspeakers overal in huis geplaatst kunnen worden en dat je ze na iedere verplaatsing eenvoudig kunt kalibreren. De bas-speaker wordt weliswaar als groot ervaren, maar juist dat zorgt voor een mooie diepe bas, aldus de testers.  

“De geluidskwaliteit is indrukwekkend, en de afneembare speakers zorgen voor een slimme geluidsverdeling in mijn woonkamer.”

- John

Pluspunten: 

  • Afneembare speakers overal te plaatsen 

  • Verbluffend bioscoopgeluid dankzij Dolby Atmos 

  • Makkelijk te kalibreren en te bedienen 

Minpunten: 

  • Subwoofer zwaar en aan de grote kant 

De JBL Bar 1300 scoort een 8,8!

Bekijk dit product op Kieskeurig.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000