5 Tips om menstruatiepijn te verzachten
Wat kun je doen tegen menstruatiepijn? Deze 5 tips helpen je om krampen en andere ongemakken bij ongesteldheid te verminderen.
Hoor jij bij de vrouwen die elke maand veel last hebben van hun ongesteldheid? In dit artikel: Laten we zien wat kan helpen tegen menstruatiepijn | Geven we praktische tips hoe je de pijn kunt verminderen | Leggen we uit wanneer menstruatiepijn echt niet meer normaal is.
Lees ook: 5 apps die je kunnen helpen bij zwanger worden
Hoe komt dat: pijn bij ongesteldheid?
Als je ongesteld bent, kun je last hebben van pijn. Krampen, zware benen, pijn in de onderrug, vermoeidheid, veel vrouwen herkennen deze maandelijks terugkerende klachten wel. Sommige vrouwen ervaren ook hoofpijn, duizeligheid of voelen zich verdrietig of neerslachtig.
De pijn ontstaat door het samentrekken van de baarmoeder en onder invloed van hormonen. De sterkte van de klachten kan behoorlijk verschillen. Soms kunnen ze je stemming en functioneren behoorlijk beïnvloeden. Moet je daar dan maar genoegen mee nemen en aan wennen? Of is er iets tegen te doen?
1- Warmte tegen kramp
Warmte kan kramp en menstruatiepijn verlichten. Ook helpt het ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan een elektrische deken om je aangenaam in te wikkelen, of om bij het slapen gaan een kruik te leggen op de plek waar je kramp of pijn voelt. Een andere weldadige oplossing is een warm bad.
Ook een massage maakt spieren, bindweefsel en huid warm en los en kan de pijn verminderen. Is er niemand in de buurt om een massage te geven? Een massagemat kan uitkomst bieden en een rustmomentje voor jezelf geven. Zo zijn er ook matten die verwarmen. We zetten de gezondheidsvoordelen van een massagemat op een rij. Je kunt ook zelf je onderbuik masseren, precies op de plek waar je kramp ervaart.
2- Kruiden
Kruiden zijn natuurlijke pijnstillers. Zo kun je bijvoorbeeld thee zetten van verse of gedroogde kamille. Deze verlicht pijn, maar werkt ook kalmerend. Ook thee van verse gember werkt ontstekingsremmend, pijnstillend en geeft energie. Drink de thee al een week voordat de menstruatie begint, twee keer per dag.
Daarnaast kun je ook denken aan kruiden in de vorm van etherische oliën. Daarvan kun je een druppeltje in een warm bad doen, maar ook branden op een oliebrander, zodat je hele kamer ernaar geurt. Lavendel bijvoorbeeld heeft een krampwerende en ontspannende werking. Let op: kruiden zijn aanvullend en vervangen geen medicatie.
De herbal heating patch combineert warmte met de heilzame werking van kruiden. Deze patches plaats je op de plek waar je kramp voelt, op je kleding. Ze warmen op naar een fijne temperatuur zodra je de verpakking verwijdert. De patches zijn verrijkt met kruiden die voor een extra kalmerend effect zorgen.
©Katsiaryna Shpihel
Wanneer is menstruatiepijn niet meer normaal?
Als je last hebt van extreme buikpijn voor, tijdens of na je menstruatieperiode, dan is dat niet normaal. Heb je helse buikpijn waardoor je niet meer kunt functioneren? Dan is het verstandig om ermee naar de huisarts te gaan en om advies te vragen. Er kan namelijk iets anders aan de hand zijn, zoals endometriose. Dat is een complexe en pijnlijke aandoening waarbij weefsel dat lijkt op het slijmvlies in de baarmoeder, op plaatsen buiten de baarmoeder zit. Daar kan het een chronische ontstekingsreactie veroorzaken die kan resulteren in littekenweefsel. Je leest er meer over op de site van de Endometriose stichting.
3- Bewegen
Beweging is nu juist zo belangrijk en vermindert de pijn die om de hoek komt kijken bij ongesteldheid. Dat hoeft geen explosieve en uitputtende sport te zijn. Een milde vorm van bewegen die past bij je gemoedstoestand als je ongesteld bent, kan heel goed helpen, zoals yoga of rek- en strekoefeningen. Juist dat stretchen werkt enorm goed tegen pijnlijke spieren, kramp en geeft ondersteuning voor de onderrug. In dit artikel kun je lezen waar yoga allemaal bij kan helpen.
4- Een orgasme
Ja, echt. Klaarkomen helpt tegen menstruatiepijn. Omdat het de spieren ontspant en ervoor zorgt dat spanning loskomt in het bekkengebied. Ook komt het knuffelhormoon oxytocine vrij. Vind je het niet hygiënisch om met een ander te vrijen terwijl je ongesteld bent? Je kunt ook zelf voor een orgasme zorgen.
5- Ademen
Ademen doen we de hele dag, maar bewust de adem naar die plekken sturen waar het pijn doet, dat helpt pijn verzachten. De adem is een superkrachtig instrument. We zijn ons er vaak helemaal niet bewust van dat dat zo is.
Maar let maar eens op wat er gebeurt als je je gestrest voelt. Dan gaat je ademhaling sneller en zit deze hoog in je keel. Op het moment dat je bewust op je adem gaat letten, langzamer gaat ademen en dieper, naar je buik toe, dan word je vanzelf al rustiger.
Leg je handen eens op je onderbuik, op het gebied waar je kramp voelt. Voel hoe je buik tegen je handen aan op en neer beweegt op het ritme van de adem. Het brengt rust en ontspant. En met die bewuste aandacht op de plek waar het pijn doet, kan zelfs de menstruatiekramp minder worden.
Tip! Heb je moeite met je ademhaling rustig krijgen? Er zijn talloze mindfulness- en meditatieapps die helpen bij spanning en stress loslaten. Meestal zijn de oefeningen en meditaties in deze apps gericht op de ademhaling.
Verlicht je krampen met warmte
Lekker ontspannen op de bank met een fijn dekentje