De beste apps voor je iPad en iPhone
Er zijn zo van die extreem handige apps die eigenlijk iedere iPhone- en iPad-gebruiker zou moeten hebben. We zetten in dit artikel een stel exemplaren op rij die hier veel in gebruik zijn!
Fing
Fing is een netwerktool die – helaas binnen de limiteringen van iOS en iPadOS (daarover zo meer) – je netwerk in kaart brengt. Ofwel: start de app en tik vervolgens bovenaan op de knop Op apparaten scannen. Na even wachten zie je een overzicht van alle actieve aan het netwerk gekoppelde apparaten verschijnen. Per apparaat kun je vervolgens een poortscan uit laten voeren om nog meer soms heel handig van pas komende informatie te achterhalen. Verder biedt Fing de mogelijkheid om dingen als je internetsnelheid te controleren, maar ook het pingen van afzonderlijke apparaten is mogelijk. Een bescheiden Zwitsers zakmesje dus dat altijd wel een keer van pas komt.
Een tekortkoming is, dat Fing geen mac-adressen kan opvragen van apparaten. Dat ligt niet aan de app zelf, maar aan de wat vreemde restricties die Apple wat dat betreft heeft opgelegd. In oudere versies van iOS was het opvragen van die mac-adressen overigens wel mogelijk. Diezelfde Apple-restricties zorgen er ook voor dat je allerlei wifi-mappers zoals bekend van Android vergeefs zult zoeken in de Apple app store: die trucs zijn simpelweg niet toegestaan. Om die restricties te omzeilen kun je eventueel een externe adapter aanschaffen, maar of dat het voor jou waard is moet je voor jezelf beslissen…
©PXimport
AIDA64
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: AIDA64 is minder veelzijdig dan de desktop-evenknie van de software. Écht veel getest wordt er op de achtergrond namelijk niet, maar er wordt gebruik gemaakt van een database aan gegevens zodra je apparaat herkend wordt. Logisch, want Apple laat ‘peuren’ in de hardware om veiligheidsredenen niet toe. Het betekent dat AIDA64 een gloednieuw verschenen apparaat soms niet ‘herkend’. Geen nood: dat wordt snel met een app-update verholpen. De kracht van deze app zit ‘m wat ons betreft trouwens ook in iets heel anders. Je kunt er namelijk schermtesten mee uitvoeren. Tik in de kolom links op Screen Tests en tik in ieder geval eens op White Color Test en daarna op Black Color Test. Dit is bij een nieuw apparaat eigenlijk een min of meer verplichte procedure, want hiermee achterhaal je snel dode of altijd oplichtende pixels. Eventueel kun je de andere kleuren ook nog doorlopen als je wel iets meent te zien maar net niet duidelijk genoeg. Deze zelfde tool kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld een beamer.
©PXimport
FileBrowser (Pro)
Oké, we vallen maar meteen weer met de deur in huis: er is een gratis, betaalde basisversie en een betaalde Pro-versie van de app File Browser beschikbaar. Geloof ons: als je serieus met bestandsbeheer op je NAS'en en andere (al dan niet externe) gedeelde mappen aan de slag wilt is het verstandig om de Pro-versie aan te schaffen. Ja: die is duurder, maar je gaat er heel veel plezier aan beleven. Dat komt met name door het feit dat deze versie SMB3 ondersteunt en dus snellere bestandsoverdracht mogelijk maakt. Extra gouden tip in verband daarmee: investeer voor je iPad (of desnoods iPhone) in een ethernet-adapter. Dat versnelt het overpompen van bestanden aanzienlijk! Via wifi grote bestanden overhevelen kost veel tijd, waarschijnlijk omdat wegens energiebeheer de maximale snelheid geknepen wordt in combinatie met SMB. Hoe dan ook, Filebrowser geeft je naadloos toegang tot zowel je gedeelde NAS-shares als lokale bestanden en de Filmrol. Tegelijkertijd is het een multimedia-capabele viewer voor een scala aan bestandsformaten. Zonder deze app zou een iPhone of iPad maar magertjes bruikbaar zijn voor serieuze toepassingen!
©PXimport
Remotix
Vergéét die halfgare RD Client van Microsoft, maar ga voor Remotix. Dat is dé tool om verbinding met externe computers mee te maken. Gebruik een remote Windows op je iPad, zonder ingewikkeld gedoe en met een beeldkwaliteit om je vingers bij af te likken. Dat komt doordat Remotix desgewenst de volledige ‘Retina’ schermresolutie ondersteunt. Dat komt uiteraard alleen volledig tot z’n recht als je een iPad gebruikt, maar op een smartphone aan remote desktops doen is sowieso natuurlijk een vorm van zelfkwelling.
Verder geldt (natuurlijk) dat voldoende snel internet aan zowel de serverende als consumerende kant nodig is. In de meeste gevallen zal dat tegenwoordig met de huidige generatie breedbandverbindingen geen probleem zijn, dus maak gebruik van die ‘superresolutie’ zouden we zeggen. Met name voor langduriger (thuiswerk)sessies ideaal.
Indien gewenst kun je bij deze app ook nog een desktop-versneller op de host-pc installeren; in dat geval kun je zelfs 3D-apps en dergelijke snel streamen. Die app is echter niet verplicht en de ervaring leert dat ook zonder versneller het geheel rap functioneert. Prettige bijkomstigheid is verder dat Remotix zowel RDP als VNC ondersteunt, wat betekent dat je ook Linux-desktops op afstand kunt benaderen en gebruiken. Om een nieuwe verbinding op te zetten is voorzien in een wizard; kwestie van op het plusje linksboven in het rechtse paneel tikken en de gevraagde gegevens invoeren. Het is ook hier dat je de schermresolutie naar wens aanpast.
©PXimport
PDF Expert
PDF Expert is niet alleen een uitgebreide en snelle PDF-viewer, maar heeft bijvoorbeeld ook een annotator aan boord en een hulpje voor het organiseren van pagina’s. Of maak gebruik van de bestandsbeheerder om al je documenten overzichtelijk in mappen te organiseren. Een setje zippen om via mail te versturen? Geen probleem. Erg aardig is dat het overgrote deel van de functies gratis is. Pas voor extraatjes als het bewerken van een PDF (da’s wat anders dan aantekeningen toevoegen via de kosteloze annoteer-optie) en optimaliseren van PDF moet je een jaarabonnement afsluiten. Waarvan de prijs wat ons betreft best iets scherper gesteld mag worden. Maar niet getreurd: het overgrote deel van de gebruikers zal meer dan gecharmeerd zijn van de basisversie die geen cent kost!
©PXimport
Textastic
Ben je iemand die veel met code in al z’n verschijningsvormen bezig is? En (of) bijvoorbeeld regelmatig aan de html-broncode van een pagina sleutelt? Dan is een ‘code aware’ teksteditor onontbeerlijk. Textastic is er eentje van die soort. Code van een scala aan talen wordt herkend en van kleurtjes voorzien. Zo houd je overzicht in zelfs de meest complexe projecten. Uitwisselen van bestanden met de desktopversie van het programma is eveneens geen enkel probleem. Ofwel: je werkt onderweg in de trein op je iPad aan een project, om vervolgens thuis of op de zaak naadloos over te stappen op een reguliere computer (als je daar überhaupt behoefte aan hebt). En voor even onderweg wat kleinigheidjes in code aan te passen kun je de app ook op je iPhone inzetten.
©PXimport