De beste weegschaal voor thuis: analoog, digitaal of slim

De beste weegschaal voor thuis: analoog, digitaal of slim

Geplaatst: 9 november 2022 - 13:04

Aangepast: 2 januari 2023 - 10:25

Laura Jenny

Wil je afvallen (of juist aankomen), dan heb je een personenweegschaal nodig om je voortgang bij te houden. Maar tegenwoordig is je gewicht allang niet meer het enige dat je met een weegschaal kunt monitoren. Om je te helpen kiezen, laten we je zien wat een analoge weegschaal kan, wat een digitale weegschaal kan en wat een slimme weegschaal kan.

In het kort:

AnaloogDigitaalSlim
Alleen gewichtGewicht, vetpercentage, spiermassa, BMI (afhankelijk van model)Gewicht, vetpercentage, spiermassa, BMI (afhankelijk van model)
+ Duidelijk; geen poespas; betaalbaar+ Mogelijkheden+ Mogelijkheden; meer inzicht dankzij app
- Maximale afwijking 0,5 kilo- Werkt op batterijen- Vaak prijzig(er)

Analoge personenweegschaal

Dit is de weegschaal zoals iedereen hem kent. Het enige dat je erop kunt aflezen is hoeveel je weegt. Is je gewicht eigenlijk het enige wat je wilt weten, dan is de analoge weegschaal een prima (en doorgaans zeer betaalbare) keuze.

Houd er wel rekening mee dat analoge weegschalen doorgaans een wat grotere afwijking kunnen hebben dan andere typen weegschalen: gemiddeld 0,5 kilo versus 0,1 kilo.

Analoge personenweegschaal

© Harvey Law

Digitale personenweegschaal

Een digitale personenweegschaal werkt op batterijen en maakt gebruik van sensoren aan de onderkant die de druk meten wanneer je erop gaat staan. Hij is niet alleen moderner door zijn schermpje waarop cijfers worden weergegeven: hij is ook duidelijker. Zelf kun je het pijltje van de gewone weegschaal nog wel eens verkeerd interpreteren, maar daarvoor is geen ruimte op de digitale weegschaal. Hij vertelt je op zijn lcd-scherm in cijfers wat je gewicht is en daar moet je het mee doen. 

Daarnaast is een digitale personenweegschaal ook uitgebreider. Zo kun je er vaak onder andere je vetpercentage mee meten. Het vetpercentage meten is belangrijk, want kilo's zeggen niet alles. Ga je bijvoorbeeld meer sporten, dan krijg je meer spiermassa. Als de weegschaal dan wat meer kilo's aangeeft, hoeft dat geen reden tot paniek te zijn wanneer je tegelijkertijd ziet dat je vetpercentage gedaald is. Die spiermassa kunnen sommige digitale weegschalen overigens óók meten. Daarnaast zijn er weegschalen die je BMI kunnen weergeven. Dankzij deze Body Mass Index weet je of jouw gewicht past bij je lengte. Kan jouw weegschaal geen BMI berekenen? Op de site van het Voedingscentrum staat een handige tool die dat voor jou kan doen.

Ook handig is dat sommige digitale personenweegschalen profielen kunnen opslaan. Handig bij meerpersoonshuishoudens. Let wel op wanneer je bijna hetzelfde weegt als een van je huisgenoten. Omdat de weegschaal profielen koppelt op basis van gewicht, kan dat wel eens problemen geven.

Digitale personenweegschaal

Slimme personenweegschaal

Een slimme personenweegschaal is de verbeterde versie van de digitale weegschaal. Hij is gekoppeld aan een app, waardoor je al je gegevens over je gewicht en andere zaken die gemeten zijn, altijd bij de hand hebt. Die gegevens worden vaak weergegeven in overzichtelijke grafieken. Een slimme weegschaal kan je zelfs ondersteunen in je afvalrace (of aankomrace) doordat je een streefgewicht instelt en hij aangeeft hoeveel calorieën je dan per dag moet eten om zo ver te komen.

Als je heel nauwkeurig wilt weten wat je weegt en heel fanatiek bezig bent met je gewicht, dan is dit waarschijnlijk het beste type weegschaal. Je kunt namelijk de informatie ook meteen aan je personal trainer laten zien om overleg te plegen over jullie aanpak. 

Wat ook fijn is, is dat informatie uit de weegschaal vaak ook kan worden geïntegreerd in andere apps. Denk aan Google Fit of Apple Health: mocht je daarin informatie nodig hebben over je gewicht, dan wordt dit dankzij je slimme weegschaal automatisch gesynchroniseerd. Je moet dit wel vooraf instellen en de connectie maken, maar dat is in veel gevallen in een handomdraai voor elkaar. 

Slimme weegschaal met smartphone en app

Weegschaal kopen

Je koopt al een weegschaal voor tien tot twintig euro: voor een slimme weegschaal ben je vaak eerder rond de vijftig euro kwijt. Welke je ook kiest: een weegschaal is sowieso een goed idee. Uit onderzoek blijkt dat mensen die recent veel gewicht hebben verloren en wekelijks blijven wegen, meer kans hebben dat ze dat gewicht er niet snel weer aan eten. Kortom, die weegschaal is niet alleen een goed maatje voor het behalen van een doel, maar ook voor het vasthouden ervan!

Lees ook 'Wat is de beste weegschaal voor jou?' voor meer hulp bij je keuze voor een weegschaal.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten