Met deze kleuren en indeling breng je sfeer én rust in de slaapkamer
Een oase van rust, dat zou de slaapkamer moeten zijn. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Als je een slaapkamer op postzegelformaat hebt waar je ook nog een werkplek hebt bijvoorbeeld, of als je weinig budget hebt voor een make-over. Toch kun je met een paar aanpassingen het verschil maken én merken.
In dit artikel geven we je opruimtips voor de slaapkamer, tippen we welke kleuren rust brengen en hoe je de slaapkamer lekker koel krijgt.
Lees ook: Wanneer slaap je nou eigenlijk slecht?
Opgeruimd maakt rustig
Het fijnst van binnenstappen in een hotelkamer is de rust die er heerst. Er liggen geen vieze sokken naast het bed, de nachtkastjes zijn maagdelijk leeg en de stoel bezwijkt niet onder de kleding. Zo zou je het thuis ook wel willen, heb je vast wel eens gemompeld. Aan de slag ermee, want een opgeruimde slaapkamer zorgt ervoor dat je zo min mogelijk prikkels ervaart voordat je gaat slapen. En dat zorgt echt voor een betere nachtrust.
Ruim alle rondslingerende spullen op. Wat niet in de slaapkamer hoort, gaat naar de juiste plek en wat er wel hoort, maar nu even niet (het winterdekbed bijvoorbeeld) berg je op. Misschien is er nog wel plek onder het bed; doorzichtige opbergbakken op wieltjes zijn ideaal. Ook boven op de kledingkast is misschien nog wat ruimte.
Neem in je opruimwoede ook het nachtkastje mee en laat hier alleen het hoognodige op staan. Maak ‘m ook meteen goed schoon, wat dat gebeurt bij velen van ons net even te weinig.
Vouw kleding die je nog een keertje aan kunt op of laat de stukken even luchten aan een kledinghanger in de buitenlucht. Heb je er ruimte voor, dan is een los kledingrek met hangertjes ook ideaal. Zo voorkom je muffe geurtjes en kreukels en het staat net even opgeruimder. Met een gordijn of room divider ervoor zie je er niks van.
Sla je beddengoed iedere ochtend goed terug richting voeteneinde om te luchten, bij voorkeur met het raam open. Opmaken hoeft niet eens – mag wel – als je het openslaan maar een beetje stylish doet.
©IKEA
Indeling van de slaapkamer
De indeling van de slaapkamer is natuurlijk afhankelijk van het formaat en de vorm van de slaapkamer. En of de kamer nog een andere functie heeft, bijvoorbeeld als werkplek of thuisgym.
Probeer de slaapkamer in alle gevallen zo minimaal mogelijk in te richten, zonder veel poespas. Een slaapkamer is er om tot rust te komen en met een bed, nachtkastjes, kledingkast en eventueel een bankje of fauteuil ben je er wel. Dit wil niet zeggen dat het er sfeerloos is – daarover later meer – als de basis maar rustig is. Al het andere is ruis en zorgt er alleen maar voor dat je te veel prikkels krijgt. Dus bij voorkeur ook geen televisie of andere schermen in de slaapkamer, dit bevordert een goede slaap.
4 tips voor het indelen
Let er bij het neerzetten van het bed op dat er rondom genoeg bewegingsvrijheid is en dat je aan beide kanten zonder al te veel gedoe kunt in- en uitstappen. Zet ‘m niet te dicht bij het raam of de verwarming.
Een rechthoekige kamer? Zet het hoofdeinde dan tegen de langste muur. Zo lijkt de kamer groter.
Zorg voor een nachtkastje, kruk of stoel naast het bed. Hierop zet je neer wat je tijdens de nacht graag binnen handbereik hebt. Vergeet ook een nachtlampje niet.
Onhandige hoekjes of een schuin dak in de kamer? Zet dan juist het bed daaronder, dat schept de meeste ruimte.
Schoon en fris beddengoed: heerlijk!
Lekker slapen en uitgerust weer eruitFijne kleur voor de slaapkamer
Je raadt het misschien al: lichte kleuren zijn heel prettig in de slaapkamer, maar ook donkere tinten werken heel goed als slaapopwekker. Er kan dus meer dan je misschien denkt, zelfs als je wel van een kleuruitspatting houdt. Pas wel op met de primaire kleuren, deze zorgen ervoor dat je ‘aan’ gaat en werken dus averechts. Kies bij een voorliefde voor kleur voor koele tinten en werk zoveel mogelijk ton-sur-ton, oftewel combineer verschillende tinten van dezelfde kleur. Blauw en groen werken kalmerend, kleurcontrasten werken daarentegen op je zenuwen. Geen idee hoe je het aanpakt? Deze trucs en apps helpen je met kleuren kiezen.
Tip: heb je een hoog plafond? Neem deze dan ook mee als je gaat schilderen. Het zorgt voor een gezellig en warm nestgevoel en ook fijn: afplakken hoeft niet!
©IKEA
Beddengoed kiezen
Met een hoeslaken en dekbedovertrek in rustige, witte en aardse tinten word je instant kalm zodra je in bed stapt. Heb je na een drukke dag vol prikkels behoefte aan zen-zijn, kies dan geen drukke prints voor je beddengoed. Ook in een wat kleinere slaapkamer is dat een no go. Subtiele patronen in verschillende kleurschakeringen kunnen dan weer wel, of combineer in de winter twee verschillende dekbedhoezen met elkaar voor een rijk, hotelchic gevoel. Kies voor beddengoed van 100% katoen of linnen voor een zo fris mogelijke nacht.
Verlichting in de slaapkamer
Zoals in elke ruimte is ook in een slaapkamer goed doordachte verlichting nodig. Iedere slaapkamer heeft wel een lichtpunt in het midden van het plafond, dit is je basis. Je knipt deze aan als je in het donker de slaapkamer binnenstapt en draait hem in het meest ideale geval een tandje zachter (lees: sfeervoller) met een dimmer.
Naast of boven het bed zorg je vervolgens voor een lampje dat je aan en uit kunt doen als je in bed ligt. Bijvoorbeeld als je nog even wilt lezen of midden in de nacht naar het toilet moet.
Ben je van de gadgets, ga dan ook in de slaapkamer voor slimme verlichting. Met een druk op de knop bedien je vanuit je luie bed alle lampen en je kunt ze ook timen zodat je in de wintermaanden met licht wakker wordt. Vind je dat laatste prettig? Dan kun je ook een wake-up light naast je bed zetten om zo natuurlijk mogelijk wakker te worden.
Lees ook: Zo kies je de juiste verlichting voor elke ruimte in huis
De donkere kamer
Voor een goede slaap is het belangrijk om in een donkere kamer te slapen. Is het namelijk te licht, dan denken je hersenen al snel dat het tijd is om op te staan, terwijl je nog lang niet je slaapfases hebt doorgemaakt. Schijnt het zonnetje in de zomermaanden veel te vroeg jouw kamer binnen, zorg dan voor verduisterende gordijnen of kies met een beperkter budget een slaapmasker.
Helemaal ideaal is natuurlijk raamdecoratie die je op afstand dicht en open kunt doen. Die slimme gordijnen kunnen ook zo worden ingesteld dat ze vanzelf sluiten zodra er te veel licht binnenkomt, zo blijft het lekker koel in de kamer. In het artikel Daáág, slechte nachten! 10 tips om beter te slapen vind je nog meer tips voor een goede nachtrust.
©puhimec - stock.adobe.com
Een koele slaapkamer
De ideale temperatuur in de slaapkamer is 18 graden. Heb je het te koud of te warm dan kan dat je slaap negatief beïnvloeden. De kamer voldoende luchten is stap nummer 1, maar krijg je in de zomer de temperatuur niet naar beneden, zul je naar andere middelen moeten grijpen om je bed niet uit te zweten. Met airconditioning of een ventilator bijvoorbeeld. Het zijn vaak niet de mooiste apparaten, maar als ze hun werk goed doen, dan wordt ze dat meestal wel vergeven. Je kunt de meeste airco’s trouwens in iedere ral-kleur laten spuiten, zo vallen ze net even wat minder op tegen jouw mooie behangmuur. Bekijk hier nog een aantal manieren om die enorme airco unit weg te werken.
Frisse lucht is sowieso heel prettig in de slaapkamer. Dit kun je doen met bloemen en planten of iets langduriger door een diffuser met niet-schadelijke etherische oliën of geurstokjes.
Tip: heb je een hond die ‘s nachts het liefst aan jouw voeteneind ligt? Bedenk dat het wel gezellig, maar niet heel hygiënisch is. Laat in de hondenmand een shirtje of iets anders van jou achter en laat je viervoeter op de gang of een andere plek in huis slapen.