Afvallen: met deze tech-gadgets vliegen de kilo's eraf

© Destina - stock.adobe.com

Afvallen: met deze tech-gadgets vliegen de kilo's eraf

Geplaatst: 5 januari 2023 - 12:59

Aangepast: 15 maart 2023 - 12:35

Marjolein Kats

Deze gadgets maken afvallen inzichtelijk. Hoe bewuster je bent van je eetgedrag en je beweging, hoe minder je geneigd bent om ongezonde keuzes te maken. Laat je ondersteunen bij jouw strijd met de kilo's door technologische snufjes!

Ook interessant voor jou: De beste weegschaal voor thuis: analoog, digitaal of slim.

Meten = weten

Hoe meer je weet, hoe meer inzicht je krijgt in je voedingspatroon en je beweegpatroon. En hoe bewuster je je bent van die patronen, hoe groter de kans dat je gezondere dagelijkse keuzes maakt in voeding en bewegen.

Slimme weegschalen en fitnesstrackers zijn technische hulpmiddelen die je met de neus op de feiten drukken. Je kunt ze gebruiken om je voortgang te monitoren en je beweging bij te houden. Zo blijf je on track met afvallen!

Slimme weegschaal

Een slimme weegschaal laat je veel meer dan een traditionele weegschaal zien of je op de goede weg zit met afvallen of niet. Je gewicht in kilo's alleen is namelijk niet zo interessant bij het interpreteren van je eventuele afvalresultaten. Het gaat om je BMI (Body Mass Index) en je middelomtrek. Meer daarover lees je ook in het artikel Afvallen? Zo houd je het wél vol!

Dat een slimme weegschaal je vet- en spiermassa meet, helpt om je voortgang te zien. Via een app kun je de trend over een langere periode bekijken - en dat helpt je echt om te zien of je in de buurt komt van jouw afvaldoel. Die trendmeting is de kracht van een slimme weegschaal, zoals je ook kunt lezen in het artikel Wat is een slimme weegschaal? In dit artikel staat nog meer informatie die van pas kan komen wanneer je een slimme weegschaal wilt kopen. Zo wordt er bijvoorbeeld in uitgelegd hoe je de weegschaal met behulp van wifi of bluetooth aan een app op je smartphone kunt koppelen.

Hoe interpreteer je een slimme weegschaal?

Een slimme weegschaal meet met behulp van een klein elektronisch signaal dat door je lichaam gaat. Het kan inzicht geven in je vetpercentage, vochtpercentage en spiermassa.

Weeg je ineens weer meer in kilo's? Je gewicht fluctueert de hele dag. Een slimme weegschaal laat zien waar hem dat in zit. Misschien houd je wel meer vocht vast doordat je zout hebt gegeten, en heb je op dat moment een hoger vochtpercentage. Wil je je vetpercentage interpreteren? Op de website van verzekeraar CZ vind je een handig tabelletje dat laat zien wat een gezond vetpercentage is voor jouw leeftijd.

Let wel op: slimme weegschalen zijn niet altijd even nauwkeurig. Meet dus ook altijd je middelomtrek (vet rond je buik en je organen is het gevaarlijkste vet) en bepaal wekelijks je BMI (waarmee je kunt zien of je gewicht in verhouding tot je lengte goed is of niet) met een online BMI-meter door onder meer je gewicht, leeftijd en lengte in te voeren. Op de website van de Hartstichting vind je meer info over het meten van je taille-omtrek en je BMI. Goed om te weten: de Body Mass Index is niet voor iedereen geschikt. Ben je bijvoorbeeld zwanger of ben je een fanatiek krachtsporter, dan gelden er andere waarden. De uitzonderingen heeft het Voedingscentrum hier op een rij gezet.  

Smartwatches en fitnesstrackers

Onopvallend, compact en handig bij het sporten: een fitnesstracker houdt met allerlei sensoren je dagelijkse activiteit bij. Ze zijn doorgaans (minimaal) uitgerust met een stappenteller, sensoren om hardlopen, zwemmen of fietsen te registreren, een hartslagmeter en sensoren om je slaap te analyseren. De Fitbit bijvoorbeeld is waterbestendig en stofdicht. En dat heb je nodig bij het zwemmen en fietsen.

Bekijk het assortiment fitnesstrackers

Op Amazon.nl

Een smartwatch kan ook je dagelijkse activiteiten bijhouden, maar beschikt over minder sensoren dan een fitnesstracker. Hij geeft daarnaast de tijd en meldingen van je smartphone aan en bij inkomende berichtjes kun je snel een antwoord terug sturen. Wil je afvallen en je voortgang monitoren, dan geeft een fitnesstracker een meer volledig beeld. Deze is perfect ter ondersteuning van een gezondere leefstijl. Twijfel je tussen de aanschaf voor een smartwatch of een fitnesstracker? Lees dan onze artikelen Smartwatch versus fitnesstracker: dit zijn de verschillen en Waarom een smartwatch of activity tracker kopen?

Apps op je smartphone

Geen geld voor een Fitbit of andere fitnesstracker? Installeer een app op je telefoon die je afvaldoel kan ondersteunen en kan helpen bij het monitoren van de voortgang. Er zijn er veel! Kies bijvoorbeeld uit: 

❯ In De Calorieënteller van MyFitnessPal houd je een dieet- en activiteitenlogboek bij. Deze app biedt de mogelijkheid om met vrienden een groep te vormen en elkaars voortgang te zien.

Afvallen in 30 dagen combineert gezond eten en bewegen. Met oefeningen gebaseerd op HIIT-training en zonder apparaten. En met een handig maaltijdplan voor de hele maand met boodschappenlijstjes.

❯ Met Noom kijk je niet alleen naar je voeding, maar ook naar je mindset. De app helpt je je leefstijl te veranderen.

Al met al is het natuurlijk je eigen motivatie die ervoor zorgt of je afvalpoging slaagt. Maar deze apps en gadgets zorgen in ieder geval voor een aangenaam steuntje in de rug als je wilt afvallen!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000