ID.nl logo
Daáág, slechte nachten! 10 tips om beter te slapen
Gezond leven

Daáág, slechte nachten! 10 tips om beter te slapen

Lag je vannacht weer te woelen en werd je vanmorgen moe en prikkelbaar wakker? Slecht slapen is een drama: het heeft nadelige gevolgen voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Gelukkig kun je zelf de nodige dingen doen (of laten) waardoor je lekkerder slaapt. ID.nl heeft 10 uhm ... slaapverwekkende tips voor je verzameld. Welterusten!

In dit artikel lees 10 dingen die je kunt doen om beter te slapen: 1. Rust en regelmaat | 2. Voldoende beweging | 3. Niet te laat eten | 4. Drink met mate | 5. Geen schermen in de slaapkamer | 6. Goed matras en kussen | 7. Juiste temperatuur |8. Donkere en stille kamer | 9. Ontspanningsoefeningen | 10. Wees niet bang om hulp te zoeken

Lees ook: Waarom goed slapen zo belangrijk is


1. Rust en regelmaat

Niet alleen kinderen gaan goed op rust en regelmaat, wij volwassenen doen het ook veel beter op schema’s. Wanneer je zoveel mogelijk op een vast tijdstip naar bed gaat en opstaat, dan went je lichaam hieraan en zal het in slaap vallen sneller gaan. Een wake-up light dat langzaam aan- en uitgaat kan je hierbij helpen. Houd die vaste tijden ook in het weekend aan en probeer het laatste uur voor slapen vooral ontspannende dingen te doen, neem een warme douche bijvoorbeeld. Doe je graag een powernap overdag? Zet dan je timer op een maximaal een kwartiertje.

2. Voldoende beweging

Wanneer je voldoende slaapt, voel je je actiever, maar andersom werkt het ook: door voldoende te bewegen, slaap je beter. Deze conclusie trekt het onderzoek dat is uitgevoerd door de National Sleep Foundation. Uit een steekproef genomen onder 2600 mannen en vrouwen tussen de 18-85 jaar blijkt dat mensen aanzienlijk beter slapen als ze minstens 150 minuten per week in beweging zijn. Dit zorgt al voor een verbetering van de slaapkwaliteit met 65 procent! Ben je van nature niet zo’n sporter, probeer meer bewegen dan ook in jouw vaste schema te gieten, net als het op tijd naar bed gaan en opstaan. Je slaapt er niet alleen beter door, het is ook nog eens goed voor je gewicht en fitheid en het drukt depressies de kop in.

©Natalia - stock.adobe.com

3. Niet te laat eten

Zo rond een uur of 10 in de avond enorm veel trek in iets hartigs? Laat je niet verleiden door die chipszak of airfryer, want vet eten voordat je gaat slapen is echt funest. Niet alleen qua calorieën, maar je slaapt nu eenmaal slechter in met een volle maag. Toch iets willen eten? Houd het dan bij koolhydraatarm voedsel, een volkoren cracker of boterham, wat noten, dadels of een banaan.

©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

4. Drink met mate

In de uren voordat je gaat slapen is het verstandig om cafeïne- en alcoholhoudende dranken te laten staan. Van koffie weten we vaak wel dat het een negatief effect op de slaap heeft, maar van alcohol denken we vaak dat we er juist lekker door in slaap vallen: de term slaapmutsje is niet voor niets ingeburgerd. Hoewel alcohol dan misschien wel voor een snelle slaap zorgt, heeft het als bijkomende effect dat je er korter en minder diep door slaapt. Moet je vaak ‘s nachts naar de wc? Stop dan zeker twee uur voor het slapen gaan met drinken.

5. Geen schermen in de slaapkamer

Uit onderzoek van het Trimbos Instituut komt naar voren dat 80 procent van de Nederlanders met een scherm (telefoon, tablet of laptop) naar bed gaat. Terwijl we eigenlijk best weten dat staren naar zo’n blauw scherm niet slim is voor het slapengaan. Het zijn trouwens ook de prikkels van alle sites, posts, stories en series die je mentaal wakker houden. Ban daarom eens een maandje die schermen uit de slaapkamer en kijk wat het je brengt. Trek desnoods de wifi eruit. Is het voor je werk echt noodzakelijk dat je mobiel op je nachtkastje ligt? Maak dan gebruik van de night modus op je telefoon en gebruik ‘m ook echt alleen om gebeld te kunnen worden.

Lees ook: Razendsnel naar dromenland: 7 gadgets voor als je niet kunt slapen

6. Goed matras en kussen

Zorg dat het met de basis ook goed zit en investeer in een goed matras en kussen. Je voorkomt er nek- en rugklachten mee en daardoor verbetert ook je slaapkwaliteit. Ga bij het uitzoeken van een nieuw bed niet over één nacht ijs en ga zeker een aantal keer proefliggen op verschillende tijdstippen. Veel winkels bieden je de service om het matras een aantal maanden uit te proberen: maak hier zeker gebruik van en wees kritisch. Kijk voor tips ook even naar dit artikel: Da’s relaxed: 10 tips voor de aankoop van het perfecte bed.

Zit het met jouw matras en kussen wel goed, dan is er nog iets wat jou misschien sneller richting dromenland kan brengen: een verzwaringsdeken. Zo’n verzwaarde deken weegt tot wel 15 kilo en zorgt voor een zogenaamde deep pressure therapy: door een zwaar gewicht op je te leggen, krijg je het gevoel geknuffeld te worden en kom je in een kalmere staat terecht. Je wordt minder vaak wakker en ook mensen met ADHD, autisme, chronische pijn en angststoornissen hebben er baat bij.

©IKEA

7. Juiste temperatuur

Vaak lukt slapen niet goed omdat je lichaamstemperatuur nog te hoog is. Dit kan komen door te veel inspanningen voordat je gaat slapen of omdat het in de kamer te warm is. De ideale temperatuur in de slaapkamer is 18 graden. Lukt het met een raam open niet om het er kouder te maken? Overweeg dan airconditioning of verdrijf de warme lucht met een ventilator.

8. Donkere en stille kamer

Een donkere kamer zorgt voor de aanmaak van het voor een goede slaap zo benodigde melatonine en een beetje licht door een spleetje van de gordijnen kan dit al in de war schoppen. Kies daarom voor goed passende, verduisterende raambekleding in de slaapkamer. Met slimme gordijnen kun je dit op afstand regelen en zelfs een timer zetten, zodat je in de ochtend door natuurlijk licht wakker wordt gemaakt. En zodra het gaat schemeren, sluiten de gordijnen vanzelf. Een alternatief voor verduisterende gordijnen kan ook een slaapmasker zijn.

Ook lawaai van de buren of de straat kan zorgen voor een verstoorde nachtrust. Overweeg in dat geval oordoppen, je kunt ze zelfs op maat laten maken. Ook een white noise machine of andere gadget kan je helpen de omgevingsgeluiden te blokkeren.

©IKEA

9. Ontspanningsoefeningen

Hoe meer zen jij bent, des te beter je slaapt. Gelukkig zijn er steeds meer tools en apps op de markt die jou helpen met ontspannen, zodat je sneller in slaap valt en rustiger slaapt. Denk bijvoorbeeld aan de Somnox slaaprobot, Dodow slaaphulp en apps zoals Headspace. Deze laatste leert je door middel van meditatieoefeningen je hoofd leeg te krijgen en je ademhaling te reguleren. Ook fijn om je helemaal te laten ontspannen is een geurdiffuser met etherische oliën.

10. Wees niet bang om hulp te zoeken

Nog een laatste advies: zoek altijd hulp als het je met bovenstaande tips zelf niet lukt om je slaappatroon te verbeteren en doorbreken. De huisarts kan je hiervoor doorverwijzen naar een slaaptherapeut of -coach en zij onderzoeken samen met jou waar de oorzaak ligt. Bij een aantal zorgverzekeringen zit deze hulp in het basispakket en in andere gevallen moet je hiervoor aanvullend verzekerd zijn.


▼ Volgende artikel
Zo maak je een lang screenshot op je iPhone
Huis

Zo maak je een lang screenshot op je iPhone

Je kunt natuurlijk meerdere screenshots maken van een webpagina of gesprek, maar je kunt ook één lange afbeelding produceren. Zo hoef je zelf minder afbeeldingen aan elkaar te plakken, of minder shots naar je vrienden te sturen. Maar hoe maak je een lang screenshot op je iPhone?

⏱ Geen tijd om het complete artikel te lezen?

Kort gezegd ga je als volgt te werk:

Maak het screenshot met de volume- en zijknop en tik op het voorbeeld. Tik daarna op Paginavullend en Gereed.

Lees ook onze review van de iPhone 16 en 16 Pro

Wanneer een enkele opname niet genoeg is, kun je altijd een lang screenshot (ook wel 'scrolling screenshot') maken op een iPhone. Handig voor wanneer je een complete website, belangrijk document of een volledig gesprek wilt vastleggen. Met ingebakken gereedschap maak je met een paar keer tikken een lang screenshot aan, dat je vervolgens kunt delen. Je kunt dit ook doen om forumberichten, die onder elkaar staan, vast te leggen. Of om een lange e-mail overzichtelijk te bewaren. Kortom: dit kan heel handig zijn.

❗ LANG SCREENSHOT MAKEN OP JE IPHONE: DIT MOET JE WETEN

Of je wel of niet een lang screenshot kunt maken op je iPhone, hangt af van je iOS-versie. Je moet minimaal iOS 14 op je iPhone hebben draaien (of iPadOS 14 op je iPad).

Lang screenshot maken: aan de slag

Open de pagina, app, het document of gesprek dat je wilt bewaren en maak het screenshot zoals je dat altijd zou doen. Op een iPhone houd je daarvoor tegelijkertijd de volumeknop omhoog en de zijknop ingedrukt. Heb je nog een toestel met een thuisknop? Houd die en de zijknop dan tegelijkertijd ingedrukt.

Zodra je een screenshot maakt, verschijnt er links onderin een voorbeeld in beeld. Tik daar snel op voordat het verdwijnt. Nu kom je in een nieuw venster terecht, waar je bovenin twee opties ziet staan: Scherm en Paginavullend. Die twee opties staat alleen in beeld wanneer er genoeg content is om vast te leggen (als in: meer dan één gevuld scherm). Tik op de knop Paginavullend.

©Wesley Akkerman

In beeld zie je nu rechts de volledige lengte van het screenshot staan, terwijl je onderop allerlei bewerkingsmiddelen aantreft. Je kunt nu dingen tekenen of aantekeningen maken, die handig zijn voor jezelf of een ander. Via het lange voorbeeld rechts bepaal je de positie van het screenshot. Mocht dat nodig zijn, dan kun je zelfs de lengte inperken, met het knipgereedschap. Zodra je klaar bent met bewerken, tik je op Gereed om alles op te slaan.

©Wesley Akkerman

❗ WAZIG BEELD? EVEN GEDULD A.U.B.

Het kan zijn dat wanneer je een webpagina vastlegt, nog niet alle onderdelen geladen zijn. Daardoor staan ze misschien wazig in beeld. Wacht dus eerst tot wat je wilt vastleggen helemaal goed te zien is, voordat je er een screenshot van maakt.

Op een rijtje

Dit zijn de populairste iPhones

Powered by Kieskeurig.nl

▼ Volgende artikel
Problemen in Excel? Zo red je je rekenblad!
Huis

Problemen in Excel? Zo red je je rekenblad!

Wanneer je een Excel-spreadsheet niet kunt openen, of je ontvangt een melding dat het bestand beschadigd is, dan betekent dit nog niet dat dit werk reddeloos verloren is. Er zijn manieren om de boel te herstellen.

In dit artikel vertellen we je op welke drie manieren je een corrupt Excel-bestand kunt herstellen:

  • Via het Vertrouwenscentrum
  • Via het eigen reparatieprogramma
  • Door de extensie te wijzigen

Leuk om te weten: Lol in Excel: laat het resultaat zien in emoji's

Vertrouwenscentrum

Microsoft Excel bevat een ingebouwde beveiliging die risicovolle bestanden in een beperkte modus opent. Wanneer het programma ervan uitgaat dat het bestand mogelijk onveilig is, zal het weigeren om het te openen. Ben je er echter zeker van dat het bestand veilig is, dan kun je deze functie uitschakelen. Selecteer Opties in de linkerzijbalk en open het Vertrouwenscentrum. Daar kies je aan de rechterkant Instellingen voor vertrouwenscentrum. In het volgende scherm selecteer je aan de linkerkant Beveiligde weergave. Standaard zijn daar drie opties aangevinkt waardoor de beveiligde weergave wordt ingeschakeld: bij bestanden van het internet, bij bestanden die werden opgeslagen op onveilige locaties en bij Outlook-bijlagen. Haal die drie vinkjes weg en klik op OK. Als de problemen werden veroorzaakt door het Vertrouwenscentrum, dan moet je deze bestanden nu alsnog kunnen openen.

Iets te repareren?

Met dit handgereedschap is het een fluitje van een cent

Openen en herstellen

Excel heeft ook een eigen reparatieprogramma. Open daarvoor Microsoft Excel. Vervolgens klik je op de optie Openen in de linkerzijbalk en selecteer je Bladeren. Navigeer naar de locatie waar het corrupte Excel-bestand zich bevindt. Selecteer het en klik op de pijl-omlaag naast de knop Openen. Daar kies je Openen en herstellen. Selecteer nu nogmaals de optie Herstellen. Dit proces kan even duren, afhankelijk van het aantal gegevens dat het bestand bevat. Als het herstel is afgerond, zal Excel het bestand automatisch openen.

Geen Excel? Google Spreadsheets is een waardige vervanger om zaken op een rijtje te zetten: Zo zet je alle gegevens op een rijtje in Google Spreadsheets

Wijzig de extensie

Een Excel-bestand heeft twee algemene extensies, afhankelijk van de gegevens die het bevat: .xlsx of .xlsm. Er bestaat ook een extensie .xls, maar dat betreft bestanden die in een versie voor Excel 2007 zijn gemaakt. Wanneer je een bestand probeert te openen dat met een verkeerde extensie is opgeslagen, levert dat problemen op. Als het bestand bijvoorbeeld macro’s bevat en het werd opgeslagen met de extensie .xlsx in plaats van .xlsm (deze ondersteunt macro’s), dan gaat het fout. In dat geval moet je de extensie aanpassen. In Verkenner klik je op het tabblad Beeld en daar vink je het vakje Bestandsnaamextensies aan. Klik nu met de rechtermuisknop op het Excel-bestand en selecteer Naam wijzigen. Als het bestand macro’s bevat, dan geef je het de extensie .xlsm, is het een normaal Excel-bestand, dan sla je het op met .xlsx.